War Thunder: Ground Forces
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az utánpótlás csak részben omlott össze az időjárás miatt. Ott voltak még a megnyúlt hosszúságú és az óriási, bár front mögött lévő, de ellenőrizetlen, partizánok uralta térségeken átvezető vonalak. Illetve az általános felkészületlenség a télre. Mellesleg december elején a német offenzíva végleg befejeződött és a szovjetek átvették a kezdeményezést (amit '42 tavaszán megint elvesztettek), a leghidegebb hónap még csak ezután jött. Az időjárási körülmények mindkét felet sújtották, ahogy már lentebb is írták a sárba minden jármű beragad, a nagy hidegben minden gép nehezen indul. Nyilván a szovjeteket kevésbé érintette, hiszen nekik az a környezetük, de ez nem volt hadászatilag döntő jelentőségű. Stratégailag meg pláne nem.
A németek azért nem tudták legyőzni a Szovjetuniót, mert nem volt hozzá elég erőforrásuk. A szovjetek gyakorlatilag az Urálon túlig nagyobb hadászati hátrány nélkül vissza tudtak volna vonulni. A III. birodalomnak semmiféle reális esélye nem volt a Szovjetunió legyőzésére.
Nekem az a véleményem, hogy a T-34 semmi esetre sem nevezhető jó tanknak, valójában egy rakás sz@r volt, amire implementáltak egy új páncélozottsági design ötletet.
Vegyük szépen sorra, a blog és a könyvek alapján:
1) "A T-34 megbízható volt:"
Fenéket volt megbízható, legalább annyira fos volt, mint a túltervezett német technika, csak itt inkább az alultervezettség volt a baj. Ha 200 kilométert el bírt menni úgy, hogy nem kellett hozzányúlni, az már egy megbízható T-34-nek számított, ami röhejes. A váltója egy semmitérő vacak volt, a 3-as kapcsolásához emberfeletti erőre volt szükség. Fél óra tartós "menetelés" után be kellett iktatni 20 perc pihenőt, hogy lehűljenek a túlmelegedett részek. Menet közben időnként cikkcakkozni kellett vele, mert a váltóból az olaj kiült a kanyarodáshoz használt fékpofákra, és ha nem fékezgették le róla sűrűn, akkor beitta a cucc az olajat, és onnantól szinte lehetetlen volt kanyarodni (bár minek is kanyarodni, hisz mindig csak ELŐRE volt a parancs...).
A futómű is egy vicc volt, az amcsik nem véletlenül vetették el a használatát évekkel korábban. Billegős volt, terepen instabil, megnehezítve a célzást, előnye egyedül normális minőségű utakon volt. A lánctalp láncszemeit szemenként 1-1 csapszeg tartotta össze, ami sehogy nem volt biztosítva, helyette inkább azt találták ki, hogy az alvázra hátra a hajtókerék elé hegesztettek egy rámpa alakú vastömböt, aminek nekiment a csapszeg, ha már eléggé kicsúszott, és így visszalökődött a helyére. Röhejes. Már maga a meghajtó kerék is a BT-5 "görgők böködnek kis fémpöcköket a láncszemeken" stílusával sem volt egy életbiztosítás, 10 tonnát még elvitt, de 40-nél már nem volt egy életbiztosítás, igazán rakhattak volna rá rendes fogas lánckereket.
2) A T-34 fejlett volt:
Ez maximum a döntött páncélzatra igaz, ami valóban előremutató és hasznos LETT VOLNA, ha normálisan oldják meg. Itt három problémát érdemes megemlíteni:
I. - A döntött páncélzat miatt mocskosul szűk lett a hely odabent, egy találatot kapott tankból szinte esélytelen volt a menekülés. Már ha túlélte valaki a személyzetből a találatot, mert hogy szűkebb belső = személyzet tagjai közelebb vannak egymáshoz = mindenki kap a bekapott cuccból (de 75% biztosan).
II. - Silány anyagminőség. Az elvtársak sokszor hitték azt, hogy a szuperkemény acél a legjobb, mert az a legkeményebb. Hát nem. A kemény anyag rideg lesz. Ha rideg, nem tudja elnyelni a becsapódás erejét, nem deformálódik, hanem törik. Így sokszor előfordult, hogy nem is kellett átütni a páncélt ahhoz, hogy kinyírják a legénységet. Elég volt eltalálni, a találat ereje pedig a páncél belső oldalán leszakított egy nagy darab repeszt, ami kivégezte a legénységet.
