28
  • Jakuza1
    #28
    Tenyleg ? Aztan az IProl szopjak le peldaul a szemelyes fenykepeidet, ami sose volt a gepeden, foleg ha internetes kvzobol netezel ?
    Jah tenyleg igy van ?
    Na akkor elmondom, hogy nem csak a titkos szolgalatok lopjak az adataidat, hanem bunozo csoportok is. Peldaul angliaban a szemetbol lopjak az adataid.
    Mint peldaul feladott szamlak, ebay rendelesek stb.
    Nem egy a te adataid alapjan fizettet ki szamlakat TB-n es egyeb forrasokon keresztul, amit a szemetben talalnak.
    Fenykepeket keszitenek kidobott fotokrol stb.
    Paranoia ? Nem ez a valosag. Peldaul a bankkartyakon keresztul lehet kovetni a mozgasod, a vasarlasi szokasaidat cegek hasznaljak ki. Ugye meg sose hivott olyan ceg a telefonodon, aminek adataidat sose adtad meg. Es akkor a maganszemelyek figyelteteserol, ami allitolag nem letezik, hiszen ki akarna megfigyeltetni maganszemelyt.

    Akkor tuti veletlen a megfigyeltetese a kanadai treptereken az USA kormanynak heteken at akik a terminalokon keresztul mentek.

    http://sg.hu/cikkek/103054/kanadaban-lehallgattak-a-repuloteri-wlan-halozatokat
  • cateran
    #27
    Jakuza1: Ha kommentelsz lekovetheto az ip cimed (persze, total anonim modon kommentelsz proxykon at es egyeb trukkos modszerek bevetesevel, amik jok a leleknek, hisz megnyugszik) Ha pedig az ip cimed megvan, onnantol a szemelyes adataid is, mar ha a loteri doglott kutyan kivul ez erdekelne valakit....Ez a szemelyes adat mania egy szintu a "google views es maps segiti a betoroket" okossaggal. Alapja semmi, de ki lehet elni a szemelyes paranoiat...
  • Rizling
    #26
    De tényleg mondjatok már egy olyan személyes adatod amire a NSA talán kíváncsi lenne? Mik azok a személyes adatok amiket annyira védeni kellene? Mert hogy a jelszóimat még a computerenre sem teszem rá, addig az rendben van, de azon kívül miről vitázunk most itt? Szerelmes levelekről, hogy a mama meg ne tudja...? Tényleg mondjatok már személyes adatokat, amik ennyire számítanának. Mik tartoznak ehhez a csoporthoz?
  • Jakuza1
    #25
    cateran: Ennek mi koze van te bohoc hozzam ?
    Raadasul, mi koze van a forumozasnak a szemelyes adataid tarolasahoz ??? Ja neked az egyenlo es ugyanaz ? Hat persdze, mert te a nagy eszeddel a hamut is mamunak mondod.

  • cateran
    #24
    Jakuza1: Marha fontos ember lehetsz..en a helyedben meg itt sem kommentelnek, mert hatha lenyomoz az NSA...
  • Molnibalage
    #23
    Ezek szerint akkor webes email szolgáltatást sem használsz? Akkor egyáltalán mit használsz...? Egyesek tényleg azt hiszik, hogy az ő kis nyárspolgár életük az, ami olyan fontos, hogy mindenki arra gerjed...?
  • Molnibalage
    #22
    Nekem ennél sokkal elborzasztóbb statom van. A megírt lemezetk kb. 5%-át az írás és ellenőrzés után nem olvasta vissza a meghajtóm. Maradék 5-10%-ot néhány éven belül úgy, hogy egyszer sem voltak használva és tokban voltak. 6 év után kb. a lemezek 1/3-át nem olvasta vissza.

