12
  • NEXUS6
    #12
    És már csak 1 gondolat. Milyen tudományos eredménynek mekkora a jelentősége?

    Hahn Nobel-díját bizonyos szempontból jogosnak ítéljük, hiszen az atomenergia korszaka innen indult. Csakhogy ezek a kutatások Németországban kb elméleti szinten maradtak a háború végéig, miközben az amcsik 1-2 év alatt akkora ipari hátteret raktak mögé, mint az egész autó gyártás. No még békében sem lett volna képes erre, de amcsiban is csak a VH alatt voltak meg erre az erőforrások.

    Ha nincs háború talán soha nem jön létre az atomipar, Hahn Nobel-díjja meg megy a kismillió másik, minimális gyakorlati haszonnal sem járó, köznapi ember számára értéktelen kutatás mellé.
  • NEXUS6
    #11
    Eltekintve attól, hogy a 30-as években rengetegen menekültek Európából Amerikába élükön Einsteinnel így az nem számított egyedinek. 44-ben még valszeg semmit sem tudtak a csoport működéséről ezért ítélték Hahn-nak kizárólagosan. Meitnert Németországban gyak bújtatták, csak azért tudott maradni, mert osztrák állampolgár volt, de csak az Anschluss-ig. Gyak az intézetben sem tudták, hogy Hahn-ék mivel foglalkoznak. A náci propagandának is ciki lett volna, pláne 44-ben. Hahn is csak 46-ban tudta átvenni.

    Ha jól tudom ráadásul Higgs megjutalmazása azért is érdekes, mert az utóbbi évtizedekben pont ő pártolt át egy másik elmélet oldalára.

    Ne kekeckedni akarok, csak jelzem, hogy a tudósok is emberek, saját történettel, véleménnyel és hibákkal, a díj meg valami korcs egyensúlyt próbál találni az egyes ember élete és az elvont tudományos eredmény között. Ez tudományos módszertani szempontból is leheteglen, de láthatólag a díjjat odaítélő bizottság nem is törexik erre;D
  • wraithLord
    #10
    Eltekintve ettől az extrém esettől - hogy elmenekült -, általában mindig a projekt vezetője kapja a Nobel-díjat, pedig legtöbbször egy egész kutatócsoport gyűri a projektet. Pláne mostanában, amikor kevés területen lehet egyedül elérni valami komolyabb eredményt.

    Vezetőn azt értem, aki az adott tudományos közlemény(ek) utolsó szerzőjeként szerepel.
    Ez még nem is hangzana furcsán, de sokszor a "projektvezető" egy kiöregedett professzor, aki gyakorlatilag csak menedzseli az egészet, tehát anyagilag lehetővé teszi a kutatást, mert úgy gondolja, ilyen irányba is lépni kellene valamit...
  • NEXUS6
    #9
    Ugyan ennél a sztorinál maradva, Otto Hahn 1944-ben az atommag hasításért megkapta a Nobel-díjat, amivel csak az volt a gond, hogy a projektet gyak Lise Meitner vezette. Aki az utolsó pillanatban elmenekült Németországból, de közvetve magfizikusként irányította a radiokémikus Hahn munkáját, aki kicsit sarkítva, mint vegyész technikus/labor asszisztens csinálta meg az elképzeléseit.

    Meitner ezért a munkájáért soha nem részesült a díjból, pedig gyak az életét kockáztatta.
  • mjevsrsh
    #8
    mikike, a tudományban a tévedés is előrehaladás. Mivel kiderül hogyan NEM működik valami. Igen tévedhetnek mert nem jól értelmezik a bizonyítékokat, de legalább veszik a fáradtságot értelmezni :) és ezt díjazni kell.
  • mikike
    #7
    :0
    dehát egy szent tudós hogyan tévedhetne?
    hiszen bizonyítékokkal dolgozik!!
    ezért is jó, ha az ilyen fórumokon az értelmiségiek köpködik azokat az eretnekeket, akik kételkedni merészelnek az ilyen szent emberekben **
  • NEXUS6
    #6
    Azért elég érdekes ez a Nóbeldily dolog. Nem mai keltezésűek a problémák vele.

    Most olvastam, hogy anno '38-ban Enrico Fermi megkapta a neutron besugárzással létrehozott új radioaktív elemek létezésének kimutatásáért, és a lassú neutronok által indukált magreakciók kapcsolódó felfedezéséért.

    Namost mire kézbe kapta kiderült, hogy semmiféle lassú neutronokkal létrehozott új magasabb rendszámú radioaktív (transzurán) elemet nem hozott létre, csak kicsit trehány volt az eredmények visszaellenőrzésekor. 1-2 hét különbséggel a németek most már leellenőrzött körülmények között megcsinálták az urán mag hasítást, Szal Fermit kicsit ciki helyzetbe hozták, még jó hogy addigra és azóta nagyjából senkit nem érdekel.
  • sempronius18
    #5
    Há ja az iradalmi nóbel díjet mennyivel jobban megérdemelte vóna mán a Kovács Patrícija, mint a Kertész Imre.
  • Amergin
    #4
    Amióta a béke Nobel-díjat a Fekete Házban makogó csimpánz kapta meg, az irodalmit meg Imre Kertész, azóta a faszát elvágta nálam ez a remekbebaszott testüreg!
  • sempronius18
    #3
    Az a lényeg mikike, hogy te és a sok barátod akik a fejedben élnek tudják az igazságot más nem számít.
  • gforce9
    #2
    Ritka, hogy valamilyen elméleti munkát még az elmélet kidolgozója életében tudnak kísérletileg igazolni és az elmélet kidolgozója kapja a díjat és nem a kísérletiek. Ez azért üdvözlendő. Az kevésbé, hogy a nyugati világ arról nem tud, hogy a Higgs elmélet alapjait az 50-es években, 10 évvel Higgs-et megelőzően Magyarországon már kidolgozták. Novobátzky Károly volt az úriember. Csak ugye a vasfüggöny nem engedte az ilyen jellegű híreket se ki se be.

    Akit érdekel a Higgs mező-részecske közérthető, de nem áltudományos magyarázata:
    http://www.youtube.com/watch?v=tvZOb3629y8

    Mikike: kezeltesd magad.
  • mikike
    #1
    hát igen!
    ezek éhbérért dolgozó szent emberek, akik sosem tévednek, megérdemlik a díjat, a dicsőséget, és a sok pénzt
    halleluja testvérek!