A Blu-ray utódján dolgozik a Sony és a Panasonic

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Korábban rengeteg dvd-t írtam, alapvetõen nem volt vele gondom, persze (több százból) elõfordult, hogy valamelyiket nem olvasta be. (Praktikus volt, mivel Dvd videókat tároltam.)
Vettem BD írót, néhány lemezt csináltam, írtam is ki, de ezt a formátumot szinte átugrottam és inkább winchesteren tárolok.
Sok saját videó-, hanganyag van, néha egy-egy mappa mérete 60-70 gb, így könnyebb vinyón tárolni. Megcsinálom az anyagot BD formátumra, hogy legyen: 2 hangsáv, menü stb, de nem írom ki. Online is el tudom küldeni, mondjuk ez beletelik egy napba...

Mivel nem töltögetett filmekrõl, sorozatokról, hanem pótolhatatlan saját anyagokról van szó, vettem 2 TB külsõ hdd-ket és szépen párba raktam. Lemásolva minden duplán 2 hdd-n. Így alapvetõen biztonságban érzem magam. És mivel kb 4 TB anyagról van szó, kényelmetlen lenne máshogy tárolni, így viszont biztonságosnak érzem, igaz áldozni kellett rá...

Az én szempontomból sem tûnik ez a technológia hasznosnak, hacsaknem menne le az ára a BD áráig. Inkább a HDD-k kapacitásán és megbízhatóságán(!!!) dolgoznék.
narumon
"25k körül van egy BR író. Ennyi pénzbõl egy 2TB-os merevlemezt lehet venni, vagy két kisebbet, ha többszörös redundancia a cél."

Ez íróban egyszeri "befektetés" amit jelen esetben én már 2-3 éve megléptem.

"BR lemeznél ennyibõl kijön 10 normális lemez - mert nem hiszem, hogy 300 Ft egy márkásabb és minõségi BR lemez és újraírható lenne ez - és az író, ami 250GB, vagy ha dupla rétegû vagy mifene, akkor is csak 500 GB. Négyszer magasabb fajlagos költség."

Újraírhatóra nincs szükségem, lévén ezeket én eltárolom nem pedig folyamatosan használom.

"Apró gond, hogy szerintem ez nem igaz. Egy álló vinyó és egy álló lemez állag romálása nem ugyanaz tapasztalatom szerint."

Sajnos HDD az elég jól megtud halni álltában - sajnos jártam már így.

"Ezen felül a vinyó sokkal inkább újraírható, mint egy BR lemez."

Ezzel nem vitatkozom, de mint említettem nincs szükség újraírhatóságra.

"Mennyi is egy újraírható BR lemez? vagy 1-2 GB-ot is 25 GB-os lemezre írsz? Ha nem, akkor ameddig felgyûlik 25 GB, addig 2kockáztatsz" (?) és vinyón marad?"

Bizony addig kockáztatok és vinyón van - márcsak azért is mert meg kell szerkesztenem, összevágnom, editálnom, effekteznem. Ezt sajnos csak HDD-rõl lehet megtenni.

"Van egy 22 éves 200 MB-os vinyóm, mûködik. 10 éves CD és DVD lemezem soha nem volt, ami mûködött volna."

Nekem mint a múltkor említettem még az elsõ írt CD-m is hiba nélkül olvasható. HDD-bõl az évek folyamán 4-5 legalább meghalt már.

"A backup vinyót visznont nem kell állandóan járatni, ki lehet szedni a gépbõl és lásd, 20 évig is elláll."

Sajnos tévedés. Ha idõnként nem rakod be forgatni akkor szépen elhullanak róla az adatok - több éves állás után nekem komplett FAT tábla ugrott le róla.

"Látható, hogy ugyanakkora pénzbõl többszörös redundancia biztosítható HHD-vel és a tárhely is több."

Ez csak kezdõ számításnál igaz. Nekem van olyan hónap, hogy 8-10 BD lemezt is kiírok - erre nekem tisztább és szárazabb érzés az 1 felvétel 1 lemez.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Tetsuo
Átlagos esetben, a nem gyári préselt, vagyis írott optikai lemezek 1-2 évtized alatt bomlanak annyit, hogy komoly adatvesztéssel jár.
Az audio-lemezek hibakorrekciója egy darabig elfedi/javítja ezt az adatvesztést, de adatlemezként szinte biztos a hiba.
A tárolás korulményeitol és a gyártótól ill. az anyagminoségtol fugg a pontosabb idotartam. Talán az írás módjától is.

