9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
-
BladeW #7575 Lehet csemegézni
http://index.hu/kulfold/2016/07/16/a_legvadabb_elmeletek_a_torok_puccsrol/
Utoljára szerkesztette: BladeW, 2016.07.17. 09:02:12 -
#7574 Nem ismerjük a részleteket. Én simán el tudom képzelni, hogy pár Erdogan-párti tiszt meg lett bízva azzal, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, és rávegye a reakciósabb tiszteket arra, hogy cselekedjenek. Melléjük kivezényeltek egy csomó újoncot azzal a szöveggel, hogy akkor ti most gyakorlatoztok. Mikor megjelentek (meglehetősen gyorsan) a kormánypárti erők, akkor ez a kártyavár össze is omlott.
Nekik ennyi kellett, a puccs okán pedig meg lehet tisztogatni a hadsereget a nem megbízhatónak nevezett tisztektől, és az Erdogan-pártiakat meg be lehet ültetni a helyükre. Innen kezdve Erdogan kihúzta a Török hadsereg méregfogát.
Érdemes megnézni például az Arab-tavasz idején az Egyiptomi hadsereg példáját. Noha a török és az egyiptomi hadsereg nem egy kategória sok szempontból, még az Egyiptomi hadsereg is végig tartotta a parancsnoki láncot, és végig megtartották a királycsináló helyzetüket. Azért ne gondoljuk már, hogy az egy nagyságrenddel komolyabb török hadsereg magától így széteshetett.
Itt szétverték őket, feltehetően belülről. Hogy miért hagyhatták ezt? Ez egy jó kérdés. Bennem erős a gyanú, hogy ez egy hosszú idő alatt felépített terv volt, nem pedig ad-hoc. Lehet, hogy ki lehetett volna szűrni a kollaboráns elemeket, de ilyen vagy olyan okból nem voltak képesek rá... -
wednes #7573 A török titkosszolgálatot (eddig) nem érte el a tisztogatás. Pedig egy kitört puccs az ő felelősségük lenne elsősorban. Ha később sem piszkálják meg őket, az is gyanús lenne. -
ManoNegra #7572 Valószínűleg Erdogan tudott mindenről, volt ideje felkészülni. De mindez mit sem ért volna, ha nem lenne támogatottsága. Ráadásul az igazi hátországa vidéken van, az elmaradott térségekben, ezért is gondolhatták talán a puccsisták, hogy a két nagyváros lakosságának többsége melléjük áll. -
ManoNegra #7571 Pedig akkor sem lehetnek nagy pengék ott a hadseregnél, ha egy ilyen önpuccsot megszerveznek a fejük felett. -
fonak #7570 Nyilván voltak árulók a puccsisták között, vagy eleve beépített emberek, így az egész hamvába holt. Erdogan pedig meghúzta, hogy kiugrasztja a nyulat a bokorból, mert tudta, hogy még mindig tömegek állnak mögötte. Így most leszámolhat a maradék ellenségeivel a tisztikarban, a bírókkal stb. -
#7569 Azért akárhogy is nézzük, ez egy nagyon gyengén megszervezett puccs volt - ha nem önpuccs volt. Márpedig a török hadsereg elég kiváltságos helyzetben volt eddig, és kvázi az egyetlen igazi veszélyforrás, amitől Erdogan-nak tartania kellett. Szóval ha csak nem IQ60 szinten mozogtak a katonai puccsisták, akkor ennél jobban szervezett és alaposabban előkészített módon hajtották volna végre az egészet. Ahogy írtam, ott kezdve, hogy Erdogan-t kapták volna el először.
Azért a török hadseregről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy jellemző rájuk a síkhülyeség. Szóval nagyon is érthető, hogy ennyire sokan gondolják úgy, hogy ez egy Erdogan által (vagy az ő megbízására) megszervezett ál-puccs. -
#7568 Ha önpuccs volt, akkor Erdogan ezt nagyon jól csinálta, de tudni kell, hogy egy államellenes csíny letörése esetén - főleg olyan országban, ahol komolyan büntetik a rendszerelleneseket - könnyen átáll a puccsista úgy, hogy letagadja, tehát így jöhet ki az az ezer fő - mikor vélhetően vannak ott többen is, akik szeretnék Erdogant legalább börtönben látni. -
#7567 Már minden elfajult, ördögi lett. A rothadó, hipokrita Nyugat után a tradíció mentsvárának tekintett Kelet is a káosz és gonoszság színtere lett. -
#7566 hmm ez gondolatba ejtett. de akkor miért lőttek a tömegbe? vagy az is csak figyelmeztető lövés volt és túl lett értékelve az egész? elég furcsa az egész. -
ManoNegra #7565 Ez a szíjjal való ütlegelés Ázsiában valami bevált megaláztatást biztosító népszokás lehet. -
ManoNegra #7564 Gondolom nem sokaknak volt kedve fegyvertelen honfitársakra lőni.
