53
-
paraszgyerek #13 Tudom közhelyet mondok - de a maguk idejében a villamossággal illetve a repüléssel foglalkozó embereket is ugyanúgy döngölték a földbe. -
#12 Amíg a saját fejedben nem tudsz rendet rakni, minek pazarlod az erőforrásaid mások "marhaságaira"? -
nextman #11 En sem ertem mert gondoljak, hogy 4 milliard eve hasonlitott a foldhoz.
Csak azert mert volt rajta viz? Szerintem el lehetne kepzelni olyam bolygokat, ahol van viz, meg sem hasonlitanak a foldre.. -
gforce9 #10 Tök értelmetlen ide kommentelni, amikor kertet is lehet ásni szép az idó az hasznosabb.
Amúgy ki fog kopni a "shift" és a "," billentyűd, ha ennyi kérdőjelet használsz :) -
Angel5 #9 ez komoly ilyen baromságon agyalni???hu volt e nem volt van e nincs víz???és ha volt??akkor mi van?mit csinálunk vele?volt élet?és ha volt már nincs ennyi.
felesleges erőforrás pocsékolás.Amíg a saját bolygónkon nem tudom rendet rakni addig mi a fasznak is foglalkozunk ilyenekkel???????????????? -
Gabbbbbbbbbbbb #8 Elég gyenge Haiku. -
gforce9 #7 "víz még korán, vízgőz állapotában elszökött, és nem is csapódott ki a felszínen."
Én ebben azt a problémát látom, ha a Marson már a kialakulása során, tehát még a forró korában eltűnt a víz, akkor hogyan találnak vízre utaló nyomokat? Egy forró bolygón nem lehet folyékony víz. Márpedig eddig úgy gondolják, hogy erre utalnak a nyomok, hogy volt. Márpedig ha volt, akkor nem távozhatott csak úgy el vízgőz formájában az egész, miközben légköre megmaradt. Fura ez a helyzet, nem csodálom, hogy fejtörésre ad okot. -
#6 Szerintem inkább úgy gondolhatta (amiből aztán nem ez sült ki), hogy a kis gravitáció miatt a víz még korán, vízgőz állapotában elszökött, és nem is csapódott ki a felszínen.
Ha a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtt jött létre, a Mars 4 milliárd évvel ezelőtt hasonlított a Földre, és a Földön rögtön az első milliárd évben kialakult az élet, akkor lehet, hogy a bioszféra miatt lett olyan a Föld, amilyen, a Marsból pedig a bioszféra hiánya miatt lett az, ami? Persze ez visszafelé is igaz lehet... stb-stb., csak eszembe jutott.
-
gforce9 #5 Jó hozzáállás, hogy többezer tudós, aki ezen agyal, az hülye. Miért nem fordulnak hozzád? Tiszta hülyék, hiszen te tudod, hogy mindegyik tévúton jár.
Nem igazán értem, hogy utánaolvasás nélkül, hogy lehet ilyet írni. Marsnak van légköre, Merkúrnak nincs. A felszíni gravitációjuk nagyon hasonló. Ennyiből már látszik, hogy a légkör léte, vagy nem léte egyátalán nem biztos, hogy a gravitáció függvénye. A víz párolgását pedig a gravitációval összehozni... Nemsemmi. -
1JaegeR1 #4 A Marsnak jelenleg is van légköre, okoska... -
#3 Elég xar egy haiku, még cseresznyevirág hullás sincs benne!
-
#2 "Sokkal kisebb bolygó a földnél ergó a gravitációja nem volt elegendő légkör kialakulásához és a folyékony víz is ezért párolgott el róla."
Érdekes elmélet.
Tehát ezt úgy képzeljük el, hogy szerinted volt rajta folyékony víz, csak elpárolgott róla, mert ugye kicsi volt a gravitációja.
Mitől csökkent le?
Hogy maradt meg a felszínén mégis egy ideig a folyékony víz? -
#1 " A tudósok szeretnének ugyanis valamilyen magyarázatot találni arra, hogyan lett a 4 milliárd évvel ezelőtt még a Földhöz hasonló tulajdonságokkal bíró vizes és meleg éghajlatú planétából az, amit ma is ismerünk. "
Ezzel csak az a baj hogy az alapfeltételezés hibás, az hogy a mars valaha is "földhoz hasonló volt " azt erős túlzásnak tartom. Sokkal kisebb bolygó a földnél ergó a gravitációja nem volt elegendő légkör kialakulásához és a folyékony víz is ezért párolgott el róla.