3
  • shownomarcy
    #3
    Azzal egyetértek, hogy ennyi azonosító nem optimális és káoszt, csalást elősegítheti. Viszont a tb kártyánál úgy tudom nem a papírdarab számít, hanem a száma, amit beolvasnak és megnézik, hogy van-e biztosításod. Tehát akár még egy fénymásolat is jó lehet, nem úgy mint a személyinél.
  • kvp
    #2
    "Egyértelműen kimondta náluk is a bíróság, hogy mindekinek új azonosító KELL és kuss, de ugyanakkor meg nem lehet hivatalos segélyekhez stb. kötni?!"

    Nallunk is ez megy meg a tb kartyaval. Ez egy osoreg, konnyen hamisithato papirdarab, megse a szemelyit kerik a korhazakban hanem a tb kartyat, amit viszont akar fenymasolt formaban is elfogadnak. Ez utobbinak nagy elonye, hogy a fenymasolaskor digitalisan atirhato, tehat hamisithato. A magyar helyzetrol egy ombudsmani dontes tehet amikor kulonvalasztottak a szemelyi szamot es a tobbi allami nyilvantartast. Azota van minden adatbazisban mindenkinek eltero azonositoja, igy viszont nem lehet oket osszekapcsolni, tehat adminisztrativ kaosz az egesz. Viszont nagy mertekben segiti a csalast.
  • Sir Quno Jedi
    #1
    Mindig, mindenhol ez van. Hiába az új technológia, az emberek jogászkodnak ahelyett, hogy szépen átérnének az újra és ezzel töméntelen pénzt spórolna meg az állam, valamint az összes intézmény élete és az ügyintézés leegyszerűsödne és biztonságosabbá válna.

    Nálunk is, ha kiadnak egy új fajta személyit, akkor nem lehet ágálni, legközelebb már olyat kapsz, mikor lejár a régi, kb. leszarják a jogaidat (és full igazuk is van).

    Egyértelműen kimondta náluk is a bíróság, hogy mindekinek új azonosító KELL és kuss, de ugyanakkor meg nem lehet hivatalos segélyekhez stb. kötni?! WTF?! Csakhogy azokhoz azonosítanod kell magadat és ha régi okmányaid vannak, akkor ez csak plusz költség és nyilvánatrtási káosz a szerveknek.

    ÉN pl. simán rájuk verném ezt a költséget. Akinek ingyen új azonosítót adna a kormány, de nem csináltatja meg (és szándékosan, önhibájából!), annak minden ügyintézéshez PLUSZ okmánybélyeget kell csatolni, hiszen az egész több időt és erőforrást köt le, amit nehogy már a tisztességes állampolgárok pénzéből finanszírozzanak, akik már megcsináltatták az azonosítójukat. Így az ő "jogai" sem sérülnek, de mások sem szopnak miatta. Ha pedig megjön az esze és elfogadja az a új okmányokat, akkor máris mentesül a plusz költségek alól ő is és élvezheti az új rendszer adta biztonságot és előnyöket.