Én személy szerint utálom az optikai lemezeket, mert mindaz igaz, amit Molnibalage írt róla, de elhiszem, hogy valakinek pedig pont az kényelemsebb a HDD-vel vagy a pendrive-val szemben (bár nem értem, hogy hogyan).
/A személyes tapasztalatokból nem lehet általánosítani, ahhoz tobb infó kell. ;)/

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Molnibalage
Ki lett próbálva. Én minden lemezt ellenõrizve írtam le. Szóval nemhogy kapufa, de mellé...

A vinyó hangja köszönõviszonyban sincs a DVD meghajtóéval.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Erre semmi szükség, én még mindig dvd-t használok"

De sokan MÁR nem! Egyszerûen halott dolog szvsz az optikai lemezek piaca és arra való fejlesztés.

Az a lemez valószínûleg már a kiíráskor tönkre ment :) de hát akinek luxus kipróbálni a kiírt lemezt, az így járt.

A DVD nem jó semmire, mert túl kicsi, de arra a kevésre jóval megbízhatóbb mint egy HDD.

Blu ray jó lenne backupra, a probléma az vele hogy a lemez kurvadrága.

Egyébként a DVD az egész megbízható volt, CD-nél volt olyan idõszak amikor sárgulós lemezeket gyártottak, de annál is jól láthatóak voltak az elõjelek.

Az összes dvd-m teljes sebességgel olvasható ami írás után is az volt, még a 8 éves 40 forintos ridisc-ek is, hát még a verbatim-ok :) Ja és az írás utáni teszt szart sem ér, elhibázott lemezre is azt írja hogy jó, a megbízható ellenõrzés az volt hogy elkezdesz másolni róla.

Egyébként a DVD-knél, egyáltalán nem volt jó lassan írni, mert amire tervezték akörül lehetett jó minõségben írni rá, lassú írás csökkenti az élettartamot. Én a 8x-es lemezeket 6x-en írtam, a 16x-ost pedig 12x-en.

Jó lenne egy olcsó nagy kapacitású optikai lemez mentésre, vagy normális árú szalagos cucc, mert a HDD-n fontos adatot tárolni olyan mint egy dinamittal megrakott autóval versenyezni. A felhõ pedig kevés/drága.

Egyébként nem tudom feltûnt-e de a HDD mechanikus szerkezet és kurva hangos, és ami a legidegesítõbb, rezonál, alacsony iszonyatosan idegesítõ frekvenciákon, lüktetve, és ha 2 vinyó búgása összegerjed... na az agyhalál.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Molnibalage
Nekem a backup azt jelenti, hogy amin napi szinten dolgozom, az ne vesszen el. A több száz GB film és sorozat nincs kettõzve, meg sok más olyan dokumentum, ami azért van, hogy majd öregkoromban talál elolvasom. Tehát arról van szó, hogy pl. a MOD amin dolgozom, a cikk/könyv/stb. amit írok, az napi szinten legyen elmentve. Erre a DVD alkalmatlan, drága, körülményes. Pendrive betesz és 1-2 perc alatt minden lementek. A DVD ennyi idõ alatt kis túlzással fel sem pörög...

(A kész és lezárt anyagaim 2 HDD-n vannak.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Nálam a rövidtávú és rendszer backup flash, a hosszútávú meg HDD. Tehát mi szükség van DVD-re? Semmi. Napi szintû backupra DVD eleve alkalmatlan..."

nos inkább nem kötekszem, annyit pontosítok, hogy a kérdés úgy lenne helyes, hogy neked miért lenne szükséged DVD-re. A komolyabb backup rendszerek azok vagy MO vagy szalagos egységek. HDD-re senki nem backupol. Rendszer mentést meg végkép nem szokás flasre tenni. Napi backup nalam egy file szerverre megy. Onnan meg hetente MO-ra. Nincs back. Ja a rendszer mentést csak 1x kell elvégezni amikor bekonfigolja az ember (továbbá ha változtat rajta, de szerver esetén ez nem olyan jellemzõ). Az user rész op.rendszere, meg image-ben van tárolva a file serveren (+backup MO-ra). Egy darabb vinyón nincs olyan adat ami csak ott található meg.

Mess with the best, die like the rest Linux4ever

Molnibalage
Ár érték arányban érted a legjobbat? Nézzünk egy durva számítást.

25k körül van egy BR író. Ennyi pénzbõl egy 2TB-os merevlemezt lehet venni, vagy két kisebbet, ha többszörös redundancia a cél.

Tehát 25 vagy ~30k-ból kijön kb. 2x1000 GB, vagyis kétszeres redundancia vagy egyszeres 2000 GB backup. Tehát kis szórással ás átlagárral 13,75 Ft/GB jön ki.

