17
PCI-E hangkártya vétel. Melyik kártyát vegyem meg?
  • Hecker007
    #17
    Bocs, én is azt hallgatom mert a hangkari is visszakonvertálja a digit jelet.
    Viszont az hogy a csövet lehet modellezni az nem igaz, akkor mi a fenének van az a sok méregdrága csöves erősítő? Meg ki lehet próbálni van nem egy modellező, egyik se közelíti a valóságot.
    Az hogy a cső melegebb hangot az a nemlineáris torzítások miatt van amik szűrhetők, mivel ugye felharmonikusokat ad a hanghoz, ez viszont elkerülhetetlen a tranzisztoros vagy műveleti erősítős cuccoknál is, tehát nem jobb az se, viszont azoknak a hangja sokkal hidegebb, távolabb áll az élőben hallott hangtól.

    Cifu: lényegében majdnem mindegy, a hangkártyát is lehet árnyékolni hogy ne szedje össze a zajokat a gépben, de a DAC-ban is ugyanúgy lehetnek belső zajkeltések. Az olcsóbbik megoldás még mindig a hangkártya + végfok kombó, mert a jó DAC többe kerül mint egy jó hangkártya. 15-20 ezerért már kapok jó hangkártyát aminek kb 0 zaja van, persze a kábelezés is számít, a földhurok kizárása. De egy valamire való DAC azért drágább, főleg ha benne van az erősítő is.
    Nem tudom hogy te miért nem hallod az alaplapin a zajt én ha átdugom az alaplapiba a hangfalat, akármelyik gépen, rögtön hallatszik az alap zúgás, mindnek van brumja, ez lehet mondjuk a földelések miatt is, de a zenéből is eltűnik egy csomó olyan hang ami alapból ott kéne hogy legyen, nem szólnak olyan szépen elkülönülve a hangszerek.
    Tehát ha neki alapból az kell hogy a gépből analógon szóljon a zene, akkor a hangkártyával még mindig jobban jár.
  • Hecker007
    #16
    akkor hallgassátok a digitális hulladékot... nem érdekel a továbbiakban
    -FAV
  • [NST]Cifu
    #15
    A zajt mértem, a tudhat, meg hogy rá van írva nem jelenti azt hogy tudja is, a P5K-Pro, és a P8P67-es lapot nem mondanám épp rossznak, sőt hallottam olyan lapról is zenét szólni amin állítólag X-Fi chip van.

    Én most az MSI Z77A-G43 után egy Asrock Z77 Extreme 4-es ALC 898-asát próbálgatom éppen. Elég durva, de még 100%-os hangerőn sincs semmiféle háttérzaj analóg kimeneten sem.

    Az Audigy4-esem belekerült kemény 5kFt-ba mert szerencsére az eladó nem értet hozzá, a XonarD1 az új volt, de már a 3. gépben van, ezeket egyszer kell általában megvenni amíg van hozzá szoftver addig használható és ezek árát hiába teszem bele a lapba annyit érek el vele hogy több kimenet van a lapon, a hangképzőkéje még nem lesz jobb ettől.

    Analóg esetén a fő probléma eddig is a zaj volt, amit a deszkáról összeszedtek. A másik lehetséges problémájuk pedig a DAC, ami teljesen érthető, hiszen egy deszkára nehéz olyan szintű DAC-ot összehozni (zaj nélkül), ami felveszi a versenyt egy különálló kártyára integrált DAC-al. Ám az utóbbi időben e téren is eléggé szépeket hoznak össze, manapság már nem ritka a 110db-es jel/zaj viszony, amit valóban tudnak is (kimérve).

    Digitális kimenetnél meg zéró a probléma, ugyanis csak egy digitális jelet kell továbbítani, a hangkártya nem csinál DAC átalakítást, a digitális jelátalakítás e téren meg aligha probléma.

    Ha esetleg valamibe bele lehet kötni, az az, hogy egy dedikált hangkártyán lévő chip saját engine-ből tud effektezni, amit egy alaplapi deszka alapból a CPU-ra hárít, ez pedig latency-ben okozhat problémát. Ezért kezdte most el az AMD nyomatni a TruAudio-t...

