39
  • Molnibalage
    #39
    Szóval összességben, ha teli lenne a gáztározó még komolyabb tél idején se lenne gond "csak" drágább lenne a gáz, ha nem az oroszoktól kellene importálni. A kőolajjal dettó ugyanez a helyezet.
  • Molnibalage
    #38
    Félrebeszélek, 78 M Nm3/h nap. Ez a rekordhideg idején volt mérva, az átlagos téli fogyasztás ennek néha még a 2/3-a sincs. Lásd 2012/13 telét.

  • Moha Mahnian
    #37
    Elosztottam az 1,5 mrd Nm3-t a 78 millió Nm3/h-val, és eredményül alig 19 órát kaptam.
    Hát... Tartok tőle, ha csúcsra jár a fogyasztás, akkor az kicsit tovább fog tartani ennél...

    Amúgy, az átlagfogyasztás a fele, vagy a harmada a csúcsnak? Utánanézek...

    Na, a tárolókapacitás 6,2 milliárd köbméter. Ebből napi 80 milliót tudnak kiszedni - hál-istennek, a fenti képletben a "h" az nem órát, hanem napot jelent (ami "d", de mindegy). Ez azt jelenti, hogy a csúcsfogyasztást is bő 1 hónapig fenn lehet tartani, lehet reménykedni, hogy nem lesz ennyire kemény telünk!
  • Molnibalage
    #36
    Ez sem igaz. Drágább lenne, de képesek vagyunk földgázt és kőolajat is máshonnan venni. Nyugat felől is van gázvezeték kapcsolat és az Adria távvezeték sem viccnek van, még ha nem is igen kihasznált. (És akkor még finoman fogalmaztam.) Nem mi vagyunk az oroszok legnagyobb vásárlói, ha izmoni akarnak, akkor nem velünk kezdenék, mert nem vagyunk tételek. (Vagy éppen ezért velünk...?)
    A gáztárózokban még a kitárolási kapacitási korlátot is figyelembevéve annyi gáz van, hogy egy enyhébb telet is ki lehet velük húzni tudtommal. A magyar csúcsfogyasztás 78 millió Nm3/h táján volt, a gáztározókban meg a mobilkapacitás (tehát párnagáz nélkül) vagy 3 milliárd+ m3. Ez 55-60%-os mostani töltöttség mellett is 1,5 mrd Nm3. Csúcsfogyasztás meg ritkán van.
  • Irasidus
    #35
    "Amikor a két modult fellőtték, akkor még így volt. Most már, a folyamatos átépítések miatt többé már nem képes egyik orosz modul sem az űrállomás többi része nélkül üzemelni, és viszont. "

    Ez hol olvastad?

    "Mellesleg a vágyálmaidat nem kéne tényeknek feltüntetni neked sem. Ha az oroszok megpróbálnak kitolni az USA-val, saját magukkal is elbánnak. Ezt az oroszok tudják, te meg nem fogod fel. Ez a realitás. "

    Milyen vágyálmaimról beszélsz? Egy szólva sem írtam, hogy jól járna ezzel Oroszország, sőt még azt sem írtam, hogy ki akar tolni. Sokkal rosszabbul járna. Ezt biztos nekem írtad? Nekem úgy tűnik, olyat adsz a számba amit nem is mondta, hogy ezzel a képzavarral éljek.
  • NEXUS6
    #34
    Helyes!

    XD
  • NEXUS6
    #33
    Meg az olyan "apróságok", hogy a visszatérő rendszerük is tök más. A teheré ernyős, az utasszállítóé meg végig rakétás, amit mellesleg még soha nem próbáltak ki.

    Szal fel lehet a teherrel is küldeni az emberkéket, de nem egy életbiztosítás, mint ahogy egy prototipus szinten sem létező űrhajóban gondolkodni sem az.

