32
  • cateran
    #32
    Dehogynem, cserekereskedelem a neve. Masreszt 1 mukincs nem feltelenul mindenhol es mindenkinek ertekes. Kozhely, de a sivatag kozepen bolyongva, szomjazva, 1 liter viz nagyobb ertekkel bir, mint az utanad emlitett Rembrandt es Ferrari egyutt, de 1 del-amerikai torzsnek sem sokat ernenek ezek a dolgok.
  • wkm
    #31
    Azért lenne egy feelingje, ha egy Rembrandtal menne az ember Ferrarit venni...
  • Cat #30
    "az aranyhoz kötött valutákra is rá lehetne mondani, hogy hosszú távon halálra vannak ítélve."
    Nemhogy halálra vannak itélve, de mivel már nincs ilyen, ezért az ítéletet már végre is hajtották.

    "sok mindennek nő az értéke automatikusan, pl. a műkincseknek"
    De senkinek nem is jut eszébe csereeszközként használni egy műkincset.
  • asgh
    #29
    Alapvetően aranyból sincs végtelen mennyiségű, így az aranyhoz kötött valutákra is rá lehetne mondani, hogy hosszú távon halálra vannak ítélve.
    A másik, hogy sok mindennek nő az értéke automatikusan, pl. a műkincseknek, mégis virágzik a műkincs piac, mert az már egyéni élethelyzettől függ, hogy valaki milyen hosszú távon parkoltatja a pénzét értéktárgyakban.
  • wkm
    #28
    Szvsz ez a kapacitás koncentrálódása jelenti a legnagyobb veszélyt a btc-re. Ha néhány ember kezében összpontosul a kapacitás több mint fele, akkor csak idő kérdése és visszaélés lesz belőle (double spend és egyéb nyalánkságok). Nem gondolnám, hogy az ócska pc-k érdemi szinten negatívan befolyásolnák a hálózatot.

    Egy rendszer megbízhatósága a technológia kiforrottságán túl az növeli, ha az emberi visszaélések lehetőségét minimalizáljuk. Ez fontosabb, mint a rendszer gördülékeny működésének igénye (nem mintha ezzel jelenleg gond lenne).
  • Sors Kegyeltje
    #27
    A kriptopénzrendszerekben nem is az érméket tartom fontosnak, hanem magát a hálózatot. Olyan, mint egy kontinenst behálózót vasútvonal, a gördülő állomány pedig az érmék. Perpillanat még senki sem nagyon akar rajta szállítani semmit, még épül a rendszer, de látszik, hogy a tervezésénél fogva alkalmas lesz hatalmas értékek szállítására, ezért mindenki stipistopizza az érméket, a majdani értékközvetítőket. Ha valamelyik kritpopénz rendszer betölti amire hivatott, és megszerzi a nemzetközi tranzakciós pénzpiac 1-10 %-át, akkor egy érme 100.000 - 1.000.000 USD között érhet majd.

    Hosszú távon - a blokkjutalom triggerelt feleződésével - a tranzakciós illetékért lesz majd érdemes a blokkfejtési, avagy bányászati tevékenységet fenntartani, és a háttérinfrastruktúrát biztosítani. A kritpopénz rendszerek kifejlődése arra emlékeztet, mint amikor egy apró magból kinől egy hatalmas fa. Remélem, a kitalálójuk megkapja a közgáz Nobelt.

    A célhardverek megjelenésével sajnos a BTC bányászat ugyanazt a jelleget mutatja, mint a többi aranyláz: nem az gazdagodik, aki a lapátot forgatja, hanem az, aki árulja. Megrendelem a célhardvert, a pénzemből legyártják, aztán saját célra termeltetnek vele, amitől megnő a nehézségi célszám, majd leszállítják nekem bájos mosoly kíséretében, sok hónappal a megrendelést követően.

    Sajnos úgy hírlik, ez a filoxia eléri a kis bányászok utolsó mentsvárát, a scrypt algoritmusú kriptopénzeket is. Bár számomra úgy tűnik, jellegüket tekintve első körben nem az SHA256 ASIC eszközei jelennek meg, hanem csak FPGA-k, mindezek elegek lehetnek arra, hogy a GPU alapú bányászok innen is kiszoruljanak, s elkezdődjön a blokkfejtők számára deficites, a célhardver gyártók számára nyereséges, de amúgy teljesen értelmetlen fegyverkezési verseny.

