13
  • Archenemy
    #13
    Ja ja. A szabad piaci verseny mindig királyul működik, ha ilyen steril, ideális körülmények közt vizsgáljuk, a gyakorlatban meg pillanatokon belül monopóliumok, kartellek alakulnak ki. Ebben kicsit a kommunizmusra hasonlít, ugye elvben az is király volt, csak ez a rohadt valóság, ez nem akar a szép elképzeléseinkhez idomulni :)
  • asgh
    #12
    Az a vicces, hogy gyakran nagyvárosokban rosszabb a helyzet, mint vidéken. Bp. III. kerületben, pl. házanként változik a net szolgáltatók száma és jellege és sok helyen gyakorlatilag nincs választásod, vagy a T-Com, vagy valamelyik viszonteladója.
    Ugyanez a helyzet pl. Bécsben is (hogy ne csak a sötét Balkánnal példálózzunk), úgyhogy ez általánosabb jelenség.
    Ezzel szemben, ha egy faluban kiépítik a netet és cserébe a kormányzat hozzájuk vág némi EU-s támogatást, akkor abban a faluban a net kérdés nagyjából meg lesz oldva.
    A szabályozás tehát főleg azokban a nagyvárosokban érdekes, ahol a nagy szolgáltatók utcánként leosztották egymás között a terepet. Ilyenkor az állam hatékonyan közbe tud lépni, pl. azzal, hogy előírja, hogy ha egy szolgáltató jelen van egy városban, akkor minden lakónak biztosítania kell a szolgáltatást egyenlő feltételek mellett. Cserébe az állam pl. könnyíthet a kiépítéshez szükséges bürokrácián, hogy ne fordulhasson elő, hogy komplett utcák net nélkül maradnak, mert egy társasházban a 80 éves nénik nem engedik átvezetni a kábelt, mert félnek a "vírusoktól" (megtörtént eset).
  • AxxE
    #11
    Úgy fogalmazták ezt a címet, mint Vágási Feri a szomszédokban anno.. :)
    https://www.youtube.com/watch?v=zLsmqkH-GhA
  • cateran
    #10
    De az ugye megvan, hogy ez nem igy mukodik? Nem szivem csucske egyik netszolgaltato sem, de jozan paraszti sszel is belatom, hogy nem ugyanaz x varos belvarosaban halozatot epiteni/fejleszteni meg Csajanrocsoge-alson, ahol gyakorlatilag 2 tanya van.
    Persze elosegithetne az allam a piaci versenyt, de hat egyszerubb befenyiteni.....
    Ja, az alant levo kolleganak uzenem, hogy max Barbie rozsaszin vilagaban nem a kormany az allam.
    Cefet kolleganak szinten uzennem, hogy a fejlett nyugaton (anglia) a 2 mbites net (ennyi az elerheto max az adott helyen) £14.50 line rental plus £7.50 maga a net..az £22...ugyan dobja mar at ezt forintba, aztan duguljon el a sirasaval....(ez a BT, a Talk-talk 15 es 2, plus £30 egyszeri szerelesi dij, Plusnet:13+4 plus egyszeri £25, Sky:16.40+4 plus egyszeri 25)
  • asgh
    #9
    Látom a cikk elolvasása nélkül egyesek ismét jól rágörcsöltek az - sg-re jellemző -, félrevezető és flamegeneráló címre.
    A cikkben ugyanis nem arról van szó, hogy a polgárok "a kormány beavatkozását akarnák az internetbe" ( egyáltalán ez megfogalmazás is milyen már?)
    A cikk tartalmát hitelesen tükröző cím kb. az lehetett volna, hogy a polgárok elvárják a kormánytól, hogy segítse a net olcsóbbá és szabadabbá tételét.
    Persze ilyenre nem lehet jól hányni az epét és hát kell az ürügy azoknak, akik valamiért szeretnek a nagy nyilvánosság előtt hadakozni a démonjaikkal. Nem baj, legalább a kattintás szám nő, úgyis az a lényeg.
  • kvp
    #8
    Jo beavatkozas lenne ha minden szolgaltatonak minden ember szamara azonos aron kellene azonos szintu szolgaltatast biztositania. Tehat nem lehetne lakohely, vallas vagy borszin alapjan megallapitani az arakat. (jelenleg az elso a leg elterjedtebb)

    Egyebkent valami hasonlorol lenne szo ha jol ertem, azaz koteleznek a szolgaltatokat, hogy adjak mindenkinek ugyanannyiert ugyanazt a szolgaltatast mindenhol az orszagban. Ez persze sok szolgaltatonak esetleg nem tetszik majd, ok elmehetnek, de a helyukre valoszinuleg lesz masik ceg, akinek megeri ilyen feltetelek mellett is. Ezt hivjak egyebkent netsemlegessegnek es az internet mint kozmu statuszat jelenti, azaz aki fizeti, annak kotelezo adni, mint az elektromos aramot. (ott sem mondhatja a szolgaltato, hogy neki abba az utcaba nem eri meg kihuzni a drotot)
  • Nemzsidó
    #7
    Az idióta véglény félreérti...
