Műholdak jósolnák meg az árvizeket
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hát ez az, az nem hoz pííínzt bizonyos embereknek.
Valóban, Amerika egyik legsûrûbben lakott részére gondoltam, nem az USÁéra. Úgy mint: nem a brazil esõerdõ, nem az Andok meg a Sziklás hegység közepe, meg nem a kanadai tajga, hanem egy sûrûn lakott vidék, nem kell tucat mérföldeket utazni a pusztában a vízállás megállapításához, mert olyan városokon folyik keresztül, mint Kansas City vagy St. Louis (Meg Washington-nem-DC és Bismarck 😛)
A Missouri folyó vidéke mióta sûrûbben lakott, mint Kalifornia, vagy a keleti-part?
Hát, de 😊 Br mondjuk gravitációs felméréseket amúgy is végeznek a föld felszínének hozzávetõleges feltérképezéséhez. Vajon hol sûrûbb és hol ritkább a kéreg illetve miylen vastag. Erre eleve van mûhold. Annak az adataiból ki lehet bogarászni, csak szoftver kell hozzá, meg gépidõ.
De azért csak nem lenne egyszerûbb és olcsóbb felzavarni egy illegális latin bevándorlót, hogy mérje meg?
A gravitációs változásokból elvileg már ki lehet mérni, ha nem is pontosan, de átlagosan, hogy adott területen mekkora, milyen vastag hómennyiség van. Azt nem tudom, hogy õk ilyen módszert alkalmaznak e, de a technika már megvan hozzá.
Ah, hó. Erre nem gondoltam, köszi. Arra tényleg jobb a mûhold. Mondjuk a vastagságot pont nem tudom, hogyan mérik róla, de kiterjedést nyilván faszán lehet mérni, abból számolni az olvadást, lefolyást, árhullámot...
Ez nekik biztos nem jutott még eszükbe.
Azt gondolom, hogy itt a mûholdak egyébként csak a jelenleginél jobb bemenõ adatokat szolgáltatnak a hidrológiai modellek kezdõfeltételeihez. Hómennyiség becslésre például biztos százszor jobb infót biztosítanak annál, mintha pár helyen kézzel lemérnénk a hóvastagságot.
Azt gondolom, hogy itt a mûholdak egyébként csak a jelenleginél jobb bemenõ adatokat szolgáltatnak a hidrológiai modellek kezdõfeltételeihez. Hómennyiség becslésre például biztos százszor jobb infót biztosítanak annál, mintha pár helyen kézzel lemérnénk a hóvastagságot.
Most már nem azért, de pl pont a Missouri folyó az USA legsûrûbben lakott vidékén van. Tényleg kibaszott mûhold kell, nincs egy szájbavert hidrológus, aki kimenne, és leolvasná a vízállást, vezetné egy táblázatban, és szólna idõben?
Nekünk ez kb 150 éve tök jól mûködik a Dunán, menjek,kiépítsem a rendszert jó pénzért (de még mindig töredék áron a mûhold árához képest)?
Nekünk ez kb 150 éve tök jól mûködik a Dunán, menjek,kiépítsem a rendszert jó pénzért (de még mindig töredék áron a mûhold árához képest)?
Szerintem inkabb az arvizek okait kellene kijavitani,es nem lenne ilyen problema tobbet...
Mit gondolnak,hogy inkabb egyszerubb lesz mindig az eppen arvizmentes teruletre koltozni? 😄
Mit gondolnak,hogy inkabb egyszerubb lesz mindig az eppen arvizmentes teruletre koltozni? 😄
Bérbe vehet? reklámfelület...
Nálunk a néhány évvel ezelõtti árvizet az okozta, hogy a patak medre tele volt 5-10m-es fákkal, bokrokkal és a hirtelen megnövekvõ vízmennyiség nem tudott a mederben akadály nélkül elfolyni. Azóta sem nyúltak hozzá a mederhez. De gondolom, a követezõ esetnél is kéz, kezet mos.