Ezért is necces bevállalni egy önpuccsot, mert ha a közhangulat Erdogan ellenes lett volna, akkor ma már nem ő az elnök. -
#7563 Olyasmit olvastam, hogy az elfogott egyszerű sorkatonák közül többen is azt állították csak hadgyakorlatra lettek kivezényelve, ha egy esetleges terrorcselekmény miatt a főbb csomópontokat le kellene zárni és meglepte őket a feldühödött tömeg, de senki sem válaszolt nekik amikor afelől érdeklődtek mit tegyenek.
Hogy ez mennyire utólagos védekezés, azt nem tudom, de érdekes, hogy egy jól szervezet katonaságot (még ha nem is az egész vett részt ebben) ilyen hamar lefegyverez egy halom fegyvertelen civil. -
#7562 Érdemes megnézni ezt a pár képet, nem tudom ki mit lát, de mintha a katonák még szinte gyerekek lennének, nagyon fiatalok akiket rohadtul átvertek...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.07.16. 16:56:09 -
DantesHUN #7561 Ahogy egyre több hír van kezd furcsává vállni a dolog...lehet nem olyan egyszerű ez mégse.
Azért az elég fura, hogy a hadsereg puccsista része annyira nem volt szervezett, és kevesen álltak mellettük, és miért nem egyből azt csinálták hogy elfogják a állam vezetőit például?
Ellenben, a nép, a tömeg Erdogan párti tömeg, ahhoz képest hogy Erdogan csak twitteren üzent, mintha már-már szervezetebben működnének.
Azt nyilván nem hihető hogy a sok ezres tömeg mindet beszervezték, de ez úgy tűnik hogy a tömeg vezetői, hangadói, tudták mit kell tenni hova kell ,menni
A katonák meg minta behülyített balekok. Olyan orzságban ahol a kemalista hadseregnek hagyományosan jól megy a puccs szervezés.
Aztán már ki is rúgtak egy rakás bírót. Pár órája verték le a puccsot, és már meg is van kik bűnösök? Inkább olyan ez, mint egy kész lista, és csak egy ok kellet, hogy kiket kel kirúgni.
Zavaros dolog. -
DantesHUN #7560 Két szemlélet, világnézet áll szemben egymással. Van a Kemal Atatürki ezt képviselték sokan-régen- a hadseregben. Atatürk se volt épp demokrata, de világi, modernizációt, nyugatiasodást akart.
Ezzel szemben Erdogan, diktatórikusabb, fanatikusabb, a vallást felhasználó -de persze csak saját magával törődő(ezer szobás palota?) áll.
Erdogan úgy néz ki nyert. -
#7559 https://streamable.com/i838 -
#7558 Beyaz Tv :)
TV csatorna lista
Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.07.16. 11:03:53 -
#7557 Valami dokuban láttam régen, ott mondták azt hiszem :) a török katonai vezető nincs alárendelve a kormánynak, úgymond csak együtt működik velük ha nem tetszik neki a rendszer akkor nyom egy katonai "pu(n)ccs"-ot, náluk ez amolyan hungaricum :) ha jól emlékszem.
http://www.cagle.com/cartoons/ -
overseer-7 #7555 szerintem is ez kurva nagy húzás.. de rizikós is volt.
Nagyon jó ötlet kiugrasztani a nyulat a zavaros időkben..aztán simára gyalulva a terepet.. megint lehet szervezkedni..
plusz ez nagyon jó ürügyet is adhat további "biztonsági" intézkedésekre.. amivel erdogán feljogosítja magát akár durva intézkedésekre is.. a hatalom mégbiztosabb bebetonozása érdekében.
..és ebből még külpolitikailag is profitál.. -
#7554 én még reménykedek, hogy lesz egy komoly. rossz volt látni este a sok zombit aki élete árán védte Erdogant aki körözött a repülőjével két F 16 társaságában....
"A katonai puccsisták utolsó üzenete mindenesetre másfél órával ezelőttről, magyar idő szerint reggel hat körülről van, és annyit tartalmaz, hogy "a mozgalom élni fog"."
szerinted van esély egy újabbra a közeljövőben, vagy Erdogan most kiugratta utolsó ellenségeit is és nem lesz már semmi csak duma? -
#7553 Ahhoz még elég kevés az adat, hogy meg lehessen állapítani valójában mekkora is volt a puccs, de most már 754 letartóztatást emlegetnek.
Minden estre nem volt igazán kidolgozott, ugyanis az első lépcső egy ilyen puccsnál egyből a meglévő vezetés lefejezése kellett volna hogy legyen.