    Én biztos nem fogok digitális cuccra átállni mert nem szeretem a hangját, mű és steril az egész, filmnézéshez lehet hogy jó, de zenehallgatásra nem, főleg akkor nem ha hallottál már csöves cuccot szólni...

    Hallottam csöves cuccot szólni, de ettől még tény, hogy a legjobb megoldás számítógépen való zenehallgatásra (és mindenre amúgy) az, hogy számítógép -> digi adatátvitel (HDMI LPCM lehetőleg) -> külső DAC -> Hangkeltő.

    Ezzel az erővel lehet már azon is vitázni, hogy akkor bakelit vs. CD vs. FLAC...
  • TYÜTYI2006
    #14
    Igen gondolkozok a Xonar DX, és a Phoebus között, valószínű a 2 közül lesz valamelyik, még eldöntöm, de sajnos nem olyan könnyű döntés. A Phoubus-on több csatlakozó is van, és a panel mint kiderült nem rövid vezetékes, abba is mehetne a fejhallgató, mikrofon. Persze a DX olcsóbb kb. 10000-rel, és az is jó.
  • sanyicks
    #13
    De torzít, az adja azt a "melegséget" hozzá, mert nem ugyan azt adja vissza ami rögzítve lett hanem "effektezi", ha nem így lenne nem lehetne a csöves jellemzőket leutánozni digitális DSP-vel, de lehet.
    Digitálisban éppen az a jó, hogy a mintavételezést leszámítva nincs romlás, azt adja vissza amit felvettek, nem effektez rá, csak akkor ha valaki akar rá effektezni(DSP). Analógnál szintén megvannak a mintavételezéshez hasonló rögzítéskori veszteségek, hiszen fizikai határai vannak az adathordozónak, de ott még a lejátszónak is, nem is beszélve a kopásról, és a koszról.
  • Hecker007
    #12
    A cső nem torzít csak akkor ha szar a munkapont beállítása, a hangot is csak akkor színezi ha nem jók körülötte az alkatrészek (kimenő trafó). A tranzisztorok sokkal többet elvesznek a hangból és sokkal hidegebb is a hangjuk mint amilyennek lennie kéne. Hangszeres zenéknél ugye általában csöves cuccokkal erősítenek azt átküldöm a tranzisztoros erősítőn már nem azt kapom vissza mintha élőben hallgatnám, ellenben egy csöves véggel erősítve széles sávú hangszóróval ami megfelelő akusztikájú ládába van téve közel ugyanazt azt a hangzást visszakapom.
    De nekem teljesen mindegy, mindenki azon hallgatja amin akarja, én utálom a digitális cuccokat, van aki meg az analógot, kár ezen vitázni.
  • sanyicks
    #11
    Ez a vélemény különösen azért vicces, mert a cső éppen hogy torzítja az eredetit, olyat ad a hanghoz ami ami nincs benne... ezen kívül tompít. Olyan kb mint egy szűrőkkel "képjavításokkal" telenyomott film... És egyébként a cső torzítását mind egy DSP-vel le lehet utánozni digitálisan, ha valaki rontani akar a minőségen.
  • Hecker007
    #10
    A zajt mértem, a tudhat, meg hogy rá van írva nem jelenti azt hogy tudja is, a P5K-Pro, és a P8P67-es lapot nem mondanám épp rossznak, sőt hallottam olyan lapról is zenét szólni amin állítólag X-Fi chip van.
    Én hallom a SAL Active20 hangfalpáron is ha torzítás van a zenében pedig azért ez koránt se mondható csúcs kategóriának. Lehet hallani egyszerűen csak fül kell hozzá... Az Audigy4-esem belekerült kemény 5kFt-ba mert szerencsére az eladó nem értet hozzá, a XonarD1 az új volt, de már a 3. gépben van, ezeket egyszer kell általában megvenni amíg van hozzá szoftver addig használható és ezek árát hiába teszem bele a lapba annyit érek el vele hogy több kimenet van a lapon, a hangképzőkéje még nem lesz jobb ettől.
    Az olcsó DAC-ok átalakítását pedig hagyjuk inkább, egyik másikon eléggé kihallatszik a digitális torzítás, ugyanúgy mint az olcsó hangszer effekteknél. Inkább legyen egy jó középkategóriás hangkártyám ami nem foglal plusz helyet, meg egy A osztályú erősítőm viszonylag jó dinamikájú hangszórókkal mint egy ilyen olcsó DAC-om.
    Persze kinek mi, a legjobb a csöves erősítő széles sávú hangszóróval, hogy még a hangváltót is kikerüljük, mert az is beleszól a hangképzésbe még ha alig észrevehető is, ehhez meg kell egy jó hangkártya.
    Én biztos nem fogok digitális cuccra átállni mert nem szeretem a hangját, mű és steril az egész, filmnézéshez lehet hogy jó, de zenehallgatásra nem, főleg akkor nem ha hallottál már csöves cuccot szólni...
  • [NST]Cifu
    #9
    nincs igazad, egy mezei Creative 2.1-es hangfalon is kihallatszik hogy melyik hangkártyára van kötve, az alaplapon hiába van jó DAC chip ha valami hulladék műveleti erősítőt hajt, ráadásul annak se mindegy hogy milyenek a csatoló kondik, ellenállások vannak rákötve.

