97
  • nextman
    Szerintem ezekre a helyzetekre mind lehet elore programozott megoldast adni.
    Pl. nem engedik besorolni, kanyarodik egy lehetoseggel kesobb, ugyis GPS-el megy.
    Nincs korlatozas vege tabla, akkor majd a kov. utkeresztezodes feloldja, stb.
    Ezek nem feloldhatatlan helyzetek. Ilyenkor a gep nem optimalis dontest fog hozni, mint egy ember tenne, hanem egy rosszabb, de mukodo megoldast fog alkalmazni, ami elore le van programozva. Nincs ezzel semmi gond.

Raadasul olyasmirol allitjatok, hogy nem lehet megoldani, amit USA-ban mar elesben tesztelnek, es mukodik. Nem erzitek ebben az ellentmondast?
  • Molnibalage
    Szerintem gép soha nem hoz döntéseket, mert azt a tervezők már megtették. A gép szoftverjét és hardverjét emberek rakták össze és azok döntik el, hogy XY input esetén mit csináljon a rendszer. A tervezők előre lefektetett döntéseket raknak a szerkezetbe, amit csak az előhúz a kalapból. Pontosan akkor van baj, amikor olyan eset van, amire a tervezők nem gondoltak és a rendszer számára nem értelmezhető a kivétel sem.
  • thesalamon
    Elég életszerű, amiket írsz, szerintem is most valahogy így van.
    Amúgy meg most döbbentem rá, hogy nem is az lesz a nagy világszám, amikor a gépek döntéseket ( jó döntéseket ) hoznak ! Ugyan, az semmi ahhoz képest, amikor megtanulnak: reménykedni ! :)
  • Sir Quno Jedi
    Assemmi, de egy 1xű besorolást sem tud Budapest belvárosában semmiféle elektronika sem kivitelezni. Ugyanis ha lassítasz, sosem fogsz beférni, beengedni meg pláne engednek be, ha óvatokodsz. Menet közbeni besorolásnál egy automata ugyebár nem húzhatja rá a kormányt a mellette haladóra (mint kedves embertársaink ezt olykor teszik). Azok meg nem fognak neki elég helyet hagyni, sőt, még rá is gyorsítanak, hogy ne férjen be. Aztán eljön a végső pillanat, mikor meg kell ÁLLJON az automatika a kocsival, mert ha tovább megy, már nem lesz hol besorolni (vagy eleve vége az útnak, lezárás, kereszteződés/kanyarodósáv stb.). ÉééS akkor jó mazsola módjára ott fog állni és reménykedik benne, hogy egy szép napon valaki megáll mellette/mögötte és előzékenyen beengedi. Hát igen. Ilyen manővert naponta pártucatot magamnak is végre kell hajtanom, de én nem vagyok mazsi, nekem sikerül, mert szándékosan kockáztatom a magam és mások épségét és egy életem, egy halálom, de megkezdem a manővert, számítva a többiek jóindulatára/félelmére, mint ahogy mindannyian azt tesszük és reménykedünk, hogy nem lesz baj.

Az ember felelőtlen básztárdó, ezért képes vezetni a többi ember között, mert azok is azok. Node a gép az nem lehet felelőtlen, mert hol a határ, ameddig azt mondjuk, hogy hát szegínke "megpróbálta", istenem, nem jött össze...
  • thesalamon
    "Vannak előírások, ha azt maradéktalanul teljesíti valami (pl. egy épített híd), akkor a felelősség egyértelműen nem a gyártót/kivitelezőt terheli. Ők megtettek mindent, amit nekik KELLETT tenniük."

Már megbocsáss, de egy hídnak nem kell döntenie, ellentétben egy jármű vezetőjének. Ha jön egy túlméretes hajó, a hídnak nem kell eldöntenie, hogy mit tegyen.