BR lemeznél ennyibõl kijön 10 normális lemez - mert nem hiszem, hogy 300 Ft egy márkásabb és minõségi BR lemez és újraírható lenne ez - és az író, ami 250GB, vagy ha dupla rétegû vagy mifene, akkor is csak 500 GB. Négyszer magasabb fajlagos költség.

Fizikailag nehezebben sérül mind 10 a db darab BR lemez, mint 1 vinyó, ha azonosnak teszed fel üzemórára / pihenésre erõ meghibásodási valószínûséget. Apró gond, hogy szerintem ez nem igaz. Egy álló vinyó és egy álló lemez állag romálása nem ugyanaz tapasztalatom szerint. Ezen felül a vinyó sokkal inkább újraírható, mint egy BR lemez. Mennyi is egy újraírható BR lemez? vagy 1-2 GB-ot is 25 GB-os lemezre írsz? Ha nem, akkor ameddig felgyûlik 25 GB, addig 2kockáztatsz" (?) és vinyón marad?

Van egy 22 éves 200 MB-os vinyóm, mûködik. 10 éves CD és DVD lemezem soha nem volt, ami mûködött volna. A legtovább mûködõ és atomkarcos CD-et még 1996 táján írták és 2002-ig volt olvasható. A vinyók a hosszú üzem miatt mehetnek tönkre. A backup vinyót visznont nem kell állandóan járatni, ki lehet szedni a gépbõl és lásd, 20 évig is elláll.

Látható, hogy ugyanakkora pénzbõl többszörös redundancia biztosítható HHD-vel és a tárhely is több. Gyorsabban olvasható, újraírható és ott is beolvasható, ahol nincs BR olvasó. Mert a legtöbb embernek ilyen nincs.... Egyedüli bibi az, hogy adott estben 2 perc szerlés, míg be és kiszeded a vinyót. (Vagy még az sem kell, mert a újabb oprenszeren ki lehet kapcsolni a vinyókat, tehát az üzemóra és kockázat akkor sem megy fel, ha a gépben van.

(Vagy igen? Ha igen, akkor mi indokolja ezt?)

narumon
Én valahol középúton helyezkedem el; komolyabb gondom nekem sem CD-vel sem DVD-vel sem BD-vel nem volt még. 97-ben írt CD-m hiba nélkül olvasható most is, a DVDimbõl sem találkoztam hibással igaz bazi ritkán veszem elõ akármelyiket is. Viszont én még most is optikaira mentek - egyszerûen nincs jobb alternatíva. Sokat kamerázok ezért BD lemezekre írok 25GB - átlag 1 alkalom 1 lemez. Ha valami brutálisabb akkor 2 lemez, de azért ebbe elég sok felvétel felfér - persze a szarul sikerülteket/unalmasakat így is ki kell szanálni egy nyaralásból de miért ne tenném. 300 Ft körül van egy lemez - szerintem nincs jobb alternatíva jelenleg ezeknek a tárolására.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Molnibalage
Az olvasó hangos - hiszen mechanikus szerkezet, ami nagy fordulatszámon pörög, ezért soha nem használnám, ha van más alternatíva.

Molnibalage
Vagy másképpen fogalmazok. Az én gépemben a DVD író/olvasó akkor van használva, mikor Win7-et rakok fel vagy olyan játéknál, amit nem Steamen vettem meg. Volt olyan idõszak, hogy 1 évig nem használtam semmire.

Molnibalage
Mond ez annak, akinek a lemezei nagy része úgy ment tönkre hogy tokban voltak és csak installkor volt elõvéve. Haver kiírta az RTW-t és 3 hónappal késõbb a használatlan lemezt nem olvasta be egy olvasó sem.

HDD: bárhogyan tönkre lehet tenni, sõt bármikor magától bedögölhet, akár elõjel nélkül

Pontosan ezt tette a DVD-m. Eddig 3 vinyóm füstölt el, de abból egyet a táp rántott magával. A másik kettõnél meg volt elõjele a közelgõ bajnak.

Nekem személyes tapasztalat miatt senki nem tudja bebizonyítani, hogy a DVD ma jó bármire is.

Molnibalage
Phillips, Sony, Panasonic, TDK és társai. Ha ezek neked gagyik...

Ott rontotta el az iparág, hogy a DVD esetében hagyták lecsökkenteni a hibajavításra használt felület nagyságát.
CD esetében még a lemez felületének majdnem 25%-a hibajavításra volt hagyva, így elméletileg túlélt egy akár 8.5 mm karcolást is hiba nélkül.
DVD esetében ez már lecsökkent kb 10%-ra, hiába kétszer akkora a hibajavításra használt bitek száma, ha egy ugyanakkora karcolás 7x annyi bitet tesz használhatatlanná. Itt ment el a lemezek jó híre.

