10
-
Szefmester #10 Sürgősen keress fel egy szemész szakorvost! De komolyan. Ha egy DVD lemezt sem tudsz az orrod és a tableted közé berakni élével, hogy jól lásd a képet, akkor ott már komoly gondok vannak. Nincs túl jó szemem távolra, de a 3,5"os telefonom kijelzőjét sem kell 25cm-nél közelebbről néznem hogy jól lássam és tudjam bökdösni rendesen.
Tetsuo: Csak ebben hazudnának szerinted? Nem elég az hogy az ilyen multik hatására lett megalkotva a mérnöki bájt és az informatikai? Így a HDD-k piacán mérnökivel tudnak méretet megadni, miközben te informatikait használsz a méretnél. (mondjuk hallottam már erre olyan álmagyarázatokat hogy hűha) Hiszen mennyivel jobban hangzik hogy veszek egy 1Terabájtos vinyót mint hogy veszek egy ~931Gigabinaribájtos vinyót.
És a vicc az hogy ezek tudatában pl az érettségin buknád a mértékegység átváltási feladatot, mert ott az 1024MB az 1GB, és nem pedig 1,024GB.. mert hát a GB a mérnöki, a GbiB meg az informatikai jelzése...
A marketing osztály feladata az hogy úgy hazudjanak hogy nem hazudnak, csak nem mondják el a teljes igazságot. -
#9 Samsung telefonom van és a weboldalakon megjeleno képek nagyon rossz minoséguek. Chrome bongészot használok és persze, nem mobil nézetben.
A feliratok viszont jól olvashatóak még kis betuméreten is.
A képek olyanok, mintha rosszul lennének tomorítve, "el van maszatolva" itt-ott.
Szerintem ez nem a szubpixelek miatt van, de lehet...
Az is durva, hogy a Samsung megengedheti, hogy hazudjon a pixelek számában, míg a tobbiek talán ebben nem hazudnak...
-
kvp #8 "hanem mondjuk 6 subpixeles pixeleket"
Mar vannak ilyen probalkozasok, a sharpnak mar van 4 subpixeles, 4 szinszuros kijelzoje is.
A JDI egyebkent egy allami vallalat, amit 3 japan gyarto veszteseges gyartokapacitasa helyett hozott letre a japan allam a tohoku foldrenges utan felvett nemzetkozi hitelekbol.
A nagyobb felbontas nem feltetlen hatrany, persze neha nem valodi. Peldaul a samsung oled-eknel a szubpixelek szamat hasznaljak meroszamnak, tehat egy rg/gb szubpixelekbol allo csoportot 4 pixelnek hirdetnek, igy 4x akkora kijelzoket arulnak mint amekkorak valojaban. A gond ott kezdodik amikor ezt valaki (pl. a samsung mobil reszlege) a meghirdetett felbontason hajtja es minden pixelnek csak 1 szinkomponense van. Az eredmeny egy szep moiree minta az elek menten. Persze a cmos szenzorokat is igy aruljak manapsag, tehat ez nem ujdonsag. A rossz kepminoseg legfobb oka manapsag ez a trukkozes a valodi adatokkal. Igy van az, hogy a 8 megapixelesnek hirdetett kamera csak 2 megapixeles es az 1080p-s hd oled kijelzo valojaban csak 540 soros. Aztan csodalkoznak, hogy egy 720p-s trukkozes nelkuli panel jobb kepet ad.
Egyebkent minel kisebb a panel, annal konnyebb nagyfelbontasura gyartani, mert kisebb az eselye hogy a gyartasnal felulethibas lesz. Csak az alkalmazott chipgyartasi technologian mulik, hogy mekkora lesz egy pixel merete. -
M2 #7 Én is hasonló véleményen voltam, aztán megnéztem egy 4K-s tévét. Jöhetnek! :-) -
qrd0xQSt2rdvnu #6 Azért van értelme ennek a felbontásnak: ultrafinom rajzolat bármit is kelljen megjeleníteni. És a színkeverése is sokkal jobb lesz, mert több egymás melletti pixel subpixelei segítségével valósulhat meg.
Én el tudnék egy olyat is képzelni, hogy ezt a felbontást nem arra használják, hogy ekkora képpontsűrűséget hozzanak létre, hanem mondjuk 6 subpixeles pixeleket újabb színszűrők bevezetésével, elérve vele egy ultra széles gamutot.
Amúgy rászállhatnának az élethű színvisszaadásra is. -
#5 Remek! Remélem kvarcórán is ezek a felbontások lesznek 1-2 év múlva!
Mert kell :D -
#4 Arra nem is gondolsz, hogy a chipek is fejlodnek? :D
Mire ez bekerul a tabletbe, addig kijon egy ujabb generáció, ráadásul az elso megoldas nem kiforrot amúgy sem szinte semmibol, úgyhogy megegy chip generáció.. és voila, máris partiban van a kijelzovel.
Addigra lesznek uj kijelzok is persze, de nem valószínu, hogy megint negyszereznék a felbontást. ;) 8k-ról semmi hír, ráadasul az már tényleg nem elég eros mézesmadzag a 4K után.
Nagyobb színter, nagyobb dinamika (van hova fejlodni)Egyelore ezek lesznek, kesobb: új szubpixelek (jóval komolyabb mint a Sharpé), tukrozodo, fényes színek stb.
A CPU-nak viszont most is van kihívás ezerrel, Mai igények: pl. Photoshop tableten (meg egyeb profi alkalmazások) stb.
-
torreadorz #3 Lehet, de a valóság az lesz hogy majd egy felskálázott képet fog nézni a paciens, mert a chipek nem birják meghajtani a kijelzőt ebben a felbontásban. -
#2 Na de egy tabletet az ember 10-20 centiről néz! Egy 12 collos táblának simán lehet akkora a képe, hogy kitöltse a teljes látómezőt. -
Macropus Rufus #1 na ezaz. Már vártam, hogy megjelennek a teljesen haszontalan 4k kijelzők.
Mi a halálnak???? Semmivel nem lesz szebb képe mint egy 1280x720-as kijelzőnek ami szintén 12"... A 4k kijelzőket nem 12" méretre tervezték hanem 100" felettire.
Ahhoz, hogy kijöjjön a 2k kép legalább 32 de inkább 40"-os kijelző kell. A 4k-t meg azért fejlesztik, mert 90-100" felett a FullHD pixelesedni kezd. A 4k-val meg akár 200"-os képem is lehet. Az már más kérdés, hogy igazából nem lesz szebb a látványa egy 200"-os 4k képnek mint egy 50"-os FullHD-nak.
De 12"-ba minek???? Ez a néphülyítés, a sok hozzáértő meg meg fogja venni és veri a nyálát, hogy 4k. Közben a sima 1080p is ugyan olyan képet ad 12"-on... csak olcsóbban.