8
  • Vol Jin
    #8
    Amíg nem volt klikk, egy iskoláról konkrétan tudom, hogy a sulinetes tékomos 4 megabites szar helyett rendeltek egy 120 Mbites UPC-t. Az önkormányzat simán kicsengette azt a kábé havi 10 rugót. Ha már ketten hárman odanyomtak egy dzsátubi vidijóra az épületben, az államigazgatási rendszerekről folyton leszakadtak a gazdasági irodán.

    Szerintem az iskolák fele szart a sulinetre, és bekért egy erősebb netet.

    Nem is értem, mit kell ezen bonyolítani. Ha már van egy klikk, minden iskolánál meg kell nézni, hogy ki szolgáltat a legjobb áron a lehető legjobb sávszélességgel, azt kérni a szolgáltatást listáról. Ha itt elkezdenek egy tömbben közbeszerezni, úgy semmivel nem lesz olcsóbb, csak szarabb. Mert mondjuk kiesnek olyan szolgáltatók, amiknek nem szolgáltatási területe Bükkösmakkfalva-alsó, de mondjuk a nagyvárosokban brutál sávszélességet adnak a tékomhoz képest olcsóbban is.
  • asgh
    #7
    Cat:
    Az akkori MatávCom és az Elender konzorciumban nyerte el a Sulinet tendert. A szerződés lejárta után az akkori kormány nevében Magyar Bálint 2003 elején még 10 hónapra meghosszabbította az Elender szerződését, majd a T-Com már az Elender nélkül pályázott a következő szolgáltatási időszakra. Üzleti értelemben a T-Com járt jól, Kóka szerepe ebben a szokásos "visszaosztás" volt a politikának. Hogy Nagy Miklós miért nem említette Kókát, nem tudom. Talán nem akarta pártpolitikai irányba vinni a szakmai beszámolóját?

    emberz:
    A Sulinet tendert 1997-ben írták ki, 1998 és 2002 között az akkori kormány tartotta magát a már megkötött szerződéshez, de semmilyen más üzletet nem kötött az Elenderrel és a Sulinetet sem bővítette (ezt később Magyar Bálinték, mint negatívumot emlegették).
  • emberz
    #6
    És mivel eredetileg jó volt, az ismert fizikai törvényszerűségek miatt most csak rossz lehet, mint a világon mindenütt... Tehát ha jól kezdesz valamit, akkor törvényszerűen pocsék lesz később... Megsúgok valamit: ha mocskok kezébe adod, akkor lehet bármilyen jó, mocsok lesz belőle. Nem tudtad? De még akkor is, ha eredetileg is mocsok volt, csak akkor nem veszed észre, mennyire lerohasztották...
  • emberz
    #5
    Mellesleg 1998 és 2002 között ki volt kormányon, és kinek volt jó az akkori helyzet? Várom a választ, csókolom... (2003-2004-ben pedig kik is voltak már, amikor elindult végre valami?) Hangosabban, mert nem hallom a válaszokat...!
  • Cat #4
    Akkor ez a Nagy Miklós miért nem az Elendert (és Kóka Jánost), miért a T-Comot nevezte meg, mint fő haszonélvezőt?
  • asgh
    #3
    Vol Jin:

    Erről pont nem Gyurcsány tehet, hanem Magyar Bálint és Kóka János. Anno az Elender nyerte meg a Sulinet pályázatot, aminek a tulaja Kóka János volt. Akkoriban az Elender egy volt az átlagos pc szaküzletek közül, viszont az akkori Matáv (amit kizártak a Sulinet pályázatból) valamiért rajtuk keresztül adta az államnak az ISDN-t.
    Azaz:
    - az SZDSZ-es Magyar Bálint elindította a Sulinet pályázatot, amiben kikötötték, hogy a Matáv nem indulhat
    - a Matáv és egy kis cég, az Elender kötött egy megállapodást, hogy az Elender pályázik a Matáv helyett és a Matáv ennek a cégnek az alvállalkozójaként kapja meg az üzletet
    - az Elender milliárdokat kaszált az állami üzleten (ami gyakorlatilag az állam és a Matáv üzlete volt)
    - később az Elender tulajdonosa, Kóka János már mint sikeres magánvállalkozó lépett be a politikába és lett az SZDSZ elnöke
  • AgentKis
    #2
    Vol Jin
    Az UPC az "külső" cég. Nem tudom, hogy közbeszerzésesen adhat-e netet egy sulinak, de ha ad is, azt a KLIK nem fogja fizetni...
  • Vol Jin
    #1
    Városban nem probléma. Elérhető a 120 Mbites UPC. Máshol, meg ami van.

    De azt hittem, hogy erről is a Gyurcsány tehet lesz kihozva a végére.