6762
  • adamfesto
    Apró gondom van, ezért is bosszant, hogy nem tudom megoldani. Laptopom van, a kép HDMI-vel ki van vezetve egy 4K tvre. Alul a tálca eltűnősre van beállítva, egy sor magasságra. Az a gondom, hogy napról napra mindig hozzátesz egy sort, egy hét alatt a képernyő felét takarja már. Visszaállítom, zárolom és újra kezdi. Van ötletetek, hogy miért csinálja?
  • kl24h
    Itt olvashatsz a különbségről, pontosabban az előnyökről.
  • Borg
    És? Mi köze ennek ahhoz, hogy működik vagy sem?
  • kl24h
    Pár napja csináltam ugyanígy egy pendriveot, és lazán működött a bootolás és telepítés róla.

Csak nem mindegy hogy UEFI vagy nem UEFI a telepítés. Ha UEFI a telepítés, akkor leghamarabb 4 partíciót hoz létre a C-vel együtt, ha nem UEFI a telepítés, akkor csak 2 partíció lesz létrehozva (ha még akarsz más partíciót is, pl. D, E, stb ezeket nem vettem számításba a fent leírtaknál).
  • Borg
    Pár napja csináltam ugyanígy egy pendriveot, és lazán működött a bootolás és telepítés róla. Ráadásul ez egy 10 éves zenbook volt. Beraktam a laptopba az új SSD-t, pendrive be, és már indult is a win telepítő. Semmi bios macerára nem volt szükség. Nem hiszem, hogy itt is a pendrive kiirásával lenne a gond. A media creation tool azt mindig jól megcsinálja. Valami miatt a laptopnál van gond. Lehet kiszedném az ssd-t belőle, és letörölném a particiót is róla, hogy a gép még véletlenül se próbáljon arról indítani, hanem csak a pendriveról legyen esélye.
  • Dante73
    Lehet azért nem aktiválódott, mert nagy hirtelen enterprise-t írtam ki a lemezre, és nekem pro-m volt a gépen eredetileg.
    Am, köszönöm a segítségetek!
  • 80sDisco
    Már néztem, de még nem próbáltam. Ránézek még jobban :) Köszi!
  • bajgunar
    Felejtsd el Rufus-t. Yumi-val tedd rá! Bármire ráteheted, bármi mellé, formatálás nélkül. Fat32-re is felteszi a 6Gb-os win-t. És telepíteni is tudod mindenre, akár usb2-ből is, meg uefi...blabla. (rufus kula, szvsz )
  • 80sDisco
    Mindent így csináltam. Az USB aljzatok szempontjából is mindegy, egyikben sem látja. Az egereket, billentyűzeteket viszont igen, tehát az aljzatok jók! Alaplapi beállítások is jók, annyira egyszerű ez a BIOS, mint a faék. Még egy próbám lesz mindjárt, aztán rakom át a gépembe a HDD-t és tolom rá a Windows-t. De ennek nem így kéne működnie....
  • kl24h
    Itt nézd meg a beállításokat a Rufus-nak.
    Ha mégsem látja az alaplap, akkor alaplapi beállítás vagy még lehet játszani az USB portokkal, tehát hogy USB 3.0 vagy USB 2.0 dugod be a pendriver-t.
    Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.09.15. 20:07:24
  • 80sDisco
    Igen, azzal írtam ki. A Rufus-ból is a legújabbal és egy 2.8-assal is írtam ki, de nem jó. Az egyik WIN10-em közel 6Gb ezt nem is engedi FAT32-re kiírni. A másik 3.5 azt engedi, de se így se NTFS-en nem jó. Az egyik pendriveomon van egy WIN10 (a 3,5Gb-os) az NTFS-re van formázva, két laptopot és két asztali PC-t már simán feltelpítettem, minden gond nélkül.
  • Dency
    Cső.
    Biosban se látja a pendrive-ot? Nézd meg van-e hozzá újabb bios. Elvileg letudod frissíteni winchesterről is. Biosban meg nézd meg a boot lehetőségnél a prioritást és ha lehet választani akkor USB-t tedd elsőnek.(USB-FDD vagy removable device) melyiknél hogy. Ugye 1 db usb2.0 port van rajta, próbáld abba dugni, bár sztem a 3.0 portnál se kéne gondnak lennie.
  • kl24h
    A W10 a MediaCreationTool1803 volt letöltve? Ha ezzel írod ki pendriver-re kellene működjön, de én még soha nem írtam ki vele.
    A Rufus csak Fat32 formázza le a pendriver-t, amikor UEFI bootolásut akarsz. Mondom akármilyen ilyen újabb gép volt, de még nem történt meg, hogy ne lássa a boot menüben a pendriver-t.
    Még lehet egy dolog, hogy az alaplapon az USB nincs legacy-ra állítva?
  • 80sDisco
    Szia!

