23
 • asysoft
  #23
  Hát, szerintem rég volt ekkora innováció VGA-k piacán, mint amit ez hoz. A fejlődés lelassulását pedig nem a "túl jó" VGA-k okozzák, hanem a játékok gépigényének körülbelüli stagnálása (konzolok miatt). Ne aggódj, XOne és PS4 megjelenése után megint fel fog pörögni minden...
 • KopaszIsten
  #22
  Ez még jobbnak tűnik:

  http://www.mentornet.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&pfi=1582&pf=25&bt=pdlist&pi=_67894&ck=0

  Gondolom a 3D funkció kikapcsolható.
 • KopaszIsten
  #21
  Na találtam megfizethető kategóriában IPS monitort:

  http://www.mentornet.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&pfi=1582&bt=pdlist&pi=_73629&ck=0

  Ez jó szerinted?
 • KopaszIsten
  #20
  Köszi az információt. Ezzel csak annyi gondom van, hogy sajnos nincs 120 ezrem egy monitorra. Én olyan 40-60k-t gondoltam rászánni. :S
 • Csaba161
  #19
  A sima LED-es monitorok színhűsége sokkal rosszabb a régebbi monitorokhoz viszonyítva, mert nem tudnak rendes fehér színű LED-et előállítani.
  Azonban ma már vannak profi IPS monitorok, amelyekben több színes LED-del keverik ki a fehér fényt, és ezek általában 16:10 (aranymetszés) arányúak:

  ASUS PA248Q
 • KopaszIsten
  #18
  Az 5 ms válaszidő bőven elég játékokhoz (és filmhez) ugye?!
 • BEMcorp
  #17
  Szia!

  Én nem mondanám így rá, hogy játékra jobb a 4:3-mas (ami LCD-nél általában 5:4...). Egy fps-nél is jobb ha szélesebb a látómeződ, mint 'négyzetes'. (Persze, legjobb lenne egy full 360°-os rendszer, de maradjunk meg a realitás talaján).
  Eleinte én is viszolyogtam a 'szélesvászontól', de ha belegondolsz, hogy a filmek és mostmár a TV adások nagyrésze is lapos...
  Persze, böngészésre [email protected] marad. Bár láttam már olyan monitort, ami 90°-kal forgatható volt (persze le is kezelte szoftveresen hozzá a képet), na az már ok internethez is.
 • KopaszIsten
  #16
  Hát jah, lassan már csak wide monitort lehet kapni. Filmnézéshez tökéletes, de játékhoz, böngészéshez szerintem jobb a 4:3-as.

  24"-es (és afeletti) méretben már csak LED-eset találtam, ahol néztem. Ez általános jelenség? Illetve (kép)minőségben milyen egy LED a TFT-hez képest?
 • tomcsa4
  #15
  16:9-es, azaz wide monitorok már évek óta a piacon vannak. Ma már nem téma a képarány problémája.

  De pl HDMI-vel egyszerre vihetsz képet és hangot TV-re, amiben van hangszóró is. De vannak olyan monitorok is, amiben van beépített hangszóró.
  Ha sima monitort nézel, és ebből is egyet, akkor a DVI és a HDMI képe egyforma.
 • Palinko
  #14
  szerintem lefontosabbak a partneri megrendelések náluk is. az átlag felhasználó nem nagyon foglalkozik hogy mi kotyog a gépben, szerintem az AMD akkor fog jól szerelni amikor az ázsiai országokban kapcsolnak, hogy nem a windows az egyetlen megoldás az oprendszerre. és ott bizony gyorsan fognak kapcsolni, mert árérzékeny piac. aztán ha majd AMD chippel lesznek szervírozva a linuxot futtató set top tv boxok és egyebek akkor eljöhet újra a felvirágzás. én lassan 10 éve követem az informatikát 3. gépem fogyasztom és csak az első volt Intel - Nvidia alapú. engemm az AMD a jó áraival és a teljesítménnyel megnyert magának. persze ha nem szállítanak jó cuccokat én is váltok, de amíg azt teszi amit kell addig nincs okom másfelé kaccsintgatni :)
 • Zoliz
  #13
  Kar a Radeoner', ezzel nem fogjak megvaltani a pijacot es becsodolnek.

  En man lassan 4 eve hasznalok egy Radejon 5750-es kartyat es meg mindig nem erzem a valtas szuksegesseget, pedig full HD-ban nyomom meg a Metro Last Lightot is ultra beallitason csak az antialiast kapcsolom ki. Na ezt kapd ki.

