62
  • molnibalage83
    Nem mindenhol lehet kártyával fizetni és azzal fizetni sem ingyenes főleg, ha sokszor kis tételt veszel...
  • Tinman #21
    Ismerek olyan kórházi rendszert, ahol a Windows szó hallatán az IT-sek gurgulázó röhögésben törnek ki... igen Linux alapú az egész. A WinXP már semmilyen szinten nem állja meg a helyét. Jó volt, szép volt, vége.

Ami ment XP-n, az egyébként megy Win7 32biten is.

Részemről én nem használok bankautomatát, cirka 1.5 éve a közelébe se jártam. Teljesen logikátlan, pénzért felvennem a saját fizetésem, amikor mindenhol bankkártyával fizetek, a számlákat meg utalással, vagy csoportossal megoldom.
  • Ahoy
    ...éppenséggel megéri fáradozni :) Minden ilyen -nem csak- elméleti kísérlet aranyat ér... főleg emberen. Agyhalottakon "bármi segít".... de mondom valahogy nagyobb realitás látok mondjuk egy micro/ nanoMEMS array elektródban, és valamilyen stimuláns anyagok/ bioelektromos stimulálás adásában - tehát irányított hegmentes biológiai és elektród összeköttetésben, mint tisztán szerencsén alapuló biológiai-biológiai összeköttetésben.

Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.02.28. 19:55:44
  • Ahoy
    Miért amúgy szerinted hol vannak ezek a neuronok? :) ALS-ben az upper motoneuronok is érintettek, amik az agyban vannak. de ha a lower motoneuronok sem jönnek rendbe a transzplantációtól, akkor sem lesz jobb a mozgása. ALS-t szerintem csak őssejtekkel lehet majd gyógyítani, mivel még primary motor cortexre ültetett chip sem tud elvezetni semmi jelet halott motoneuronoktól.

http://img2.tfd.com/mk/N/X2604-N-13.png

Az őssejtes idegregeneráció meg egy külön téma, egyelőre inkább reménytelen és veszélyes a tumorképződés miatt. Kínában is inkább leállnak már vele, mert problémás.
    Ráadásul nem csak az a fő probléma, hogy egy őssejtet beprogramozzunk valahogy, hogy mondjuk átalakuljon egy upper motoneuronná, és pont ott megtelepedjen ahol kell (mivel ezek már nagyon hamar kialakulnak az embrióban, letelepednek, és az axonjaik velünk együtt nőnek) hanem hogy az a motoneuron kinyújtsa az axonját, bizonyos esetekben nagyon nagyon messzire, pl karvég... Szóval a realitás egyelőre gliasejtek bejuttatása, vagy speciális sejtek, mint a retinális Stargardt szindróma őssejtes gyógyítása. Ott sem csapok vagy pálcika rendszert injektálnak, esetleg bipoláris vagy ganglion sejteket... az egyelőre scifi.
  • BCs design
    ez még nagyon messze lesz, annyira komplikát az egész, meg a idegek összeköttetése annyira szerencse játék még hogy nem éri meg ezzel fáradozni
  • Ahoy
    Hol lakna? :D Hát az agyban... Nincs mit ezen belátni, mert be van látva.

Egyetértek a proffal amúgy. Ezt a kérdést meg kell vitatni, az mozdítja előre a dolgokat. Mindenképp ez lesz a jövő. Jelenleg az a probléma, hogy a főemlősöknek elég rossz az idegi regenerációjuk. Perifériás esetben pl 10% gyakran. Egy béka esetében pl 50% egy látóideg regenerációja. Az agyban és a sokkal sűrűbb gerincvelőben még rosszabb is. A műtétet pedig nagyon hamar el kell végezni, mivel hogyha a szómától elvágunk egy axont, akkor annak a perifériás része napokon belül elhal.

Szóval egy 2017-re biztosan nem lesz realitás. A legjobb magyarországi neurológus professzorokkal vagyok kapcsolatban, és bármelyiktől kérdeztem, sajnos mindig az volt a válasz, hogy az idegi regeneráció még nagyon gyerekcipő. A realitás egyelőre az ideg-gép interfész, vagy BMI- brain machine interface. Jelenleg most egy ilyen kutatáshoz csatlakoztam egyetemi hallgatóként, szóval nagyjából képben vagyok az aktuálitásokkal. 20-30 éves távlatban egyelőre csak életben tartó gépeket jósolok, ahol legalább az immunrendszer nem probléma, és a mai biokompatibilis anyagokkal már nem kell immunszupresszáns kezelést sem adni egész életében az illetőnek. (A prof erre gondolt)

