17
  • Molnibalage
    #17
    A statisztikás duma UL és amúgy is baromság.
  • Tetsuo
    #16
    Az emberi szervezetben több a batérium, mint ahány emberi sejt van. Ha nem lennének, elpusztulnánk.
    A baktériumok nem öregbítenek, a gyenge immunrendszer miatti betegségek viszont igen. Tehát nem a baktérium a probléma, hanem a legyengült szervezet, pl. pont a gyógyszerek által vagy az említett rossz életmód miatt.
    A sport tényleg egészséges, ha nem élsport ill. ha nem visszük túlzásba főleg az egyoldalú mozgásokat, táplálkozást stb.
    Ezenfelül rengeteg betegség pszichoszomatikus, így nagyon fontos a "lélek" karbantartása, erősítése is.

  • Tetsuo
    #15
    Ezek a példáid azért nem jók, mert a mostani idős emberek, persze hogy megjárták a háborút és ott is egyfajta túlélő életmód az, ami segített.
    Churchill és egyéb különleges példákra azért emlékezik mindenki, mert kirívó. Az átlag messze nem ez.
    A genetika is lényeges, de az öregedésre nem 1-2 db gén, hanem kb. az összes hatással van.

  • ostoros
    #14
    Az éhezés lassítja az anyagcserét. vagyis kösz, hogy egyet értesz.
  • sylvanor
    #13
    Kezdjük azzal, hogy az ember genetikailag 120 évre van tervezve. (Ezt be is írhatjátok keresőbe, nem légből kapott hülyeség és van is alapja.) Régen az átlagéletkor 40-50 év volt, mégpedig azért, mert számos betegséget nem tudtak gyógyítani egyáltalán. Illetve a higiénia hiánya és az alultápláltság is ezt okozta.
    Ma már alapvetően ezzel nincs akkora probléma. Ma azért szorul vissza 60-100 évre az átlag életkor, mert a sok-sok év alatt mind a levegőből, vízből, ételekből, mindenből rengeteg baktérium kerül a szervezetünkbe és ez öregít. Eleve az emberi szervezet baktériumoknak egy óriási tárháza úgy, ahogy van.
    Egyébként akár önerőből is meghosszabbítható. Kezdve azzal, hogy nem szabad abba hagyni a testedzést. Sokan kinézik azokat, akik edzik magukat. De az edzés első szempontja az egészség kell, hogy legyen. És itt nem holmi fociedzésre gondolok, hanem rendszerrel végzett fizikai erőedzésre. Erő = Egészség. Az ember eljut abba a korba, hogy felnő és bekerül az átlagos munkásrétegbe, onnantól 8 óra munka, megkajál, beül a tv elé, aztán alszik. Aztán háromnegyedük el is hízik. Itt erősen egészségügyi/életmódbéli kérdések vannak.
    Utoljára szerkesztette: sylvanor, 2014.11.18. 12:45:36
  • torreadorz
    #12
    A hosszú élet egyértelmüen genetikai adottság, de ahogy valaki már irta, nem egy "csodagén" hatása, hanem valószinüleg egy rakás együttes kombinációja + szerencse (mert ha valakit fejbelőnek tökmindegy milyen génjei vannak).

    Napjaink "csodája" az egészséges életmód igazából nem oszt nem szoroz a hosszú élet szempontjából, persze van hatása de ez mondjuk max +-10 év. Szóval hogy nem 50 évesen halsz meg hanem mondjuk 60 (én ha valaki túlzásba viszi mindig csak halj meg egészségesen mozgalomnak hivom). Persze ez is számít, főleg hogy az emberi társadalomra vetitve nem mindegy hogy mennyi a várható átlagos életkor, de hosszú élet szempontjából lényegtelen.

