28
  • ostoros
    #28
    Azért beszarni sem kell tőle.
  • NEXUS6
    #27
    A legtöbb nukleáris esemény ilyen kis bizbaszokból jön össze. Csak ez marhára nem kerül be a hírekbe. A múltkor Mexikóban loptak el valami izotópot, oszt annyi. Csakhogy ilyenek nálunk is rendszeresen történnek. Ne tudd meg, hogy milyen futkosás szokott belőle lenni.

    szal nem kéne ezt a zseblámpás, meg mobilos alkalmazást eröltetni.
  • sanyicks
    #26
    hisztériásoknak: "Early pacemakers used betavoltaics based on Promethium,[3] but were phased out as cheaper lithium-ion batteries were developed."

    Tehát a korai pacemaker-ek ilyen nukleáris elemmel készültek, úgyhogy valszeg nem túl veszélyes...
  • Omega
    #25
    Én örülök ennek a fejlesztésnek. Ha kereskedelmi forgalomban is elterjed, végre meg lesz oldva az örökös aksi lemerülési probléma. A nagy lóf@szt káros ez, jöjjön csak minél hamarabb. Ha meg folyik a nukleáris elem így jártál ;)
  • Macropus Rufus
    #24
    akkor nem aksi, hanem energia egység. A lényegen nem változtat semmit: az Sr90 beépül a csontokba és gondot okozz, hosszú távon.

  • Zodd
    #23
    Ez nem akkumulátor...
  • Macropus Rufus
    #22
    Ha jól tudom akkor a Sr90 vegyileg a kalciumhoz hasonló tulajdonságokkal bír, tehát képes pl. a csontba is beépülni. Hosszú távon akár leukémiát is okozhat. (mivel a vérképző szerveket állandóan éri a sugárzás)
    Igazán okos 5let ez az aksi. Ez kb. olyan helyzet lesz mint a mobil esetében. Bedobták a tömegeknek a cuccost, aztán kezdték vizsgálni, hogy mit is okoz a mikrohullám az embernek. (mármint a mobilból kilépő mikrohullám). A mai napig megy a vita. Itt is ez lesz.
    Bedobják a tömegeknek és majd 10-15 év múlva vizsgálni kezdik, hogy esetleg talán lehet összefüggés a leukémia növekedése is az új aksik közt. A banda egyik része esküdözni fog, hogy semmit se a másik része meg állítja, hogy igenis okozz. Mi meg ott fogunk állni mint f.sz a lakodalomban, hogy most akkor mi is az igazság. De addigra már nem lehet hagyományos aksit venni, csak ezt a kütyüt. Tehát, bizonytalanok vagyunk, de nincs más amit használhatnánk.
  • NEXUS6
    #21
    Ahogy olvasgatom az eredeti cikket itt a vízbe merített platina bevonatú titánoxid elektrodán plazmonok is keletkeznek, elég összetett jelenségről írnak, és a teljes energia konverzió hatásfokát olyan +50%-ra becsülik, ami nem rossz. Főleg, hogy egy RTG-é 3-7% körüli, a fejlettebb megoldások, amelyek prototípus szinten mozognak olyan 20-30% max hatásfokúak. Szóval nem rossz.

    De azért én is vigyáznék azzal a Sr90-nel!
  • Ender Wiggin #20
    akkor már inkább a füstérzékelőkből gyűjtött mini amerícium reaktor...
  • thegodhimself
    #19
    talán 50 éve vannak ilyen atom ELEMEK. nem akkumulátor mert tölteni nem lehet.. egy fémtartályba beraknak egy béta sugárzó izotópot, majd kiszívják a levegőt. ha az izotópra kötnek egy vezetéket a másikat meg a dobozra, akkor ott áram folyik az elektronsugárzás miatt.
  • esdideki
    #18
    ez inkább elem, mint akkumulátor, nem?
  • ostoros
    #17
    Így igaz.
  • ostoros
    #16
    Az hogy zseblámpákban használnák nyilván hülyeség, csak hangulatkeltés. Ugyan mégis mitől lenne jobb egy ilyen helyen? Olyan helyen az igazi, ahol ritkán jár ember, és az elemek cseréje probléma lenne. Például automatikus mérőállomásoknál.
  • Tetsuo
    #15
    Ennél sokkal jobb elemek vannak űrszondákhoz (is).
  • kvp
    #14
    Mukodne? Igen, grammonkent 0.9-0.3 watt nyerheto vele. Veszelyes lenne minden elolenyre ha nem az urben, hanem a Foldon hasznaljak? Igen. Van ra esely, hogy ilyet hasznaljunk? Nem igazan, mert nagyon nem gazdasagos es egy kormany sem szeretne ha kiegett futoelemek tartalmaval rohangalna barki is, mert elobb vagy utobb, ha nem is balesetbol, akkor szandekosan kerulne a vizekbe egy adag. A kiegett futoelemeket sem daraljuk le es keverjuk be az etelunkbe es kb. ez is hasonlo lenne.

