27
  • Ender Wiggin #27
    ezt mire írtad?
    az implire a fogászati rendelőn múlik, hogy mennyi a garancia. de nem ez a lényeg, hanem egy fontos szempont, ami miatt nem adhatnak hosszabb garanciát.
    a péciensek nagy része nem kooperál. nem tartja be a szabályokat, ami segítené, hogy a csavar becsontosodhasson és sose gyulladjon be. dohányoznak, nem mossák a fogukat, nem mennek rendszeres kontrollra. jó vicc, adjon hosszú garanciát a fogorvos, miközben időzített bomba van a szájukban, mert nem tartják be a műtét előtt aláírt szerződést.
    biztos lehetsz benne, hogy ha a saját fog növesztés valósággá válik, arra is lesz garancia, és szintén nem élettartam, a fenti problémák miatt. okoskodni mindenki tud, de betartani, amit az orvos most, soha senki.
    ennyit a garanciádról...
  • Inquisitor
    #26
    Majd ha implantátumra nem max. 5 év garanciát adnak, hanem 50-et ...
  • Ender Wiggin #25
    Jézusom, mintha 12 éves kisgyerekekkel vitatkoznék. A titán implitől miért nézne ki a szád, mint egy oroszé teli fémfoggal? Az implant csavar az állcsontban van, nem látszik, arra ugyanúgy pl. kerámia korona kerül, mint egy sima lecsiszolt fog esetében. Csak egy röntgen képen látszik, hogy impli van a szájban...

    A fogtechnikus nem fog ilyesmit megtanulni, mert ezt a őssejt laborokban végzik - felteszem biológusok, orvosok stb.

    Egy jól felszerelt fogtechnikai laborban 40-50 milliós felszerelés van, biztos örülni fognak, ha ez megvalósul...

    És ne hidd, hogy ez a fognövesztés kezdete. Már vagy 6-8 éve képesek voltak ugyanerre a bravúrra - csakhát ugyanígy használhatatlan a gyakorlatban egy ilyen fog. Ebben a hírben csak a vizelet az újdonság.
  • teddybear
    #24
    Ízlés dolga. Ha szereted, hogy úgy néz ki a szád, mint egy oroszé, teli fémfoggal, akkor csináld.
  • johnfly
    #23
    "Az implantátum egy dolog, de a valódi testrész mindig kívánatosabb"

    Mert újra ki lehet húzni, vagy gyökér kezelni? Mazochizmus 4ever! A titániumot egyszer megcsinálják oszt azzal temetnek el.

    A tévedés jogát fenntartom.
  • teddybear
    #22
    Neked nem volt fogszabályzód? De ha végképp elszabarintják, akkor meg kiveszik, és esetleg újrapróbálkoznak. Ha nem megy akkor meg marad a fogpótlás.

    A fogtechnikus meg majd megtanulja, hogy hogyan kell klónozni a fogat.

    Az implantátum egy dolog, de a valódi testrész mindig kívánatosabb.

    Én is tudom, hogy sok időbe fog telni, míg ez összejön, de valahogy el kell kezdeni. Most itt tartunk.
  • Ender Wiggin #21
    "mert amíg kifejlődik, van idő korrigálni"

    Ezt hogy érted? Amíg a egy fog fejlődik, addig az állcsontban van, nem férsz hozzá! Előtörés után már csak a gyökér formálódik. És még is milyen korrekcióra gondoltál? Itt a lényeg az antagonista (azaz a szemben lévő) fogak rágófelszínéhez való igazodás lenne a lényeg. Ha növekedés közben te hozzányúlsz a csírához, akkor annak vége. Sokszor csupán az a trauma, hogy a maradó csíra feletti tejfogat elővigyázatlanul távolítják el, megállítja az előtörést.

    A fogtechnikus mire képzi át magát? Buszsofőrnek? Mert a fogászatban nem lenne rájuk szükség.

    Ha elolvastad a lentebb írt problémákat, akkor sajnos belátható időn belül még mindig az implantátum a nyerő megoldás.

