4
  • kvp
    #4
    A technologia regota ismert, a kis sebessegu infras valtozatot hasznaltak is a 80-as evekben. Egyebkent az alap protokoll nem tul bonyolult, egyszeruen a downlink csatorna egy resze nem radion hanem lathato tartomanyban erkezik. Ha nincs jo ralatas az adora, akkor a lassabb radios csatorna mukodik tovabb.

    A gond inkabb ott van, hogy ez joreszt csak lefele mukodik, tehat a feltoltesi sebesseget nem befolyasolja, tovabba kozvetlen ralatas kell az ado es a vevo kozze. Zavarni ketfelekeppen lehet. Zavaro jellel, mint a wifi-t (csak ez optikai) vagy ugy hogy az ado es a vevo kozze allunk. Plafonrol lefele vilagito elosztott led-es lampak eseten ez annyira nem gond, csak a vevot kell mindig a lampa fele iranyitani.

    Mozgo keszulekek eseten sem gond, mivel azok radion tovabbitjak az eppen aktualis cellajukat (wifi roaming) es az alapjan kuldi ki az adott szoba wifi router-e a csillarnak az adatokat. Ha nem megy at a csomag, akkor elkuldi radion a lassabb kapcsolaton at. Ez ugyanaz a mukodes mint wifi-n a gyorsabb es a lassabb protokollok kozti automatikus valtas, csak itt az egyik protokoll egyik iranya radio helyett lathato fenyen megy.
  • liberty2
    #3
    Ez a technológiai megoldás már elég régen tesztelés alatt van. Pár évvel ezelőtt már olvastam róla. A gondot számomra az okozza, hogy csak statikus eszközök esetében tudom elképzelni ( tehát mobilok, tabletek esetében sehogy se ) mert hiába adja áta rendszer a klienst egyik protokollról a másikra, ha ezt sok userrel kell megtenni akkor az nagyon erős routert/szervert igényel. Amit megspórolunk a klienseknél, azt a szerver oldalon kell pótolni ilyen esetben. Statikus eszközöknél ( irodai PC, Nyomtató, azonosítórendszer ) jó lehet amíg valaki nem próbálja meg megviccelni a rendszert ami valljuk be, elég egyszerűnek ígérkezik.

    A szabadalmakról meg csak annyit, hogy tudtátok-e, hogy Amerikában egy ember megpróbálta levédetni a kereket mint formát? :) Ugyanis nem volt jogvédett. Aztán szerintem az autó- és gumigyártók felkereshették otthonában mert elég hamar lezárult a bírósági tárgyalás. :D
  • Borg18754
    #2
    a legnagyobb baj hogy a szabadalmi hivatalokban is ilyen baromságokat levédenek mint egy kerek gomb...
    legközelebb mi lesz? levédik a fingást? aki azután fingani mer beperlik vagy mi?
  • kisedi
    #1
    Ez a jövő! Most kellene gyorsan a FRAND szabadalmak közé besorolni hogy a szabadalmi trollok ne védjék le és gátolják a technológia szabad fejlődését ahogyan teszik azt sok más triviális területen. Pl okostelón nem lehet előlapi kerek gomb mert az Apple levédette...