Ha valaki kijönne egy megbízható lemezzel amit gyorsan is lehet írni, még lehet jövõje. Legalábbis a filmes/zenei kiadók még mindig a régi profitot látnák benne...
Na nézzük. Optikai lemezt fizikai behatással (eltöröd, lekarcolod az írt réteget), vagy helytelen tárolással lehet tönkretenni (napon hagyva, nedves helyen, stb), de nem végtelen az élettartama. Viszont észrevehetõ ahogy döglõdik (lassul az olvasási sebesség), nem egyik napról a másikra történik. Aki fél évente leellenõrzi a lemezeit, nem veszíthet adatot optikai lemezrõl.

HDD: bárhogyan tönkre lehet tenni, sõt bármikor magától bedögölhet, akár elõjel nélkül. Sehogy sem tudsz ez ellen tenni semmit, csak ha biztonsági másolatot készített. Döglött HDD-rõé jó drágán elektronika cserével talán lehet anyagot visszahozni, egyébként kürt kft, és több százezer forint...

Flash tároló: túláram, EM hullám simán nullázza, amúgy nem rossz.

Szóval a lényeg hogy az optikai, és a szalagos tárolásnál megbízhatóbb nincs, HDD pedig messze a legmegbízhatatlanabb.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Megvallom oszinten passz :) Windowst szoktam telepiteni rola, de a mosas-szaritas elott 1 32 bites volt rajta, utana meg rogton format es 64 bites ment ki ra. Hogy a 32-es rendben megmaradt-e nem tudom, de azt igen, hogy amugy szuperal. Mondjuk azert nem probalnam meg 1x:D Akkor se, ha filleres dolog :D
Olvasgatva a korábbi hozzászólásokat, komolyan nem értem milyen lemezekre írogattak itt emberek. Nekem 7-8 éve kiírt arita meg ridisc lemezek(aki írt valaha dvd-t biztos találkozott már velük) is gond nélkül beolvashatók, kb. 100ból egy olvasási hiba fordul elõ, de azok többsége is olyan lemez, ami már kiírásakor is problémás volt.
És én anno nem finomkodtam, mindent 16x-os sebességen égettem ki, és lám semmi komolyabb probléma nincs a lemezekkel. Mondjuk azt elismerem, hogy kb. 6 év leforgása alatt 3 író cserélõdött a gépemben - ezért mikor a legutóbbi nec a gépembe került(ami már 4 éve benne csücsül, igazán sajnálom hogy kivonultak a piacról), csökkentettem az írási mennyiséget, és vettem egy usb-s vinyót + lett széles sávú net, így a dvd-írás manapság nálam kimerül az esetleges családi fotók, illetve fontosabb, maradandóbb doksik tárolásában.

BD-íróba már nem ruháztam be, nem túl olcsó, és hosszútávon egy winyó jobban megéri.
(az esetleges helyesírási hibákért és/vagy logikai bakikért elnézést kérek, ezt teszi 3 óra alvás)
Molnibalage
Nálam a rövidtávú és rendszer backup flash, a hosszútávú meg HDD. Tehát mi szükség van DVD-re? Semmi. Napi szintû backupra DVD eleve alkalmatlan...

és az adatok is rajta maradtak? :) mert akkor tényleg fasza a cucc!

"Az adattároló is eszméletlen sérülékeny és az olvasó szerkezet mozgó alkatrészekbõl, optikából, lézerbõ, stb. áll."
többnyire értem az érveidet de most lukra futottál. Mivel a vinyóban is mozgó alkatrészek vannak. Arról ne is besézljünk, hogy elég ha lökés éri a gépedet és a vinyódnak jó eséllyel lehet sanyi. Sõt: elég ha becsap 2 utcával arébb a menykû oszt a flashrõl és a hdd-rõl 1xre szálnak el a bitek. Az optikailag tárolt cuccok maximum fizikai behatástól mehetnek tönkre (leszámítva a hordózó anyagának a természetes öregedését)
Félre ne értsd: nem akarlak megyõzni, csak szemet szúrt, hogy a mozgó alkatrészekre hivatkozást már lejebb is említetted. Gondoltam megjegyzem, hogy a vinyó is tartalmaz ezt-azt, és ráadásúl a giroszkóp hatás miatt a mikronokra a lemez felet lebekõ fejnek nem biztos, hogy jót tesz ha a lemez vissza akarja nyerni a tengelye a függõleges állapotot. Értsd: meglökték a gépet, fej meg a lemezen landolt)
Szóval backup szempontjábol csak nagyon kõltséges megoldások jöhetnek szóba, ha tényleg biztonságban akarod tudni az adataidat.

a felmbontással én is így vagyok. Ha egy film szar akkor az szar HD-ben is, ha meg nem akkor jó 480 esetleg 720p-ben is.