A témához még:
    A közúti közlekedésben való részvétel döntések sorozatából áll.
    A közút ( ... a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület ) nem tekinthető teljesen zárt pályának. Szabályozva van, rendszerezve van,
    de nem olyan zárt pálya, amit átfogóan, mindenre kiterjedően automatizálni lehet.

Egy gép feldolgozza és kiértékeli a bejövő adatokat, majd vezérli a hozzá csatlakoztatott eszközöket - de nem dönt.
    Egyszerűen csak, mikor közlekedsz - a szabályok betartásával, de mégis - döntened kell, mert nem egy tökéletesen zárt pálya, ahol közlekedsz.
    Egy műszaki hiba miatt álló jármű mögött döntened kell, hogy átléped-e a záróvonalat; egy kerékpáros mellett elhaladva, vagy azt megelőzve döntened kell, hogy SZÁMÁRA elég lesz- e az a hely, amit a két jármű között megtartasz ( úthibák, kátyúk, csatornafedelek, amibe te belekényszerítheted, hogy ráhajtson ) ; egy mentősnek döntenie kell, hogy felhajt-e a járdára, belemegy-e az előzésbe.
    Egy olyan jármű esetében, ami sajátosságai miatt ( pl: kiterjedése ) nagyobb helyet igényel bizonyos műveletek elvégzésére ( kanyarodás, besorolás stb. ) mint a számára kijelölt hely ( ilyen tipikusan a teherautó, nyergesvontató - kamion -, autóbusz, stb. ),
    ki dönti el, hogy mikor és milyen körülmények között végezze el a műveletet, ami nélkül nem tud továbbhaladni ?
    Kint hagyott sebességkorlátozó táblák, helytelenül vagy egyáltalán nem kihelyezett "korlátozás vége" táblák, takarásban lévő ( szabálytalanul parkoló, faágak takarásában lévő ) táblák, útépítésnél forgalomirányító munkások, forgalomelterelő eszközök helyes értelmezése, stb stb stb.
    Szerintem korántsem olyan egyértelmű, hogy a gépek a jelen kor körülményeit figyelembe véve átütő erejű változásokat hoznának.

• Szefmester
    Megnézzünk pár eközben oroszországban jellegű videót? ;)
  • Molnibalage
    Ez nem igaz, mert a rendszer csak annyit tud, amit megtanítanak neki. És ma nagyon sokmindent nem lehet megtanítani neki. Az automatizálható és ismétlődő feladatokban jó a gép. A minimális kreativitást igénylő dolgok és előre nem látható és fel nem készített esetek meg teljesen megfektetik. N+1 olyan esetet tudok neked kitalálni, ahol a robotautó semmit sem tud csinálni, ellenben egy 10 éves is megoldaná a feladatot.
  • Nagydög
    Ez meg gyakorlatilag nem igaz egyelore. Terjunk vissza az ugyre ugy 10 ev mulva!
  • M2 #49
    A közlekedés pont olyan dolog, amiben a gép képességei magasan verik az emberekét, pláne ha az átlagembert vagy a még annál is rosszabbat nézzük.
  • M2 #48
    "De viccet félretéve, fordítsuk meg a kérdést: mivel tud ez a robotkocsi többet annál, amit egy egészséges, kipihent, nem vadállat sofőr tud?"

Azt tudja, hogy létezik. :-)
  • Nagydög
    Igazad van, altalanossagban, de az atlag sofor valoszinuleg semmivel nem jobb a kialakuloban levo veszelyhelzetek erzekeleseben, mint a robotok. Ugyanakkor a balesetek tulnyomo resze, szimpla emberi hibabol ered, es meg csak nem is valami komplikalt emberi hibabol, hanem szimpla figyelmetlenseg/felelotlenseg.
  • Sir Quno Jedi
    "akik szerint rosszabb lenne, ha csak automata autók járnák az utat" Na én ilyet nem mondtam. Sőt. Az lenne jó ha CSAK robotautók lennének, mert ebben az esetben legalább az autó-autó közti baleseteket máris lejjebb szorítottuk.