    Mindezzel együtt, ha a kriptopénz-rendszerek szeretnének tényezővé válni, óhatatlanul szükséges ez a fajta professzionalizálódás, bár a decentralizáció elve sérül, adat, rendszer és üzembiztossági szempontból kívánatosabb a számítási kapacitás néhány tucatnyi professzionális üzemeltetőnél koncentrálása, mintsem hogy egy dollárszázmilliárdokat élő rendszer alapját képező eszközök szedett-vedett hardverből, lopott Windowson a fészer sarkában működgető gépek legyenek.
  • wkm
    #26
    Igazából nem kell a hálózathoz óriási kapacitás, hanem csak sok kicsi. Ez csak a difficulty mértékétől függ. Jelenleg azért van ilyen nagy kapacitás ráfordítva, mert a minerek versenyeznek egymással. Aki nagyobb kapacitást tol bele, az jobban keres. Emiatt nő a difficulty, és emiatt még erősebb hardverrel lehet a korábbi szintet hozni. Szóval egyszerű okai vannak. De idővel ahogy feleződik a reward, és normalizálódik majd a piac, annál kevésbé fogja megérni a nagyoknak is. Ez után már nem fognak belefektetni további jelentős kapacitásokat a bányászatba.

    Persze ha a tranzakciók száma olyan drámaian nagy lesz, és ezzel a felajánlott fee is jelentős lesz, akkor nem fog a bányászat mérséklődni. (a bányászok hitelesítik a tranzakciókat, és az esetlegesen felajánlott díjat is ők kapják)
  • wkm
    #25
    Azt azért ne felejtsük el, hogy a btc egyelőre egy új technológia, és az emberek most kezdik megismerni szélesebb körben. Érthető, hogy a kezdeti lelkesedés miatt, no meg a spekulatív tőke rácuppanása miatt növekszik a kereslet, aminek árfelhajtó hatása van. Pár év múlva, amikor már mindenkinek a könyökén fog kijönni, addigra kicsit megnyugszik majd a piac is.
  • slickboy
    #24
    A legnagyobb üzlet szerintem az egészben a bányászhardverek eladása. Kezdetben amíg kevés számítási kapacitás volt a rendszerben, egy erősebb CPU-val is sok bitcoint lehetett kibányászni, később ehhez GPU kellett, aztán FPGA, most már ott tartunk, hogy ASIC kell hozzá, több gigahash/sec számítási kapacitással. A bányászhardvereket pedig nem mérik olcsón, a jelenlegi csúcs 7 terahash/sec-re képes, cserébe 14500 USD (meg a villanyszámla). De csak bitcoinért veheted meg. Ha nincs 10-15 bitcoinod akkor vehetsz dollárért a megfelelő helyen.
    Felmerül a kérdés, hogy megéri-e bányászni, mert nem biztos, hogy az elfogyasztott elektromosság árát visszahozza, a hardverről nem is beszélve.
    Poénból elkezdtem bányászni egy alsó-közép kategóriás Radeon videókártyával, 80-90 Mhash/sec sebességgel, ha jól számolom 40 év alatt kiások 1 bitcoint... :D
    Érdekesség, hogy ATI kártyák gyorsabbak a bányászatban egy nagyságrenddel, nvidia nem igazán alkalmas.
    Tehát aki időben rámozdult, most óriási haszonnal eladhatja a bányászhardvert, ami talán sose hozza vissza az árát...
  • Kryon
    #23
    Nagyon találékony emberek vannak, akik egyre találékonyabbakká válnak ahogy a várható haszon növekszik. Zombihálózatok létrehozása nem újdonság. Amúgy a legnagyobb gyenge pontjának azt tartom, hogy a BTC működéséhez óriási számítási kapacitás kell. Ezt nagyrészt a bányászok adják, de ha már nem éri majd meg a bányászat ez a kapacitás hirtelen kiesik és a rendszer akadozni fog, vagy teljesen meg is bénul.