Viszont a perifériás idegek még mindig klasszisokkal jobban regenerálódnak mint egy összetett gerincvelő, ezért talán reálisabb külön-külön foglalkozni azokkal, mint szétfűrészelni egy gerincvelőt egyben. Akkor még a gerincvelő nucleusai is épen maradnának. Csak műtétileg sokkal bonyolultabb kivitelezni egy gerinc-agy transzplantációt, egyesével ganglionok előtt, vagy után összedrótozni egy új testtel... de legalább elméletben jobban működik :)
  • csibra
    WinXP fikázók nem gondoltok arra, hogy egy kórházi rendszert nem olyan egyszerű lecserélni? Avagy a pénzeteket nem féltitek, hiszen a bankautomatákon még Win2000 körüli rendszerek futnak.

A fejátültetésnél meg majd meglátjuk hol is lakik a lélek.
  • Tinman #15
    Végül is nem is egy hazai kórházban van ahol még Win98(!) szalad... mondjuk olyanok is. Mese nincs, egy kórház szintjét jól tükrözi az is, hogy IT szinten, hogyan állnak.

Nem is olyan rég kezelték egy ügyfelünk német feleségét, egy nem is annyira vészes magyar kórházban. A nő teljesen ki volt akadva, hogy nincs wifi. Közölte, hogy ő fizet is érte, de közölték vele, hogy nincs és nem is tervezik. Kínjában előfizetett mobilnetre :-/
  • M2 #14
    Sok érdekes kérdés merülhet fel, például az öregedésről. Ha egy fiatal és egy öreg fejét felcserélik, melyik esetben mit eredményez? Melyikük lesz fiatal és ki az öreg?
  • bandypappa
    Jönni is fog a fekete Volga a testedért :)
    Ezzel a technikával is el lehet lébecolni, de a jövö ilyen szempontból a kiborg test, mint a ghost in the shell-be.
  • wraithLord
    Mivel az agy nem érintett a betegségben, hanem leginkább a környéki idegrendszer motoros (mozgató-) neuronjai, ezért elvileg rendbejönne tőle Hawking.

Nekem ez nagyon sci-fi-nek hangzik. Tényleg, egyelőre még a gerincsérültekkel is alig tudnak kezdeni valamit, erre testcserével jönnek... Bár ha tényleg meg tudják oldani a "fejcserét", akkor a gerincsérülteket is meg tudják gyógyítani.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.02.28. 15:24:55
  • Ender Wiggin #11
    "a legnagyobb akadályok, mint a gerincvelő összeillesztése, valamint az immunrendszer támadása az új testrész ellen, elhárultak."

Nem akarok kötözködni, de a teljes egészében átvágott gerincvelő esetén eddig nem sikerült a teljes felépülés senkinek. A szervátültetettek között pedig elég komoly halálok még ma is a kilökődés (arról nem is beszélve, hogy szinte teljes immunszuppresszióban élik az életüket).

Elég futurisztikusan hangzik és van azért etikai probléma a dologgal, nem is kevés.
  • fonak
    Valószínűleg nem az övé, hanem a kórházé, és nincs beleszólása ilyesmibe. :)
  • paby88
    szomorú :(
  • zola2000
    Tehát aki megfizeti, az ha öreg lesz, kap egy fiatal testet.

(nemrég volt egy hír, mennyire jót tesz időseknek a fiatal vér átömlesztése, hát még egy egész test? O_o )
  • Matyko92
    Nem akarok szakértő lenni, de szerintem Hawking nem jönne rendbe egy test ( vagy fej, ahogy jobban tetszik) -transzplantációtól, az ő betegsége idegrendszer-eredetű (ALS).
  • barret
    Megkapja majd,aki MEGFIZETI!
    Ez üzlet.
  • paby88
    új testet Hawkingnak!
  • sárkánylovag
    Majd felkel az afroamerikai pasi az ágyból és nézi hogy kapott egy horogkeresztes ária tetkós testet
    Bocs ez volt csak
    és head shoot
  • ddt500
    "Állítása szerint a legnagyobb akadályok, mint a gerincvelő összeillesztése, valamint az immunrendszer támadása az új testrész ellen, elhárultak."
    Akkor a tolószékeseket állítsátok talpra, ne fejeket ültessetek át!
  • Tinman #2
    Aki 2015-ben még Windows XP-t használ, arra én a gyepem lenyírását se bíznám, nem hogy egy fejcserét :-D
  • wraithLord
    Végül is akkor ez nem fej-transzplantáció, hanem test-transzplantáció. Mert az ember, mint tudat, a fejben létezik. Tulajdonképpen "minden-transzplantáció", kivéve a fejen található dolgokat.

Elég meredeken hangzik. Technikailag is.