Viszont: neked nem volt sráckorodban tonnányi vhs gyûjteményed? :) Esetleg öregednek (bár nem tudom hány éves vagy, lehet inkább neked)?
Na most sokan - pl. én is - így vagyok a filmekkel. Több mint 700 filmem van. Sokat 1 max 2 alkalommal néztem meg. De a két alkalom közt eltel valamikor 3-4 év is.(a legrégebbi dvd filmem 1997-es... néha-néha elõveszem) Én úgy vagyok vele, ha pl. meg akarom nézni az Androméda törzs 1971-es változatát akkor had ne kelljen vadásznom a torrent oldalakon míg megtalálom. Mert ha meg is van, nem biztos, hogy sokan osztják vissza (nem blockbuster már a cucc), akkor míg lejönn több nap is lehet. Addígra elmegy a kedvem tõle.
Ezért rüheltem a videó tékákat is. Most akarom nézni a filmet és nem majd talán valmaikor.

<#eljen>

hát ez nagy pech.
Viszont a backup-ot ütemezni szokás. Tehát pl. minden héten, ha nagyobb adatmozgás volt akkor 1 héten pl. 2x is.
Így elkerûlhetõ az, hogy esetleg 1-2 hónapnyi mentetlen adat legyen a gépen.
Családi fotók esetében meg azonnali backup a legjobb, mert ott már 1 nap is komoly gond lehet, ha az a nap pl. valmaiért fontos volt az illetõ életében (szülinap, esküvõ stb...)

"mindig messze magasabb lesz, mint egy flash alapú technológiája"
vitába szálnék veled. A flash elekronikus elven tárolja az adatokat. Nem alkalmas hosszútávú adattárolásra. Ráadásúl még arra sem nagyon, hogy azon napi szinten több tucat i/o mûveletet hajtsak végre, ráadásúl minnél jobban telik, annál lassabb lesz. Bakcup-ra a sztem alkalmatlan ez miatt. Sztem nagyon sok ember backup-ol optikai meghajtóra. Csupán csak azért mert 1Mb-ra bontva eleve ocsóbban jönn ki, még akkor is ha 10 évente újra kell írnia a lemezeit. Továbbá mint feljebb említettem kevésbé sérülékeny a tisztán elektronikus tároláshoz képest. Persze ez is sérülékeny, de ennek azért jóval több kell, mint pl. egy mágneses mezõ, esetleg sok i/o mûvelet. Sajnos a jelenlegi optikai tárolók adat tárolási idejét nagyon nagy mértékben befolyásolja az anyag amin az adatok vannak. Mivel a mûanyagok (mindegyik) öregszenek, pláne ha uv-t is kapnak ezért hosszútávon ez sem igazán jó, de még mindíg jobb mint a flash. (megjegyzem: a cd/dvd/bl lemezek mind azonos anyagból készûlnek. Egy írt BL lemez sem fog 50évig tárolni semmit, max 10-15 évig.)
Én anno végig rágtam magam már ezen, és arra jutottam, hogy ha fontosak az adataim, akkor azokat MO lemezre kell tenni. Ezért beruháztam. Max. 1.3Gb van egy lemezre téve. Ezzel elejét veszem a hatalmas adatveszteségnek, egy esetleges lemez sérülés esetén (nem rég adta meg magát az 500Gb HDD. Több száz film ment a levesbe immed. Szerencsére volt backup róluk, optikai és magneto-optikai lemezeken. Lehet picit paranoid vagyok, de jobb félni mint... ;) )

Hat nem tudom...nekem van olyan 4 gb-os usb stickem, ami mar megjart 1 mosogepet es szaritot (tumble dryer) es meg mindig popecul szuperal :) Megneznem melyik korong csinalja ezt utana :D
Gondoltam hogy sokan a saját "vissza nem olvasható" lemez sztorit hozzák elõ, pont ezért írtam elõbb hogy CSAK MINÕSÉGI ADATHORDOZÓRA ÍRJATOK MINÕSÉGI ÍRÓVAL WAZZZE!!!
A Flash és HDD esetleg SSD megoldások még annyira sem adatbiztos megoldások mint ahogy azt egyesek hiszik, egy ilyen elektronikai készülék élettartama sokkal több mindenen múlik mint egy Optikai adathordozóé. Hiszitek vagy sem de ez így van.
zola2000
Nekem a régi film dvdim mind lejátszhatóak, és ez is erre lesz jó: tartalom terjesztésére.

keressetek csak rá az ebayen arra hogy "video cd", és mit találtok? Csak ázsiai doramákat. Könnyen lehet hogy pár év múlva itt "agyontömörített" 4k filmeket streamelünk, ott meg inkább tökéletes minõségben veszik meg ilyen lemezen. Meg video játékhoz is egyre több hely kell.