    A 2-3 év a jelenlegi szinten reális, bár kicsit optimista!
    Szerintem.
  • Irasidus
    #32
    Valóban a Dragon teherűrhajó működik, ennek ellenkezőjét nem is állítottam. Nem tudom mit értesz 99% hasonlóságon (ezt, hogy számoltad ki?), de még ránézésre is látszik, hogy más a felépítése. A külső át-tervezésén kívül, teljesen más hajtóműveket kap, és persze kicsit más lesz a kiszolgáló rész (belső) elrendezése emiatt, de más napelemek elrendezése is (nyilván itt az integrálásra kell gondolni), nem beszélve a dokkolórendszerről, ami az orrát "vasig" teljesen átrendezi. Nem értem ezen mi 99%? Azért a Space-X még mindig profitorientált cég, nagyon jó a marketigjük, de űrhajót építeni nem egyszerű feladat, és határidőt biztos, hogy nem tudják tartani (mint ahogy eddig senki nem tudta, ez egy ilyen műfaj - szóval pénz és idő kérdése, meg a NASA türelméé...)
  • teddybear
    #31
    A Dragonról.

    http://www.urvilag.hu/az_urallomas_es_az_usa/20140921_uton_a_dragon_crs4

    Valamiért nem lehet a szokásos Url-beszúrást alkalmazni.

    Szóval a szöveged több helyen is sántít. A teherdragon működő űrhajómodell, amit tulajdonképp csak némi további rendszer beépítésével személyszállítóvá lehet átépíteni. A két változat gyakorlatilag 99%-ban megegyezik egymással.
    Hogy milyen gyorsan? Az attól függ mennyire kell.
    Hogy egy makettet mutattak be? Na és? Fotózáshoz ez is elég.
  • teddybear
    #30
    Amikor a két modult fellőtték, akkor még így volt. Most már, a folyamatos átépítések miatt többé már nem képes egyik orosz modul sem az űrállomás többi része nélkül üzemelni, és viszont.

    Az Űrállomást persze szét lehet szedni modulokra, de abból már nem lehet két külön űrállomást összehozni, legalábbis komoly átépítések nélkül nem. Az meg annyiba fájna, hogy egyik fél sem kezdene bele ilyesmibe.

    Mellesleg a vágyálmaidat nem kéne tényeknek feltüntetni neked sem. Ha az oroszok megpróbálnak kitolni az USA-val, saját magukkal is elbánnak. Ezt az oroszok tudják, te meg nem fogod fel. Ez a realitás.
    Ami azt illeti, velünk viszont nagyon is képesek kitolni. Ha megint elzárják a gázcsapot, mi nem bírjuk sokáig. Sajnos most jobban függünk szénhidrogénban az oroszoktól, mint akár a Kádár, vagy Rákosi korszakban. Akkor még a fogyasztásunk egy részét még tudtuk fedezni saját termelésből, de mostanra ezek a források kimerültek. Sajnos egyik kormány sem tartotta fontosnak azt, hogy kiépítse azt az infrastruktúrát, ami legalább részben függetlenítene minket az oroszoktól, ha szükség lenne rá.
  • teddybear
    #29
    Mindenkivel próbálok úgy beszélni, mintha értelmes ember lenne, legalábbis először.
  • Irasidus
    #28
    Az orosz modulok önállóan is működhetnek, arra tervezték őket, minden egyben (persze a kutatómunka rovására menne egy ilyen szétszerelés). Egyébként nem feltétlenül kell azonnal működőképesnek lennie, úgy is szét lehet szedni, hogy parkolópályára teszik, és majd újabb kiépítés mellet teszik ismét lakhatóvá. Pár nap alatt szét lehet kapni, igaz egy Soyuz legyártása és az emberek kiképzése tovább tart, legalább fél év. Elég borzalmas forgatókönyv, de egyenlőre az Alpha (ISS) tabunak számít, szerencsére.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.09.22. 11:31:15
  • Molnibalage
    #27
    Te, az ISS az nem LEGO, hogy csak úgy széthúzogatod a modulokat. Amúgy meg áruld már el, hogy ez technikailag hogyan menen és a széthúzás után hogyan üzemelne a két orosz modul és azok miért nem lennének bajban. Gondolkozzás már te zseni...
  • Molnibalage
    #26
    Nexushoz beszélsz. Ezt soha ne felejtsd el...
  • Papichulo
    #25
    Tudjatok hogy hivjak most azt a helyet? Donbas... Nem kellene ujra odamenni (most a nato-val), mert elsore sem jott be.

