5
  • Blacktom
    #5
    A konkrét számokat ezen a területen nem ismerem, de azt súgja valami, hogy ha te tervezed a műholdat, te gyártod le a 700 darabot és te is küldöd ki az űrbe, azzal rengeteg felesleges költséget megspórolsz, és úgy tervezheted össze a kirakós darabjait, hogy a legjobban illeszkedjenek egymáshoz, nem kell máshoz alkalmazkodni.
  • Marteen21
    #4
    A masat típusú játékokat ne említsük műholdakkal együtt....
  • ostoros
    #3
    A műholdak ára még mindig több millióba kerül. Én erről beszéltem.
  • teddybear
    #2
    Nem igazán a gyártás kerül sokba, hanem a kikerülhetetlen pályára állítás. Azt még a sorozatgyártással sem lehet csökkenteni. 700 műhold fellövése nem lesz egyszerű, sem olcsó. Még ha többet is egy rakétával állítanak pályára, ahogy szokás, akkor is milliárdokról beszélhetünk a költségek kapcsán, és ez csak a fellövés költsége.

    Aztán ott van még a földi fejállomás is, ami nélkül nem tudjuk használni az egészet. Ez sem olyan olcsó, mint egy közönséges műholdvevő, egyrészt valahogy rá kell állnia valamelyik szabad műholdra, másrészt valahogy követni is kell azt. Ráadásul itt kétirányú a kommunikáció, azaz nem elég fogadni a jeleket, de adni is kell.

    Gyártani olcsón is lehet specializált műholdat, példa rá a CUBE típus, aminek a magyar változata a MASAT-1, ami egyáltalán nem került olyan sokba.
  • ostoros
    #1
    Ez elég nagy dolog. Hiszen a műholdak részben azért is olyan orbitális árúak, mert nem sorozatban gyártják őket. Ez akár egy fél nagyságrenddel is csökkentheti az árakat.