2
 • kvp
  #2
  A wifi nagyon rossz energiahatekonysaggal dolgozik, bar kepes gyors is lenni. A mobilnetes hozzaferes jobb hatekonysagu, nagyobb hatotavolsagu es raadasul mesterseges forgalmi es savszel korlat nelkul nem is annyira lassu.

  A tv frekvenciakra az lenne az idealis megoldas, ha 4G-s mobil halozaton adnak ip multicast-tal az osszes csatornat. Ezzel jelenleg az egyetlen gond a 4G lefedettseg hianya. A wifi eseten viszont relative jo otlet elvinni a viz altal legjobban elnyelt frekvenciarol, mivel igy az elolenyek nem arnyekolnak annyira es csokkene az elettani hatasa.

  Az egyetlen amire nem tudok jobbat mondani, az a meglevo fm radiok problemaja. Elvileg 2014-ig le kellene cserelni oket digitalis rendszerre, viszont jelenleg nem leteznek hasznalhato digitalis radio vevok, tovabba az eu altal szabvanyositott technologia nem terjedt el a vilagon. Ennel mar az is jobb lenne ha a dvb-t rendszeren adnanak radioadasokat is. Persze csak miutan a mobiltelefon es ebresztoora gyartok integraltak a dvb-t vevoket minden termekbe. Azert erdekes lesz amikor 1-2 ev mulva mar tilos lesz hagyomanyos villanyegoket hasznalni, nem lesz analog tv es radio, hanglemez, kazetta es cd sem. Nagyjabol ekkoriban akarjak lekapcsolni az utolso vezetekes telefonokat is. (statikus /csak egy cellaban hasznalhato/ asztali mobilt kapnanak helyette az utolso elofizetok) Ha nem lett volna a mostani valsag, mar tullenenk ezeken.
 • kjhun
  #1
  ...el kell érni, hogy a 2.6 GHz-es és a 3.5 GHz-es sáv maradéktalanul a mobilszolgáltatások rendelkezésére álljon.

  Akkor, mi a búbánatot akarnak a 4G miatt a 800Mhz-es sávban?? 800 vagy 900Mhz, az terjedési szempontokból/lefedettségben nem sokat oszt szoroz. Próbálj meg a semmi közepén (pl. a Hortobágyon, vagy sok helyen, ahol 5-10km-nél közelebb nincs is torony) 20-50Mbit/s-el várt sebességgel netezni. Nem fog összejönni. Beltérben meg pláne. Inkább maradna meg a digitális TV-adók számára a 800Mhz-es frekvenciatartomány. A bolond angolok felszámolnák az UHF sávot, és optikán adnák a tv-t. Remélem a WiFi kinyírja a mobilnetet annyira, hogy a jelenleg használt frekvenciák elegendőek lesznek hozzá, az igények kiszolgálásához. Csak bohóckodás az egész a lassúságával, és a forgalmi korlátaival együtt. 500MB-ért 2 lepedőt kérni.