III. - Értékelhetetlen munkaminőség. Hiába a szovjetek végtelen embertartaléka, a gyári szakmunkásokat azért mégsem kellett volna besorozni. Így a tankokat nők és gyerekek rakták össze, akik mindent csináltak, csak normális minőségű munkát nem. A gyárból kikerülő T-34-ek átlagosan 70%-ának volt valamilyen gyári hibája, pedig akkor még nem is harcoltak vele, csak legurult a szalagról. A már említett szarfos váltó egyik legnagyobb gondja is az volt, hogy nem voltak a fogaskerekek normálisan hőkezelve, így idővel lekoptak róluk a fogak.
Ott van még a torony kérdése. Az ún. "fejlett" tankok tornya legalább 3 személyes volt, volt külön töltő, lövész és parancsnok. A T-34 tornya ezzel szemben 2 személyes volt, a parancsnok és a lövész ugyanaz a személy volt, ami eléggé lerontotta a parancsnok hatékonyságát. 3 személyes torony csak a 85-ös ágyúval együtt jött 44-ben. Ráadásul nem elég, hogy kicsi volt a torony, még toronykosár se tartozott hozzá, így a torony forgatásakor a töltőnek körbe kellett táncikálni a toronnyal és botladoznia kellett az addig kilőtt lövedékek hüvelyein át.
Tehát a fejlettség csak a döntött páncélra vonatkozik. A célzóberendezés röhejesen primitív volt, ahogy a parancsnok optikája is. Becsukott "ajtókkal" csak az optikára támaszkodva haladni egyet jelentett a vakrepüléssel.
Meg kell még említeni azt is, hogy a tankokban nem volt rádió, így mindenre alkalmasak voltak, csak a koordinált hadmozdulatokra nem.
3) A T-34 olcsó volt:
Felmerül a kérdés: Mihez képest? Az amerikaiak egyik tanulmánya és az oroszok könyvelési adatai szerint egy fillérrel sem volt olcsóbb, mint egy Sherman. A tigrishez és a IS-2 höz viszonyítva biztos olcsóBB volt, de túlzás azt állítani, hogy szinte ingyen volt, annyira olcsó volt.
Összegezve az oroszok nem azért nyerték meg a háborút, mert olyan marha jó tank volt a T-34, hanem azért, mert érvényesült a "sok lúd disznót győz" elv. Elég csak megnézni a veszteségi adatokat: 60 ezer legyártott T-34-ből 45 ezer (!) volt a veszteség. Úgy könnyű nyerni, ha nem számít a saját embereid élete, és mérhetetlenül tudod ontani a szart magadból. Kezdetben a németek tank kilövési / T-34 gyártási adatai 3:2 arányban álltak, vagyis minden elkészült 2 T-34-re jutott 3 kilőtt. Ha a teljes német hadigépezet a keleti frontra tudott volna koncentrálni, akkor olyan szinten bucira verték volna az oroszokat, hogy csak na.
Minden további harci cselekmény ezekre vezethető vissza,és ezeknek következménye volt az elvesztett csaták sorozata." <#law>#law>
Gyakorlatilag működés képtelenek?
Nem tudták miatta elfoglalni a Szovjetuniót?
Ha szerinted ezek tények, már ne is haragudj, de igen nehéz komolyan venni, amit írsz...
A blogger valóban elfogult, látszik, hogy szeretné megdönteni a 'T-34 a legjobb tank' mítoszát. A kommentek között pedig vannak akik, szintén forrásokat említve vitatkoznak is vele. Van is mivel. Viszont attól még igen lényeges kérdéseket feszeget.
Én mondjuk eleve butaságnak tartom ezt az autóskártya/discovery channel mentalitást, hogy ez meg az a legjobb. Ennél ez sokkal bonyolultabb. A kedvencem a háború nyerő fegyverek. A háborút az emberek nyerték meg, akik kezelték a fegyvereket, gyártották őket és döntéseket hoztak.
Egy másik esély az lehetett volna, ha ráveszik Japánt hogy az USA helyett a Szovjetuniót támadja meg.
Utoljára szerkesztette: Zegi Norbi HUN, 2016.03.08. 10:43:33
❤The Witcher 3❤ ❤Batman❤ ❤Bioshock Infinite❤ ❤Linkin Park❤ ❤Ford Mustang❤ ❤Assassin's Creed Rogue❤
Nemet tankok jartak Sziberiaban? A megsullyedesrol annyit, hogy ha olyan idojaras volt, akkor minden beragadt a sarba. Minden. A motorbiciklik is. De pl Carius irta, hogy a beragadt teherautokat ok huztak ki sokszor a Tigrisekkel.