Nekem is gondom van egy ma vásárolt géppel. Asus TUF Gaming FX504GD-DM708
    Két pendrive, három féle WIN10 ISO. Kiírtam már mindenhogyan őket : NTFS-re, FAT32-re. Legacyt tiltottam, engedélyeztem, auto-ra állítottam és mindezt keresztbe-kasba megcsináltam.. Használtam Rufus-t, a Microsoft saját programját de semmi. Még csak nem is látja az új gép a pendriveokat. A boot menüben meg sem jelennek, így aztán a telepítésig el sem jutok. Az USB bemenetek biztosan jók, mert egér és billentyűzet mindegyikben működik. A BIOS egy AMI 310-es, ilyet még sose láttam. Eléggé le van egyszerüsítve, nem sok beállítási lehetőséget enged, de minden be van állítva ahhoz, hogy telepíteni tudjon UEFI-ről. Másik PC-ken hibátlanok a kiírt pendriveok, simán boot-olnak róla akár NTFS-nek, akár Fat32-nek vannak partícionálva. Nem először csinálok ilyet, de most elakadtam, nem is kicsit. Van még valami ötletetek ami számításba jöhet? Már vagy a 20-ik írásnál tartok és kezdek kiscsit kiakadni...
    Köszi előre is!
  • kl24h
    És még hozzátenném, hogy ilyen esetben jó beolvasni a W10 kulcsot, hogyha esetleg elromlik az alaplap, akkor legyen meg.
  • bon
    Pontosan, pont a héten volt egy ilyenem, Windows 7-ről volt frissítve windows 10 home-ra, majd időközbe meghalt a winyó, vettek egy másikat beraktam, feltoltam a rendszert és máris aktiválva volt.
  • bon
    Nincs semmi féle alaplap bannolás.
  • Dzsini
    Ha a hardver ugyanaz (a vinyótól eltekintve) és megtörtént a digitális aktiválás is, akkor telepítés után amint internetet talál aktiválni fogja magát minden kódbeírás nélkül is.
  • Dante73
    Az a baj, hogy a lemezzel együtt az is landolt a szemetesben, így kell egy új kulcs hozzá mindenképp.
    (Előbb bunkó voltam, elnézést, elfelejtetettem megköszönni a segítséged. KÖSZI!)
  • kl24h
    Ha meg volt vásárolva és megvan a W7 kulcsod, akkor azt elfogadja a W10 (beírhatod a kulcsot telepítéskor is) és aktiválva lesz..
  • Dante73
    Az jó.
    Igazság szerint, most lett újrarakva a gép, kissé megfeküdt a C, amiatt. Ez most egy jó régi "új" vinyó, amire a rendszert pakoltam, eddig semmi baja nem volt, HD Sentinel is tökéletesnek látja...
    Majd kiderül, mi a baja, de azért a válaszokat köszi szépen.
    Remélem nem az új, szép nagy háttértár lesz a ludas.
    ELLENBEN van egy másik hasfájásom is. Én win7-ről frissítettem 10-re a rendszert. Annak a lemeze már rég nincsen meg, gondoltam minek, és egy lomtalanításnál ment a levesbe. Viszont, hogy az eddigi C-m lehalt, (És vitte magával a vinyót, amin a C mentése volt, lévén csak a partíció volt másik, tudom, amatőr hiba...) szereznem kellett egy 10-est újra.
    Virágbolti enterprise van jelenleg a gépen. próbáltam a régi fiókom visszaszerezni, de sajnos azt írja, hogy márpedig olyan e-mail cím nincsen is, a telefonszámom se van regisztrálva, (pedig dehogynem) és különben is... Úgyhogy úgy néz ki, buktam még az Onedrive mappám is. (HURRÁ! 20 év doksijai, játékmentések, fotók tömkelege, jó ez utóbbiakról legalább van másolatom.)
    Sajnos az új merevlemez lenullázott anyagilag, így azon agyalok, veszek egy ilyen pár száz forintos ebay-es win10 kulcsot. Igaz, az PRO verzió.
    Szerintetek érdemes ilyennel bepróbálkozni, vagy ez csak pénzkidobás, és ne kockáztassak egy ilyen dologgal, nehogy kapjon az alaplapom egy jó kis bannolást. Mert ugye olyan 90%.-ban jogtiszta játékok, szoftverek vannak a gépen.... Nehogy azokat is bukjam valahogyan, a nagy spórolási kísérletben.
  • kl24h
    Ha azt írja, hogy Diagnosing your pc, akkor általában hibát talált a HDD-n.
  • Dante73
    Próbáltam beszúrni képet, de nem sikerült, valamiért.
    Forrás; BugCheck, Eseményazonosító 1001,
    Az operációs rendszer hibaellenőrzés céljából újraindította a számítógépet, Ennyi a szöveges infó nagyjából.
  • kl24h
    Hát nagyon sok oka lehet: szoftverütközés, hardverhiba, inkompatibilis szoftver adott hardverhez.
    Szoftverütközés: amikor két vagy több szoftver "nem tudja elviselni egymást" vagy speciális esetben vírus.
    Hardverhiba: memóriahiba, HDD, SSD, DVD, USB, billentyűzet, alaplap, tápegység, stb hiba.
    Inkompatibilis szoftver adott hardverhez: videodriver, stb.