    Nekem egy Onkyo TX-606-osra van rákötve per pillanat a gépem, előtte TX-605-ös volt. A hangfalszett Heco Victa hangfalakból összeállított 7.1-es. Egy MSI Z77A-G43 az alaplapi deszka, és az alaplapi hangkártyára kötve max. hangerőn van egy alig halható háttérzaj. Gyakorlatilag átlagos használati körülmények között nem vehető észre különbség, hogy dedikált Terratec PCI 7.1 hangkártya optikai kimenetén (DD Live!), vagy a Radeon videókárty HDMI kimenetén van-e rákötve. Hangzásban van egy nagyon minimális különbség, amit egy vájt fülübb felhasználó szúrhat ki zenehallgatás közben.

    Minőségi alaplapokat használok évek óta, lehet, hogy egy gagyi alaplapnál valóban észrevehető a különbség, de akkor meg lehet, hogy a hangkártya árát inkább annyival drágább alaplapra kellene fordítani...

    Arról nem beszélve hogy mindig zajosabbak és többet torzítanak az alaplapi cuccok mint egy különálló hangkártya.

    Ezt ki mondta neked? Alaplapi hangkártya is tudhat 110db körüli jel-zaj viszonyt.

    Akit viszont a jel-zaj viszony zavar annyira zavar, és ilyen árú hangkártyákban és alaplapokban gondolkodik, az álljon át digitális kimenetre, és ruházzon be egy rendes erősítőre, ami tud optikai és/vagy HDMI bemenetről hangot leszedni. Egy olcsóbb, de rendes erősítő DAC-ja és általános D/A átalakítása is messze űbereli a 100e Ft alatti hangkártyák minőségét...
  • TYÜTYI2006
    #8
    D1/D2-őt újan nem is látok, de a DX már tetszene. Megeshet hogy az lesz rendelve. Phoebusnál a táptól is tartok, most még nem. Viszont a solo, és a másik között, csak pár ezer a különbség, ezért a vezérlős lenne abból ugye, de ha a kábelét nem lehet kihúzni hosszabbra, akkor falnál mi értelme. Mint pl. amit asus ad egyes lapokhoz oc key-t, és a képeken kábelt ahhoz se láttam pl.
  • Hecker007
    #7


    D1 vagy DX majdnem mindegy végül is, én a D1/D2-t azért ajánlom mert azzal van tapasztalatom, a DX majdnem ugyanaz mint a D1 ahogy nézem, nem sok különbség van köztük.
  • TYÜTYI2006
    #6
    Nekem az a gamer bevált, szépen is szól, kb 7000-rel volt akkor drágább a nem gamernél (2008 tavasz vége felé), ezért azt választottam. A Győrivel az a gondom, hogy mi van ha nem jó. Az eladó pl csak körülbelül tudja az újkori árát, és hogy kb 2 éves. És csak 1 telepítőlemeze van, + a kártya. Szombathelyről azért elautózni sok benzin, postán meg félő, hogy még ha tényleg jó is, megsérül. Ráadásul Győr, Veszprém, Zala, Vas megyében, ezt az 1 PCI-E-set találtam most, Vaterán meg csak USB-st találtam. Nekem amúgy a Xonar dx is jó lenne, legalább nem kér külön tápot. A használtat se zárom ki, csak veszélye van azért.
  • TYÜTYI2006
    #5
    0: Tudom hogy nem kötelező, de azért az úgy szép, hogy Asus lap + Asus hangkártya, + Asus vga. Ha pl a következő lapom ismét MSI lenne, akkor MSI videokártya elképzelhető lenne, Gigabyte esetén pedig Gigabyte vga. Most a p5Q-n engt440/di/1gd3 vga van, mert a 8800 gt tönkre ment tavasszal, és ezt vette helyette haverom, akitől vettük ezt a gépet Asus pc

