13
  • mx5 kevin
    #13
    2013. szeptember 19.-én jelent meg ez a cikk és most 2014 Márciusában beszél róla a TV és a rádió kicsit elkéstek vele. Itt nagyon sok mindenről még nem beszéltek beszélnek. De olvastam másik cikkeket is erről az ügyről. Szóval amit a TV mondott ez egy nagy Wifi fizetős wifi szolgáltató volt, és megszerezte az illető az előfizetők MAC-címét és azok nem tudtak csatlakozni az internethez mert már ő már fent volt azzal a MAC címmel,szóval nem mezei Routerekről van szó hanem közvetlen egy szolgáltatót hackelt meg.Írták azt máshol hogy a rendőrök körbejárták a várost és azért bukott le a fiatalember mert a rendőröknek a konzerves dobozos antenna tűnt fel,ez így nem igaz!A TV-elmondta és ezt szolgáltató egyik dolgozója mondta el hogy lehallgatták a vonalat, és figyelték hogy milyen felhasználóneveket használ!A szolgáltatóján keresztül lehallgatták a vonalat és figyelték hogy belép e valami személyhez köthető dologgal valahová.Nos ez a facebook volt elcsípte a szolgáltató ahogy belépett a facebook accuntjára.Valaki tudja de valaki nem de ezek a dolgok egyszerű szöveges formátumként mennek nem kell elmenni se a freemailhez,se a G-mailhez,se a Facebookhoz.Ha csak egyszerűen átmenő szöveges formátumban átmenő fejléceket nézik a szolgáltatónál abból minden kiolvasható.Mire keres rá a keresőben,Ki kinek küld E-mailt,Milyen felhasználónavekkel lép be az ember a weboldalakra,milyen weboldalakat tekint meg,torrent letőltésekre ugyan úgy érvényes,azt is látják az illető milyen videókat néz pl a youtubeon.Ezt én a magam szemével személyesen is láttam és használtam is ilyen programot.Facebooknál,E-mailnél hiába a HTTPS akkor is látszott milyen felhasználónevekkel lépett be az illető és kitől jött az illetőnek levél és az is hogy ő kinek küldött.Ha nincs letitkosítva megfelelően az internetkapcsolat TOR,VPN,vagy direkt kapcsolatoknál egy megbízható erős titkosítás akkor ez mind olvasható. Háromszögelésről nem beszéltek de ki tudja bár ezt a közelben kell mérni.Magyarul három különböző antennával bemérik a közelben különböző pontokon honnan jön a gyerek által visszafelé kibocsájtott jel mivel a gyerek is ad ki jelet így belehet mérni de ez utóbbit pontosan nem tudom,kettő minimum kell.De gondolom a merevlemeze se volt letitkosítva vagy felülírva bizonyos adatok így a számítógépén is röhögve olvasták az adatokat géplefoglalás után.

    Itt van még két cikk az ügyről:

    http://www.boon.hu/ingyen-akart-internetezni-a-kazincbarcikai-ferfi/

    http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/243247


  • Cat #12
    http://www.origo.hu/techbazis/20130925-tenyleg-lehet-netet-lopni-konzervdobozzal.html
  • Dj Faustus #11
    "Csak a kedves rendőrség viszont azt nem "észlelte", hogy ezen a frekin illegális internetet kültéren szolgáltatni."
    Legálisan lehet. Csak mivel szolgáltató, be kell jelentve lennie az NMHH-nál, fizetnie a távközlési kasszát, stb... És mivel ISM-sáv, ezért az EIRP-limiteket nem veszik "annyira" szigorúan.

    "Tudtommal a mikrohullámú internet sugárzó szolgáltatók a WIMAX segítségével sugároznak, ami 3,6 Ghz, ha jól tudom."
    A kisebb cégek az ingyenes ISM-sávokat használják (2,4, 5, 24 GHz), a nagyobbak meg licenszelt frekvenciákat (is). Kis hazánkban a WIMAX szabványnak fenntartott 3,5 GHz-es sávot 5 nagyvállalat - Invitel, GTS, Antenna Hungária, Magyar Telekom, Pantel - birtokolja/bitorolja (lakossági Internetet azon nem szolgáltat).

    "De hogy tudta lopni a netet egy 2,4 Ghz-es vevővel?"
    Úgy, hogy egy olyan kisebb Internet-szolgáltató 2,4 GHz-en adott szolgáltatására lépett fel. Valószínűleg megszerezte más kliensek MAC-címét és így a szolgáltató DHCP-szerverét ki tudta cselezni.

