22
  • end3
    #22
    "...az embereknek meg kell érteniük, hogy a Google nem csupán egy fehér oldal egy kis beviteli mezővel és mókás betűkkel,.." - "De azokat a dolgokat, amik az elmúlt 15-20 évben jöttek létre, senki sem tanította az iskolában" -

    A hozzászólásokból kiválóan olvasható...!

    (Nem kell messze menni, amikor a 30-as években először kezdtek el cikkezni okos, előrelátó emberek, a holokauszt lehetőségéről, éppen így nyilatkoztak a később tömegesen érintettek, mint itt többen is most. - Inkább elgondolkodni arról amit Jan Philipp Albrecht felvet a cikkben és a hozzászólásaitokban az eredeti célja szerint, értelmesen használni kéne az a kis "golyóbist" a nyakatok végén...)
  • Ferrer
    #21
    Konteóbirka.
    Minek használod ezeket a szolgáltatásokat, ha ennyire félsz tőlük? A saját tányérodba szarsz.
  • vik3
    #20
    Sehol nem látok én sem "jól" viselkedést - akkor még hozzá kell tenni, hogy: tessék jól elolvasni, ami le van írva a weboldalakon!

    Gondolom a viselkedésre gondolt, ami inkább arra utalt, hogy úgy viselkedni, hogy azzal ne lehessen visszaélni - absztrakt kommunikáció kilőve
  • Extec
    #19
    "És a több milliárd ember kielemzése mennyi idő? Hány ember munkája és hány év alatt? " LOL :D nem 1920at írunk :) Az meg hogy a szürke kisegeret senki nem fogja megfigyelni elég nagy baromság, ugyanis minden levelet, személyes üzenetet és keresést naplóznak, és átnéznek a robotok... Mégis honnan lennének a személyreszabott reklámok? Vagy azok a hirdetések amelyek pont olyan témájúak mint amiről tegnap beszéltem a Pistikével? :) Túl kellene lépni már azon a gondolkodásmódon ami az internet előtt volt, és haladni a korral... Az pedig hogy ki a szürke egér nem a szürke egér dönti el...
  • wraithLord
    #18
    Ki írt "jól viselkedésről"?
    De például itt, amit lenyomtál az nem nevezhető sem értelmesnek, sem jónak, ha már kérdezted.
  • Narxis
    #17
    Mi a jól viselkedés te istenadta barom? Az amit az aktuális államhatalom annak gondol. Nagyon 1bites a gondolkodásmódod.
  • vik3
    #16
    Ilyen a progresszió - az a vicces, hogy a középkorba nem volt online adatgyűjtés rólad és ennek ellenére jóval nagyobb eséllyel haltál erőszakos halált, uralkodtak az embereken, korrupció volt, ócskább életminőség

    miről beszélünk itt akkor tulajdonképpen? hogy nem tudunk nyugodtan állatokkal szexelő videket nézni online, mert látják? a jóisten álldja meg azt aki azt hitte, hogy egy pillanatig is lehet anonym valaki az online térben... tessék viselkedni és élvezni az új világ eszközeit
  • RAZOR27
    #15
    "a demokrácia alapjait ássa alá ha valaki tud mindent rólad anélkül hogy beleegyeztél volna" ezeken mindig jókat nevetek :D feketén fehéren le van írva milyen adatokat engedsz át. Az már más kérdés, hogy inkább megadod az adatokat csak, hogy használhasd ezeket a rendszereket és utána nyavalyogsz, hogy igazságtalanság.
  • bunny
    #14
    Annyira boldog lennék ha ez lenne a legnagyobb gond. de tényleg.
  • barret
    #13
    És a több milliárd ember kielemzése mennyi idő? Hány ember munkája és hány év alatt?
    Mire rám kerül a sor,már nem is élek :D Hülyeség ez a paranoia,a szürke kisegereket senki nem fogja megfigyelni...
  • wraithLord
    #12
    Azért is sokakat rúgtak ki, mert a munkahelyen baromkodtak. A virtuális térben is tudni kell viselkedni. Nem sok köze van a Google és más rendszerek adatgyűjtögetéséhez.
  • wraithLord
    #11
    "Ti csak azt hiszitek, hogy nem zavar, mert úgy gondoljátok, hogy úgyis arctalanok és névtelenek vagytok a google adatbázisában(...)"

    Ja.
    Maradjunk annyiban, hogy azokból az adatokból, amit összeharácsolnak a Gúgli algoritmusai, még azt is ki lehet deríteni, hogy melyik nap melyik órában milyen szagú volt a lehelleted + mekkora volt a páratartalma... :D

    Az arctalanság és névtelenség nemléte a legalapabb dolog, ha a Google-ről van szó (illetve sok más rendszerről).
  • gforce9
    #10
    vik3: az eső vs google adatgyűjtés.... ja tökugyanaz. :) Ez érv akart lenni? :)

    És sajnos igaz azok, akiket ez nem érdekel eléggé khmm...... én nem birkázok mert nem szoktam elítélni senkit, ha nme ismerem, de nagyon felelőtlen magatartású embernek gondolom. MIért? csak egy példa: Azért, mert nem egy ember rúgtak már ki azért, mert a google vagy a facebook csoportokban baromkodtak a haverokkal. Igen, felelőtlen a felhasználók részéről, hogy nem érdekli őket. Holott nagyon csúnya dolgok sülhetnek ki belőle. Aki még nme járt pórul mondhatja, hogy kit érdekel. Előbb utóbb mindenki beszívja ezt az" osszunk meg mindent, meg nem számít az adatgyűjtés" hozzáállást.
  • wraithLord
    #9
    "...és különböző állami vagy nemzetközi szerveknek" átadhatja azt. Ez kimaradt.
  • wraithLord
    #8
    Szerintem itt nem arról van szó, hogy valaki tud minden adatot rólad, hanem hogy a Google (a Google munkatársait értem ezalatt) bármit megtudhat rólad, ha akar - és különböző állami vagy nemzetközi szerveknek.
    Algoritmusok kielemezgetik és gyűjtögetik, szerverek tárolják az adataidat. Elsősorban azért, hogy a Google rendszere testreszabottan "cseszegethessen" reklámokkal és egyéb hasznos információkkal (akár személyessel is, mert a rendszer pl. "rájön" az okosteló adataiból, hogy milyen koordinátákon laksz, dolgozol, és "látja", hogy hova jársz leggyakrabban).