    A DVD meghajtó kvázi dísznek vana gépben, miót már azt a kevés játékot is, amivel játszom Steamen veszem. Az optikai adattárolás labádba nem rúg nálam az 64 GB-os USB és SSD-s vinyók mellett.
  • Molnibalage
    #21
    Ez optikai adattárolás? Ha igen, akkor felejtős...
  • Jakuza1
    #20
    Na persze hogy a felho a legjobb, a hulyegyerekeknek.
    Jelszo ? Hat hogyne, mint az osszes tobbi NSA altal megfigyelt oldal, vagy eppen az RSA-ba ultetett kis backdoor. A Bullrun projectet se ismejuk ugye, amivel feltortek az SSL-t.
    Milyen jo is mas halozatan csucsulo gepeken tarolni az adatainkat. A legbiztonsagosabb!!!! :PPPP
  • zola2000
    #19
    Még annyit tennék hozzá, hogy egyértelműen a felhő a legjobb, aki paranoid, az titkositson truescriptel feltöltés előtt, aztán jó jelszóval a jó kínai titkosszolgálat sem fejti vissza.
  • Macropus Rufus
    #18
    ez lemaradt: az sem mellékes, hogy ha a backup sérűl, akkor mennyi adat megy a levesbe. Egy 1 terás tároló esetén hatalmas az adatveszteség. Ha már 1 terát ment az ember akkor azt - sztem - célszerübb kissebb részekre bontani, mert akkor sérülés esetén csak az adot hordozón táról adatok sérűlnek.
  • Macropus Rufus
    #17
    Gery13: igazad van, tényleg nem ott vagyunk. De azért egy picit vitába szálnik veled (ha megengeded ;) )
    Adat mentésről van szó. Az erre a célra beáldozott adathordozók nincsenek napi használatban, tehát ebben az esetben pl. indifferens, hogy a nap (pontosabban az UV) hatására milyen kémiai folyamatok játszódnak le a lemez anyagában. Ui. el van téve a cucc. Biztonságos helyre ui. az a mentett értékem. Abban teljesen igazad van, hogy leejtés esetén erősen tud karcolódni a lemez, de tapasztalatom szerint egy leejtéstől még nem lesz használhatatlanúl karcos ua. a saját tapasztalatom, hogy a hdd egy 40cm-es esés után hardveresen ment tönkre. Igaz sokat kibírnak a cuccok, de mindent nem. Egy hdd leejtés esetén komolyan fent áll az eszköz végleges tönkremenetele. De ugye backupról beszélgetünk, igyexik az ember nem leejteni az eszközöket. De ha még is bekövetkezik az optikai tárolóknak semmiféle adatveszteségük nem lesz. (ue-. fonatkozik arra az esetre is amikor nem megfelelően van leválasztva a rendszerből az usb hdd. Lemez esetén nehézkes elképzelni, hogy működő lejátszóból szedi ki a lemezt. USB esetén elég ha a gép akkor akar valamit bibelődni az eszközzel amikor a user lehúzza és már jó eséllyel adatvesztés történt. SSD az nagyon sok mindere jó, de speciel nem bíznám rá az érzékeny adataimat. Megbízhatatlan tároló(még). Ráadásúl nem tudom 100%-ban kihasználi a kapacítását(még) ui. a működéséből adódóan minnél inkáb tele lesz annál lassabban dolgozik + ott is fentáll az adatvesztés. (pontosan úgy ahhogy az usb flash tárolóknál: sok i/o és lehet formázni az egészet.) Az viszont tény, hogy marha gyors elérést ad az adataimhoz, ezért inkább a gépemben használom, erről indúl a rendszer. De nekem inkább az számít, hogy biztosan meglegyenek az adataim. A visszaállítás sebessége másodlagos szempont.
    Említed, hogy mobil eszközhöz optikai meghajtó. Miért is ne? Ja, hogy a dorid hadilábon áll az írókkal? Az már egy másik kérdés (ilyen mélységbe nem mászta mele a droid lelkivilágába, de szánalmas lenne ha nem támogatna optikai meghajtót, még is csak egy linux, ráadásúl desktop rendszer akar majd lenni a felnő...)
    De megjegyezendő, hogy egy ssd-t sem fog rádugni a példádban említett telefonra.
    De ha már backup: elvele nem tárolok a gépemben adatokat. A backup szerverem futtat egy nfs-t. A gépeim dokumentum könyvtárai ezen a bizonyos backup szerveren vannak letárolva. Az nfs segítségével mint könyvtár vannak felcsatolva a dokumentum könyvtárba. Tehát mindefajta mentés nélkűl olyan helyre kerűlnek az adatok ahhol már nagyságrendekkel kissebb az adatveszteség lehetősége. Namost ebben a szerverben van a lejjebb már említett MO meghajtóm. Pár hete lőttem be az időzített mentést is, tehát a rendszerem minden héten pénteken éjjel elkezdi lementeni az MO lemezre a megadott adatokat. 1.3Gb-ra simán elfér minden fontos adat+a rendszerm konfig állományai is, linux, elég őket lementeni ;) . (ezért nem értem, hogy miért kell több 100Gb-os esetleg 1000Gb-os tároló. Akár csak Rizling én sem hinném, hogy több száz órányi videó anyag és több millió kép van egy család birtokában ;) )
    Viszont vannak filmeim amikért kár lenne (szintén ezen a gépen, hogy bármikor, bármelyik gépről elérhessem), ide már kevés az 1.3Gb. Ide szalagos egység kell. Már ki is néztem egyet, de pötyet drágának tűnt még. De rajta vagyok.
    (igazság szerint egy Ultrium drive kellene + 1-2db 2TB-os kazik. Pár ilyen kazi és minden filmem biztonságban lenne... igaz maga a drive árából tudnék csinálni magamnak egy házimozi termet is és akkor még a kazikról nem is volt szó :D )