    Egyelore nem az a gond, hogy NATO csapatok mennek keletre, hanem az oroszok jonnek egyre kozelebb a NATO-hoz a krim bekebelezesevel es esetlegesen a DPR/LPR annektalasaval.
  • Papichulo
    #24
    Aztán, ha az oroszok leveszik a két saját moduljukat, azzal igen csak krízisbe hozzák az űrállomást,

    Aztan megnezhetik, hogy ki fog veluk a jovoben barmiben is kooperalni. Peldaul az indiaiak is nagyon elgedetlenek a PAK-FA egyuttmukodessel... foleg amikor a szemuk elott gyulladt ki az egyik prototipus es semmit sem mondtak nekik.
  • kvp
    #23
    "Aztán, ha az oroszok leveszik a két saját moduljukat, azzal igen csak krízisbe hozzák az űrállomást, pl pályamagasság, orientáció szempontjából. Azonnal el kell kezdeni a helyettesítés kiépítését, emberes szállítóképesség nélkül ez nagyjából biztos pusztulás három év alatt, amíg az meglesz."

    Az USA-nak van egy raktaron. Meg arra az esetre keszitettek, ha az orosz modul nem jutna fel egyben. Jelenleg lezsirozva egy raktarban pihen, es felkuldheto akar egy titannal is, amibol megint csak van par tartalekban. Ha ez felmegy, akkor onnantol van kb. 2.5-3 evuk.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Interim_Control_Module
    Nekem egyebkent a kifejlesztesebol ugy tunik, hogy mintha az usa nem bizna az oroszokban.

    A Dragon egyebkent teljes erteku urhajo es eletfenttarto rendszerek nelkul is kepes embereket szallitani, csak urruhaban kell ulniuk az egesz ut alatt, ami kb. fel nap ha direkt palyan mennek. A dokkolas is megoldhato ahogy eddig, hiszen a regi szemelyzet kezeli a kart oda fele, az uj visszafele. A fent maradoaknak persze vagy nem marad mentocsonak vagy kettot kell feluldeni, az elsot uresen. Mivel automata, ezert ez sem jelentene gondot. Nem tul biztonsagos, nem tul hatekony, de olcso es ideiglenesen megtenne. Egyebkent amennyire tudom az inditasi mentoraketa mar atment a teszteken, tehat az eletfenttarto, a dokkolasi es a tartalek ernyo rendszer van csak hatra, de terv azokra is van. Eletfenttartasra vegso esetben hasznalhatjak a regi nasa-s felszerelest is, de akkor max. 3 ember mehet egy dragonnal. Ha nagyon gondban lennenek, akkor 1-2 honap alatt meg tudnak oldani, hogy nagyjabol mukodjon minden. Persze ha a helyzet ennyire rossz lenne, valoszinuleg nem az iss lenne a legnagyobb gondunk. (hanem kb. az, hogy a Foldon hova alljon az ember, hogy ne essen atom a fejere)

    "Az USA a Kínaikkal nem szövetkezik, ugyanis Kína kommunista állam"

    Az USA anno Sztalinnal is szovetkezett, tehat nem hiszem, hogy lenne barmilyen erkolcsi problemajuk ha az orszaguk tuleleserol van szo. Ez nagyjabol logikus is. Kina valoszinuleg belemenne abba, hogy a segitsegert cserebe az USA elismerje, hogy Tibet, Tajvan es Sziberia mindig is Kina resze volt.

