1142
Oculus Rift virtuális sisak.
  • MasterMason
    Szia. Nekem pl 32 giga ramom van a legújabb I7-es proci, két videokártya és a két videokártyán egyenként is jóval több vramom van mint egy átlagos gépben összesen. Akkor mi a problémám? Az, hogy ennek ellenére nem tudok egy komoly minőséget produkálni képes oculust vásárolni.

Miért nem? A megfelelően erős hardver esetében tökéletesen működik ez a technológia, leszámítva azt a gyenge teljesítményt, amelyet az oculusba tett kijelző nyújt. Miért van ez így? Mert ez a cég egy totálisan már platformra fejlesztett telefonból verbuvált kijelzőt twikelget, ahelyett, hogy két milliárd dollárral a számláján szerződést kötne egy panelgyártóval kifejezetten erre fejlesztett általuk kért specifikációkkal rendelkező kijelzőkre, ahogy a HTC indított. Miért nem teszik ezt? Mert ezek kapásból tömegterméket szerettek volna ebből a dologból csinálni, csakhogy akár olcsó lesz ez az eszköz akár nem, maga az a rendszer amely minimálisan működtetni lesz ezt képes, ahhoz bizony MINIMUM felső közép kategóriás hardver lesz szükséges ami viszont drága.

Szóval most az van, hogy jelenleg egyszerre kell azt hallgatnom, hogy mekkora áll-leejtős májerság már ez a crescent bay, meg azt, hogy függetlenül attól mennyire szuper ezt még nem szeretnék kiadni. Menjen már a jó édes...
  • soundsonic
    Szia! Abban igazad van, hogy elég kevés helyen van feltüntetve az, hogy egy igen komoly hardverkövetelmény szükséges pc-hez, hogy egyáltalán tech-demókat megnézhessünk. Példaként említve a Deep Echo-t:

A HTC Vive már most prémium kategóriásnak hirdeti magát ezért lesz a felár, de nem a VR szemüvegjük fog jobb vagy több lenni, hanem a hozza /mellé vásárolt egyéb kiegészítőktől. (Kontroller stb..)
    Ahhoz, hogy ne ilyen gagyi tech-demókkal hanem a legújabb játékokkal játssz virtuális valóságként még nagyobb pc erőműre lesz szükséged. Egyébként, a monitoron játszható 3D játékok hardverkövetelménye csakúgy megnő mint VR megoldásban. (Tridef3D)
    Az émelygésről, kábult érzésről stb már rég tudnak Ők is. Hiába utálod az OCuluct a HTC vive sem lesz jobb. Ellenben már kísérleteznek egy olyan megoldással ahol állandóan látszik az orrunk. Ez jelentősen lecsökkentette a tengeribetegség stb rosszullét érzését.

LINK
    Utoljára szerkesztette: soundsonic, 2015.03.28. 14:00:48
  • Yserac
    Nem kell a látódiegben képet csinálni. Belül a szemben, közvetlen fényérzékelő receptorokra (pigmentekre) fókuszált megoldásokkal kísérleteznek már. De ez elég komplikált dolog még. Mindenesetre valósabb, mint egy bio-mech sci-fi csodakütyü.
    Utoljára szerkesztette: Yserac, 2015.03.28. 11:48:24
  • Inquisitor
    HTC, Valve offer free Vive VR dev kits to select developers
    Jól értem eddig tartott a jópofizás, most meg kezdődik a piaci verseny?
  • Inquisitor
    Sima képernyős játéktól is rosszul lehet az ember, pláne ha érzékeny rá. Anno a Return to the catle Wolfenstein játékban rosszul lőtték be a FOV-ot, rengetegen lettek rosszul tőle, akiknek addig semmi bajuk nem volt FPS-el, ennyit számít egy kis átverés az emberi agynak. Aztán ha valaki más játszik és én nézem, game videó vagy ismerős, akkor sokszor úgy is rosszul lehetek tőle. Sőt. Mostanában feltűnt, hogy ha X percnél tovább van füles vagy fejhallgató rajtam, akkor utána szédelgek mint őszi légy. Attól még elég messze vagyunk, hogy közvetlen agyban, látóidegben csináljunk képet és hangot ... meg nem biztos, hogy első generációt abból szívesen próbálnánk ki.

Izé, ez nem válasz akart lenni, de félrenyomtam.
    Utoljára szerkesztette: Inquisitor, 2015.03.27. 16:48:40
  • MasterMason
    Félig meddig igazad van, de azért mégiscsak mutatnak valamit ezek a számok.