A

Én támogatom a dobozos megoldásokat mert pl Adobe új ötletétõl falra mászok... Értsd ezalatt: Ha megvásárolok egy szoftvert akkor azt "idõtlen idõkig" akarom birtokolni és nem akarom fejõs tehénnek érezni magam.

@fecg21: Annó ('95) amikor 5.000 Forintért írták a CD (600MB) lemezek darabját 1x sebességgel akkor a arany volt a hordozó réteg... az garantáltan kibir 50+ évet! Persze aztán jöttek a hulladékot gyártó cégek illetve esett a minõség még a márkás gyártóknál is kb a béka segge alá...

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

Molnibalage
Ja, és ha újraírhatóra nyomod, akkor még drágább és még lassabb az írás. Az újraírható DVD-m meghalt kb. 20 újraírás után. A pendriveomra csak néhány tízezerszer másoltam fel anyagot...

Molnibalage
Nem értem, hogy a te példában a bringás miért ne pendrive-ot vigyen...? 40 GB DVD-n kírva min sebességen és ellenõrizve, ha elsõre sikerül hány óra is? 10 DVD-nek egy táska kell. Egy 32 GB-os USB mérete mekkora is? A másolási idõ mennyi is? Bocs, de a DVD az én szememben egy vicc. Az adattároló is eszméletlen sérülékeny és az olvasó szerkezet mozgó alkatrészekbõl, optikából, lézerbõ, stb. áll. Én, ha pl. filmet veszek elõbb venném pendriveon, mint DVD-n. Kell a fasznak az a berregõ szar meghajtó.

<#eljen>

Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?

AgentKis
"Azért is fontosabb a nagyobb tárolókapacitás, mert a képminõség és a felbontás folyamatosan nõ, egy Ultra-HD felvétel jóval nagyobb helyet foglal, mint egy HD-videó." Na de nem a végtelenségig, mert már most is nagyrészt értelmetlenül növekszik. Ha nem akarunk "képkockánként" külön-külön megcsodálni filmeket, akkor már a HD is az éleslátás alatti méretû pontokkal dolgozik. Márpedig ez az igény lehet, hogy néhány embernél megvan, de azért tömegeknél hiányzik. Nekem egy film már 480p-n is "átjön". Nem éreztem késztetést még sohasem, hogy megnézzem nagyobb felbontáson is, amit elõször kisebben láttam. Ezért nem igazán értem ezt a felbontás-hajszolósdit. Azt sem gondolnám, hogy az összes filmet amit megnézek, vagy majd egyszer meg fogok nézni, évtizedekig tárolnom is kellene, porsodó vacak lemezeken. Mégis minek?

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...

Engem meg hagyott cserben pendrive... nah akkor most én is köpjek a padlóla ha valaki azt mondja hogy pendrive? Az sd-kártyákkal meg már többször is megjártam. Most mondhatom ezután hogy a flash technológia halott számomra?

Azokon a környékeken ahol a stabil és szélessávú net nem mindennapi luxus hanem a luxusok luxusa és leginkább meseszerûnek tûnik ott majd biztos jó ötletnek fogják tartani azt hogy "van egy 40GB-s gyûjteményem.. várj átküldöm neten" miközben ha kiírja lemezre, felpattan bringára és átteker gyorsabban átjut az anyag?
Petka
cöh... A 72 éves lyukkártyáim még mindig olvashatók, nem értem mi a gond az optikai adattárolással... <#idiota>

Molnibalage
Egy egyetemi tárgyam azért szállt el, mert meghalt a vinyó és a backup DVD-m is. Azóta van az, hogy ha bárki optikai adattárolást említ, én legfeljebb köpök egyet a padlóra. Kb. összefoglalja a véleményemet. Azóta amin dolgozom, azt legalább 3, de néha 5 (!) helyen tároltam. Otthon két vinyón, egy pendrive, a céges gépem és a céges fájlserver. Na, azóta nem volt adatvesztésem, mert még a pendrive sem hagyott soha cserben.