    "A mostani konfliktus szerintem max novemberben véget ér. Az ISS-hez meg nem fog senki nyúlni."

    Nem lenne olyan nagy baj, nem szeretem ha ket atomhatalom a fejunk felett jatszik csirket. Arrol nem beszelve, hogy anno a magyar 2. hadsereg a Don kanyarig jutott. Tudjatok hogy hivjak most azt a helyet? Donbas... Nem kellene ujra odamenni (most a nato-val), mert elsore sem jott be.
  • Irasidus
    #22
    Bemutattak valamit, egy nagyon tetszetős papírmasét, vagy inkább egy üres dobozt. Tesztelés előtt azért nem árt megépíteni, és egyenlőre nincs megépítve ember szállítására alkalmas űrjárművük, és mint te is írtad, utána még tesztelni sem árt. Vannak dolgok amik elkészültek belőle, pl.: a hajtómű, a hőpajzs de egyenlőre még az integrálással is problémáik vannak, nem beszélve a még el sem készült életfenetartó rendszerről, vagy dokkolórendszerről, vagy a megbízható ülésekről ami viccesen hangozhat de nagyon fontos része az űrhajónak. Az megvan, hogy teljesen másképpen fognak dokkolni, mint a teherszállító Dragonok? Ezt is ki kell próbálni. Ne feled, nagyon jó a "piárjuk" de ez csak üzleti fogás, nem állnak annyira jól mint a befektetőkkel és világgal elhitetni próbálják. Mondjuk rosszul sem állnak, de még korántsem tartanak ott, hogy lenne űrhajójuk.
  • Marteen21
    #21
    Már bemutattak a dragoon v2-t, ami emberi szállításra lett kifejlesztve, persze erre azért még sok tesztelés vár, de látható hogy nem most fogják elkezdeni a fejlesztést.
    /watch?v=yEQrmDoIRO8
  • Irasidus
    #20
    Még nincs ember szállításra alkalmas járművük, ha sikerült elolvasnod a cikket, akkor abban azt olvashatod, hogy most kaptak pénzt ennek kifejlesztésére... Egy teherszállító "doboz" nagyon nem ugyanaz mint egy emberes űrjármű.
  • Irasidus
    #19
    Az USA a Kínaikkal nem szövetkezik, ugyanis Kína kommunista állam (és másol) ez politikai rész, és ráadásul a törvények sem engedik meg, vagy teszik lehetővé ezt.
  • NEXUS6
    #18
    Ja és a diliház szubkultúrát sem ismerem, úgy tűnik ellentétben veled!
    2-0 ide.
    :D
  • NEXUS6
    #17
    Ha elfajul a helyzet és az oroszok korlátozzák a gáz, olaj szállítást, akkor kíváncsi leszek a véleményedre úgy december magasságában. Mo viszonylag jól áll a tárolókkal, saját kapacitással. Ebben az évben valszeg kihúzzuk. Mások ugyan ezt viszont nem mondhatják el a környezetünkben.

    A mostani konfliktus szerintem max novemberben véget ér. Az ISS-hez meg nem fog senki nyúlni.
  • teddybear
    #16
    A Dragonnak van emberszállításra alkalmas változata is. Igaz, élesben még nem próbálták ki, de a teherszállító változata már volt odafenn.
  • NEXUS6
    #15
    De ugyan így nincs kiépítve az a kapacitás, képesség, amivel Nyugat-Európa az orosz olajat/gázt tudja pótolni. Ehhez valszeg most egyik fél sem fog nyúlni, mert az túl súlyos lenne. De ha a szájkaratén túlmennek, akkor jönnek az olyan dolgok, amelyekre azt mondják, hogy tudjuk, hogy nekünk is fáj, de nektek jobban, és megcsináljuk, hogy lássátok bármeddig elmegyünk. Ez most egy tipikus Chiken-run helyzet, ki rántja el előbb a kormányt.
    Tök értelmetlen, de azért sokan játszanak ilyet. És ebben a mostani szituban az ISS túl kicsi tétel ahhoz, hogy ne lehessen vele játszani.