Hogy önpuccs volt-e? Ha igen, akkor Erdogan politikai zseni, mert ebből most irtó jól jöhet ki mind bel-, mind külpolitikai szinten...
Mondjuk még annyit ehhez, hogy a hadsereg hagyományosan világi Törökországban, tehát elég egyértelmű, hogy nem egy pap áll a felbujtás mögött.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.16. 08:22:32 -
wednes #7552 Nekem is eléggé "önmerényletnek" tűnik a dolog. Persze nem úgy, hogy az elkövetők Erdogan hívek, hanem csak felültetett balekok, kiugrasztott nyulak.
Gondolom ment a szervezkedés és a puccsisták azt hitték, hogy jóval többen vannak, más egységek más részeket fognak megszállni stb. Aztán csak néztek nagy szemekkel, hogy csak ennyien vagyunk?
Azt le is verték hamar. -
ManoNegra #7551 Úgy látszik, Erdogan népszerűbb, mint azt hitték. -
#7550 ezt én is így érzem, pedig én általában nem preferálom az önmerénylet dolgot, de ez nagyon annak tűnik. állítólag 104 ember vett benne részt... egy ekkora seregből. civilek simán lefegyverzik a tankban ülő katonákat stb stb. nagy kamu szaga van. pár szerencsétlennek megint meg kellett halnia a marha Erdogan miatt. remélem nem lesz igazam és lekapja egy mesterlövész. -
fonak #7549 Az ellenzék sem akart mellé állni, sőt azt mondják Erdogan rendeztette meg az egészet, szemfényvesztésnek. -
#7548 hát ez egy nagy szar volt, ha tényleg le is verték... -
#7547 nem szeretnék belemenni, mert csak találgathatunk. figyeljük az eseményeket annyira bizonytalan minden.
pl látom hogy sok birka megindult Erdogan meg a mecset biztatására és veszi el a katonáktól a fegyvert (azok meg bénáznak mert nyilván nem akarnak vérfürdőt). olyat is hallottam, hogy a puccsot tervezők helikopterét egy kormánypárti F16 lőtte le, tudod mindig ilyenkor tele van kamu hírekkel, felröppen minden. -
kissssss #7546 aki még fen van és érdekli...
-
#7545 Igazad van, a legnagyobb létszámot néztem és írtam félre; viszont még így is kurva nagy hadseregről van szó és részben Európában.
Erdogan egyezkedéseire kiváncsi lennék, mit ígért neki Izrael? És ha elbukik, vajon mikor tárgyal Merkel az újabb kormánnyal? Szerintem már aznap gratulálna és ott folytatnák, ahol abbamaradt. -
#7544 azért ez bulváros túlzás, mert nagy britannia és a franciák előttük vannak, a németekkel vannak valahol pariban, de tőlük valamivel nagyobb, szóval pont elég bármire.... -
#7543 A királyi tv-n olyat mondott a muksó, hogy tankokkal vették körbe a török parlamentet, az elnöki gép pedig már felszállt. Az atatürki reptérnél szintén tankok és lövések dördültek.
A rendrőség és a hadsereg a csendőrséggel egymás ellen, emberek az utcákon. -
#7542 Miért? Eddig demokrácia volt? Illetve miért, valahol valamikor volt olyan?
A vicces az egészben az, hogy Törökországnak van az USA után a legerősebb hadserege a NATO-ban. :-) -
#7541 Reuters cikk a török puccsról. -
ManoNegra #7540 Ez, mondhatni hagyomány a törököknél. :-) Erdogan túlfeszítette a húrt, összeveszett mindenkivel, majd hirtelen békülni kezdett, az országban polgárháború dúl, ráadásul a saját hatalmát is be akarta biztosítani hosszútávra az elnöki rendszerrel. -
JanáJ #7539 Kíváncsi leszek mi lesz ebből. Katonai diktatúrademokrácia? :-) -
ManoNegra #7538 Péntek esti hírek szerint a török hadsereg megszállta és lezárta az isztambuli Boszporusz-hidakat, a főváros Ankara fölött katonai gépek szállnak és lövöldözésről is érkeznek hírek. A török miniszterelnök szerint puccsot kísérel meg a hadsereg. link
Úgy néz ki, elegük lett Erdoganból. -
#7537 "Valls és Hollande is a helyszínre utazik majd, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket. Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban."
Ez tragikomédia, sajnos a felelősök (többek között Valls és Hollande) méltó büntetése nélkül. -
#7536 Az nem baj, ha ilyen hírek terjednek rólunk a migránsok között. ;-) -
Pares #7535 Sokszor egy kép többet ér ezer szónál.