10
 • Ender Wiggin
  #10
  igen, csak amit referenciaként használnak, azok a szakaszok nem változnak. (a pulzust, meg a szív teljesítményét aztán végképp nem értem, miért kevered ide). a terhelésnek sincs szerepe, ugyanis egyrészt a bankban aligha hiszem, hogy 15 kilométer lefutása után érkezik az illető, másrészt, mikor eltárolják az egyén EKG-jét, akkor van egy protokoll, amiben a terhelés is benne van, hogy minden variációról legyen raktáron...
  tehát, hidd el, a bankod nem fog kitiltani.
 • Tinman #9
  A sportolás is változtat az EKG-n. Tudom, mert 2 év aktív sportolás után voltak EKG-n majd terhelésesen és valóban picit megváltozott a 2 évvel korábbihoz képest. (Eleve vastagszik a szív fala, változik az erezettsége, a pulzus is jóval lassabb, a teljesítménye megnő.)

  A sportolóknál a sportszív gyakran magával hozza a jobb Tawara szár blokkot, ami terheléskor jöhet elő.

  Nekem egyik héten nyugalmi állapotban is mérték, a másik héten nyomát sem láttak, terhelésesen igen...

  Tehát 2 év alatt elértem, hogy kitiltson a bankom ;-)
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.16. 14:24:19
 • kvp
  #8
  "nem tudod reprodukálni a szív elektromos jeleit úgy, hogy becsapd a szenzort. ez a dolog egyik szépsége."

  Az elektromos jelek egyik szepsege, hogy nagyon nagy pontossaggal es viszonylag konnyen reprodukalhatoak. Meg akar egy orvosi EKG papirra kinyomtatott valtozatanak fotoja alapjan is megoldhato, hogy egy szoftver automatikusan eloallitsa a jel nagyfelbontasu digitalis valtozatat, amit utanna viszonylag egyszeruen egy megfelelo jelgeneratorral vissza lehet jatszani. (jelgenerator peldaul egy nagyfelbontasu, nagysebessegu usb-s hangkartya is, de az atm-ek zajos kornyezetet figyelembe veve kevesebb is boven eleg) Az egyetlen kritikus pont a kapcsolodo feluletek megfelelo kialakitasa, de EKG-s erintkezoket es contact zselet lehet kapni barhol.

  Nehezebb felvenni valakinek az EKG-s jelet mint elvenni egy bankkartyat, de sokkal konnyebb az akarata ellenere felvenni mint mondjuk kiverni belole a pin kodot. Es a gep mas azonosito hianyaban biztosan nem tudja megmondani, hogy a jelet felvettek par sarokkal odebb vagy friss adat. Minden biometrikus adat rogztiheto es masolhato, pont akkora erofeszitessel mint amivel az eredeti megvizsgalhato. A visszajatszas EKG eseten meg egyszerubb is, ugyanis az elektromos rendszer-elektromos rendszer csatlas konnyen megoldhato. (a leolvaso gep a mukodesebol adodoan nem tud kulonbseget tenni egy kozvetlen emberi jel es az emberi jel felvett es droton tovabbitott vagy felvetelrol visszajatszott formaja kozott, egeszen addig amig a felvetel es a tovabbitas nem torzitja merheto modon a jelet)
 • SupraMKIII
  #7
  Javítsatok ki, de mivel az EKG-ból betegségekre lehet következtetni, ergó, a betegségek meg is változtatják, nem?

  Vicces lenne, ha mondjuk egy szívinfarktus után nem férnénk hozzá többet a pénzünkhöz :-)
  Persze, a beteg hozhat más azonosítási módot, de azért vicces az elképzelés, hogy a bankfiókom új eléréséhez orvosi igazolást kell hoznom :-)
 • Ender Wiggin
  #6
  @kvp: nem tudod reprodukálni a szív elektromos jeleit úgy, hogy becsapd a szenzort. ez a dolog egyik szépsége.
 • kvp
  #5
  Az osszes biometrikus adat nem titkos, hanem csak egy nevjegy, tehat nem jelszo helyett hasznalando, hanem felhasznaloi nevkent. Az EKG-s adatokkal az a baj, hogy nagyon random, tehat az ember eleg konnyen produkal mas es mas adatokat ket meres kozott, annak fuggvenyeben, hogy a szivizomnak eppen hany szazaleka es melyik terulete aktiv.

  Egyebkent mint minden biometrikus adat ez is felveheto, majd akar eloleny jelenlete nelkul is visszajatszhato. (az ekg is csak egy elektromos jel, ami johet elolenytol vagy akar egy magnesszalagrol is, de szerintem menne egy ekg-s papirrol keszitett telefonos foto alapjan eloallitott jellel is) Ez igy kb. annyit er azonositasra mint szukrolonak a venaszkenner.

  A bpay az meg pont nem azonosit, hanem olyan mint a regi feltoltos telefonkartyak, tehat ha megolik a tulajt, es elszedik tole, akkor is lehet fizetni vele. Egyebkent a technologia mogotte egy szemelyi adatok nelkuli bankszamlara kiallitott paypass chip. Ilyet hasznalnak mar jo 20 eve Japanban a tomegkozlekedesi kartyakon (azzal is lehet vasarolni is). Sot ott mar a telefonba is fel lehet tolteni, tehat a telefon lesz a bankkartya is, sot az aktiv rfid chipeket ki is lehet kapcsolni, vagy jelszoval ellatni ha valaki nem bizik a mellete elmeno, taskaba rejtett kartyaolvasoval 'keregeto' emberekben... :-)
 • Elmin
  #4
  Viszont van egy hibája, mint minden ilyen típusú azonosításnak, hogy nem lehet megváltoztatni. Tehát ha egyszer sikerül feltörni akkor mehet a kukába ez is.
  Utoljára szerkesztette: Elmin, 2015.03.15. 20:58:26
 • Lacee86
  #3
  Pontosan. A címet elírták ok, de a tartalmát is el kellett volna olvasnia kedves cukinak, mielőtt elkezdi írni a magáét...
 • Ender Wiggin
  #2
  Az EKG nem "érték", hanem egy (vagy több) vonal :-) A cikkben a szívritmus hibásan szerepel, mint az EKG szinonímája. Az EKG ennél azért némileg komplikáltabb, mint pusztán a ritmus.
  Már több, mint 10 éve foglalkoznak vele, hogy miként lehet ezt felhasználni, nem újdonság. A jelből kizárják a "zajt" és azokat a részeket, melyek kóros eltérést mutathatnak, ami marad az az azonosításra alkalmas rész. Maga az EKG akkor is ugyanaz, ha szapora a pulzus (idegesség, fizikai aktivitás), mint ha éppen alszik valaki. Csak a ciklus sűrűbben ismétlődik. A dologban azért van fantázia, mert az írisz vagy az ujjlenyomat azonosító extrém esetben egy halott testrésszel is működik, viszont az EKG-hez mindenképpen élő személy kell, így a manipuláció esélye elég kicsi...
 • Kotomicuki
  #1
  Végül is, deviáns idióták mindig voltak, csak most már döntéshozói magasságokban is van belőlük...
  Pláne, a mai, stresszes világban, amikor szinte mindig más-más értéket ad az EKG is.
  Akinek meg szívritmus problémája van az álljon sorba (kirekesztve) a hagyományos ügyintézéshez - vagy alkalmanként mindig változtassa meg a "jelszavát".