    Arról ne is beszéljünk, hogy egy új láb semmilyen karbantartást nem igényel a gazdájától, de a fogait (és fogínyét) igazából csak 20-ból egy ember ápolja. Hiába adnál ezeknek új valódi fogat, ugyanúgy leszarnák, mint azok közül sokan, akik milliós pótlás utáni műtétet követő első minutumban rágyújtanak - pedig megmondták nekik, hogy a sebgyógyulásra semmi sincs olyan rossz hatással - és ugyanúgy hagyják, hogy korallzátony képződjön a pótlásokon fogkőből, mint amíg saját fogaik voltak...
  • teddybear
    #20
    "Bár a fogak minden emberben hasonlóak, mégsincs két egyforma nagyörlő például."

    Ezért kell fogcsírát beültetni, mert amíg kifejlődik, van idő korrigálni. A természetesen növő fogsorok sem szép, szabályosak.
    Ami pedig a fogtechnikusokat illeti, legfeljebb átképzik majd magukat. Ha sikerül kifejleszteni a megfelelő eljárást, már csak elszánás kérdése az egész.
    Ami pedig a fémfogpótlást illeti, van ugye a művégtag is, de a rokkantak többnyire mégis egy saját kezet vagy lábat szeretnének.
    Még ha a műlábbal gyorsabban is tud némelyik futni.
  • teddybear
    #19
    Tulajdonképp zápfogból van a legtöbb. De ez még mindig az út eleje, még rengeteg idő, amíg lesz ebből valami.
  • Xellos999
    #18
    Ha mást nem, metsző fogakat tudnak majd így pótoloni, azoknál nem számítanak a minimális eltérések.
  • Ender Wiggin #17
    ezt írtam én is, hogy nem valószínű, hogy mi ezt effektíve megérjük.

    Jah, meg még valami. Bár a fogak minden emberben hasonlóak, mégsincs két egyforma nagyörlő például. Ideális esetben az okklúzió elég individuális, a csücsök-barázda érintkezésbe egyetlen rossz helyen lekopott csücsök, vagy túlméretezett fogtömés is olyan szinten tud beleszólni, hogy abból fájdalom, izületi problémák lehetnek. Akkor gondoljunk bele abba, hogy mekkora az esélye annak, hogy egy ilyen teljesen random anatómiájú fogat effektíve lehet majd használni? Ja, persze, be lehetne csiszolni...csakhogy azzal a zománc épsége kompromittálódik és ez a legkevesebb.

    Plusz kíváncsi vagyok, hogy mondjuk a fogtechnikus szakma mit szól az ilyen kutatásokhoz? Sokmillió ember maradna munka nélkül...(hacsak maga az eljárás majd nem kerülne egy titán impli+felépítmény+korona vagy egy fogsor árának százszorosába).
  • teddybear
    #16
    Ami azt illeti, egy alapkutatás kezdetén vagyunk. Azonkívül például a vérátömlesztés kezdeti kísérleteibe is többnyire belehaltak az alanyok. Most meg rutin életmentő eljárás a mentőautóban is.

    Még sok víz fog lefolyni a Dunán, hogy ebből a helyi fogorvosi rendelős rutin legyen, de valahogy el kell kezdeni.
  • nextman
    #15
    Ez am a Recycling tetofoka!
  • Ender Wiggin #14
    "egy előkészített fogkezdeményt ültessenek be a kihúzott fog helyére"

    ez sem ilyen egyszerű, lévén semmit sem tudnak arról, hogy miként lehet megmondani egy ilyen fogkezdeménynek, hogy örlő vagy metsző legyen belőle, azt hogy milyen irányban nőjjön ki és az is elég valószínű, hogy a maradófog csíra fejlődése valamiképpen összefügghet a tejfogakkal is.

    aztán ennek a művi csírának a manipulációja, kifejlesztése meghaladja egy fogászati rendelő lehetőségeit, egyszerűen túl komplikált az implantátumokhoz képest. az anyagi vonzatáról ne is beszéljünk. ezt - mint rutineljárást - talán azok érik csak meg, akik most születnek.
  • teddybear
    #13
    Abban igazad van, hogy a fog nem csak a zománcból és a többi csontból áll. Ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan rögzül az állkapocsban, mert elsősorban rágásra használjuk, ami komoly fizikai terhelést jelent.