Azt kell megérteni, hoyg a gép MÁS dolgokban jó, meg az EMBER is. A gép mindenfelé figyel 1xrre és gyorsan reagál, az ember pedig intuitív és számtalan olyan tényezőt is figyel és belekalkulál a döntéseibe, amiről a gépeknek egyelőre fogalmuk sem lehet (jelenlegi technológiai szinten). Így aztán egyik sem jobb a másiknál. Csak MÁS. Tökéletesen eltérő problémákat vetnek fel ugyanabban a szituációban.
  • Szefmester
    "De viccet félretéve, fordítsuk meg a kérdést: mivel tud ez a robotkocsi többet annál, amit egy egészséges, kipihent, nem vadállat sofőr tud?"

Pontosan ugyanazt. Mert a kipihent, egészséges, nem vadállat sofőr (és figyelmes sofőr) ritka jelenség!
  • Nagydög

Megbizhatosagban. Nem vonja el semmi a figyelmet, es egyszerre kepes minden iranyba figyelni. Es mar a mostani kiserleti rendszerek is egesz jok abban, hogy kiszurjak az olyan mozgast, ami varhatoan erinteni fogja a sajat utvonalukat is. Ja, es nem 0.5 - 1 sec a reakcioideje.
  • Cat #43
    "mivel tud ez a robotkocsi többet annál, amit egy egészséges, kipihent, nem vadállat sofőr tud?"

A parkolóautomatika extra, amiért több százezer forintot kell fizetned, ha kéred az új kocsidba. Nagyon sokan kérik, tehát igény van rá, pedig egyáltalán nem tud többet, mint amire egy egészséges, kipihent, nem vadállat sofőr képes. Sőt...

"még a vezetés élménye is megmaradhatna"
    Az emberek többsége számára a vezetés A-ból B-be jutást jelenti, nem pedig 'élményt'. Ahhoz olyan autó, olyan útviszonyok kellenének, ezzel szemben az átlagembernek 8 éves kocsija van, és többségében kátyús utakon, fekvőrendörök és rettenetes dugók közepette próbálja elintézni a dolgát.
  • duke
    Majd keresel magadnak egy vidamparkot, ahol kedvedre dodzsemezhetsz, meg gokartozhatsz. Az utakon meg vegre, kozlekedni fognak az emberek, nem pedig jatszani meg baszakodni, mint jelenleg.
  • halgatyó
    Különben is:Google elütötte Bambit
  • halgatyó
    Én már nem is írok semmit.... egyik szemem sír, a másik üveg... (es)
    Éljenek a robotautók!
    Csak ne a Földön! Ott van nekik mondjuk a Hold. Vagy a Plutó, az még jobb lenne
  • NEXUS6
    Az egyik ismerősöm szokta mondani, hogy tök igazságtalan a világ, mert hiszen csak a balesetek 1/10-ét okozzák a részeg sofőrök az összes többit a józanok, és mégis mindíg a részegekre vadásznak!!!!
    XD

De viccet félretéve, fordítsuk meg a kérdést: mivel tud ez a robotkocsi többet annál, amit egy egészséges, kipihent, nem vadállat sofőr tud?

Gondolom semmit, és amíg egy 100 dioptriás szemüveges totyorgó nyugger vezetésén továbblép a rendszer az még lehet, hogy legalább 15 év. De az is lehet, hogy több.

Szal akkor esetleg úgy is lehetne csökkenteni a balesetek számát, ha a nem egészséges, álmos/beteg, ittas, vadállat sofőröket kiszűrnénk???

Nos?

Nem lenne esetleg olcsóbb megoldás, meg még a vezetés élménye is megmaradhatna és nem kéne mindenki másnak a szöszmötölő mikrobikhoz alkalmazkodnia?
    A vadállat, ittas, nem egészséges embernek meg ott a BMV, meg a takszi, oszt csókolom.