A bluescreen-nél ír valami hibát és általában abból meg lehet állapítani a hibát.
    Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.09.13. 20:37:48
  • Dante73

Valaki tudja, hogy ez most mit is jelent, miért dobott bluescreent a gép? Mert nekem ez cseppet sem világos...

Utoljára szerkesztette: Dante73, 2018.09.13. 07:22:17
  • kl24h
    Meg kellene nézzed a Lemezkezelővel, hogy hány partíciója van az M2 SSD-nek ami nem látszik a This PC-t felnyitva. Ha 1 van, akkor nem UEFI W10 telepítettél fel, ha viszont 4 van, akkor UEFI W10 tettél fel.
    Én arra gondolom, hogy mikor mindhárom SSD be volt téve, nehogy ezt az M2 CSM-ként kezelte volna az alaplap és a SATA-s SSD-ket UEFI-vel (vagy fordítva ahogy leírtam) és azért nem láttad a Windows telepítővel az M2 SSD-t, de mikor lehúztad a 2 SATA-s SSD-t, akkor már látta a W10 telepítő. Egy kissé nézd meg ezt a videót.
    És most szerintem azért van gondod a rendszergazdai joggal, mert a két SATA-s SSD-nek másféle partíciója van mint az M2-nek.

bon #5530
    Néztem az alaplapot, de nem láttam ilyen megosztást.
  • bon
    Jobb gomb a meghajtón tulajdonságok, biztonság fül, speciális gomb, tulajdonos menüpont.
  • bon
    Én arra tippelnék, hogy nem e valami megosztott sata port lehet az alaplapon (már ha van ilyen).
  • bon
    Én régi gépeknél futok bele olyanba, hogy nem képes pendrive-ról boot-olni.
  • TopGun
    Az mar reg megoldodott, hogy latom az SSD-ket, most az a problemam, amit leirtam a lemez kezelessel! arra kellene segitseg.
  • kl24h
    Rendesen kellett volna lássad az összes SSD-t, szerintem alaplapi beállítás van az egész mögött. Tehát hogy az M2 nem látod, mert a SATA-n van 2 SSD....és ha lehúzod az SSD-ket a SATA-ról, akkor látszik az M2 ... érdekes .
    W7 telepítésnél találkoztam olyan esettel, hogy a telepítő nem látta a HDD-t, ez azért volt, mert a HDD valami W10 vagy W8 volt particionálva (GPT) és ekkor le kellett töröljem a partíciót a W10 telepítővel és utána már látta a W7 telepítő is a HDD-t.
  • kl24h
    A Rufus-al W10 esetében mindig a pendriver-t leformázza Fat32, mert csak így lesz UEFI-s. Nálad az is lehet, hogy az alaplapon az usb kezelés Legacy-ra van állítva és akkor semmiféleképpen a boot menüben nem fogod látni. Én nem találkoztam olyan alaplappal, hogy pendriver-ről ne lehessen bootolni (UEFI, W10). Most pl. van egy 32 GB pendriver-em, amelyikre 7 db. W10 van feltéve és ki tudom választani hogy melyiket akarom telepíteni (külön 32, 64 bites W10, vagy 4 nyelven). Erre viszont nem volt jó a Rufus, hanem valami más multiboot (persze UEFI, de megy azoknál is, amelyeknél nincs beállítva az UEFI) programot használtam (WinSetupFromUSB).
  • TopGun