    Szerintem ez a kísérlet arra lesz jó, hogy ha szükségessé válik egy fogpótlás, akkor egy előkészített fogkezdeményt ültessenek be a kihúzott fog helyére, amiből kifejlődik a normális saját fog. Azaz el lehet felejteni a protkót.
  • Ender Wiggin #12
    csak két dologben vannak eltévedve a tudósok:
    1 - a fog nem csak egy kemény henger, amit berakunk, aztán jóvan. az csak egy kemény burok, amiben még élő, aktív sejtek vannak, ahhoz, hogy 100%-os legyen a fog, az állcsontok ereivel és ideigeivel is létre kell hozni a kapcsolatot (ha nem jön létre, elhal ennek az új fognak a bele is), különben semmivel sem jobb, mint egy titán implantátum, sőt, a györkérkezelt fogak alapján biztosra vehető, hogy törésre lesz hajlamos és akkor az egésznek semmi értelme.

    2 - a fogak apró szalagokon felfüggesztve ülnek a fogányban, tehát megint csak akkor van értelme ezzel az egésszel szenvedni, ha az egérben fejlődő fog körül ép fogágy is kialakul, amit át lehet vinni az állcsontba. Ha nem, akkor megint csak jobb a titán, mert annak felülete az állcsontok sejtjeit csontképzésre buzdítja, szemben ezzel a kifejlődött foggal. Gondoljatok csak bele, van olyan eset, mikor valakinek valamileyn okból kijön a foga, ép, fizsóban áztatva elrohan az orvoshoz, aki visszateszi az üregbe, sínezi és aztán vagy becsontosodik, vagy nem. De teljes értékű sosem lesz, eleve az idegnek és a keriongésnek lőttek benne.

    Ez a két dolog egyelőre számomra elég kétségessé teszi ezt az egészet, a mi életünkben még nem valószínű, hogy lesz jobb megoldás az implantátumoknál. Esetleg a rendszeres fogmosás...
  • RedRiot
    #11
    Miért növesztenénk nekik gerincet, hiszen van nekik! Igaz ugyan hogy takonyból van, de van! :)
  • teddybear
    #10
    Politikusnak gerincet? Ez már sci-fi a köbön!
  • Elemir
    #9
    fájjon a fogad és húzzák ki, de 5x ám! :)
  • Szefmester
    #8
    Tulajdonképpen a veséből származó és leváló sejteket módosítják hogy elérjék az eredményt. :) Kikaphatnák szikével is csak az kicsit jobban fáj altatás nélkül, altatásban hugyozni meg elég cinkes dolog. :D

    Kicsit óccsósítani kellene ezeket a terápiákat és akkor a fogimplantok el lennének felejtve.. meg sok más egyéb betegség.
  • KopaszIsten
    #7
    "a Kínai Tudományos Akadémia tagja kollégáival emberi vizeletből vett őssejteket"

    Ne bassz már! A drága jó őssejteket kihugyozzuk (amiért egyesek ölni tudnának)? :D Ej, de pazarlás. ;)
  • errorista
    #6
    Nekem a mostani fogaim is vizeletből vannak, az baj?
  • flashpointer
    #5
    Így növeszthetnénk gerincet a politikusoknak
  • AgentKis
    #4
    Ja de örökölhető!
  • who am I 7
    #3
    "rendkívül jó titán fogimplantátumok, " aham, csak az árát elfelejti mondani.....
  • Petka
    #2
    Új értelmet nyer a fogazás bizonyos élethelyzetekben... :D
  • wraithLord
    #1
    "Van egy olyan érzésem", hogy a fog fejlődésének fontos része, hogy az állkapocsnak melyik részén található a kezdemény. Bár azt a környezetet (pl. bizonyos molekulák koncentrációgradiense) is lehet mesterséges körülmények között reprodukálni. Elvileg.