13
-
kvp #13 A Valles Marineris kb. 7 kilometer mely. Ehhez kepest a Mount Everest 8.8 km magas. Ha a felszinen atlagban az elet szamara ellenseges legkort es viszonyokat mernek, az nem jelenti azt, hogy az egyik volgy aljan levo barlangban nem jobbak az elet szamara az eselyek. Ha a Mars csak egy kicsit melegebb es vizesebb volt regen, akkor kialakulhatott az elet es ahogy a Mariana arok aljan is van egy kis elet, ugy a Marson is megmaradhatott par helyen. Ez persze lehet oxigent nem igenylo valtozat is, mint a korai foldi eletformak, amik a mostani oxigenes legkort letrehoztak. Ezeknek csak viz, meleg, szendioxid es par szerves alapmolekula kell, a tobbit megoldjak maguk. Erre az alapra akar egy magasabb szintu elolenyekbol allo bioszfera is letre tud jonni, foleg ha vannak elszigeteltebb, esetleg magasabb nyomason levo barlangok.
ps: Az is lehet, az egysejtuek ott vannak a marsjarok kerekei elott (es alatt), csak nem vesszuk eszre oket, mert csak idonkent aktivak, pl. amikor a marsjarok a homokviharok miatt meg a kamerajukat sem merik kinyitni... -
SirBubu #12 és a környezetedben lévők nem döbbentek meg?
(bocs, de nem bírtam kihagyni) -
#11 A Földön az eddig felfedezett legnagyobb barlang a vietnami Son Dong több száz méter széles és magas illetve 5-6 km hosszú. A Marson az alacsonyab gravitáció miatt még nagyobbak is lehetnek. Az ilyen kis oázisokban megmaradhatott az élet, ha volt általánosan elterjedt a felszínen, vagy az is lehet, ha elég összetett barlangrendszerek húzódnak a felszín alatt, valójában mindíg is csak ott volt. -
fonak #10 Fingottak a kis zöld emberkék a föld alatt. -
Pares #9 Nem hiszem, hogy "vétel" erőssége megoldhatatlan gondot okozna. A lyukba való leereszkedés viszont már problémásabb lehet. -
Pares #8 Úgy tűnik, hogy igen. Amúgy nem is a Curiosity-re gondoltam, hanem a következő Mars misszióra...
Utoljára szerkesztette: Pares, 2014.12.17. 19:30:51 -
fade2black #7 bingó -
Ender Wiggin #6 babsaláta után én is észleltem. teljesen megdöbbentett. -
Archenemy #5 Tuti tök jó lenne a barlangban a vétel -
#4 A Marson van barlang? Találtak már ilyet? A C-t nem azért küldték oda, egy meghatározott célhoz. Ez nem sétálgatás, mint a Földön... A fúrás meg igen energiaigényes dolog és a C-n milyen fúró van...? -
Pares #3 Mikor néznek be a föld alá? Vagy valamelyik barlangba?
Utoljára szerkesztette: Pares, 2014.12.17. 11:41:56 -
#2 Javítson ki valami szakértő, de ha így ciklikusan jelen van a metán akkor az nem azt jelenti, hogy valahol a Marson most is aktív szerves organizmus kell, hogy legyen (mikrobák esetleg) ? -
emberz #1 A helyzet fokozódik.