8
  • KopaszIsten
    #8
    Egyetértek. Előzőből lemaradt, hogy pár milliárdos "űrmeghódíccsa" biznisz, és arra nincs eszük, hogy megkérdezzék, hogy ugyan már milyen inputot vár, milyen outputot ad a ti rendszeretek. A másik, hogy a farokért nem tudnak megegyezni egy nemzetközi szabványban, hogy mindenki azt használja, és akkor nincs ilyen "ezt benéztük" dolog...
  • KopaszIsten
    #7
    Nem értem. A GPS (és más hasonló rendszerek) hely- és nem időmeghatározó rendszer. Akkor meg minek küldözgetik X évtől eltelt időt?
    Tudom a beérkező 3-4 jel időkülönbségéből számolják a helyszínt, de nem dátumokat kellene küldözgetniük.
  • kvp
    #6
    Az orosz modulok egyaltalan nem hasznaljak a japan navigacios rendszert, az amerikaiaknak van sajatjuk. A dragon eseten meg tudjuk, hogy optikai celzast hasznaltak mint az oroszok. Az is lehet a japan teherurhajokon kivul meg soha senki nem hasznalta a kibo pozicio jeleit.
  • kamov
    #5
    A cikkben leírtakkal szemben nem a Cygnus, hanem az ISS használta a 10 bites GPS adatokat, a 13 bites adatot váró Cygnus így hoppon maradt.

    Idézet a Nasaspacflight.com cikkéből.
    "In reality however, the ISS PROX system uses the 1999 ephemeris for its GPS time data,"

    Az egész cikk itt: http://www.nasaspaceflight.com/2013/09/cygnus-cots-graduation-iss-berthing/

    A PROX rendszer egyébként az ISS japán moduljának a része, amit még a kilencvenes években, a 10 bites GPS adatok korában terveztek.

    Vagy nem volt megfelelően a dokumentálva a japánról fordított anyagokban, vagy elnézték. A demo küldetések pont az ilyen egymillió másik helyesen figyelembe vett paraméter mellett előforduló egymillió plusz egyedik dolog kiszűrésére van
  • kvp
    #4
    Igen, ilyet mar a NASA is csinalt, amikor az egyik csapat merfoldben adta meg az adatokat, a masik meg km-ben varta. Aztan csodalkoztak, hogy az egyseg beleallt a Mars felszinebe. De hasonlo eset a 4-es metro is, mindket rendszer szabalyos kommunikacios protokollt hasznal, csak eppen a siemens palya mas szabvany hasznal mint amit az altstom metrok varnak.
  • Pares
    #3
    "...azonban kiderült..."

    Aham, felküldök valamit az űrbe, de nem tesztelem le, hogy amihez dokkolni akarom, az kompatibilis-e vele?

  • DOGMAN
    #2
    A gps NMEA formátuma szerint (amit szinte minden jelenlegi civil gps modul használ) például sok esetben a sebesség CSAK tengeri csomóban nyerhető ki.
    Az újabbakban már konfigurálható hogy tengeri csomó, km/h vagy m/s legyen.
    Mindenképp ez a jövő: konfigurálható a kimenet formátuma/típusa, és megegyezésen múlik, hogy mikor ki mit használ.
  • teddybear
    #1
    Röhej. mi lenne, ha szabvány időformátumot használna minden rendszer, nem pedig találomra kiválasztott dimenzió szerintit. A sebességadatokat is m/s-ben kell megadni nem pedig mondjuk lépés/miatyánkban!