    1: Genius 5.1-esem van, analóg erősítővel, alapabb típus, azon lenne használva, hangkártyát mindenképpen akarok, annyi biztos, és mivel jó pár új lapon nincs pci, így pci-e marad. Amikor 2008-ban tavasszal, elkezdtünk haverokkal Cod 4 multizni, és ts-en csak recsegett ropogott a mikrofon fejhallgató, a lapomon, (msi p35 neo 2 fir), vettem hangkártyát, 7.1-et is tudjon, előlapi hang ráköthető legyen, így lett hangkártyám. Most ezt apu használja. Ugyanis a Fujitsu Siemens Scaleo P gép alaplapija se volt jó win 7 nome x86-on(Asus a8ne-fm/rosh/s), és egyik haverom gondba volt hanggal tavasszal. Akkor 500 ft-ért eladta nekünk azt a kártyáját. 7.1-es, de csak ilyen l alakú, tehát nem teljes méretű, azzal végre jó lett a hang xp-s driverrel. Viszont most hiába raknám be apunak az msi-re, direkt megpróbáltam, de tudtam hogy esélytelen. X64-es win 7 ultimaten nem jó. Ezek miatt lettem én hangkártyás.

    2: Én abba a biztos hogy több mint 1%-ba tartozok.
    Az új géphez majd lesz jobb fejhallgató mikrofon is.
  • Hecker007
    #4
    Xonar Phoebus parasztvakítás, ha az alaplapi szutykot akarod kiváltani akkor Xonar D1 esetleg D2, untig elég mindenre. Ezeknél jobb akkor kell ha audiofil vagy. Előlapra lazán köthetők, nem kell nekik plusz táp se.

    Cifu: nincs igazad, egy mezei Creative 2.1-es hangfalon is kihallatszik hogy melyik hangkártyára van kötve, az alaplapon hiába van jó DAC chip ha valami hulladék műveleti erősítőt hajt, ráadásul annak se mindegy hogy milyenek a csatoló kondik, ellenállások vannak rákötve. Arról nem beszélve hogy mindig zajosabbak és többet torzítanak az alaplapi cuccok mint egy különálló hangkártya. Általános segítségkérő helyett meg inkább a "Milyen gépet vegyek?" topikba kellene küldeni, mivel ott több olyan embert találhat akinek van fogalma ezekről a dolgokról.

    szerk.: Amire az van írva hogy Gamer az is kerülendő. Meg a Creative olcsóbb cuccai is. Ha Crative kell akkor használtan Audigy4/4Pro. Ami még jó vétel az a Prodigy HD2 vagy a 7.1-es verzió.
  • kastil
    #3
    És sok az újmagyar?

    Mármint a segélykérő topikban...
  • [NST]Cifu
    #2
    Igen, van ötlet, például ezért felesleges volt új topicot nyitnod. Van általános segélykérő topic.

    Amúgy...

    0.: Az marhaság, hogy ASUS alaplapra csak ASUS hangkártya...
    1.: Nem mondtad, hogy mit akarsz rákötni. Valami sima jack-es hangfalpár, esetleg erősítőn keresztül 5.1-es hangfalszett?
    2.: Az alaplapi hangkártya untig elég az emberek 99%-ának. Az általad említett, prémium kategóriás deszkán ráadásul egy ALC 1150 codec van, ami nagyon jó.
    3.: Azért is felesleges külön hangkártya, mert az adott ASUS deszkán lévő codec DTC Connect-et is tud. Tehát 5.1-ben ki tudja küldeni optikain a hangot. Digitálisan 7.1-et csak HDMI-n fogsz tudni kiküldeni.

