9
  • Sajátvéleményem
    #9
    Elképesztő disznóság.
    Márt az ötletért is életfogytiglant adnék az érdekelteknek.
  • nextman
    #8
    Sztalin sem talalhatta volna ki jobban a rendszert, gratula a britteknek :)
  • Skiper
    #7
    Ebben a legjobb, hogy a gyogyszergyartok pontosan tudni fogjak, mely gyogyszerek aran mikor, mennyit kell emelniuk, hiszen az elni akaro, minden adatukkal kiszolgaltatott emberek ugyis meg fogjak venni azokat
  • kvp
    #6
    "mi az, hogy el kell kéni? azt mondják tán, lécci add már ki az adatokat?"

    Nem, penzert adjak el oket annak aki fizet. Errol szol a cikk. A lenyeg az, hogy nem csak egy biztosito, hanem barki hozzaferhet barmihez, mivel angiaban az egyeszsegugyi azonositot hasznaljak szemelyi szamnak, igy gyakorlatilag minden eladott adat melle nevet nem, csak a szemelyi azonosito kodot adjak. Igy gyakorlatilag barmely ceg, amelyiknek meg kellett adni ezt a kodot (pl. egy szolgaltatas regisztraciojakor), kepes lesz lekerni az adott ugyfele osszes orvosi adatat.

    Magyar valtozatban ez kb. azt jelentene, mintha egy bemondott szemelyi szamra par forintert az allam odaadna az illeto osszes leletet barkinek. (meg jo, hogy itthon meg nincs ilyen nyilvantartas) Angliaban ezt ugy latszik komolyan gondoljak.

    "Az ezt ellenző Davies szerint viszont nincs szükség független ellenőrzésre, attól tart, hogy 50 millió auditor nézne át folyamatosan a válla fölött, ezzel Anglia teljes lakosságára utalva"

    Ebbol latszik Az otlet kitalaloi egyertelmuen felnek a lakossagtol, mert tisztaban vannak vele, hogy ez az embereknek biztosan rossz lesz. Viszont rengeteg penzt hozhat az ertekesitest iranyitok zsebebe.
  • Ender Wiggin #5
    @kvp: mi az, hogy el kell kéni? azt mondják tán, lécci add már ki az adatokat? ez nem így működik magyarországon legalábbis, jelenleg. meg aztán a biztosítónak minek ezek az adatok? egy komolyabb biztosítás megkötése előtt amúgy is el kell végeztetni mindenféle vizsgálatokat a biztosító kérésére. akkor minek a korábbi betegségek listája, hiszen minden kiderül.
    a betegségek és kezelések kódlistája viszont elérhető az OEP oldalán (sőt az is, hogy miért hány pont illetve forint jár).
  • kvp
    #4
    "úgy a biztosító sem tud belépni az adatbázisba."

    Pont az a lenyeg, hogy nem is kell belepni. Eleg elkerni az adatokat (nev nelkul), majd az azonositokat a sajat adatbazisban levo azonosito + nev, cim adatokkal osszefesulni. Mivel a biztositoknak es a tobbi erintett felnek mar megvan a bete neve, cime es azonositoja, ezert csak a betegseg + azonosito adatbazist kell elerniuk.
  • kamionosjoe
    #3
    Nagyon jó cikk!
    "hello world"
  • Ender Wiggin #2
    hol kérdezed le? ahogy az orvosi rendelőben lévő szoftverrel sem tudsz semmit lekérdezni (a program annyit tud, hogy a beütött taj számot megnézi és ha létezik, akkor elfogadja a kezelést), úgy a biztosító sem tud belépni az adatbázisba.
  • Sir Quno Jedi
    #1
    Páz. Ha megvan az egészségügyi azonosítója az ügyfeleknek (márpedig megvan) a biztosítóknál stb., akkor onnan egy 1xű lekérdezés és meg is van minden ügyfelük személyazonossága mellé az összes eleddig "titkos" adata és kb. minden róla, még az is, hogy mikor sz@rt reggel. Mindez nem igényel különösebb szakértelmet, nem kellenek hozzá hackerek stb. Gratulálok a "teoretikus" kockázat jelzőhöz az agyhalott laikus fattyúnak.

    Így lehet megvezetni sokmillió embert, miközben a szakemberek a fejüket fogják...