7
  • Molnibalage
    #7
    Nem ez van mögötte. Ha holnap az egyik nagy üzem kiesne valam miatt hetekre vagy hónapokra, akkor nincs mivel pótolni. Ezek eszméletlen specializált üzemek olyan munkafolyamatokkal, amit sehol máshol nem csinálnak. Az van mögötte, hogy nem most kezdtek ilyennekkel foglalkozni ezek. Egyszerűen évtizedek ótal létezik egyes helyenek ez az ipari kultúra és ezeket nem pakolták át, mert olcsóbb szállítani az igen magas hozzáadott érték miatt.
  • fszrtkvltzttni
    #6
    Az ilyen sok helyen gyártásnak van kockázatcsökkentő előnye is. (Nem tudom a repülőgép gyártás ide tartozik-e.) Ha minden egy helyen van, és történik valami lokálisan (természeti katasztrófa, háború), akkor bedől az egész projekt. Ha viszont szét van szórva, akkor csak a kieső részt kell pótolni, ami a gyakorlatban általába megoldható.
    Utoljára szerkesztette: fszrtkvltzttni, 2014.08.20. 19:13:31
  • Molnibalage
    #5
    A másik meg kidobott pénz is lesz. A semmiért húzták fel, a megtérülési ideje romlana az alacsonyabb kihasználtság miatt.

    A repülőgépipar igen magas hozzáadott értékkel dolgozik, ezért a szállítás bármilyen röhejes is kerekítési hiba a gép árában.
  • kutyak
    #4
    Mert egy üzemet annak minden infrastruktúrájával együtt felépíteni sokszorosan nagyobb költség, mint havonta egy speciáltranszportot kifizetni. Vagyis az üzem, ahol a pl. a szárny készül, már létezik: van raktár, személyzeti öltöző, gáz, víz, villany, engedélyek stb. Ha most mindezt a pilótafülke-készítő üzem szomszédságában újra fel kellene építeni (feltéve, hogy van hozzá hely, képzett szakembergárda, stb.), akkor a gép gyártási költségei az egekbe szöknének.
  • Vol Jin
    #3
    Nekem rejtély marad, hogy miért gyártják a különböző elemeket más-más helyszíneken, és miért utaztatják azokat feleslegesen. Az airbusnál érthető, ha több ország együttműködésében épül, de Kínában mi szükség erre?
  • peterx
    #2
    Made in China feliratú géppel nem hiszem, hogy repülnék :D
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2014.08.16. 18:06:51
  • Hawaii
    #1
    Idővel majd kiderül ki az, aki nem érezheti magát teljes biztonságban. A konkurencia, vagy az utasok...