Csak kérdem.
  • NEXUS6
    És tegyük hozzá, hogy jelenleg van olyan robot autó, ami tud autópályán menni, van olyan, ami városban és van olyan ami be tud parkolni.

Olyan viszont nincs, ami mindhármat tudná, mert egy-egy ilyen feladat is annyi számtek hw-t igényel, hogy tele vele a csomagtartó. Ha mindet beleraknák (meg a plusz kisegítő áramforrást) akkor senkinek nem maradna hely.

Szal olyan még nincs ami mindhármat tudná max KITT!
    XD

Amúgy érdekes, hogy miért nem alkalmaznak CNN csipeket a képfeldolgozásra, lehet hogy sokkal kisebb hw-t jelentene!
  • Komolytalan
    Nyilván a gyártót, mivel ő rendelte meg a szenzorokat, szoftvert, fékbetétet, és rendelhetett volna jobbat, ha akart volna.
  • M2 #36
    "Pár éve az ADAC tesztjén a merci telibe verte az álló falat a ködös pályán, mert interferencia miatt hibás adatokat kapott a szenzorjaitól. A Volvo pár évvel késöbb napos idődben a bemutató alatt ugyan ezt játszotta el."

Ezért nem holnap jönnek ki a robotautók, hanem 6-8 év múlva. Folynak a tesztek, javítások.
  • Macropus Rufus
    szted egy orvos hány ezer olyan esetet tudna mondani neked ami tételesen cáfolna mindent amit leéírtál a rokonaiddal kapcsolatosan?

" Túlélte, pedig nem egy akrobata és reflexbajnok az öreg."
    szerencséje volt.

"elvileg a sofőr szemébe sütött a nap mert alkonyat volt és keletről nyugatra tartott."
    a robotvasaknál ay interferencia lesz az ami nálunk a "nem az út és látási viszonyoknak megfelelő..."
    Pár éve az ADAC tesztjén a merci telibe verte az álló falat a ködös pályán, mert interferencia miatt hibás adatokat kapott a szenzorjaitól. A Volvo pár évvel késöbb napos idődben a bemutató alatt ugyan ezt játszotta el. Szintén interferencia. És még akkor nem beszéltünk arról, hogy mi van ha a programban bug van, és ez okozza az, hogy nem tud mit tenni az interferenciákkal.

"Én pedig ezek szerint rendkívüli módon gyorsulok néha a bringámmal, mert az az autó aki megnyikkanó kerékkel indul mellettem a lámpánál még át sem ér a kereszteződésben mikor én már majdnem félgázzal tekerek... és az én maxom nem 30-40kmh.. de mire elérem a maximumom már haladtam vagy egy kereszteződést."
    ebben szinte biztosan igazad van. Bár azt ugye tudjuk, hogy a megnyikkanó kerék pont nem gyorsítja a kocsit.
  • netperformer
    A Skynet közeleg. Ugyan ez nem terminátor, de lehetőséget ad a milliárdosoknak és terroristáknak, hogy automata harckocsikat, tehát robot hadsereget hozzanak létre. Egy két program módosítás, különböző automata fegyverek a kocsira, és máris kész a T001.
  • Macropus Rufus
    3-as Clio. A régi 1.2-es 75LE az is megy 5km/h-val egy alapjáraton.
    Most egy 2.0 Sport 220LE van ez azért gyorsabban megy alapjáraton.
    De: mind a kettő 1 padlóban simán hozza a 40-et (okés a Sport pötyet többet) és nem nyikkant. (a sport sem, igaz ott nem kell nagy gáz ahhoz, hogy kilőjönn nyikkanás nélkűl 15-ig :D )

