Belső vita miatt csúszhatott a fizikai Nobel-díj bejelentése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyszer már felhívtam a figyelmedet arra, hogy rossz a példa, a példádból kiindulva nem az ûrsikló építõjét díjazzák, hanem azt a fizikust aki felment az ûrsiklóval és kísérletileg igazolt egy olyan dolgot, ami eddig senkinek sem sikerült. Az "üzemeltetõ" jelen esetben olyan fizikusok csapata akik évekig dolgoztak a Higgs-bozon kísérleti igazolásán, avagy cáfolásán. Egyáltalán nem ismeretlen emberek, komoly, nagy tudású fizikusok, doktorok õk... A kísérleti fizikához is kiugró zsenialitás kell, ugyanis az kevés, hogy valaki kiagyal valamit, ha kísérletileg nincs igazolva - az annyit ér, mint a papír amire leírták. A kísérleti fizika és az elméleti fizika egymásra épül.
Az LHC mint szerkezet létrejöttéhez annyi kapcsolódó mûszaki haladás kellett, hogy csak magának az "üzemeltetõnek" adni a díjat elég furcsa. Mintha egy ember díjaznál pl. az ûrsikló tervezõ közül vagy csak egy céget. Az LHC-ban az emberi kreativitás és mûszaki haladás összességét látod. Ellenben az elméletet, hogy van ilyen nem egy szem ember alkotta meg...? Nem pont arról szól a díj, hogy egy kiugró zsenialitást díjaz? Pont ezzel ment szembe a LHC team elismerése...
Ennyi erõvel az ismeretelen embert is díjazhatnák, aki feltalálta az elsõ kereket...
Ennyi erõvel az ismeretelen embert is díjazhatnák, aki feltalálta az elsõ kereket...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Azért ez gondoljátok át még egyszer. Már 50 éve keresik a Higg-bozont, és ha kicsit mélyebbre ástok láthatjátok nem volt egyszerû megtalálni. Nem mellékesen ez a kutatás alapkutatás(!) és nem mérnöki munka, ahogy a techinkai-bravúr kifejezés sugallja. Nem is értem, hogy a kísérleti fizika egyesek számára, hogyan csúszott át a mérnöki teljesítménybe... Az LHC az technikai bravúr, az ott tett felfedezések az kutatási bravúr, vagy fizikai bravúr.
Egyetértek. Technikai bravúr és ollé az igazoláshoz, mert az sem kis kihívás. Azonban az, hogy valaki elméleti úton képes volt valamit megjósolni na az az, ami nem semmi. Fõleg kvantumszinten (?).
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Csak azért, mert valakinek sikerült kísérletileg igazolnia, az egész kitalálása még Higgsék érdeme. Vagy Einstein összes okosságának gyakorlati demonstrálásáért is jár egy-egy Nobel?
A CERN-nel kapcsolatban pedig épp az illetõ fizikus tudhatná, hogy ott nem egy-két kutatóhoz köthetõ a Higgs-bozon megtalálása, hanem népes csoportok dolgoztak a témán. Az egész LHC létrejöttének legfõbb oka épp a bozon-vadászat volt, így ilyen alapon kb. az összes európai adófizetõ is díjazható lenne, akik állták a nemkicsi számláját az érdeklõdõ kedvû tudósok játszadozásának, és egyáltalán lehetõvé vált a felfedezés.
A CERN-nel kapcsolatban pedig épp az illetõ fizikus tudhatná, hogy ott nem egy-két kutatóhoz köthetõ a Higgs-bozon megtalálása, hanem népes csoportok dolgoztak a témán. Az egész LHC létrejöttének legfõbb oka épp a bozon-vadászat volt, így ilyen alapon kb. az összes európai adófizetõ is díjazható lenne, akik állták a nemkicsi számláját az érdeklõdõ kedvû tudósok játszadozásának, és egyáltalán lehetõvé vált a felfedezés.
Végre láthatok szinesben, jó felbontásban egy BRIT TUDÓST !!!!!!!!!!! 😊
Évek óta várok erre a pillanatra...
Évek óta várok erre a pillanatra...
Szerintem a CERN-nek ez igy is hatalmas elismerés. Ha jól tudom ez volt a 3. Nóbel díj amit CERN-nel kapcsolatos felfedezésért kaptak. Bár kicsit korainak tartom, hogy ezért az elméletért dijaztak valakit. Ha jól tudom még mindig nincs minden szemszögbõl tisztázva, hogy valójában tényleg pont az a Higgs Boson amit találtak amit Peter H. megjósolt, bár ehhez a fizikusok jobban értenek.
CERN 😊
CERN 😊