    Ennek ellenére szerintem a BTC végét nem belső probléma fogja okozni, hanem a globális bankrendszer nyírja majd ki, ha veszélyesnek látják.
  • Kryon
    #22
    Jelenleg nem tudok róla hogy lenne. Régen az aranystandard rendszer volt ilyen.
    Kissé modernizálva azt akarják visszahozni az E-gold -al, ami jövőre indul a BTC ellen.
  • zolis
    #21
    "A bitcoin mögött nincs fedezet"

    Ok, akkor mondjon már nekem valaki egy olyan pénznemet bárhol a világon, ami mögött VAN fedezet.
  • Cat #20
    Igen, a bitcoin legnagyobb problémája a defláció. Gazdasági növekedés van, a populáció nő, a gyárak, a mezőgazdaság egyre többet termel, és mivel ezt a növekedést nem követi a bitcoin mennyisége, folyamatosan nő az értéke. Tehát egyáltalán nem éri meg megválni tőle, nem éri meg eladni és az árából boltot nyitni vagy üzemet építeni. A pénz alapfunkciója, hogy forogjon a gazdaságban, csereeszközként használják az emberek, kifejezze egyéb termékek árát. De azzal, hogy nő az értéke ezt a funkcióját nem teljesíti be, nem mozgatja a gazdaságot.
  • sanyicks
    #18
    nem egy program generálja, hanem egy hálózat, így a "feltöréshez" is egy hálózatot kéne feltörni, kb a hálózat felét, ami több millió gépet jelent világszerte ;) szóval nem lehet könnyű.
  • Sippie
    #17
    megjósolom, hogy hamarosan le leszel "konteózva"
  • nlght
    #16
    oh már látom h előttem is leírták, sorry csak az első 5 hsz-t olvastam el...
  • nlght
    #15
    én infós vagyok, de még én is tanultam 2 félév közgázt anno, ellentétben sok itteni sötét jobbággyal...

    bármely pénz kérdés nélkül legfontosabb jellemzője a nép által belé vetett hit, ha ez nincs, és elveszik akkor az a pénz már nem pénz (érdemes megnézni a fallout világában a nuka kóláskupak szárnyalását, ott sem volt régen értéke, aztán jött egy pár atomtöltet és kellett egy új valuta :D)

    a bitcoin alkotói kitalálták a decentralizált pénzügyi rendszert, ami kurva nagy szó, mivel eddig nem volt rá példa, ez olyan mintha valaki először állítana elő ólomból aranyat...

    egészen addig lesz bitcoin, amíg a nép bízik benne, mint fizetőeszközben... ami miatt aggódni kell még esetleg, az a ZS lobbi, akik eddig százalékot vontak le a világ összes átutalásából, meg lehet nézni a tőzsdei eredményeket, hogy hány milliárdot tesznek zsebre a bankok, csak azért mert máshogy eddig nem lehetett utalni, csak rajtuk keresztül... ők azok, akik a "kampánypénzes" borítékot osztogatják a politikusok zsebébe...
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #14
    A bitcoin-t nem éri meg feltörni és nem is lenne "könnyű".
  • Komolytalan
    #13
    "Másrészt ha én nyitni akarok egy vállalkozást és hitelre van szükségem akkor honnan lesz?"
    Ha éhes vagy, és nincs otthon kolbász a hűtőben, akkor hogyan fogsz enni? Milyen szar is már ez a real life, hogy nem tudsz teremteni kolbászt, az akaratod által.
    A felelőtlen pénzteremtésnél mindig felhozzák azt, hogy "hitel nélkül nincs gazdaság" - viszont hitelt lehet felelősen is adni. Azt adod kölcsön, amid van, nem azt, amid nincs. Így lehetséges, hogy nem jut mindenkinek, de ez nem baj. Ellenben a 2008-as pénzügyi válságot is megúsztuk volna. Illetve azt is megúsznánk, hogy az a pénz, amiért valójában megdolgoztunk, mert adtunk érte mondjuk 1 dinnyét jövőre kevesebbet érjen, mivel felelőtlenéknek szükségük van hitelre, hogy fogyasztani tudjanak, munka nélkül.
  • wkm
    #12
    elírás: ...azt tudtad kölcsön adni, amivel...
  • wkm
    #11
    Ha a btc lufi nem durran ki "végzetesen", akkor a felfutási idő után stabilizálódni fog az ára. Nem abszolute értem, hanem relative a jelenlegi volatilitáshoz képest.