És még mielőtt félreértés esne. Én szeretem a VR-t, és ahogy sokan mások úgy én is vagy 15 éve álmodozom erről. Amit nem szeretek és szeretnék már a továbbiakban azaz, hogy három évvel a dk1 megjelenése után is hülyítsenek. Nem igaz, hogy nem tudnak egy kurva dátumot mondani, valami konkrétumot.

Kicsit kezd elegem lenni ebből az oculusból.

Hála az égnek egyre több szereplő jelenik meg, akik ráadásként kapásból sokkal fejlettebb eszközökkel jönnek mint az OC, így hát talán végre lépésre kényszerítik már ezt a céget. Hihetetlen, hogy több mint három évvel a sikeres pénztarhálás és az első devkit után még mindig nincs egy konkrét kitűzött dátum a megjelenésre, miközben amúgy arra verik a nyálukat, hogy mennyire jó már ez a Crescent Bay. Az is elég necces, hogy a mai napig nincs valódi gyártókapacitásuk máig Kínában szerelik össze egy nevenincs cégnél elképesztő várakozási idővel. Ha HTC tényleg domborít ebben az évben márpedig megerősítették, akkor bizony bajban lesznek, mert HTC-nek évtizedes tapasztalataik vannak nemcsak a fejlesztés de a gyártás terén is, nem mellesleg pedig alapból igen komoly gyártó kapacitással rendelkeznek, konkrétan komoly gyáraik vannak.

Hogy drágább lesz, ki nem szarja le? Most őszintén?! Annyival többet is tud, meg nem kell majd az állandó nyávogását hallgatni a Palmer Luckyéknak.

Torkig vagyok már ezzel a kókler brigáddal.

Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2015.03.27. 07:18:17
  • RAZOR27
    De ő azt mondja, hogy a prototípusokból ennyi kelt el annak ellenére, hogy nyíltan hiányosak a képességei, komoly hárdver követelménye van és még a beüzemelése is rémálom. Kell hozzá az informatikus véna és ha meg is van, akkor is amit kapsz az pár tekdemó csirkehálós pixeles grafikával. Te meg azt mondod, hogy egy mmot játékot többen vesznek, ami egy kész(!) termék/szolgáltatás és csak fel kell tenned egy átlagos pc-re. Köszönőviszonyban sincs a két dolog.
    A baj az, hogy a hype miatt legtöbben csak játékra vették az Oculust... pedig nem véletlenül DK a neve...

A rosszullét dologban viszont teljes mértékben igazad van.
  • Inquisitor
    A felvetett probléma a mozgás és látvány összehangolásáról megoldható, csak drága. Régen is voltak olyan felfüggesztett rendszerek amiben akár szaltózhattál is igaziból, de Gibsz Jakab user nem fog olyat építeni a szobában. Viszont ezért tartom érdekesnek az ilyen VR Station rendszereket, amikben lehet ülni, állni, térdelni és ha kell futni, ugorni is mint pl. a Cyberith. Persze az se ad olyan valós mozgás érzetet, de nagyságrenddel jobb. Más kérdés, hogy igen gyorsan elfárad aki így játszik.

• MasterMason
    140 ezer darabot adtak el. Hogy ez sok e vagy kevés? Nyilván attól függ mihez viszonyítunk, ha azt nézzük hogy van olyan online szerepjáték, amelynek több millió játékosa van, akkor nem olyan sok, ha pedig azt nézzük, hogy évente több százmillió játékot adnak el legálisan a világban (szóval nem számolva a letorrentezett játékokat), akkor viszont elenyésző szám ez a 140 ezres eladás, pláne annak fényében, hogy valójában alig 8 játék árába kerül ez az eszköz.

A kérdés persze mégsem az, hogy vajon hányat adtak el, hanem az, hogy akkor hányat adtak volna el, ha előtte az emberek ki is próbálhatták volna ezt az eszközt?! Mert az ilyen képek alapján sokan egészen mást vártak mint amit kaptak, és persze megkapták utána, hogy hát ez fejlesztői eszköz...