Anno az írt RTW CD-ket sem olvasta be úgy, hogy 3 hónapig tokban voltak. Egy CAD tervezõszoftver CD sem volt soha használva, 2 év után fel sem ismerte.

A CD/DVD-m nagy részét kidobtam már, a nagy részük csak "emléknek" van meg. Kidobáskor a cuccok kb. 20%-át nem olvasta be semmi, pedig a legöregebb is cask 4 éves volt..

Az optikai adattárolás mára egy vicc. A flash technológia hülyére veri.

Ennek a sikere erõsen kérdéses.
Maximum csak tartalom terjesztésben látom a jövõjét, mert oda kevés lesz a Blu-ray, ha bejön a 4K-s felbontás.

De abban már nem hiszek, hogy olyan elterjedt lesz, mint a DVD. Elõször is 2015-ig akarják a szabványt megalkotni. Még legalább 1-2 év a gyártósorok felhúzása, + 2-3-4-5 évig gondolom arany áron lesz. Tehát ez gyakorlatilag 2020 környékén lehetne ténylegesen elterjedt technológia, addig meg hol fog már tartani a HDD ipar? 20 terra/HDD? Legalábbis a moore törvény szerint, ami ezidáig nem csak a chippekre, de a HDD-kre is mûködött. Most persze, ha jönnek a kartelezéssel, meg pár újabb árvíz sztoryval, akkor persze lehet, hogy be fog lassulni azon a fronton is a fejlõdés.

Ami a lényeg, hogy mire ez piacképes lesz, pont annyit fog tudni arányaiban, mint ma egy DVD vagy legjobb esetben egy Blu-ray lemez.
Ha pedig abból indulunk ki, hogy a Blu-ray azért nem terjed, mert horror áron van, akkor ennek a technológiának is az ár határozza meg a sorsát. Ha olcsón elõ tudnak állítani az írót, és lemezt (10k egy író, 100 forint max 1 dollár egy lemez), és nem tartják mesterségesen drágán, mint most a Blu-ray-t, akkor lenne létjogosultsága az átlagusereknél is, de drágábban felejtõs. A PC-k háttérbe szorulásával pedig ez az állítás egyre csak igazabb lesz.
Nekem meg a 5 éves DVD íróm a noname lemezeket amiket 4 éve megírtam még most is beolvassa! valamit elronthattam... Volt egyszer hogy megpróbáltam csinálni egy biztonsági másolatot de csak a 4. volt olvasható, de ott inkább a védelem okozott gondot és a lemezíró progi megfelelõ beállítása.

Legnagyobb adatvesztésem pontosan egy új vinyó beszerelésénél volt amikor is a régi vinyó motorja tökéletesen megdöglött... Most elõ fogtok jönni a backup fontosságával, és ln pedig most mondom ismét hogy pont backupolni akartam a vinyós mókázást, és nem a szutyok szar dvd-t (akkortájt még hallgattam a divatmajom barmokra akik szerint ez vagy az felesleges)
Molnibalage
A zsír új DVD írom - eggyel korábbi a mostaninál, az elsõ 3 lemezbõl 2-õt elrontott úgy, hogy minimál sebességnen volt írva és lement az ellenõrzés. Kiszed, berak és be sem tudta olvasni. Nem, nem noname DVD volt.

Egy 300 GB-os optikai lemezen annyi adat van és olyan drága, hogy kétszeres redundanciával is tárolok adatot vinyón. Ja, a vinyót meg lehet és kell is partícionálni...

#5 FoodLFG: "optikaiiii? Megmosolyogtató és szánalmas egyszerre."

Ha egy vinyó megadja magát akkor rosszabb esetben az összes adatod elvész, de ha egy lemez megy tönkre attól még a többi jó marad.<#smile> Az pedig alapszabály hogy jó minõségû lemezekre kell írni jó íróval.
Az árakat tekintve már egész tûrhetõ a helyzet a BD javára mert ebay-rõl rendelve 6-700Ft darabáron megvásárolható, ezzel az árral kb azonos tárolókapacitásunk lesz mint egy 2TB-os vinyónak csak éppen nincs szükség további energiára a fenntartására. Irkálni én se szeretek de ha egyszer meg van írva a lemez onnantól kezdve csak egy tárgy mint egy könyv.
Molnibalage
Mikor esik már le, hogy ez a fajta adattárolási mód halott és zsákutca? Emberemlékezet óta nem írok DVD-t sem, max. évi 1-2-õt. Az írók élettartama rohadtul véges, tele van mozgó alkatrésszel és zajos is. Mióta vannak GB-is pendrive-ok, azóta a DVD szitne semmire sem jó. Lehet akármekkora, a rendszer teljes komplexitása és sérülékenysége mindig messze magasabb lesz, mint egy flash alapú technológiája. Ott kezdõdik, hogy maga az adathordozó mérete már ma is ellenszenvesen nagy...

