5
 • Macropus Rufus
  #5
  - UVC: bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet.

  - UVB:képes kiváltani az UVC fent említett hatásait, emellett felelős a fény okozta rákképződést okozó hatásokért (carcinogenezis), valamint a fény immunrendszert gátló hatásaiért (fotoimmunoszuppresszió). Ez a tartomány kell azonban a D-vitamin szintéziséhez is. A természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része UVB.

  -UVA: sugarak 500-1000-szeres intenzitással vannak jelen. A legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigment tartalom sötétedése. Az UVA szintén bőrpírt, gyulladást kelt (erythema), de ellentétben az UVB-vel ez csak több nap után jelentkezik. Szintén van rákkeltő hatása.

  ez meg a tudományosabb magyarázat:
  " UV-A A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő."

  "UV-B: Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi"

  "UV-C: teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják."

  felhívnám a figyelmet arra, hogy a szervetzett védekezésből barnúl és nem azért mert az jó neki! Biztos jó dolog így játszani a szervezettel, de sztem hosszú távon gondok lehetnek, kezde a bőr gyorsabb öregedésén egészen a bőrrákig.

  sztem inkábvb váltsál dokit ;)
 • ZsL
  #4
  Sajnos, a cikk nem tér ki arra, hogy miféle halálokokról van szó, azt azonban elfogadhatjuk, hogy általában a napfényt kerülő nők mást is kerülnek, visszafogottabb életűek, mindennel kapcsolatban óvatosak, rendszerint kisgyerek koruktól, a szüleik ráhatása révén. Ezért kevésbé gyakorlottak az élet dolgaiban, sok minden ismeretlen a számukra, bátortalanok, nem sportos alkatúak, és mindez együtt megnöveli számukra még a balesetek esélyét is. Sportoklók körében tapasztalt régi összefüggés, hogy a folyamatos edzésben levők sérülnek kevésbé, mint az alkalomszerűen, hobbiként sportolók. Ahogy a hétvégi autóvezetőkre nézve is nagyobb a baleseti kockázat, mint pl. a taxisokra. Aki igazán élni akar, sokat kell, hogy legyen a napon, nem öncélú napozásból, hanem a tevékenysége miatt, és ez az aktív élet növeli meg az élettartamot, miközben csökkenti a baleseti esélyt, bármennyire is paradoxnak tűnik első hallásra.
 • figyu
  #3
  "napozással a bőrrák kockázata sokszorosára nő"

  erről megkérdeztem a dokit:
  "Ha nem szokott elaludni a napon, akkor nem kell aggódni."
 • Ender Wiggin #2
  Ja, de a napozás nem egyenlő azzal, hogy a szervezetnek szüksége van napfényre. másrészt a napozással a bőrrák kockázata sokszorosára nő. ez egy értelmetlen cikk, a következtetések nem egyértelműek. és mi az, hogy bármilyen okból kifolyólag? autóbaleset is beleértve?
 • Archenemy
  #1
  "A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik soha nem napoztak a vizsgált időszak nyári hónapjaiban, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag, mint azok a társaik, akik rendszeresen napfürdőztek a nyarak során. "

  Vagy esetleg arról is lehet szó, hogy a fiatalabbak többet szeretnek napozni, mint az idősek.