• Basic
    Nem értek egyet a véleményeddel, meg másokéval sem, akik szerint rosszabb lenne, ha csak automata autók járnák az utat. Ezek a rendszerek sokkal jobban képesek figyelni az autó környezetére, mint bármelyik ember. Neked vezetés közben hol előre, hol hátra, jobbra, balra kell tekintened, mindenfelé figyelni a helyzetet. Viszont könnyedén előfordulhat, hogy épp előre nézel, és beléd hajt valaki oldalról. Ha épp oldalra néztél volna előtte lehet sikerül kitérned, megállnod. De nem sikerül, mert hiányzik az a rövid pillanat, amíg épp nem abba az irányba figyeltél. Na már egy jól felszerelt rendszer kiváló szenzorokkal tökéletesen érzékelhet mindent az autó környezetében, figyelheti az autó körüli mozgásokat, legyen az másik autó, labda, gyerek. Ha a kerékpáros veszélyes módon közeledik az autó menetirányának keresztezéséhez, akkor lassíthat. De attól még, hogy mozog mellette valami 20-30 méterre, nem indokolja a lassú sebességet.
    Gyakran érvelsz azzal, hogy a kocsi elüti azt, aki a féktávján belülre lép. Kérdem én, ha te vezeted a kocsit, akkor te nem ütöd el? Ugyanúgy ahogyan te figyelheted, hogy valami az utad keresztezésére közelít, ugyanúgy megteheti ezt az autó is, sőt ahogy írtam még jobban is. Szóval a jól működő rendszer nem kevésbé biztonságos, mint az ember által vezetett autó. Ha ezek mellé még azt is megemlítjük, hogy az automata vezérlésű autók reakcióideje gyorsabb, ezáltal hamarabb reagálnak, kisebb féktávot tudnak venni, megcsúszás esetén kordában tudja tartani az autót. Ha hirtelen az autó elé ugrik egy őz, vagy épp előtted áttér szembesávba egy autó, akkor az ember reflexszerűen tapossa a féket és esetleg megpróbál jobbra/balra kitérni. Itt kb. az egyetlen helyes cselekedet a fék megnyomása, amit a számítógép még az embernél hamarabb is megtehetett volna, és az hogy a jobbra/balra kitérés esetlen csak fékezés helyes döntés volt-e az ember részéről csak utólag derül ki. Ha pechesen épp előzött minket valaki és balra térünk ki, akkor még nagyobb lesz a baleset. És ebben a pillanatban az embernek nincs ideje arra, hogy felmérje minden irányból az aktuális helyzetet és eldöntse milyen reakció a legbiztonságosabb, de egy robotjárműnek ez abszolút nem okoz gondot.
  • ddt500
    Neked milyen kocsid van? A dízel yarisom 17-et ment 1-es alapjáraton, az avensis meg 20-at.
  • Szefmester
    A faterom egy kereszteződésnél csapták el. Ő ment a menetirány szerinti jobb oldalon a kereszteződésben a 2x2sáv+járdasziget középen terepen, míg a gázoló bal kéz felől suhant felé, szinte lassítás nélkül a belső sávban, és nem 30kmh-val. Túlélte, pedig nem egy akrobata és reflexbajnok az öreg. Tény hogy sokat volt kórházban vele, meg itthon tápon de túlélte. Ohh.. és még valami.. elvileg a sofőr szemébe sütött a nap mert alkonyat volt és keletről nyugatra tartott... szabályos volt? Nagyon nem.. ugyanis nem a látási viszonyoknak megfelelően közlekedett, ahogy a kereszteződésnél a túloldali zebrán is lassítás nélkül ment át.