    De pl. az én nagypapám 85 éves, átélte a második vh-t, fél életében bányában dolgozott emellett keményem ivott és tulképpen csak szerencse volt hogy nem fulladt bele a saját hányásába többször is mert valaki járókelő megmentette. Tucatszor esett le részegen a fa tetejéről mert természetesen akkor akart fürészelni, többször tört el a keze, betört a feje is stb. Ja és még mindig él, napi 3 erős fekete kávét iszik meg és persze most már csak félévente egyszer mászik négykézláb igaz akkor egy hétig, és hetente kibiciklizik a határba. Azt hiszem rá mondják hogy agyonütni sem lehetne.

    Pedig ugye a mai orvostudomány szerint már rég meg kellet volna halnia tüdőrákban (bánya ->szénpor), májzsugorban (massziv alkoholizmus), balesetben, szivrohamban (kávé+pia+szalonna) vagy bármilyen más rákban.

    Na és ami igazán szép a történetben hogy a nagymamám is él (az ő felesége) 82 éves, hasonlóan jól tartja magát, és ő meg a fentiekből egyiket sem csinálta életében (nem iszik, nem dohányzik, nem kávézik stb és leginkább a szobában varrogat szóval még csak túl sok mozgás sincs)

    :)
  • ugh
    #11
    Az igazan hosszu eletet megelt emberek a 20. szazadban mind megjartak valamiyxlen haborut sz'al. a serules mentesseg kizarva.
    En akiket ismertem mind reszt vettek vagy az 1. vagy masodik vilaghaboruban.
    Volt kozte olyan aki lehuzott vagy 8 evet a szovjetunioban egy "nyaraloban" es ugy szokott haza es 91-2 evesen a nyari melegben a tetot javitotta. Amugy meg mukoves volt nem holmi bohoc.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2014.11.18. 10:11:47
  • ugh
    #10
    Ez mekkora egy baromsag baratom.
    Ha benned van hogy 50 evesen felfordulsz akarhogy elsz max par evet ratolsz (4-5)...
    A genek a szoftver, ha azzal gebasz van akkor, ha fejrealsz is megfexel kb akkor amikor "kell".
  • ugh
    #9
    Ja nincs. Biztos
    Akkor nem ismerik a Winston Chirchill (1874-1965) nevi urget aki azt nyilatkozta hogy a hosszu elet titka "csak semmi sport".
    Emberunk szivarozott whisky-zett, iegn valoszinu hogy kurvazott is, raadasul volt egy idoszak amikor nem kimondottan volt stressz mentes az elete.
    Plussz nem volt egy nadszal alkat gondolom nem dietazott pl.
    91 eves volt amikor meghalt.
    Mondjak akit agyonverni sem lehet, mert nem hal meg mig el nem jon az ideje kb. 90 felett, hogy benne van a churchill gen.
    Amugy o mondta volt, hogy: Abban a statisztikaban hiszek amit en magam hamisitok.

    A faszom belerakom az ilyen kutatasokba.
    Ezt megint olyan penzelte aki ra akarja venni az embereket valamire (vitaminok, draga bioszarok, immunerosito, stb).
    De biztos nincs uzelt mogotte...
  • Effendi
    #8
    De azért biztosan mindenki észrevette már azt, hogy általában akiknek a szülei és nagyszülei is hosszú életkort megértek, azoknak szintén nagy esélye van arra, hogy ő is kb. legalább annyit megéljen. (pl nálunk apai ágon 80 körüli életkor a jellemző)
  • Tetsuo
    #7
    Márpedig az életmód az, de nem úgy, ahogy te azt gondolod.
    Az aktivitás előny, a fel nem oldott stressz hátrány stb.
    A közéleti szereplők nagy része otthon vagy egy hotelben kényelmesebben kipihenheti a napi fáradalmakat, mint egy "gyárimunkás". Gyakrabban jár kikapcsolódni, üdülni, sportolni.
    A közéleti szereplők "x" része arányosan használja a testét és a szellemét is, karbantartva azokat, mint a gyárimunkás vagy akár egy informatikus.
    A közéleti szereplők nagy része több lehetőség közül választhat és tudatosabban teszi azt, mint egy gyárimunkás. Pl. egészségesebben étkez(het), kevésbé toxikus környezetben él(het) stb.

