5
  • emberz
    #5
    Arról van szó, hogy azt hallotta a cikkíró, hogy egy új vizsgálat folyamán az észak amerikai masztodoncsontok idősebbnek bizonyultak a korábbi adatoknál. És e köré épített fel, gondolom, hogy bő lére ereszthesse, egy értelmetlen, össze-vissza történetet. Ennyi. Ezt úgy teszi meg, hogy a belső ellentmondások, és lényegtelenségek kiordítanak a cikkből.
  • emberz
    #4
    Azt írja: 50 ezer évre képesek visszamenni szénizotópos kormeghatározással. Akkor milyen 125 ezer évről beszélnek? Vagy: Ha Alaszkában kihaltak, de a Nagy Tavak vidékén még éltek, abból miért következne az, hogy nem vadászták túl őket? Ez a cikk tele van értelmetlenségekkel és önellentmondásokkal! Amit sugalmaz, az pedig merő ostobaság. Ez a cikk, a koherens látszat ellenére, tücsköt-bogarat összehord. Egyik mondatában leírja, hogy kihaltak a masztodonok, a másikban meg azt, hogy nem.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2015.07.30. 11:18:11
  • ostoros
    #3
    Igazad van. Egyébként annyiban egyet értek emberz véleményével, hogy tényleg nem ritka az olyasmi, ahol az ember szerepét kisebbítik egy egy kihalásnál.
    Pl. Ott van a Jégkorszak című rajzfilmnek a Dodókkal foglalkozó része...
    Tudom hogy csak egy rajzfilm, de hülyeségeket sulykolni azért nem kellene... pláne nem a gyerekek agyába.
  • turidani
    #2
    Azért sokat segített volna a cikk megértésében, ha rendesen elolvasod.

    Azt mondja ugyanis:

    "A legújabb szénizotópos kormeghatározási vizsgálatok tanúsága szerint Alaszka és Yukon területén az amerikai masztodonok több tízezer évvel azelőtt pusztultak ki, hogy megérkeztek volna az első telepesek"

    Vagyis a cikk nem általában a masztodonok észak-amerikai kihalásáról, hanem csupán az Alaszka és a Yukon területén történt kihalásukról beszél.

    És azt mondja, hogy igazából csak a 125-75 ezer évvel ezelőtti meleg időszakban éltek ott masztodonok, a 75 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett lehűlés után viszont délebbre vándoroltak. Tehát nem azért tűntek el északon, mert az emberek kiirtották őket, hanem azért, mert a lehűlés után már túl hideg volt nekik ott az éghajlat.

    A masztodonok tehát kb. 75 ezerévvel ezelőtt Alaszkáról és a yukon területéről Észak-Amerika déli vidékeire vándoroltak, és ott kb. 10 ezer évvel ezelőtt haltak ki.

    Mégpedig túlvadászás miatt.
    Utoljára szerkesztette: turidani, 2014.12.04. 16:10:18
  • emberz
    #1
    Már a cikk címe is ellentmondásban van a tartalmával. Az is egy dolog, hogy a szerkesztő szerint a tízezer év régebben volt, mint a tizenhárom- tizennégyezer (különben meg ez azt jelenti, hogy aljassággal egyenértékű módon nézi hülyének az olvasót), és megint egy másik dolog a legújabb eredmények elhallgatása, miszerint már húszezer éve, sőt, régebben is élt ember Amerikában. Ha egy tudós nem veszi észre, hogy össze-vissza beszél, akkor nem tudós, hanem idióta. Tudományos cikk 1) belső, logikai ellentmondásokkal, 2) túlhaladott, korszerűtlen elméletekkel. Ez nem tudományos cikk, ez egy barom propaganda szöveg, ki tudja milyen célból, milyen megrendelésre, mert értelme ez nincsen neki... Hacsak az nem, hogy a tényekkel, tulajdon bizonyítékaival szemben is a dogmát sulykolja, miszerint: "Az ember csak 13-14 ezer évvel ezelőtt érkezett az amerikai kontinensre, és ezért nem találkozhatott a 10 ezer éve kihalt..." anyukáddal. Mert én azt üzenem a cikk írójának, hogy: az anyukáddal. Azzal nem találkozhatott szegény, Amerikába bevándorolt ember.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2014.12.04. 12:25:48