  • Rizling
    #16
    Nem tudom gyerekek nektek mennyi személyes adataitok vannak, mert hogy nekem elfér a körmöm sarkába is, hacsak a sok letöltött .avi agy .mp3 fájlokat nem tartjátok személyes adatoknak. A felhő szolgalat erősödik és annak megvan az jó oka. Különben meg egy maréknyi pen-drive és HDD teljesen kiszorította nálam is a DVD-t és a CD lemezeket.
  • Gery13 #15
    legelsőhozzászóló, szerintem nem a 80-as éve elején vagyunk, hogy minden ezközhöz dvd-t vagy cd-t kell használni, ne is beszéljünk az üres állapot beli elhasználódásról,
    szanaszétkarcolódik, meg megeszi a fele elvekkel szemben, igaz hogy a felhő, meg a hdd esélytelen, de legjobb egy komoly, vagy komolytalan backupnak egy ssd, vagy egy flash tároló.
    manapság már minden támogatja, és jobban is, mivel megnézném hogy mondjum egy otg képes tablet-be, vgay egy telefonra ráhuznád a dvd írót, és azzal irogatnád ki a cuccokat, mig egy flash meghajtó pikk-pakk már huzza is.
    akkor érveljünk
    pro: kicsi, nehezen sérűl, nem karcolódik, időtálló, nagyobb tárhely, kompaktabb, stb.
    kontra: feltételezhető adatvesztés, backup-ot csak 1* kell kiirni, ugy hogy az adatvesztés elhasználódás alkalmával minimális lehetőségre csökken.

    de mondjuk az én esetemben volt már olyan szituácio is, hogy felhuztam az adatot, és nem tudtam visszamenteni, egyből formázás lett a vége.(ez kivételes eset lehetett)

    dvd
    pro: lapos, csillog, villog, kerek, jol mutat tokban, plafonon vagy DJ pulton.
    ha leesik valahonnan és nem lapra akkor gurul.
    kontra: fény hatására sérűl, idő hatására sérűl a lemez, nem időtálló(karcolodík)
    beszabott tárolokapacitás, kissebb ujraírási lehetőség egy flash meghajtóval szemben.
    lejárt lemez.
    kell hozzá optikai meghatjó, azaz nem otg képes ezköz, pl: telefon, tablet, netbook, stb-vel nem fog működni a dolog(ha meg csak éppen az van kéznél, azt ugy hivjuk szívás)