Ami a rókázást és rosszullétet illeti, itt megint az van, hogy handabandáznak össze vissza. Ugyanis a rosszullétek valójában annak köszönhetőek, hogy a fülben lévő folyadék amely az egyensúlyért felel, valamint azok a jelzések amik a szemtől futnak az agyba nincsenek szinkronban egymással amikor viseled ezt az eszközt, és akinek gyengébb a szervezete az akkor is rókázni fog, ha bármit csinálsz. Mivel az egész látóteret beteríti a látvány, és a fülben lévő folyadék nem mozog úgy ahogy a szem által kapott ingerek azt sugallják az agynak, így hát könnyen rosszulléthez vezethet. Persze mivel mára egy milliárdos multi cég üzleti érdekeiről van szó, hát most azzal etetik az embereket, hogy ők majd szoftveresen megoldják ezt a problémát is. :D
  • Inquisitor
    Facebook’s CTO May Have Just Hinted at a 2015 Release Date for the Oculus Rift
    Kezdtem örülni, erre meg update után megint 50-50%, hogy jön idén vagy nem. :D

MasterMason, azzal a szűk réteggel várjunk már kicsit, hány SZÁZEZER darabot adtak el a DK1 és DK2-ből? Pedig nem végleges termékek, szinte csak techdemók vannak rá, egy kezemen megszámolható VR játékkal. A megjelenésnél meg nem csak csiszoltnak és használhatónak kell lennie, ne szédelegjen és rókázzon a user, ne legyen rossz neki 10-15 perc után, hanem kellene hozzá alkalmazás ami eladja. A PlayStation 1 megmutatta anno, hogy a játékok mennyiség adja el az eszközt. Másrészt a "szűk réteg" se kevés, erre meg a Nintendo Wii a jó példa.
  • Solt
    Persze, hogy lehet... :)) De ettől függetlenül nem véletlenül várnak ki... nézd meg például EZT a hírt... érdemes a hozzászólásokat is, hogy kinek mekkorát gyorsult! :)
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.03.26. 21:34:15
  • MasterMason
    Kétféle dolog van. Az egyik, hogy akinek van (és nekem van) olyan eszköze ami képes lenne kipréselni azt a teljesítményt amely kell, az nem akar pixelhalmazt nézni, ellenben ez a cég mást tűzött ki célul. Ez a cég tömegcikket szeretett volna csinálni egy olyan eszközből, amely kizárólag a nagy teljesítményű hardvereken volt és lesz képes megfelelően működni. Elkezdték kábítani a népeket, hogy itt a VR korszaka milliós eladásokat tűztek ki célként, holott már az elején is tudvalevő volt, hogy ezt csak egy szük réteg a hardcore gamerek akik több százezret képesek költeni csak videokártyára, meg azok fogják tudni még rendeltetésszerűen használni, akik egyéb okok miatt (mert azzal dolgoznak) rendelkeznek a megfelelő hardverekkel.

Kellett nekik a pénz az induláshoz, akkor tökéletesen az ellentétét mondták annak amit ma...

• Inquisitor
    Elnézést ha beleszólok a "vitába", de a grafikai részletesség vagy annak hiánya saját tapasztalataim alapján NEM befolyásolja a sztereo térlátást vagy az "ott vagyok" érzést a VR-ben. Nyilván az agyat becsapó technológia annál jobb, minél inkább hasonlít a valóságra a megjelenített dolog, ezért raknak most már "zajt" is a túl tökéletes felületek és textúrák miatt az egészre. Viszont anno volt alkalmam a kezdetleges VR cuccok kipróbálására bő 19 évvel ezelőtt és bizony a VR at 256 színű, textúra mentes síklapokból álló tér esetén is tökéletesen működött. Csak mondjuk leszakadt a fejes a CRT sisak súlyától, meg iszonyatos input lag volt benne. Nem látom be, hogy miért ne lehetne játszani VR-ben nem maximális beállításokkal. Az élethűség eddig IS pénzkérdés volt szerintem.
  • BooMiller
    Erdekes tobben ugattuk hogy atom cucc kell neki, mar a dk1 elott is...
    Most akkor vagy tud valaki olvasni vagy nem...
  • Solt
    :D
  • Torzonborz
    Ááá nem akarhatsz ekkora marha lenni.
  • Solt
    Bárhogy is van, jó lenne szerezni abból amitől így elkészült! :D
  • MasterMason
    Mi vásárlók vagyunk, érted?! A vásárlónak nem az a feladata, hogy rajongóként viselkedjen meg hogy bármilyen bullshit marketinget megegyen.

Szerencsétlenségetekre egyre több a tudatos vásárló, akiket nem lehet megtéveszteni azzal, ha a fejére tesznek valakinek egy műanyag dobozt tátott szájjal, ahogy a hazugságaikból eredő magyarázkodásokkal sem.