    Persze a technologia letezik, regen hasznaltak ilyen elemeket amerikai mainframe-ek guard battery-jekent. Aztan rajottek, hogy veszelyes kormanyzati felugyelet nelkul hagyni ezet es az 50-es evek vegen leszoktak a hasznalatarol. Urhajokhoz persze meg jo lehet, mert azert valamivel olcsobb mint a plutonium. Az eredeti cikk sem emlit mast celteruletkent mint melyuri urszondakat.
  • emberz
    #13
    Ha a kocsmában meghallják azt a szót, hogy "nukleáris", azonnal az atombomba jut az eszükbe, és elkezdenek gyűlölködni. Miért is? Mert fogalmuk sincs az egészről, de van valami atom, és az aztán halálos, nem tudtad? Hú, basszus,... Ti, ezzel az atomellenességes, minden szartól rettegő alkoholistalelketekkel kábé egy csirke szellemi szintjén álltok, gépromboló bugrisok. Ez van. De megnyugodhattok, ha nem kell, ti majd nem kaptok belőle.
  • emberz
    #12
    Vagyis van remény az üzemanyagcella (vagy efféle) megszületésére! Jó hír. Jó lenne, ha már ez is beválna.
  • halgatyó
    #11
    Még egy (?) probléma. A radioaktivitást semmilyen módon sem lehet leállítani, sőt a teljesítménye is folyamatos, nem szabályozható, ellentétben pl. egy autó motorjával.
    Vagyis egy hétköznapi használati eszköz időben erősen ingadozó energiaszükségletét nem célszerű ilyesmivel kielégíteni.
  • halgatyó
    #10
    Ez így rettenetes bikkfanyelven megírt tájékoztatás, még ahhoz sem elegendő, hogy az eszköz működési elvét megsejtsük.
    Két dolog biztos:
    1.) a béta bomlás során keletkezett elektronok DIREKT áramként való kivételénél gazdaságtalanabb és rosszabb megoldást el sem lehet képzelni.
    (a Sr90-Y90 forrás HŐfejlődése meg túl gyenge ahhoz, hogy termoelemnek jó legyen, a 29 éves felezési idő miatt)
    2.) Mindig akadnak, akik az ilyeneket szeretik szétszedni:-)) A Sr sajnos egy nagyon CSONTKERESŐ elem radioaktív izotópja, erősebben kötődik a csontokhoz, mint a kalcium, emiatt a szervezetbe került Sr az emberi élettartam alatt nem ürül ki a szervezetből. A Sr90(Y90) mentességi szintje a BSS116 szerint 10kBq, ami olyan kis energiát termelne, hogy egy karórát sem látna el energiával (10kBq kb. 1,5*10^-9 W teljesítményt adna le)
    A Sr90(Y90) dóziskonverziós tényezője erősen függ a szervezetbe jutás útvonalától és formájától, kb. 10^-7 ... 10^-8 Sv/Bq (forrás: BSS116)
    100kW teljesítményhez kb. 10^15 Bq aktivitásra lenne szükség, ezzel egy nagyváros lakosságát ki lehetne irtani.

    Sajnos, egy jó akkumulátor kifejlesztéséhez MÁS ÚTON további kutatásokrta lesz szükség.
    Az ilyen hírek leginkább arra jók, hogy a lakosságot rémítgessék, az atomenergia elfogadottságát csökkentsék, és egymással vitatkozó, egymást utáló csoportokra szakítsák szét a társdadalmat.
  • gothmog
    #9
    Jó, legyen. Ettől függetlenül szerintem a zöldek simán tüzes vért fognak okádni még az bevezetés ötletétől is...
    A cikkben nem látom, mennyire jó egy ilyen? Tehát egy töltéssel mit bír? Egyáltalán hogy történik a töltés? Mi lesz az elemekkel, ha elhasználódnak?
  • ostoros
    #8
    Hülyeségeket beszéltek. Nem fog felaktiválni semmit. Ez egy béta bomló elem, semmit nem fog felaktiválni. Piszkos bombához pedig használhatatlan, mert túl hosszú a felezési ideje, vagyis eleve nagyon sok kell belőle, és még akkor sem öl meg senkit.
    Csernobil is rengeteget szétszórt, és mégis élünk. Egészségügyi kockázatot azonban jelent.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_stroncium_izot%C3%B3pjai
  • inkvisitor
    #7
    Így a szeméttelepek plusz veszélyforrást jelentenek cirka 300 évig. Valyon hány használt elem fog folyókban, tavakban, útszélen kikötni?
    A bennük használt anyag mennyiségétől függően meg pár tucat elemből akár egy szép kis piszkos bombát is össze lehet ütni. De persze ott a másik véglet is. a tűzjelzők is radioaktív izotópot használnak, mégse használják őket másra.
  • gothmog
    #6
    Ettől függetlenül űrszondákhoz teljesen jó lehet.
  • arty
    #5
    nehéz lesz ezt marketingelni :D
  • gothmog
    #4
    "a hétköznapokban, az autóktól az elemlámpákig"
    Ja, csak platina kell hozzá, meg valami erőteljes árnyékolás, meg jópár böszmenagy nukleáris hulladéklerakó, ahova a felaktivált szemetet visszük. Az autóktól az elemlámpákig.
  • Papichulo
    #3
    Ezek szerint akkor minden auto es elemlampa egy potencialis atombomba lesz.

    Fogalmad sincs, hogyan mukodik egy atombomba, ugye?! :)
  • duke
    #2
    "azok a nukleáris akkumulátorok, amelyek biztonságos és megbízható energiaforrásként szolgálhatnak a hétköznapokban, az autóktól az elemlámpákig."

    Ezek szerint akkor minden auto es elemlampa egy potencialis atombomba lesz.
    Na most mar aztan, tenyleg tuti biztos hogy mindmeghalunk. (es meg csak terroristak sem kellenek hozza)
  • Vol Jin
    #1
    Nóóórmális?