    Viszont van egy kerdesem: regebben tudtam a megoldast, de mara elfelejtettem, szoval van egy olyan problemam, amit az okozott (allitolag a cegnel az informatikus csaj nem is hallott rola, de szerinte ez lehet a hiba), hogy talan mivel a ket SSD-t fizikailag lehuztam a rendszerbol, ezert az M2-n levo vinyon futo windows10 nem engedi a masik ket SSD-n levo fileket, konyvtarakat hasznalni, csak, ha allandoan azt irom, hogy rendszergazdakent hasznalom. Regi emlekeim szerint, volt valami olyan megoldas, amivel a "tulajdonomba" vettem a lemezeket es a teljes tartalmukat, innentol kezdve nem fordulhatott elo olyan "baleset" hogy egy tokeletes .zip filere a masik particion, azt mondja az M2-s windos, hogy serult a file, erdekes modon, ahogy atmasolom az M2-s particiora, egybol megszunik a "hiba" Na ezeket a bosszanto jelensegeket szeretnem elkerulni, azzal, hogy a birtokomba veszem windows10 alatt az osszes meghajtot. Hozzateszem, hogy mindket SSD-n csak egyetlen particio van. Elore is koszonom a segitsegeket.
    Utoljára szerkesztette: TopGun, 2018.09.11. 19:08:11
  • TopGun
    Koszti neked is a hozzaszolast, erdekes hogy epp Rufus-al csinaltam a pendrivet bootos-ra es megsem latszott a pendrive BIOS-ban, a regi mukodo gepemen kiirtam egy ujrairos DVD-re a windows 10-et es onnan telepitettem, csont nelkul mukodott a telepites.
  • TopGun
    Szia Mester! Nem segitett a BIOS frissites, valamiert nem erte el a netet BIOS-bol. Viszont amikor lehuztam a gepben levo ket SSD-t a BIOS egybol latta az M2-t es fel is telepult ra a windows10.
  • kl24h
    1. Pendriver-ről azért nem tudsz bootolni (és nem is látja), mert az alaplap valószínűleg UEFI bootolásra van állítva (W10 esetében ajánlott is).
    Hogy tudj bootolni pendriver-ről, akkor a pendriver-t úgy kell bootolhatóvá tenni, hogy támogassa az UEFI-t. Ha az a program amivel bootolhatóvá tetted nem tudod kiválasztani az UEFI-t (valahol kell írja BIOS CSM és UEFI ha van), akkor ajánlom erre a Rufus-t. A Rufus-nál a Target System-nél csak UEFI-t kell választani, a többi lépést már tudod.

2. Az alaplap kell lássa az SSD-t, sőt ki is kell írja a pontos nevét: Samsung... A Boot menűben meg kell jelenjen a HDD, DVD (ha van), pendriver (ha UEFI) és ez az SSD (Samsung...) még esetleg a Network (ha be van kapcsolva)...Ha nem írja ezt a Samsung.. a Boot menűben, akkor valószínűleg nincs bekapcsolva az M2 slot,
    Utoljára szerkesztette: kl24h, 2018.09.08. 20:52:34
  • bon
    Na a bios frissítés segített?
  • TopGun
    Szerintem meg azert nem latom, mert a BIOS nem ismeri fel, eloszor inkabb BIOS-t kellene frissitenem, ugyanis az eszkozkezelo sem latja.
  • [HUN]FaTaL
    Azért nem látod, mert nincs rajta partíció. Vagy a windows telepítővel csinálj rá partíciót, vagy a felügyeleti eszközök -> számítógépkezelés -> lemezkezelésben.
  • TopGun
    Ok. szoval vettem egy Samsung EVO M2 SSD-t 250GB, a PC BIOS felismeri, bar nem jelzi konkretan sehol a BIOS-ban csak valahol meglattam, hogy M2, viszont sem a sajatgepben, sem total commanderben nem latom, mi lehet a baj? Windowst 10-et installalnek ra. A masik problemam, hogy egy pendrivet bootos-ra csinaltam, vagyis ugy tettem ra a windowst, az alaplapom BIOS-a megsem jelzi, hogy arrol bootolhatnek, ASUS Z170-p laprol van szo. Mivel elvileg csak egyfelekeppen lehet betenni alaplapba es csavarral is rogzitettem, menni kellene az M2-nek nem?
    Utoljára szerkesztette: TopGun, 2018.09.08. 15:29:53