    Aztán, ha az oroszok leveszik a két saját moduljukat, azzal igen csak krízisbe hozzák az űrállomást, pl pályamagasság, orientáció szempontjából. Azonnal el kell kezdeni a helyettesítés kiépítését, emberes szállítóképesség nélkül ez nagyjából biztos pusztulás három év alatt, amíg az meglesz.
  • teddybear
    #14
    Úgy értettem, hogy a diliházban. Ha már ezt is meg kell magyarázni, akkor tényleg baj van veled.

    Kitalálhatsz mindenféle hülyeséget, de többnyire a valódi élet dönt. Az oroszok nem tudnak igazán kitolni senkivel, mert sokkal többet veszíthetnek annál amit képesek elviselni.

    Ha megszakítják a nemzetközi űrprogramokban a részvételüket, bedől az űrprogramjuk. Ez ilyen egyszerű. Ha nem szállítanak gázt Európába, akkora bevételkiesésük lesz, amit nem visel el a gazdaságuk. A mostani élelmiszer-importstop is már felhajtotta az árakat, és kínálat-szűkülést okozott.
    Ráadásul jobb ha tudod, hogy az orosz export túlnyomó többsége ásványkivitelből(olaj, gáz, ércek, nemesfém, drágakőfélék, stb.) áll, és nagyon sok mindenből behozatalra szorul.

    Nem értem, hogy egyáltalán hogy jut eszedbe, hogy egy ilyen manővert csak alkuérvnek tudnak bedobni, de annak is csak korlátozottan. Mert hát a partner ezzel épp olyan tisztában van, mint ők. És esetleg vesz máshol.
  • ostoros
    #13
    http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Federal_Space_Agency#Improved_situation_in_2005.E2.80.932006
    Egy kicsit több a pénzük, mint előtte.
  • kvp
    #12
    Az ISS-el az a gond, hogy mindket szerviz modul orosz fejlesztes, viszont az egyik amerikai tulajdon. Szoval ha szakitanak, akkor az oroszok vihetik a hatso egyseget es az orosz rendszeru dokkolo modult, ami az ovek, a tobbi meg marad a nyugatiak (usa, europa, japan) tulajdonaban es iranyitasa alatt. Az spacex jarmuve mar most is alkalmas az emberszallitasra, csak nincs rajta mento es eletfenttarto rendszer, de ha ezeket kihagyjak es szakfanderben utaznak az urhajosok, kockaztatva hogy a fellovesnel vagy visszateresnel meghalhatnak mint egy ursiklon, akkor akar mar most is hasznalhato lenne. A gond ott van, hogy az oroszok mit kezdenenek a sajat masfel darab moduljukkal. (meg akkor is ha az onellato a tobbi nelkul is)

    Viszont az oroszok reszerol barmilyen nagyobb ugralas kb. azzal jarna, hogy a nyugat nem venne toluk tobbet olajat es gazt, a kinai vezetek meg meg nincs kesz (2-3 ev), ezert nagyjabol labon lonek magukat gazdasagilag. Elelmiszer import nelkul pedig a lakossag eleg hamar duhos lenne. Szoval igazabol minden fel csak pattog, de egyelore senki nem gondolja komolyan. 2-3 ev mulva pedig kesz lesz az amerikaiak valamelyik jarmuve, meg az orosz vezetekek kina fele...
  • NEXUS6
    #11
    Ez valami buzivicc volt?
    Sajna ezt a szubkultúrát nem is merem, bocsika! ;)

    Nézd, a SpaceX, ahogy írtad is már elküldött 2-3 teherűrhajót az ISS-re, Musk hihetetlen mennyiségű füst és más látványelemek közepette bemutatta annak a személyszállító változatát is. Na innen még 2-3 év. A Boeing még itt sem tart (valszeg kevés a szárazjegük).