A BR is kb. annyira szükséges, hogy még soha nem láttm BR lemezt, nemhogy használtam is volna...

Erre semmi szükség, én még mindig dvd-t használok.
A még el nem terjedt Blu-ray -t leváltása egy új lemezes sérülékeny változatra!?
A holografikus sokrétegû adattárolás már nem új dolog de, lemondtak róla a körülményes kivitelezés és a sérülékenysége miatt pedig sok-száz Gb. férne el egy lemezen.
Minnél kisebb keresztmetszetû lézert használnak ráadásul több rétegben valamilyen polimer alapú könnyen karcolódó mûanyagba, ezt csak zárt tokozott kivitelben mint a MiniDisc tudják megvalósítani
Ha pár-száz Ft egy lemez és a hozzá tartozó író 15000.-Ft akkor lesz létjogosultsága különben halott ötlet!!!
Kösz a cikket!:)) A cikk hatására kinyitottam az olvasómat és megtaláltam a lemezt amit tavaly nyáron hagytam el.XD

kedves feck21 !
Azért még a 30 éves CD-k mûködnek, nekem a 20 éve írt CD-m is hibátlanul olvasható. Még az írható DVD-k is ha vigyázol rájuk, megfelelõen tárolod õket.
De ha az asztalon hagyják csúszkálni akkor percei vannak. És minél több adat van egy lemezen annál sérülékenyebb. Az optikai "memóriáké" a jövõ persze nem a forgóké. Mert ami elektronika annak véges az élete, a flash is csak PN átmenetek sokasága, és ezek halandók, néhány ezer üzemóra, a LED-k is "kiégnek" pedig az a leghosszabb élettartamul elektronikai alkatrész.
-És a 300 GB-n 290 GB fogja a másolásvédelmet elfoglalni...
És, a 7.2TB-os diszkekkel mi van?? Ilyen nagy kapacitású lemezekrõl szóló hír is volt pár éve itt az sg-n. Inkább optika-i lemez, mint sem netrõl kéne leszedni-e, amikor már megint, a forgalomkorláton törik a fejüket a szolgáltatók. Egy gyors DVD-ROM meghajtóval nem nagyon ér fel a 120Mbit-es net se. (16*-es sebesség, úgy ~21MB/s), a Blu-raynél meg a fene se tudja mennyi. Annak az árát is levihetnék már, 15-20k egy átlagos BR-íróért már nem sok pénzt, itt-ott 250-300Ft-ért megkapnád az egyszer írható lemezt is, nem 1.5-3k közötti áron. A DVD-k se sokkal olcsóbbak ehhez képest. A 4k/8k-s filmekhez, meg irdatlanul sok hely kell majd. Szerintem még BD-XL lemezeknél 1db nem lesz elég 1 filmre sem. Neten beszerezni streamelve/letölteni nem sok értelme lenne, max H.265/MKV formátumban. A flashdrive meg ha tönkremegy, akkor cseszheted. Míg, a lemez ameddig olvasható marad az egész, netán egyrésze, addig van esélyed lementeni róla az adatot. A nagyterjedelmû játékokat meg valami forradalmi tömörítéssel kissebb méretben is lehetne terjeszteni, a maiknál, és nem 5-15GB-nyi videókkal kéne megtömni õket. És még hol van a 3D-s/holos adattárolás még, ott aligha lenne helyigénnyel probléma.
Narxis
Az a kiadó hibája.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

shaddam
Aztán mégis drágább steamen 0 day a játék mint a boltban. Arról nem is beszélve hogy már 40 gigánál is azt mondtam töltse le az akinek 2 anyja van

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

MANOWAR
A Sony-nak jo par probalkozasa volt kulombozo szabvanyu lemezek bevezetesere, es bele is bukott, persze Japanban lehet elterjedt. Biztos nem fogok 5-6 eft-ert 1 lemezt megvenni az irojanak az ararol ne is beszeljunk. Nem bizok meg semmilyen optikai adattaroloban foleg ha ekkora adatmenyisegrol van szo. Inkabb valamilyen Flash drive. Ahogy latjuk a mostani allast a 300 GB-t nem is lesz lassan eleg pedig eleg soknak tunnik (pl 3-4 K filmek ha bejonnek, valoszinuleg a zeneknel is lesz meret valtozas)

Oldal 1 / 2Következő →