9
  • Csizmaszolga
    #9
    Tökéletesen megértem a cikkíró viszonyulását a filmhez. Szomorúan a probléma ennél is mélyebb.

    Számomra egyszer nézhető középszerű film.

    Az tény, hogy bemutatja a médiavilág sötét oldalát, ugyanakkor kiforgatja önmagából a Bűn és bűnhődés-filmek eredeti koncepcióját. Raszkolnyikov elköveti a bűnt, Raszkolnyikov megbűnhődik. A dosztojevszkiji koncepciót rengeteg könyv és film követte, hol remekebb, hol gyatrább formában. A remekebb megvalósítások közé tartozik Nemes István A bosszú démona c. regénye, ahol kisstílű főhőse, Fürge Calver keményen megbűnhődik a végén. De említhetném Berke Szilárd Szüzek vacsorára c. novelláját is. A lényeg, hogy az erkölcsileg szar emberek elnyerik a történet végén méltó büntetésüket.

    Később megjelent egy másik tendencia, ami kiforgatta a Bűn és bűnhődés koncepció eredetijét, mondhatni, megfordította az eredeti képletet. Itt az antihős újra és újra elköveti a bűnt, a büntetést nem a katarzis követi, hanem egy még nagyobb bűn elkövetése. Itt is születtek remekművek, mint Stephen King Állattemető c. regénye, ahol a nihil mocsarába egyre mélyebbre süllyedő értelmiségi harmadjára is bűnbe esik, míg a végén elkárhozik.

    Az Éjjeli féreg a második kategóriába esik: egyfajta anti-Bűn és bűnhődés. Nálam a gond a végkifejlet - és itt bizony ellövök egy spoilert - :a szociopata anti-hősünk egyik bűnt követi el a másik után, és a végén diadalmaskodik. A bűnök elkövetését nem büntetés követi, hanem a diadal. Persze erre lehetne azt válaszolni, hogy ez egy újrealista film, ami azt mutatja, ami a valóság: az empátiahiányos szar emberek diadalmaskodnak az élet különböző frontjain. És persze, tudom azt, hogy pl. a Habony Árpád-féle szociopata aljadékok úgy hagyják el ezt a földi siralomvölgyet, hogy nem lesznek elszámoltatva, ezáltal megbüntetve a társadalom által, sőt gazdagságban és dicsőségben döglenek meg majd a halálos ágyukon. De kérdem én: a filmművészetnek tényleg az a feladata, hogy bemutassa, miként győzedelmeskednek és diadalmaskodnak a bűnöket elkövető szociopaták, nem pedig az, hogy reményt adjon az embereknek, hogy van igazság a földi siralomvölgyben, és ezeket az embereket előbb-utóbb eléri az igazságszolgáltatás? Akkor végül is Raszkolnyikov meg is úszhatta volna Szibériát, és a két áldozat után kereshetett volna egy harmadikat, egy negyediket stb.? Ha az amerikai filmművészet szerint Lou Bloom megúszhatja minden mocskos cselekedetét, akkor miért is küzdenénk az olyan érzéketlen szociopaták ellen, mint Hajdú Péter és Habony Árpád? Ha az Éjjeli féreg c. film szerint hasztalan a szociopaták elleni küzdelem, miért nem adunk át nekik minden hatalmat, és hagyjuk, hadd garázdálkodjanak kedvükre?

    Mi lesz a következő tanulságos film az amerikai filmművészettől? A következő elkeserítő alkotás talán egy gyermekgyilkos szociopatáról fog szólni: arról, hogyan öl és erőszakol kedvére gyermeklányokat, hogyan cselezi ki a rendőrséget, hogyan tesz szert negatív hírnévre, és hogyan hal meg úgy öregkorára, hogy mindent elért, amit beteges életében kitűzött maga elé? Vagy milyen újabb "sikertörténetet" rak elénk az amúgy egyre cinikusabb Hollywood?
  • zetortraktor
    #8
    Ezt neked be kellett mutatni? Komolyan? A filmnek ez volt az egyetlen gáz része, totálisan elcsépelt. "Rossz média, fúj!", mint a dedóban.