    Igazából senki sem tudja, hogy a btc jövője hogy fog alakulni. Ez egy technológiai kísérlet, és a kimenetele egyelőre bizonytalan. A spekulánsokon kívül azért sokan pusztán a technológia iránti érdeklődésből / csodálatból foglalkoznak a btc-vel valamilyen formában.

    A kölcsön intézménye teljesen jól tud benne működni. Kb úgy, mint ahogy kölcsön kérsz a szomszédtól mondjuk 5 tojás. Jogi értelemben eredetileg csak azt tudtad kölcsön kérni, amivel már rendelkeztél. A modern fedezet nélküli pénznél tud csak a "pénzteremtés" módszerével egy bank kölcsön adni - bankszámlapénzt - úgy, hogy valójában nincs is pénze. Ez egyébként szvsz egy kicsit nonszensz dolog, de hát a kapzsiság az nagy úr.
    Ahogy a felfutási időszak "őrülete" lecseng majd, egyre inkább úgy fog viselkedni a btc, mint egy pénz, és még inkább felpörögnek a tranzakciók az exchange oldalakon kívül is. Szvsz persze.

    ..."abban bízol hogy az első néhány ember aki a BTC-t kitalálta és aki rendelkezik kb. a rendszerben lévő pénz 60%-val, nem akarja azt beváltani..."

    Az egyesült államokban a bankok a világ GDP többszörösén "csücsülnek" USD formájában. Miért gondolod, hogy nem fogják egyszer beváltani reálértékre...
  • wkm
    #10
    Igazad van. Lehetett volna bármelyik valutáé, amit az adott ország törvényei nem garantálnak, hogy fix mennyiségű reálértékre (pl aranyra) válthatod. Az USD-t csak példaként hoztam, mint az elmúlt 100 év legelfogadottabb pénzét.
  • torreadorz
    #9
    "A BTC értéke is a bele vetett hiten alapszik, ráadásul tervezettségénél fogva korlátozott számban érhető el, nem lehet kibocsátani. A mostani 12.1milliót csak bányászással lehet növelni (egyre nehezebben), és a vége (21millió) után nem kerül be több a rendszerbe."

    Pont ez a baja. Egyrészt ez tervezett deflációt jelent aminek alapból is sok baja van.

    Másrészt ha én nyitni akarok egy vállalkozást és hitelre van szükségem akkor honnan lesz? Ki ad kölcsön ha a rendszerben nincs több pénz, ráadásul az is értéknő és nem értékcsökken.
    Magyarán a bitcoin rendszere olyan hogyha bevarrod a pénzed a párnába, akkor jövőre többet fog érni mint most, két év múlva még többet és igy tovább.

    Innentől kezdve senki nem lesz érdekelt a hitel nyújtásában hisz kockázatmentesen értéknő a pénze, ráadásul még ha akarna akkor sem tud hitelt nyujtani hisz a rendszerben lévő pénz mennyisége véges, egyszerüen nincs annyi pénz amennyi a hitelezéshez kéne.

    És végül:
    "A BTC esetében a technológiába bízol, amiben még mindig lehet csalódni, de azért az emberek jóval hektikusabbak, mint a technológia."

    Most elmorzsoltam egy könnyecseppet. Ehhez már csak annyit füznék hozzá hogy a BTC esetén abban bízol hogy az első néhány ember aki a BTC-t kitalálta és aki rendelkezik kb. a rendszerben lévő pénz 60%-val, nem akarja azt beváltani...

    Ez egy jól megtervezettt piramisjáték ahol nagyon sokan fognak sokat bukni és kevesek nagyon sokat keresni.
  • Kryon
    #8
    Ugyanaz, egész pontosan az abban való hit, hogy az adott pénznemben fennálló követeléseket (hitel) törlesztik. Kár, hogy a rendszer picinyke hibája miatt több adósság keletkezik mint pénz... Ezt a problémát pedig szépen elkenik a mennyiségi lazítással, ahelyett hogy megoldanák, vagyis a válság továbbra is tart, csak nem látszik annyira, de ha elzárnák a pénzcsapot, borulna minden tehát szépen csőbe húzta magát a világ az USA-val az élen.