    - A kormány nem az állam. Az állam a démosz, vagyis a nép, nem pedig a politikusbagázs.
    -A polgárok nem az internetbe (tartalomba) engednének beavatkozást az államnak, hanem az internet díjának minimalizálásába, a minőségi szolgáltatások megkövetelésébe, a max. elérhető sávszélesség elérhetővé tételébe. Az, hogy ki milyen oldalakat keres fel, mindenkinek magánügye, ehhez az államnak vajmi kevés köze, még akkor sem, ha nem tetszik nekik.
    -Az u.n. nemzeti konzultáció egy átverés, hazugság, amellyel néhány tudatlan és féligazságokkal félrevezetett internethasználó "többségi akarata" révén a rohadék politikusok (vannak nem rohadékok is, de azok csak páran) a polgárok feje fölött "törvényes" befolyást szerezhetnek az internet egésze fölött, korlátozva az elérhető tartalmakat, mint pl. Kínában teszik most.
    -A kormány jövőbeni "beavatkozása" legálissá teheti a polgárok internetes megfigyelését, szokásaikat, kapcsolataikat minden előzetes engedély nélkül felhasználhatják majd, mivel a szolgáltatók fölött állnak, s e jogkörüket éppen a polgárok adják a kezükbe önként. Eddig az ilyen jellegű tevékenység még az állam részéről is illegális volt a polgárokat illetően, csak bizonyos bűnügyek kapcsán, konkrét esetekre és személyekre lehetett engedélyezni (elvileg), mostantól bárkit, bármikor.
    - és még sorolhatnám e faramuci "párbeszéd" (konzultáció) hátulütőit, ami nem igazán párbeszéd, mivel nincs itt semmiféle kérdés amit tárgyalni kéne, csak a politika kényszeríti a polgárokat olyan "engedményekre" amely korábban fel sem vetődött bennük, s ezzel még inkább beleszólhatnak mindennapjaink életébe.
  • Cefet
    #6
    Már meg ne sértsem az előttem szólókat, de nekem a hócipőm igenis teli van azzal, hogy 8000 HUF-ot fizetek 10Mbites netért, amikor másnak a 100Mbit fele ennyibe sincs! És ezen a "kedves" szolgáltatók bolondok lennének változtatni, amíg valaki jól a fejükre nem csap. A szocikat meg ne emlegesse föl senki, mert azoknál hitványabb, alávalóbb, hazaáruló és meghunyászkodó vezetése még nem volt ennek az országnak.
  • Zombee
    #5
    Az internet köszöni, jól van. Ahol több szolgáltató van, ott az árak is alacsonyabbak. Ahol meg a Tré egymaga szolgáltat, ott az van, amit stratégiai partnerként ő mond.
  • cateran
    #4
    Amihez a Fidesz hozzanyult, az szarra valt a kezukben (vagy nyom nelkul elparolgott, lasd magannyugdij) Egyfajta forditott Midas-hatas....
    Azert ezt beboffenteni azutan az elhiresult internetado utan..."az állam és a piaci szereplők közös érdeke és felelőssége, hogy minél többen, minél megfizethetőbb módon, minél jobb minőségben és minél biztonságosabban vehessék igénybe ezeket." Nem semmi :D
    Ki hitte volna, hogy a szocikat is alul lehet mulni? Pedig ezekhez kepest ok voltak a megtestesult becsulet es oszinteseg :D
  • Szefmester
    #3
    Az emberek szabad internetet akarnak, ez pedig pont hogy nem azt jelenti hogy szeretnék a kormány belepofázását.
    A többség a kormányt sem akarja.. ha nem lenne a szénnétrükközött választási rendszerük akkor sehol sem lennének...
  • Kelta
    #2
    Dajcstomika: lófaxot neked a popsidba..suhanjá messze el a nettől..de gyorsan...menjé alkossá még pár purdét.
  • mrzed001
    #1
    Khmmm, én mondtam, én előre megmondtam ...
    Tudjuk milyen is volt legutóbb, amikor Viktor "fel akarta szabadítani" a magánnyugdíjakat.
    Fogta, ellopta és elkótyavetyélte az egészet.
    Vajon akkor milyen lesz, amikor az internetet "szabadítja fel" hasonszőrű módon ??
    Most már 300 Ft lesz egy Giga forgalom ?