• Torzonborz
    Ugyanezt a bullshit szöveget kopíroztad PH-ra is ( vagy onnét ide ) . :D :D :D
  • Solt

Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.03.25. 20:08:14
  • MasterMason
    Mégis hogyan képzeled te azt, hogy bárkinek ne lenne joga kritizálni egy olyan céget, amely amellett, hogy hazudik, még tisztességtelen módon arra használta a közösségi finanszírozást, hogy egy milliárdos cég kezébe adja azt, amit az emberek dobták össze a pénzt?!

Ébredjél már fel abból a mély álomból, amelyben cégekért feltétel nélküli rajongást kellene mindenkinek mutatnia, mert máskülönben jönnek a rajongók, akik majd jól a fejedre koppintanak. Az egy dolog, hogy te rajongó vagy, én viszont bizony számon fogok kérni bármelyik cégen az ígéretüket és beszélni fogok arról, ha hazudnak.

Nincs kedvem az olcsó amerikai marketinget úgy elfogyasztani, ahogy te. Hogy ez neked nem tetszik? Az legyen a te bajod, de nehogy azt gondold már, hogy ez a topik a tiéd vagy hogy másnak ne lehetne akár negatív véleménye is egy cégről.
  • Solt
    Bár a múltkor már megfogadtam, hogy nem reagálok a hozzászólásaidra, de most nem bírom megállni...

Nem akarlak megbántani, de szerintem jobban járnál te is, meg mi is, ha átgondolnád a hozzászólásaidat, és csak utána "vetnéd papírra". Nem azt ígérték, hogy közepes géppel mindenki maxon fog játszani rajta, hanem azt, hogy maga a hardver lesz elérhető széles rétegeknek, értsd jó áron lesz.

A többire nem reagálnék, ha követed a témát, akkor azoknak a gondolatoknak amiket leírtál, megszületni sem lett volna szabad...
  • MasterMason
    Csakhogy ők nem az emberektől tarhálták a pénzt az indulásra... Szóval ne keverjük már a szezont a fazonnal.
  • BooMiller
    Ennyi erovel a 4K-s monitor gyartok is hazudnak...
  • Neocortex
    ez igaz minden technológiai újdonságra hosszabb-rövidebb ideig. Először a legtehetősebbekről varrnak le annyit amennyit csak lehetséges, utána hozzájuthat a plebs is
  • MasterMason
    Az van amit már nagyon régen leírtam.

A probléma abból a hazug ígéretből ered, hogy mindenki számára elérhető lesz a virtuális valóság. Már akkor is tudták, hogy ez nem igaz amikor a kickstarteren gyűjtöttek, csak most jutottak el abba a fázisba, hogy szépen adagolják a kevésbé tehetőseknek, hogy miért is nem lesz nekik VR-szemüvegük.

Mert az emberek minimum kétharmada nem rendelkezik olyan hardwarekkel, amelyik izomból meg tudná oldani ezt a dolgot. Ők tömeges az átlag emberek számára is elérhető olcsó és jó minőségű terméket ígértek, és most szembe kell nézniük nekik is a tényekkel. S persze a hazugság újabb hazugságokat szül, és most rá akarják kenni az operációs rendszerre, de nem érdekes, hogy ezeknek mind a linux mind a microsoft lassú késleltetéssel rendelkezik?!

Nevetséges. Hazudtak mert pénzt akartak, most pedig nem merik elmondani egyenesen szemtől szembe, hogy srácok minimum két videokártya kellene a valóban tökéletes és pixelmentes virtuális valósághoz...
  • Solt
    Sok még a megoldandó probléma...
  • abysan
    Persze, hogy berhelni kell, ezért dk és nem plug and play kész verzió. Ezt mindenhol le is írják vagy ezerszer vásárlás előtt az Oculusnál...
  • MasterMason
    " DK2 alapnak hála"