    "Csak az elmúlt 10 évben a vidéki településeken kezdett mindenféle garázscég nagybani "internetszolgáltató"-t játszani, hogy mindenféle tákolt antennával és erősítővel kültérre sugároznak 2,4Ghz-es wifin."
    Ezzel azért nem értek teljesen egyet.

    Egyrészt ha ezen cégek nem lennének, a vidéki kistelepülések vagy a tanyák lakosai nem igazán juthatnának Internethez (ezzel tisztában van az NMHH is, ezért is nem veszik "annyira" szigorúan az ISM-sávú EIRP-limiteket). A nagy multinacionális távközlési szolgáltatók nem fogják Piri néni két szép szeméért kihúzni az optikát (vagyis igen, de akkor Piri néni szem nélkül marad ).

    Másrészt vannak olyan cégek - személyesen ismerek párat - akik nem tákolnak antennákat, hanem veszik őket - van, aminek darabját százeres nagyságrendű.
    Egy jobbfajta bázisállomás százezres beruházás, egy 24 GHz-es pont-pont link milliós nagyságrendű. Ja és a kínai piacon kapható "erősítőket" normális mikrohullámú cég nem használ.

    Persze hogy ezek zökkenőmentesen menjenek, ehhez rengeteg erőforrásra lenne szükség, rendes hírközlési szabályozásra, illetve ezen kisvállalkozások támogatására (például egy rendes gerinchálózat kiépítése a települések között, ami állami támogatás - lásd a Nemzeti Digitális Közmű elorozását, vagy az Európai Uniós pénzek elherdálását - nélkül esélytelen).
  • daninet
    #10
    Tele van vele a net, és egészen jó eredménnyel működik:
    Tin Can Antenna
  • Petko
    #9
    A félreértések megelőzése végett: a jogszabály olvasgatásával és amúgy NHH eljárások kezdeményezésével foglalkoztam 10 évvel ezelőtt, nem pedig a frekvencia illegális használatával.:)
  • Petko
    #8
    Hát szerintem Magyarországon WiMax szolgáltatás sose volt és nem is lesz már.
    Csak az elmúlt 10 évben a vidéki településeken kezdett mindenféle garázscég nagybani "internetszolgáltató"-t játszani, hogy mindenféle tákolt antennával és erősítővel kültérre sugároznak 2,4Ghz-es wifin. És persze az NMHH, illetve az elődje a NHH magasról szart az ilyen jogsértésekre - feltehetően mert jól megkenték őket, vagy csak lusták voltak egyszerűen dolgozni. Bár az igaz, hogy ezzel a dologgal én is 10 évvel ezelőtt foglalkoztam, de akkor a frekvenciagazdálkodási törvény/rendelet mellékletében ez a tartomány szigorúan 100mW-os teljesítményig volt használható lakossági (nem üzleti szolgáltatási) célokra.
  • Attilawap
    #7
    Különben igazad van. Tudtommal a mikrohullámú internet sugárzó szolgáltatók a WIMAX segítségével sugároznak, ami 3,6 Ghz, ha jól tudom. De hogy tudta lopni a netet egy 2,4 Ghz-es vevővel?? Gondolom nem WIMAX vevővel csatlakozott, mert ahhoz kell felhasználónév meg jelszó. Vagy feltörte azt?
  • Petko
    #6
    Egyszerűen egy házilag csinált 2,4-es vevőfejjel illegálisan csatlakozott wifire.
    Csak a kedves rendőrség viszont azt nem "észlelte", hogy ezen a frekin illegális internetet kültéren szolgáltatni. Szóval valószínűleg aki feljelentette a hapsit az sokkal komolyabb frekvenciagazdálkodási jogszabályt sértett.
  • Tinman #5
    ROFL... az év bűnesete felderítve!

    Holnap trafizni fogunk, mer' szógágatunk' és védekezünk.

  • fonak
    #4
    Hülye kérdés, de mit is csinált? Azzal, hogy leárnyékolom az antenna fejet (LNB-t) egy kutyakonzerves dobozzal, hogy nem csatlakozom az internetre?!
  • drsx
    #3
    Kíváncsian várom, mikor tiltják be a kutyakonzervet mint vétség elkövetésére alkalmas eszközt...
  • ostoros
    #2
    Azért a szakértelmet el kell ismerni. Nekem ez eszembe sem jutott volna :)
  • lamer the true
    #1
    Ezaz!

    Börtönbe a gonosz terroristával!