    ugy hogy én a flash meghajtó mellett érvelek.
    jóccakát
  • BEMcorp
    #14
    Cateran, teljesen igazad van... de azért egyet ne felejts el: ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad. Ha tetszik neked, ha nem. Már pedig, a saját adataimat szeretném én kezelni, és eldönteni, hogy mikor szeretném letörölni, esetleg teljesen megsemmisíteni.
  • cateran
    #13
    Nem igazan ertek itt egyes embereket...ha olyan marha fontosak azok az adatok...lementitek cloudba, lementitek 1 kulso hddre (meg a hordozhatok sem olyan torekenyek. plane ha rugged, de az asztaliak aztan plane) illetve harmadiknak megvan az eredeti is...azert annak vajmi kicsi az eselye, hogy mind a 3 egyszerre menjen tropara/ ne legyen elerheto. Ja, a hiszti, hogy barki hozzaferhet..hat persze a ti csaladi fotoitok/ amator szexvideotok lesz az NSA top prioritasa, nem beszelve a Googlerol, aminek dollarmilliokat hozhat, ha kiszivarogtatja....El ne ajuljatok mar az onnon fontossagotoktol...
  • BEMcorp
    #12
    1 4 terás HDD, és nincs probléma.

    Én is sokat számolgattam, hogy mire kellene archiválni, és a HDD jött ki olcsóbbra, de bizony, nem mernék 4TB-nyi pótolhatatlan adatomat 1db sérülékeny eszközre bízni.
    Mert bizony, garanciaidő ide, garanciaidő oda, hiába javítják/cserélik ki nekem a vinyómat, ha bedöglik, ha egyszer a családi fotók és videók végleg elszálltak róla. Az 1TB nekem még olyan 'lélektani' határ...
  • Meridian
    #11
    Nekem a DVD-vel csak annyi bajom van, hoyg nagyon kicsi a kapacitása... mostmár illene az egy terás lemezeknek lennie. A 300GB is már kicsi szvsz.
    Az 500 még elmegy, de ahhoz meg túl drága lesz a Ft/MB ára...
  • Meridian
    #10
    Mi a baj a DVD-vel? Nekem 11 éves írt DVD-im vannak és 1000 db 1-2 db ami hibás lett...
  • CairoJack
    #9
    asgh
    +1 - megelőztél
  • CairoJack
    #8
    Jah igen, és legyen attttom stabil. Baromira nem örülnék neki, ha a több órás írási folyamat végén derülne ki, hogy hopp... lemezhiba. DVD-n is kellemetlen, mikor a 10. percben derül ki, hogy kuka a lemez, vagy ami még rosszabb, mikor az ellenőrzés során nem lehet a lemezeket visszaolvasni, de ha ezt mondjuk 2-3 vagy még sokkal több óra után közli... shootgun...
  • asgh
    #7
    Az a kérdés, hogy a lemez alapú tárolás mennyire megbízható hosszú távon.
    Az írt DVD pl. egyértelműen kudarc.
  • CairoJack
    #6
    Nekem a felhő nem alternatíva. Max saját üzemeltetésben. Én ugyanis nem vagyok hajlandó tőlem független helyen tárolni az adataimat, amihez ki tudja, hogy ki fér hozzá, mit csinál vele. Kizárt.

    Ugyanakkor ezt a lemezes technológiát se nagyon csipázom. 2 éve nem volt a kezemben saját DVD, max műsoros lemez. És nem hiányzik az a macera, amit a DVD-s éra jelentett. Jelenleg HDD-re írni, menteni, archiválni Kb. pont olyan költséggel jár, mint DVD-re, akkor már inkább ne keljen több száz lemezzel szenvedni. Írni, ellenőrizni, tárolni, nem megkarcolni, ha kell megtalálni, stb. 1 4 terás HDD, és nincs probléma.