    Ezenfelül rengeteg tényező van, de a legtöbb összefügg.
  • Sequoyah
    #6
    Ki irta ezt a baromsagot? Az biztos, hogy a genetikahoz, de ugy altalaban a tudomanyokhoz sem nagyon ert, max a szenzaciohajhaszashoz.

    Csak az amatorok hihetik, hogy mindenhez valami csodagen, vagy hasonlo kell. Egy hozzaerto, de legalabbis gondolkodo ember felismeri, hogy egy ilyen osszetett rendszerben, mint a genom, a reszletek osszhatasa kell ahhoz, hogy valami komoly hatas legyen, nem pedig egy buta kapcsolo.

    Hogy nincs csodagen, az mar elsore latszik a statisztikabol, mert akkor lenne sok "csodagenes" 90 eves eletkorral, meg lenne sok csodagen nelkuli 60 eves eletkorral, koztuk pedig semmi. De nem igy van, a gorbe teljesen egyenletes. Egy rakas genekbe kodolt, de kvazi fuggetlen tulajdonsag hatarozza meg mennyi ideig elunk. Melyik betegsegre hogy reagal a szervezet, hogyan regeneralodnak egyes szervek, ezernyi faktor van, amik egyenkent nem magyarazzak meg a hosszu eletet, mert mind csak picit tesznek hozza. De egyutt...

    Szoval ez a "tanulmany" tipikus brittudosos baromsag, valakinek hianyzott egy publikacio a kvotajahoz, es leirta ezt amiben semmi uj nincs...
  • Cat #5
    "Az életmódnak köszönhető."

    Fenét. Bizonyíték rá, hogy rengeteg nagyon aktív politikus, közszereplő és egyéb, sokat dolgozó ember él nagyon hosszú életet. A brit királynő 60 éve a trónon ül, vagy ott van jópár amerikai elnök és milliárdos. Azért őket mondom, mert rengeteget szerepelnek a médiában, bizonyíthatóan frissek szellemileg és a tevékenységükből látszik, hogy folyamatosan utaznak, aktívak, korántsem a világtól elvonulva, Tibetben meditálva élnek sokáig.
  • Molnibalage
    #4
    Ez úgy ökörség, ahogy van.
  • ostoros
    #3
    A másik dolog pedig, amit te írtál: az életmód. Lassabb anyagcsere kell, és a sérülések minimalizálása. Lassabb életfolyamatok pedig lassabb öregedést hoznak.
  • ostoros
    #2
    Már hogyne lenne. Az ember már eleve hosszú életű. Ezt a génjeinek köszönheti.
    Ezek a gének azért terjedtek el az emberi populációban, mert a csoportnak előnyére vált egy-két százéves, aki járt erre 50 évvel korábban, és meg tudta mondani melyik növény ehető, merre van a gázló, hogy jutnak ki a mocsárból. De ehhez nincs szükség százévesek tömegeire. Csak néhányra. Szóval léteznek a gének.
    Csak ezek a gének már az emberek nagy többségében benne vannak. További hosszabbodáshoz új gének kellenek. Ezek azonban nem terjedhetnek el a populációban, mert nincsenek hatással a szaporulatra.
    A valódi hosszú élet génjei nem azok lesznek, amik megtartják az embert 50 évig egy múmiaszerű állapotban, hanem azok, amelyek lehetővé teszik, hogy egy 70-80 évesnek is születhessenek egészséges gyerekei.
  • Zoliz
    #1
    Az életmódnak köszönhető. Például nem vérszívó a feleség. Nem élnek rákkeltő számítógépek között és megisznak reggelente egy kupica páleszt. Mai civilzációnkban már nem lehetséges a hosszú élet, csak ha elvonulsz mint Yoda a városokból.