De lássuk a mamócát máshonnan. Nagymamám csak simán eldőlt a lépcsőn, karját törte, én kétszer magasabbról gurultam le ugyanazon a lépcsőn, és pár zúzódáson kívül más bajom nem lett. Biztos csaltam... de lehet hogy csak az időskori csontritkulás is közre játszik a dologban nem? Végezz el egy mókás kísérletet. Tegyél egy tojást ecetbe fél napra, egy másikat meg kalciumos pezsgőtablettás cuccba azonos időre. Meg legyen egy harmadik kontroll tojat.. most nézd meg melyik visel el nagyobb erőhatást mielőtt feltörne. ;)

Én pedig ezek szerint rendkívüli módon gyorsulok néha a bringámmal, mert az az autó aki megnyikkanó kerékkel indul mellettem a lámpánál még át sem ér a kereszteződésben mikor én már majdnem félgázzal tekerek... és az én maxom nem 30-40kmh.. de mire elérem a maximumom már haladtam vagy egy kereszteződést.
  • Macropus Rufus
    játszó tér lehet pl ott is... de a google kocsija nem csak gyorsforgalmi úton haladt. A gondok nem a pályán és/vagy a gyorsforgalmi úton fognak jelentkezni. Ott viszonylag kiszámíthatók a dolgok (nem véletlen, hogy a statisztikák szerint is sokkal kevesebb baleset történik pályákon mint közutakon/városokban/falvakban)
  • Macropus Rufus
    "A 10-15re gyorsulást még mindig nem tudom elképzelni anélkül hogy ne hallanám felnyikkanni a kerekeket. "
    miért kellene nyikkania? 1-es alapjáraton a kocsim 5-6km/h-val megy. Egy picike gáz és már 10km-en vagyok egy picivel több és 15-el megyek. A motor fodulata nem éri el az 1500-at sem. Miért is kellen nyikkania???

Sajnos ha a 10-el meglökött 30 éves teste is ugyan azt a pályát járja be mint az idős nőé, akkor neki is a feje a patkán fog landolni, jő eséllyel halott lesz.
    (kiszámolható, hogy a feje milyen gyorsan és erővel csapódik a patkába)

10km/h-nál sem pici erők ébrednek. Számold ki a kocsid mozgási energiáját 10km/h-ra. Ezt kell elnyelnie a testnek.

Ami meg a véletleneket illeti: a gyalogos gázolásoknál a fejsérűlés szinte kötelező jelleggel megjelenik, és az esetek nagyrészében a kocsi szélvédője adja az ívet a fejnek. A szélvédő a becsapódó testhez képest eléggé komoly szöget zár be -> komoly sérülés. De mind1 is. Ezen nem fogunk vitázni. ;)

• M2 #27
    Hát igen, mi lesz azzal a sok-sok játszótérrel, amik közvetlenül a gyorsforgalmi utak mellett vannak!? :-)
  • Tetsuo
    Majd a bíróság eldonti. Miért akarod ezt itt az sg-n elore, minden esetre eldonteni? Te agyhalott! :D
  • Szefmester
    " A technológia most még nem kimondottan alkamas arra, hogy autót irányítson a gép."

A forgalmat látva én azon is csodálkozom hogy ember irányítson e autót!

A 10-15re gyorsulást még mindig nem tudom elképzelni anélkül hogy ne hallanám felnyikkanni a kerekeket. A nénike eldől és meghal pedig mondhatni akkor is megtörténik ha csak üresben elesik, mert a nénikék biza "törékeny jószágok". Szóval vegyél inkább példának egy elfogadottabb 30-40 év körüli emberes példát. De lehetőleg olyat ami nem szökőévente egyszer történik meg, mert azokra az átlag paraszt sem készül fel vezetés közben. Ennyi erővel mondhattad volna a levegőben szívrohamot kapott gólya bezuhan az autópályára eseményt is...
  • Macropus Rufus
    " Viszont ami jo benne, hogy ha latja hogy gyerekek jatszanak az ut mellett, "
    látod, te is az emberi dolgokat próbálod vetíteni a gépre. Nekünk egyértelmű a játék. A gépnek nem. Neki le kell programozni a játékhoz tartozó fiselkedési formát, hogz felismerje. Viszont ahhány gyerek annyi féle viselkedési forma...
    Nagyon-nagyon sokmindenre meg kell tanítani egy ilyen autót, olyan dolgokra is ami egy felnőt embernek halál természetes. Pl. mi az a játék, hogyan néz ki egy játszó gyerek és az veszélyt jelenthet-e nekem.