A mostani DK2 alapnak hála szó szerint berhelni kell még ahhoz is, hogy egyáltalán elindítsd. Ez nagyon nem alap, pláne annak fényében, hogy egy kompletten az alapoktól újrairt szoftveres támogatást ígértek.
  • MasterMason
    Hol olvastad, hogy áttolták volna 2016-ra?!
  • abysan
    Nem úgy értettem ezt a „DK2 lesz a szabvány”, hogy ez lesz az amit a többi tudni fog, hanem ez lesz a minimum és így fognak működni a dolgok, ahogyan most a DK2-ben. Hiába csinál valaki ezerszer szebb képet produkáló, kisebb latency-vel működő bármilyen eszközt, kompatibilisek lesznek egymással a mostani DK2 alapnak hála.
  • Inquisitor
    Szerintem egységesítve lesz, különben értelmetlen lenne az egész. VR irányító eszközökhöz meg eddig is volt nyílt forráskódú gyűjtő program, amiben a sima webkamerás irányítástól a Kinect vagy Wii Remote-on át mindent beleintegráltak ami volt és lesz. A kint lévő fejlesztői eszközök egyik sem csak egy gyártó termékét támogatja. Megjelenítésnél meg az alap dolgok mindegyik megoldásnál ugyan azok.
  • Inquisitor
    A CB-ből nem lesz DK verzió, a végleges megjelenését meg most tolták át 2016-ra, ráadásul közben volt olyan infó, hogy a Re Vive se biztos, hogy kijön idén. Viszont az meg drágább lesz sokkal. Tehát vagy vesz egy DK2-t, vagy egy olcsóbb és rosszabb OSVR-t (pl. Razertől) vagy vár, de akkor nem pár hónapot. Ettől még lehet, hogy lesz egy CB-től jobb DK3, de valahogy kétlem.
  • MasterMason
    Hát ha a DK2 lesz a "szabvány" akkor ennek a terméknek nem jósolok nagy jövőt. Akkor bukásra van ítélve. :D Nem véletlen fejlesztői változatnak hívják. Képtelenség, hogy ezt akarnák piacra dobni széles körben...
  • abysan
    Ez „sajnos” bármikor benne lehet a pakliban, hogy jön egy újabb verzió. Viszont szerintem nem fogják a Crescent Bay-t és a többit kiadni egy ideig a kezük közül, amíg a reVive-ot le nem körözik.
    Szerintem a DK2 alapjaiban azt tudja, amit a végső fog tudni sokkal jobban, ezért nem fognak ráállni másik fejlesztői változat létrehozására. Szinte biztos vagyok, hogy az Oculus beszélgetett erről az enginek készítőivel és úgy látom a dk2 lesz a szabvány a jövőben, még a többi VR eszköznek is.

Igazából nekem most lenne szükségem rá, mert a végső is kelleni fog és nem is egy darab, de ahhoz tudnom kell, hogy működik :)
    Ha jönne egy merőben más dk3, akkor viszont ja, megszívom, de kidobnom úgysem kell :)
    Köszi!
  • MasterMason
    Egy két hónap, és talán jön is az új verzió. Most szerintem már kár volna a DK2-be fektetni. Persze a te pénzed, azt csinálsz éd veszel belőle amit akarsz, de ha megfogadsz egy jó tanácsot akkor megvárod a köv verziót...
  • abysan
    Sziasztok!
    A napokban szeretnék venni egy DK2-őt. Kérdésem, amire már biztosan ezerszer válaszoltatok. Mik a tapasztalatok, mennyi idő alatt érkezik meg a rendeléstől? Itt főleg annak a véleményére lennék kíváncsi, aki az elmúlt pár hónapban szerzett be egyet.
    Illetve a vámot előre fizetem ki az Oculus felé és nem akkor kell, amikor megjön? Mert az oldalon, a rendelés résznél ő már hozzáadja ezt előre.
    Utsó kérdés: Vennék egy MAxwell GPU-s 970-et, van szerintetek bármilyen jelentős különbség az itt lévő legdrágább és a legolcsóbb között? http://ipon.hu/?searchthis=gtx%20970&where=shop&listorder=1
    Köszönöm a választ, remélem nem unalmas, ezerszer megválaszolt kérdéseket tettem fel.
  • Inquisitor
    Javítok, szóval nem a TED-ről van, hiszen az ha jól tévedek 26-án lesz és a Google lemondta ott a bemutatót ha jól olvastam egy másik hírben. A videó alatt persze sokan anyáznak, hogy ez csak egy koncept videó ... minden esetre teasernek eléggé hatásos.
  • Inquisitor
    Mai Google Magic Leap promo a TED-ről, nem tudom törlik e, de lesz kihívója az MS HoloLensnek:

Minden esetre eddig állítólag röpke 500 millió dollárt tolt bele a Google.
    Utoljára szerkesztette: Inquisitor, 2015.03.19. 23:00:51
  • Inquisitor
    Nincs benne VR szmüveg támogatás ... MÉG. Ezek szerint lesz, de most még nincs.

Ez csak nekem új infó?
    Oculus Confirms Dual Screens in Crescent Bay
    Viszont most néztem, hogy a hírek szerint az Oculus Rift végeleges kiadása valószínűleg 2016-ra tolódik? Ejjj.