    A russzkiknak meg nem csak abból van pénzük, hogy évi 1-2 Szojúzt felküldenek. Nemtom, hogy hallottál-e róla, de az olaj pl. mostanában pl elég jövedelmező üzlet.

    Az meg hogy az oroszok, és ezen belül a rosszkozmosz milyen startégiai jelentőségű dolgot tesz, vagy nem tesz végül is egy emberen múlik. Elárulom, hogy a neve P-vel kezdődik.
    ;)
  • teddybear
    #10
    "Ja amúgy a zsindexen volt egy cikkben az ötlet, hogy mi az a 15 dolog, amivel a maci szívóágra veheti a nyugatot. Ez volt az egyik. Ónnan az ötlet és nem a nedves álmaimból.;) "

    Ha kritika nélkül átveszed egyes fantaszta újságírók hülye agyszüleményét, te sem vagy különb. Legfeljebb a szomszéd szobába fogja vinni a kedvesnővér a langyos leveskét....
  • teddybear
    #9
    Ami azt illeti, kicsivel többért adják, de megoldható. A kínaiak az összes farpofájukkal tapsolnának, ha be tudnának lépni az ISS-programba. Piszok nagy lépés lenne nekik, és sokat segítene a saját űrállomás programjukban is.
    Mellesleg több teherűrhajó is dokkolt már az ISS-hez. Ugyan át kéne alakítani őket a személyszállításhoz, de ez a másik leggyorsabb megoldás.

    Viszont valami baj van veled. Kevered a valóságot a vágyálmaiddal. Az oroszok űrkutatási rendszerét csak az ISS-re történő fuvarozás, meg a rakétákkal nem rendelkező cégek-országok műholdjainak bérfellövése tartja úgy-ahogy a víz fölött.
    Eszükbe nem jut az egészet valami gyerekes hiszti miatt a sutba vágni. Akárhogy is gondolod.
  • NEXUS6
    #8
    Amúgy emberenként olyan 70 milkó dollárt kapnak az amcsiktól, hogy felszállítsák őket az ISS-re. Szerintem nem ebből fejlesztik az űrhajózásukat.
  • NEXUS6
    #7
    Kínaiak mí?
    De azzal ugye tisztában vagy, hogy űrhajót "bérelni" az nem annyi, hogy leugrunk a használt piacra a hétvégén és veszünk 500-ért egy közepesen szétesett Fasztrát!? :)

    Ja amúgy a zsindexen volt egy cikkben az ötlet, hogy mi az a 15 dolog, amivel a maci szívóágra veheti a nyugatot. Ez volt az egyik. Ónnan az ötlet és nem a nedves álmaimból.
    ;)
  • ostoros
    #6
    XD
  • teddybear
    #5
    Megint a vágyaidat locsogod, de a valóság más. Az oroszok nem fogják felmondani a közreműködésüket az ISS állomás üzemeltetését. Csak ez tartja életben az orosz űrkutatást.

    Az amerikaiknak legfeljebb rövid nehézséget tudnának okozni, mert már van pár másik működő rendszer, amikhez hozzáférnek. Ugyan csak teherűrhajók, de a rendszerük nem igazán tér el a személyszállítókétól. Meg ott vannak még a kínaiak is, akik örömmel átvennék az oroszok helyét. Jó pár milliót tudnának megtakarítani ezzel a saját űrprogramjukban, és a presztízsnövekedés se kutya.
  • NEXUS6
    #4
    Nemmondod!
    XD
  • ostoros
    #3
    Oroszok, nexus, oroszok.
  • NEXUS6
    #2
    Szovjetek meg a start elött 3 hónappal azt mondják, hogy bezárják az ISS-et, akkor mi van? Csak mert addig simán megtehetik.

    ;)
  • Tetsuo
    #1
    Az ilyetén dátumok mindig kitolódnak... 2017, persze. :-)