Egy szélséséges példa: a srácok focinak a grundon az út mellet. Ezt látjuk, de a tapasztalat az, hogy figyelj oda, de azért haladják. Könnyen lehet, hogy a kocsi is ugyan ezt fogja tenni... 5km/h-val. Indokolatlan lassú hajtás. Büntetés. ÉS hiába fogja magyarázni a tulajd, hogy a kocsi úgy értékelte, hogya focizó gyerekek bajt okozhatnak. Nem fogja érdekelni a fakabátot.

De majd meglátjuk mit hoz a jövő. Egyenlőre én erősen kételkedek egy ilyen autóba. A technológia most még nem kimondottan alkamas arra, hogy autót irányítson a gép.
  • Sir Quno Jedi
    Ez mi: "kocsi szenzorjai ki fogják bökni azt a viselkedés formát ami egyértelműen arra utal, hogy az illető át fog menni a zebrán és nem csak dumcsizni állt meg" ?!?!? Ez nem a Star Trek vaze?!? EZ nem egy embert verő MI, hanem egy buta számítógép. Még egy ember sem tudja eldönteni biztosan ezt, egy sima kameraképről meg egy mai gép tutira nem.
  • Macropus Rufus
    ez lenne a jó 5let! A gyalogos ne trécseljen a zebránál hanem menjen át v. beszélgessen hátrébb a járda szélétől, ahhol egyértelmű, hogy ő már nem akar átmenni.
  • Macropus Rufus
    nos, ha az ember lép oda akkor azon az 1m-en akár 10-15km-re is fel tud gyorsúlni a kocsi. Ennyivel meg úgy oda tudja vágni az embert a földhöz, hogy jó esetben is kissebb zúzdásai lehetnek, rossz esetben a feje elöbb ér a földhöz -> meghall de minimum súlyos sérüléseket szenved. A példa amit írtam megtörtént eset volt: kb. 20 éve Solymáron így gázoltak el egy idős nőt a zebrán. A kocsi megállt. Az idős nő meg akkor lépet le amikor a kocsi ismét elindúlt. A szerencsétlen nő feje kontaktba kerűlt a járdával, azonnal meghalt.

Elég ha a szgép álltal vezérelt autó 10-el meglöki az embert. Már gond van. Aztán lehet (sőt biztos), hogy ez tanulás kérdése, és egy idő után a kocsi szenzorjai ki fogják bökni azt a viselkedés formát ami egyértelműen arra utal, hogy az illető át fog menni a zebrán és nem csak dumcsizni állt meg.
  • Sir Quno Jedi
    A robot nem tudja, hogy gyerekek jászanak az út szélén, mert neki azok nem gyerekek és nem játszanak, csak mozgó akadályok. Ha a kocsi lépésre lassítana mindenhol ahol méterekre az út szélétől KIFELÉ puhatestűeket érzékel, akkor gyakorlatilag városban nem lehetne csak lépésben közlekedni, még a hetvenes utakon is, ugyanis ezrével tobzódnak az emberek az út mellett. Sokuk nem rest és még a padkára is kiáll, vagy ott megy (meg belép az útra).

Ha azonban a kocsi 50-70-nel megy városban, amennyivel az út megengedi, mert neki van zöld teszemazt, akkor gond nélkül bárkit elüt, aki féktávon belül lelép. Nincs köztes megoldás. Esetleg annyi engedménnyel, hogy ha valaki nagy sebességgel (pl. futva, kerékpárral) kereszteb jön az aúton kívülről, akkor azért lassít, tuti ami fix. Ez is gáz egy folyamatos közlekedésben, de extrém esetkeben talán megment valakit. Az ember ugyanis mérlegel, hogy SZERINTE be fog jönni elé az illető, avagy senem, annak ellenére, hogy nem neki van elsőbbsége. ÉS az ember is vagy jó döntést hoz, vagy rosszat. Azonban ha a kocsi mindig a worst case-re készül, akkor minden esetben satura fékez, ha ilyet tapasztal és elég kényelmetlen úgy közelekdni, hogy félpercenként kiesel a szélvédőn, mert vészfékezés van téves riasztás miatt.