  Ugy velem az AMD egy normalis es joindulatu ceg, de tul jo videokartyakat gyartott es nem indokolt a regi cuccok levaltasa, ok meg mar nem tudnak mit eladni. Azt a cegstrategiat kellett volna kovetniuk mint az Apple, hogy sokkal dragabban adjak a termekeiket amibol be tudnak ruhazni ujabb fejlesztesekre. Ezzel a TrueAudioval senkit nem fognak levenni igazan a labarol. Sajnalom oket. Igazan.
 • KopaszIsten
  #12
  Finomítanám az előzőt.
  Gondolom nem ajánlott fel az a játék 16:9-es felbontást csak 4:3-ast, és ezért húzta szét a képet...
  Ez a probléma mennyire lehet általános?
 • KopaszIsten
  #11
  Tervbe van vége egy új monitor vásárlása. Ezt néztem ki magamnak:

  http://www.mentornet.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&pfi=1582&bt=pdlist&pi=_63601&ck=0

  16:9-es monitor jó játékra? Egy helyen azt írta valaki, hogy nem ismerte fel a játék, amivel játszott, hogy nem 4:3-as, és széthúzta "kövérre" a dolgokat, hogy kitöltse a képernyőt.
 • Cat #10
  Tömörítetlen digitális átvitel mind a kettő, tehát elvileg pont ugyanolyannak kéne lennie.
 • KopaszIsten
  #9
  Köszönöm a választ. Az előállított kép is szebb a monitoron az utóbbival?
 • Cat #8
  A DVI a digitális videó átvitelére készült, a HDMI pedig az audio/video együttes átvitelére. Utóbbi gyorsabb, modernebb, jobb. De a videókártya és a monitor közötti kapcsolatnál a legfontosabb, hogy ne legyen semmilyen átalakítás, mert minden közbeiktatott eszköz rontja a képminőséget.

  (Ha 10 éves monitorod van, szerintem ideje lenne újat venni. Olyat, amin van DVI bemenet.)
 • KopaszIsten
  #7
  Mellesleg megnéztem és nincs HDMI-m. A videó kártyán DVI van, és azt is csak adapterrel tudom használni, mert a kb. 10 éves monitoromon még az sincs, csak D-SUB (VGA csatlakozó).
  A hangfal-rendszerem még régebbi, alsó kategóriás. :P Jól működik, de csak az RCA csatlakozót ismeri. :D

  Az lenne a kérdésem, hogy a HDMI vagy a DVI a jobb, illetve mi a lényegi különbség a kettő között?! Azért kérdezem, hogy ha új gépet veszek milyen csatlakozásút részesítsek előnyben. (Megnéztem a wikipediát de semmit nem ír ezekről. Nincs ilyen szócikk. )
 • IMYke2.0.0.0
  #6
  HDMI révén bármi közbeiktatható a PC és a megjelenítő közé - így egy arra alkalmas minőségi hangrendszer is.
 • KopaszIsten
  #5
  A HDMI-vel nem a monitorra tudom csatlakoztatni? :O HDMI-vel hogy csatlakozok a hangfal-rendszeremre? : Úgy látszik lemaradtam e-téren.
 • Jacek
  #4
  Pár éve ott ül a HDMI csati a kártyákon:) 5xxx széria óta ot van a hangchip a kártyákon, Nvidia +1 gen.
 • KopaszIsten
  #3
  Nem értem a hangzásnak mi köze a grafikus kártyához. A hang digitális kimenetét a hangkártya állítja elő, így abba van dugva a hangkábel. Ezeken a grafikus kártyákon lenne hangkimenet is, és letiltva a hangkártyát átveszi az utóbbi feladatkörét is? Vagy hogy?
 • Zodd
  #2
  De talán így, hogy a következő generációs konzolok API-ját másolja. Így lehetséges, hogy lesz létjogosultsága. Konzolról könyebb lessz erre átírni a programokat.
 • asysoft
  #1
  Múltidéző ez az új Radeon. Egyrészt proprietary API, amellyel nagyobb teljesítmény érhető el, másrészt fejlesztést hoz a ~10 éve változatlan 3D Audio API-k terén is. Állítólag Aureal3D szintjét hozta a demókban, úgyhogy én kíváncsian várom! Vicces belegondolni, hogy Aureal bő 10 éve csődbement (és felvásárlásra került a Creative által), és azóta nincs sok változás e téren...