    A BTC és a többi pénznem között egyetlen lényegi különbség van, hogy a BTC nem adósságból keletkezik, hanem egy program generálja (míg fel nem törik ), de fedezet egyik mögött sincs.
  • Molnibalage
    #7
    És miért csak az USD-t emeled ki? Ha az USD fedezete a hit (szerinted), akkor a többi nemzeti valutáé mi...?
  • wkm
    #6
    "A bitcoin mögött még annyi fedezet sincs mint a dollár mögött, amelynek fedezete valójában az amerikai gazdasági potenciál."

    Az "amerikai gazdasági potenciál" egy fogalom, egy fikció. Az igazi fedezet reálértéket jelent. Ez viszont nincs az USD mögött sem, mert a kibocsátásának volumene nem attól függ, hogy az országban mennyi a megtermelt reálérték, hanem ahogy a magánbankok kezében lévő fed kénye kedve szerint dönt. A mostani mennyiségi lazítás is egy brutális bankóprés, amit nem követ a gazdasági teljesítmény, hanem a nemzetközi pénzpiac felvevőképessége az egyedüli korlátja. Szóval az USD-nek a fedezete egy parasztian egyszerű HIT. Ennyi.

    A BTC értéke is a bele vetett hiten alapszik, ráadásul tervezettségénél fogva korlátozott számban érhető el, nem lehet kibocsátani. A mostani 12.1milliót csak bányászással lehet növelni (egyre nehezebben), és a vége (21millió) után nem kerül be több a rendszerbe.

    Szóval az USD és BTC fedezete egy hit (az USD aranystandard rendszer megszüntetése óta biztosan). Míg az USD esetében a FED-ben bízol (hogy nem lesznek mohók olyan sok USD-t a világra zúdítani, hogy elértéktelenedjen), tehát emberekben. Az emberben törvényszerűen csalódunk, és hamarabb, mint valamilyen technológiai vívmányban. A BTC esetében a technológiába bízol, amiben még mindig lehet csalódni, de azért az emberek jóval hektikusabbak, mint a technológia.

  • torreadorz
    #5
    "A többit mindenki ismeri, sokan majd sírnak megint, hogy jajj de kár volt belemenni mások meg ferrarikkal ünneplik majd ezen emberek bukását. "

    A történetben az a szép, hogy az ilyen piramis játékokon az emberek 98%-a veszít, ellenben az emberek 98%-a hiszi azt hogy ő lesz a másik 2%... :)
  • MasterMason
    #4
    Egy valuta és pénz értékét minden esetben a mögötte álló gazdaság határozza meg.

    A bitcoin mögött még annyi fedezet sincs mint a dollár mögött, amelynek fedezete valójában az amerikai gazdasági potenciál.

    A bitcoin nulla, lószar, semmi, addig fogják a bitcoint életben tartani, amíg nem ér el addig a pontig amikor már megéri leszámolni vele. Ez a pont akkor jön majd el, amikor a lehető legnagyobb kárt okozhatják azoknak akik befektettek.

    Vagyis igen, egy piramisjáték az egész és a játék tulajdonosai csak arra várnak, hogy a sok hülye beleugorjon ami után ők kiszállhatnak hatalmas vagyonnal, majd elértéktelenedik teljesen.

    A többit mindenki ismeri, sokan majd sírnak megint, hogy jajj de kár volt belemenni mások meg ferrarikkal ünneplik majd ezen emberek bukását.
  • Kryon
    #3
    Ugyanazt csinálták mint a bankok. Teremtettek egy pénzt a semmiből és ezt az illúziót valós értékre váltották, a sok okos meg megvette a semmit és most (még) nagyon örül neki :D
  • Kryon
    #2
    Szokásos piramisjáték, picit másképp tálalva. Most hogy minden nap van róla valahol 1-2 hír, ismert lett és elkezdték vásárolni felhajtva az árfolyamát. Akik pedig még az elején felhalmozták a nagy részét (valószínűleg erős átfedésben az elindítóival) most jót röhögnek, hogy eladva a készletüket hirtelen kőgazdagok lettek a semmiből. Maga az ötlet amúgy egész érdekes, de azt az apró problémát, hogy a pénz mögött nincs valós érték ez sem oldja meg.
  • DrFantastikus
    #1
    joo lenne ez a Bitcoin, kar hogy ennyire ingadozo es megbizhatatlan az erteke !!