A kocsinak muszáj azt feltételeznie, hogy mások is igyekeznek szabályosan közelekedni és ebből kifolyólag "kockáztatnia" kell, vagy különben sosem lesz használható eszköz. Ismerős a mazsola probléma, aki nem mer elindulni, kiállni, bekanyarodni, besorolni és kb. semmit sem és 10-zel poroszkál a belvárosi utcákon, jobbkezeseknél meg megáll akkor is, ha neki van előnye. Ez azért van, mert az ember is bizonytalan ilyen helyzetekben, csak vesz egy nagy levegőt és belevág, reménykedve benne, hogy mások nem nyírják ki, mert betartják a szabályokat.
  • M2 #19
    Egyébként városban a 30 km/h sebesség bőven elegendő, ha nem kell megállni (mert nem lesz lámpa, dugó stb.), és ilyen sebességről bármi pillanatok alatt megáll, vagy annyira lelassul, hogy minimális lesz a sérülés.

Az autópálya nem kihívás már ma sem egy rendszernek, országutakon meg majd extra elővigyázatos lesz a robotautó.

Ha ki lehetne azonnal cserélni a járműparkot, semmi gond nem lenne, a rendszer legnehezebben kezelhető elemei pont az emberek vezette autók - mert idióták.
  • kvp
    A robotauto ilyenkor ket dolgot tehet. Vagy dudal vagy a gyalogos tavolsaganak megfelelo merteku lassu sebessegel halad. Tehat olyan 1-2 km/h sebesseggel, ugy hogy a fektav mindig meglegyen. Ez akkor is mukodik ha 20 centire all az auto mellett, csak nagyon lassan fog menni a kocsi. Aztan ha atert es mar nem tud ele lepni a gyalogos, akkor padlogaz. Egy elektromos hajtaslancu auto amit egy szamitogep vezerel kepes szinte akarmilyen lassan menni. Persze az autoban ulo valoszinuleg eleg ideges lesz es jo esellyel az auto is bekuldi a kamerakepet a rendoroknek a balesetveszelyes viselkedesrol, de az mar a gyalogos baja. A lenyeg az, hogy egy jobb robotautot akar egy iskolaudvaron ossze vissza rohangalo gyerekek kozze is be lehet kuldeni es utkozes nelkul ki fogja kerulni az osszeset, legfeljebb egy csiga turelmevel halad vegig. Viszont ami jo benne, hogy ha latja hogy gyerekek jatszanak az ut mellett, akkor automatikusan lassit, akkor is ha a tablak szerint nem kellene, mert mi van ha az egyik hirtelen kiugrik ele. Persze ettol neha iszonyat lassan fog haladni varosban, de idealis esetben az embereknek is ennyivel kellene csak menniuk, hogy biztonsagos legyen a kozlekedes. Viszont dedikalt autopalyakon akar tobb szazzal is mehet, par centis kovetesi tavolsag mellett. Ezt egy atlag ember ugyanugy nem tudja megcsinalni, mint ahogy azt sem, hogy folyamatosan elore, oldalra es hatra nezzen, mikozben elore szamitja minden latotavolsagon belul mozgo targy varhato utvonalat es beall egy olyan utvonalra es sebessegre, hogy a kornyezetetol varhato barmilyen mozgasirany es sebesseg valtozas eseten se utkozzon semmivel. Ha egy robotautonak egy ember direkt nekiszalad, akkor jo esellyel vagy elkeruli vagy ha ezt nem tudja megtenni, akkor mar pont allni fog egy helyben mikorra az ember hozzaer.