17
  • mortep
    #17
    Részben egyetértek veled. A legtöbb embernek megfelel fotózásra a mobiltelefon is, ha van fény. Viszont ha gyengék a fényviszonyok akkor bizony nagy lesz a minőségi külömbség a mobil meg a dslr képei közt.

    Ezt az átlagjúzer is hamar észreveszi..
  • Zro
    #16
    Nézd csak meg mit tud a ML, s próbáld ki, utána írj róla véleményt, addig felesleges. A mobiltelefonok meg természetesen kihatnak mind a DSLR, mind a kompakt fényképező piacra. S a legtöbb embernek bőven elég ez a minőség, amit a mai telefonok tudnak. Komolyabb géppel is csak az tud jó képeket csinálni, aki ért hozzá, ha csak kattintgatsz felesleges cipelnie bárkinek a plusz kilókat, nem lesz akkora minőségi különbség egy ájfón vagy egy nokia és a dslr között.
  • speed2006
    #15
    Töltsön már valaki fel pár Nokiával, szifonnal készűlt, teljes méretű képeket. Legyen közte gyengébb fény viszonyok közt készűlt is, pár éjszakai, meg pár gyors mozgásról. Mindenféle utófeldolgozás nélkűl persze. Kápráztasson el valaki végre.
  • speed2006
    #14
    Az utolsó mondatoddal, mire gondoltál? Mi kéne bele? Angribőrdsz? (csak poén) De komolyan, mit szeretnél viszont látni, egy objektív nélkűl is egy kilós gépen?
  • speed2006
    #13
    Jesszus! Miből legyen a borítása? Bálnapénisz bőrből?
  • Sequoyah
    #12
    A DSLR-be abszolút nincs igény semmi extra szoftverre. Az alsóbb kategóriába szivárognak az ilyen játékok, mint wifi, meg GPS, de ezek tudatosan ki vannak hagyva a közép és felsőkategóriából, mivel ott már tényleg fényképezésre használják őket nem játszadozásra.
  • Sequoyah
    #11
    Most már azért kezdik meglépni az alap minőségi követelményeket. Egy új Nokia Pureview, vagy iPhone által készítettt képet már nem szégyenlek publikálni amatőr fotósként a DSLR-rel készített képeim mellé.
  • AgentKis
    #10
    "A telefonos kamerák viszont tényleg iszonyatosan igénytelenek." Na de szinten vannak a 10 évvel ezelőtti kompaktokkal. Azokat akkor szerettük...
  • IJK
    #9
    Nincs köze a dslr piacnak a mobilokhoz. Az előbbi igényes amatőrök és profik eszköze, az utóbbi pedig a facebook-megosztó tömegeké. A DSLR piac már pár éve telítődött, lassan csak a tönkrement kamerákat pótolják, sok esetben tükörnélküli rendszerrel.
    4 évig volt D50-em, most egy D200-at nyúzok, mindkettőt használtan vettem. D50-et odadtam tesómnak és még ma is vígan működik 9 évesen. Ezekkel a "régi" gépekkel is kiváló fotókat lehet készíteni, leginkább magas érzékenységen véreznek el a modern érzékelőkkel szemben. Nem látom értelmét hogy amatőr hobbifotósok évente cserélgessék a vázakat, de megkockáztatom hogy a profik többségének is felesleges.
  • fonak
    #8
    "Gyakorlatilag nincs értelme profi gépet venni. Csak annak, aki azzal dolgozik pénzt keres vele."

    Régen, a filmes korszakban is így volt. Az átlag embernek meg volt egy point and shoot gépe amivel családi fotókat stb. csinált. Azt meg bőven kiváltja egy jobb telefonos kamera. Volt a digi fényképezőgépeknek egy nagy felfutása kb. 10-15 évvel ezelőttől, amikor mindenki akart egyet, aztán megvette 1-2 évenként a kétszer annyi megapixeles újat, aztán elhitte, hogy neki DSLR kell mert az az igazi (amikor megjelentek az elérhető árú DSLR-ek, először a Canon EOS 300D 2003-ban) olyanok is megvették a DSLR-t akiknek nem volt tükörreflexes filmes gépük korábban, cserélhető objektívekkel - a "profi" fotózás, mint hobbi a digitális képek könnyű megoszthatósága miatt erősen terjedt, amíg be nem ütött a válság 2007-8-ban, addig elkölthető pénzük is több volt széles rétegeknek (esetleg hitelből...) mint manapság, ez véget ért. Így kevesebben fogják évente-kétévente lecserélni, ha már van, vagy egyáltalán venni, ha nem volt eddig se. Valljuk be mesterségesen kreált igényről, költséges hobbiról van szó inkább mint ténylegesen szükséges dologról, amíg válság van, addig pedig az utóbbiak élveznek elsőbbséget a családi költségvetésekben. Bár a japán és más gizda turisták nyakában azért továbbra is ott fog fityegni a DSLR a nagy bunkó, árnyékolós obival. :)
  • MasterMason
    #7
    "A telefonos kamerák viszont tényleg iszonyatosan igénytelenek."

    Mihez képest igénytelenek? Azért valljuk be őszintén, hogy amikor az ember megfog egy 800 ezer forintos fényképezőgépet, akkor nem igazán egy ilyen műanyaghatást és borítást várna.

    Az egész műanyag borítás annyira gáz és igénytelen, hogy ahhoz képest egy iphone-t megfogni még egész kellemes. Persze lehet azt mondani, hogy a képminőség, de az a képminőség amit ezek a telefonok tudnak ez bőven elég a hétköznapi életben.

    Gyakorlatilag nincs értelme profi gépet venni. Csak annak, aki azzal dolgozik pénzt keres vele.

  • Ender Wiggin #6
    Nem hinném, hogy a telefonok befolyásolnák a DSLR eladásokat. A két dolog nem egy kategória, nem azonos a két eszközt vásárló közönség motivációja (annyiban igen, hogy a DSLR tulaj akarhat telefonálni is).
  • Atyuska
    #5
    Amíg egy független fejlesztő csapat ki tud állni egy Magic Lantern-el, addig még bőven látszik, hogy merre kéne nyitniuk a DSRL-t gyártóknak!
    Szégyen, hogy ezek a gépek ilyen szegényes szoftveres funkcionalitással bírnak!
  • Caro
    #4
    Egy jobbfajta kompakt fényképezőgéppel azért lehet igényes képeket csinálni (megfelelő fényviszonyok között).
    A DSLR inkább csak akkor kell, amikor a fényképezés határait feszegeti az ember, de azért erre nincs mindenkinek mindennap szüksége.
    A telefonos kamerák viszont tényleg iszonyatosan igénytelenek.
  • narumon
    #3
    Valóban nincsenek de haveri körből pl csak nekem van DSLR-em mert engem érdekel egyedül ennyire a fénykép készítés, legtöbbjük tényleg telefonnal fényképez, vagy jó esetben egy kompakttal. Igénytelenség van minden szinten. (nem csak a telefonoknál - lásd mp3, kompresszált cd, 3ds tévék amiknek a képe szar, stb stb)
  • torreadorz
    #1
    Az okostelefonok kamerái köszönőviszonyban sincsenek a DSLR gépekkel, olyan mintha a biciklit mérnénk össze egy repülővel.

    "Ez azért sokkoló adat, mert a piac korábban majdnem egy évtizeden át folyamatosan két számjeggyel bővült"

    Na aztán bővült-e az emberiség létszáma évi két számjeggyel? Mer' ha nem akkor talán lehet hogy telítődött a piac?