    Én ehhez a lemezezéshez csak akkor térnék vissza, ha nagyon max BluRay áron menne a történet, vagy még olcsóbban. Arra meg nem sok esélyt látok, szóval...
  • Macropus Rufus
    #5
    sztem a felhő meg a net nem pótolja az lemezre való backup-ot.
    A vinyó az egyik legsérülékenyebb valami amin adatot táról az ember. Hasonlóan szar backup-nak a flash alapú tárolók. Indokaim is vannak: a felhő addíg jó míg van net. Namost innentől kezdve ez felejtős. Nincs net, nem férek hozzá semmimhet... ez nem megbízható, bármikor hozzáférhető backup. Vinyó: a hdd adattárólása (mármint a mágneses elv) nem rossz gondolat, hiszen nagyon gyenge jeleket is képesek vagyunk már visszaállítani, de maga a vinyó mechanikája rendkívűl sérülékeny. Elég leejteni és a pechünk van, akkor az egész mehet a kukába. A flash alapú tárolók a működésük miatt alkalmatlanok arra, hogy komoly backup legyen belőlük.
    Egy backup esetén az sem mindegy, hogy ha a backup sérűl mennyi adatunk fog elszállni a fenébe. Véleményem szerint még mindíg az optikai tárolók a legjobbak az archiválásra. Ott csak azzal kell számolni, hogy a műanyag hajlamos öregedni, ergo bizonyos időnként újra kell írni az adatokat. De maga a lemez fizikailag nem fog sérűlni, még akkor sem lesz baja mikor leejti az ember (pár karc nem a világ vége) ellentében pl. a vinyó esetében, ami egy polc magasságából történő repülés esetén már fizikai károsodást szenvedhet el.
    (saját tapasztalat: éjjeli szekrény magasságából leejtett hdd, tengelygörbülést kapot -> kuka)
    Bár a legjobb megoldás a fontos/érzékeny adatok (pl. caaládi fotók) tárolására az MO lemez. Igaz drága, de megéri. Hiszen az emlékeimről van szó. Ma jelenleg nincs az MO-n kívűl olyan lemez amire örök garanciát adnak adatveszteség ellen. Igaz nem kétforintos, de megéri. Nekem egy régebbi meghajtóm van, max. 1.3Gb-os lemezeke tudok kezelni vele, de itt a backup másik lényege: egy lemez sérülés esetén mennyi adatom fog elszállni. Ez sem mellékes dolog. Terás tárolók esetén eléggé komoly adatveszteség lenne. Ha ezt a terat 10x100Gb-ból tenném össze, akkor ugyen lehet drágább lesz a vége, de 1 lemez sérülés esetén az adatom csupán 10%-a megy a levesbe....
    Lehet paranoid vagyok, de annyi adatom szállt már el az évtizedek alatt, hogy jobb félni mint megijedni alapon: érzékeny adatok 2 példányban MO lemezre archiválva, majd fel a polcra oszt ennyi.
  • culas25hc
    #4
    nekem lenne rá igényem. használok én is felhőt, de az egyetlen példányos családi fotókat nem fogom soha se ilyenen tárolni. max biztonsági másolatként
  • RelakS
    #3
    Nem kéne egyeztetni a híreket site-on belül?

    Csak kérdezem :)
  • AgentKis
    #2
    40 megabites szelfiket = 40 megapixeles szelfiket
    Bocsi...
  • AgentKis
    #1
    "Kérdés, hogy mennyiben lesz vásárlói igény ezen fejlesztésekre, tekintettel az SSD- és USB-meghajtók terjedési ütemére."
    Meg kérdés, hogy a lemezen tartott digitális szemét iránti igény is növekszik-e olyan ütemben. Gondolok itt arra, hogy akarunk-e 40 megabites szelfiket, meg 4k felbontású okádós videókat lemezek tömegére kiírva tárolni tárolni?
    Az egész lemezesdinek akkor volt értelme amikor az internet még gyerekcipős volt és a tartalmak élvezhető minőségben való beszerzése problémás és időigényes feladat volt. Mára ez teljesen nem így van és egy átlagos otthoni nettel is több tartalom tölthető le az igényeket bőven lefedő minőségben, mint amennyit akár 3-4 ember képes "elfogyasztani" annyi idő alatt amíg letöltődik. Ha pedig egy film letöltődik 30 perc alatt, 3 különböző netrádió mellett, akkor minek tárolnám nagy tömegben lemezeken akár a zenét, akár a filmet.