    Nekem nincs bajom azzal, hogy egy rendszer kielemzi és rögzíti, hogy mikor mit csinálok. Amióta ember létezik a Földön, gyakorlatilag ez megy, csak egyre kifinomultabb formában, és egyre kevesebb erőfeszítéssel.
    De meggyőződésem, hogy senki nem kíváncsi arra, hogy mit csinálok, csak a Google rendszere, amit arra programoztak, hogy kíváncsi legyen rá. És nem hinném, hogy okot tudnék/akarnék adni, hogy bárki visszakeresse a rendszerből az adataimat, és felhasználja azt.

    Amúgy az nem gond, hogy pl. Androidra egy rakás olyan 3rd party program van, ami szintén hozzáfér az okosteló érzékelői által gyűjtött adatokhoz + a vezetéknélküli adatforgalomhoz, és ugyanúgy bármit megtudhat rólad, mint a Google? A Google-t legalább ismerjük...
  • vik3
    #7
    Téged zavar az eső engem meg nem - birka vagyok, vagy te nem gondoltad ezt végig?

    Plusz olyan nem is lehetséges gondolom, hogy nem teszem ki a reggelimet a facebookra, de néha ráköszönök a barátokra - nyilván ha ezt látod a baráti köreidben az nem csak másokról árulkodik

    Adat reláció alatt nem is tudom mit értesz - mi a reláció ami szerinted olyan nagyon veszélyes rám ha kitenném ne-adjisten a reggelimet a facebookra? Aki életében dolgozott adatokkal tudja hogy a korreláció nem kauzalitás - így is kell kezelni az adatokat, de ne törődj vele - jól lebirkáztál mindenkit, tutkó vagy
  • heist
    #6
    Ez a "kit érdekel, hogy tudja a fütyim méretét is..." típusú emberek mindig is kiakasztanak..., ti akkora birkák vagytok, miattatok fog kidögleni az emberiség.

    Az, hogy zavar, de azt mondod rá, hogy igazából arányban áll a szolgáltatás értékével amit használok, az egy dolog, de amikor már jössz azzal a dumával, hogy kit érdekel, már egy másik kategória.

    Akkor minden kedves "nem érdekel" ember nyomtasson szép nagy betűkkel, öntapadós cetliket, ragasszátok fel a hátatokra, hogy milyet szartatok éppen reggel, mit esztek, mit isztok és grasszáljatok úgy mindenfele.

    Ti csak azt hiszitek, hogy nem zavar, mert úgy gondoljátok, hogy úgyis arctalanok és névtelenek vagytok a google adatbázisában, csak azt nem veszitek észre, hogy itt az adat-relációt kell nézni nem pedig azt, ahogy általában felismernek téged az emberek.

    Én is néha olyan reklámokat kapok, hogy azt sem tudom, honnan tudják, hogy ez iránt érdeklődtem, de megkapom.

    Akit ez nem zavar az elég birka.
  • vik3
    #5
    Ez a TED előadás inkább csak egy érdekes felvetés mint valós kutatás. A következtetések benne pedig egyenesen spekulatívak és semmitmondók.

    Összehasonlítani ezt a problematikát a titkosítással (PGP) mint megoldás teljesen mellément. Sajnos azt érezni, hogy ők sem tudnak megoldást erre a problémára, megvallom én sem.

    Ha ilyen termékeket akarunk használni akkor valaki tudni fogja ezeket rólunk - vissza fog élni vele (nem csak tud) - vagy a magántőke, vagy az állam - mindenki örül most ezeknek.

    A legfájdalmasabb ebbe talán az, hogy a big Data egy rakás hasznos dologra is jó lenne pl egészségügy - na arra viszont mindenki szarik, hogy társadalmilag hasznos legyen - ma szerintem a leg alapvetőbb big data nincs az állam kezében a társadalmakról - és széttárt kezekkel néz mindenki, hogy miért leszünk cukorbetegek miközben egy big data kibökné, hogy szénhidrát vagy kipufogógáz
  • Pityugonzales
    #4
    Egy másik előadás:

    http://www.ted.com/talks/alessandro_acquisti_why_privacy_matters
  • Pityugonzales
    #3
    PISTARWARS. Ajánlom figyelmedbe a következő videot:
    http://www.ted.com/talks/mikko_hypponen_how_the_nsa_betrayed_the_world_s_trust_time_to_act

    Nem csak a reggelidről van szó, hanem arról hogy a demokrácia alapjait ássa alá ha valaki tud mindent rólad anélkül hogy beleegyeztél volna, és ezt a jővőben fel tudják használni ellened.


  • PISTARWARS
    #2
    Én még mindig nem értem kit érdekel az hogy, a Google tudja hogy mit eszek reggelire( és ezzel legalább van esély rá hogy találok egy jobb helyet hogy egyek olyat a reklámok miatt).
  • RAZOR27
    #1
    ezt egy 60éves néni írta aki a mikrót se meri bekapcsolni?