    Egyébként meg frankón félreértetted akkor, mert nem erről szólt a film, hanem rólad, a nézőről. A főhős és a média nem hazudott. Megmutatta, hogy mi történt. Szenzációt hajhászott, mert ezt csinálja a média, hogy kielégítse a nézői igényeket. A végén ezt-azt manipulált, de ettől még megmutatta a hullákat, mert voltak hullák. Akkor nem odahazudta őket.

    És emellett szólt egy beteg, de ambiciózus emberről.
  • Jakuza1
    #7
    Nekem pedig azert, mert bemutatta milyen a media, hogy mennyire hidegen hagyja oket a tenyek, a valos hirkozles csak a nezettseg szamit.
    Csak a torzitas, hazudozas, minden mennyisegben, ami zajlik manapsag es ennek erdekeben minden szabalyt felrugnak.
  • aru
    #6
    Nekem azért tetszett a film mert tökéletesen megmutatja milyen egy szociopata! Ismerek ilyen személyt, ráadásul elítélt bűnöző és telenor üzletben dolgozik. Magasról szar mindenre a lényeg az, hogy pénze legyen belőle így akár naponta többször változik a látásmódja. Ezeket az embereket a fb-nak köszönhetően manapság már könnyen likvidálni lehet ismeretségünkből.
  • logixxxxx99
    #5
    Ezen SG cikk az "Éjjeli féreg"-ről, ez volt csalódás !

    1. Miért hagyta ki jelen kritika azt, hogy a film zseniálisan mutatja be: az érzelmi intelligencia alacsony - majdnem nulla - foka párosulhat magasabb IQ-val és ez az elegy legtöbbször sorozatgyilkost, de legalábbis többszörösen visszaeső, sikeres, szinte lefülelhetetlen bűnözőt eredményez ?

    2. Nem láttam leírva, hogy döbbenetes módon láthatjuk viszont azt a társadalmi jelenséget, hogy egy szociopata milyen sikeres karriert járhat be rövid időn belül, ha megadja megbízóinak azt, amit elvárnak tőle - függetlenül a média világától. (Ez a film nem a médiáról szólt, hanem a modern "civilizált" világ egy általános torzulásáról)

    3. Miért nem írta meg a kedves szerző, hogy a tükör előtti jelenet (melyből a fényképet beszerkesztették ugyan) önmagában egy másfél oldalas leírást megér, hisz a néző legbelsőbb húrjait (ha van neki) pendíti meg fantasztikus alakítással, egyedi képi világgal, hanghatással, a jellemtorzulás bemutatásának csúcspontjával, döbbenetes energiájával ?

    4 Hiányoltam a kritikából a végső mondanivaló taglalását is, hogy lám-lám hétköznapi, ártatlan, mosolygós polgártársaink között bizony szép számmal lehetnek olyan kártevők (filmcím) , akiket sem etika, sem cégjog, sem büntetőjog nem állít meg, sőt, üzleti vállalkozásuk virágzóan prosperál, terjeszkedik - mint a szaporodó féreg...

    A film, remek, a kritika rossz, az író az egyszerűségéből fakadó saját csalódását teszi hangsúlyossá, kár érte.
  • toxysylver
    #4
    játsszák feliratosan is hazai mozik.

    cinemacitybe is megy felirattal, illetve a tabánban is.
  • Molnibalage
    #3
  • kalapos01
    #2
    az sg azt írja, hogy jó film lett. akkor?
  • BCs design
    #1
    ha az sg lehúzza akkor lehet hogy tényleg nagyon jó film :)
    Utoljára szerkesztette: BCs design, 2014.11.20. 19:05:19