    Javaslat:

    1.: Ha nincs komolyabb hangszetted (erősítő + komolyabb hangfalak, vagy egy igényesebb aktív hangszórópár legalább), az alaplapi tökéletesen elég.
    2.: Ha van komolyabb hangszetted, de csak analóg erősítővel, akkor végy inkább egy új erősítőt a hangkártya helyett.
    3.: Ha van optikai bemenet az erősítőn, akkor egy DTS Connect vagy DD Live! képes alaplapot kell venni. Digitális jelnél nincs jel/zaj viszony!
    4.: Ha HDMI képes erősítőd van, akkor olyan videokártyát végy, amelyik normálisan kiküldi a HDMI hangjelet, ez akár 7.1-es hangot is probléma nélkül kiküld, LPCM (tömörítettlen audio) módban.
    5.: Függően attól, hogy milyen hangkeltőd van, inkább cseréld le inkább a hangfalaidat / erősítődet, sokkal több változást hozhat, mint egy másik hangkártya. Ugyanez igaz, ha fejhallgatón használod. Végy inkább egy igényesebb fejhallgatót...
  • TYÜTYI2006
    #1
    Jövőre talán ddr3-mas PC-t tervezek, abban már nem biztos hogy lesz PCI port, pl. ASUS z87 Deluxe Dual. Ráadásul a mostani kártyámat már apu használja, az eddigi alaplapommal, MSI P35 Neo2 fir. Az egy Creative sound blaster xfi extreme gamer PCI-s kártya, még 2008-as vétel, akkor 23000 ft körül volt. Hogy legyen hangom végre, az Asus P5Q jelenlegi lapomon, ahhoz hangkártyát tervezek venni. De a ddr3-ra gondolva már PCI-e-set. A lényeg hogy alaplapinál jobb legyen hangzásra, az se baj ha gamer, előlapit rá lehessen kötni, továbbá 7.1-et is tudjon, ha már az alaplapi tud. Digitális kimenet se tragédia akár, ki tudja mikor lesz hozzá eszközöm.

    Tegnap ezt találtam az Apródon
    Nem tudom, hogy ez ennyit megér e, jó lenne e, mert a creatívok driverét frissítését eléggé leszólják árukeresőn. Frissítést már én is megtapasztaltam. OEM-es doboz nélküli, az eladó úgy tudja kb 2 éves lehet, 15-20 ezer körül volt az új ára, telepítőlemeze megvan. Ezen kívűl vannak új creatívok is, ezeket a hozzászólások miatt, annyira még nem válogattam át, hogy melyik tetszene, persze creatíve sincs kizárva.

    Asrock Game Blaster: ezt még nyáron fedeztem fel, mikor még az lga 2011 tetszett, és ezt adták az X79 Extreme9 mellé. mert azon nincs integrált. 4 magos procival, 7.1-es, előlapi hang csatlakoztatható, sőt meg lan is van. De mára már az lga2011 a 3-adik helyre csúszott. A második helyezett lga 1155 is támogatja. De sajnos az első helyezett 1150 még nem, persze gondolom ez csak idő kérdése. Pedig egyenlőre az Asrock alaplap a második helyezett, a 3-adik, 4-edik helyen lenne az MSI, Gigabyte, de ezt nem döntöttem még el. Legesélyesebb az Asus lap, ehhez pedig Asus kártya illene leginkább.

    Asus hangkártyák: túl drágát mivel nem akarok, így 3-at néztem ki.
    ASUS XONAR-DX
    Ez nem is a legolcsóbb jókat írnak róla, és még nem kell tápra kötni.

    ASUS Xonar Phoebus
    ASUS Xonar Phoebus Solo
    Ezt már tápra kell kötni, érdekelne kb mennyi a fogyasztása, azt próbálom keresgélni. A tápra kötése egyenlőre, a GT440 mellett megoldható most még.

    A tápom Nitrox 80+-os 600 w-os, IT-7600SG. 2 db 6 pines csatlakozás van is rajta videókártyának, dobozába meg a 2 kábel. De csúcskártyát majd nem akarok, csak pcie 3.0-ás gtx kártyát, 660, 760, illetve jövőre 860-tól. Erre el is fogyna a 2 port, tehát jövőre az új géphez új táp is kellene akkor, ez meg apuhoz menne. A táp már pont 6 éves kb, November óta.

    Melyik hangkártyát lenne érdemes megvenni? Esetleg van más ötlet is?