Lehet itt vitazni arrol, hogy melyik a legjobb hk, de nincs sok ertelme. Egyesek a koltsegeket is beleszamoljak, ami szerintem azert teves, mert az adott orszag hadigazdasaga is bejon mint tenyezo, ehhez pedig szerintem a harckocsinak sok koze nincs. Az attol meg lehet egy jo gep. A nemetek nem tudtak volna lenyomni anyaghaboruban a ruszkikat, akik szerintem Tigrisbol is siman tudtak volna gyartani tizezret. Maradt a minosegi foleny, mint strategia, ami szerintem siman megvolt, csak a vege igy is anyaghaboru lett. Persze enyhen szolva rizikos, ha Porschekkal akarsz megohditani egy hatalmas orszagot. Nem is jott be. Ettol fuggetlenul engem nem vigasztalna a tudat, hogy ha kilonek a T34-bol, akkor majd konnyen potolnak a tartalekbol. Egy fiktiv 2. vh-s tankcsataban en koszonom, de inkabb valami nemet nagymacskaba ulok, mint oroszba. Jobb technika.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
Utoljára szerkesztette: jancsika6801, 2016.03.08. 09:20:10
"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB
ezt a videót meg itt hagyom, bárcsak nekem lenne ilyen szerencsém mint ennek...
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
De azt is sokan elfelejtik, hogy a 88-ason kívűl tankok terén is felvették a versenyt szinte azonnal a T34-el az F2-es személyében.
A T34 ezzel szemben bár a döntött páncél alapján valóban korszakalkotó volt, de Ennyi mert mint késöbb az Amerikaiak a Shermannal bebízonyították igenis lehet gyorsan nagy mennyiségben, és olcsón tankot gyártani és ahhoz ugyanolyan gyorsan legénységet képezni, és az a képzés érjen is valamit.
Ehhez képest a szovjetek képesek voltak több évnyi tapasztalat alapján egyből elavult zankot gyártania (A T34-85-ről beszélek)
Max, csak az az apró gond, hogy Orange kínosan ügyelt arra, hogy olyan videót vágjon be, amiben még véletlenül se találkozik azzal amivel a T-54 az esetek nagy részében szokott: 6.7 -el, és alatta. Valóban, abban a BR -ban amiben játszott, a T-54 erősen középszerű volt, csak az ellenfél volt iszonyat béna.
Szeretném úgy istenigazán látni, ahogy ez az ember élőben fogja a Tigris 2-t, lehetőség szerint a P-t csakhogy mókás legyen a dolog, és játszik párat. Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mikor nem egy, de mondjuk 4 T54 és pár IS-3 figyel be a másik oldalon, akkor is "átlagos, kilőhető tanknak" vélné-e.
労働者の握りこぶし、鉄の拳。どこにニーズがある打つ
A blog bejegyzés pedig korrektül el van látva forrás megjelöléssel.
Utoljára szerkesztette: jancsika6801, 2016.03.07. 22:11:16
A legjobb tank szerintem a Tigris volt(nagy harcérték, jó mobilitás), viszont elég drága volt.
Inkább innen erednek a T-34et ajnározó cikkek és értekezések. Nem abból hogy hibátlan vagy legyőzhetetlen lett volna. Rengeteg hibája és hátránya volt igen. De melyik harckocsi is tökéletes? Meg azért a PZ-IIIak és IV-ek 1941ban rendszerben lévő variánsai nem igazán voltak hatásosak ellene. Azért kicsit lassabb lett volna az a bizonyos előrenyomulás hogyha mégtöbb T-34 van a fronton. Meg persze van rádiójuk, értékelhető taktikájuk és kiképzett legénységük.
A Bémet haderő igazából az Olaszok miatt szenvedett vereséget, mert a Balkán meghódítása elég sok idejébe került a Wehrmacht-nak, és mint tudjuk a Moszkvai csatában jött volna jól az idő. Mert nem kérdés ha a tervezett időpontban tudták volna elkezdeni a Barbarossa hadműveletet akkor elfoglalták volna Moszkvát, és akkor bisztos ki tudták volna kapcsolni a szovjeteket.
Emiatt van az, hogy KELL ez a Br-rendszer mellyel - és az aránytalan erősítéssel - próbálják meg ellensúlyozni azt a tényt, hogy az orosz technika semmivel sem jobb sőt - megkockáztatom - rosszabb volt mint a német tankok. És kimondva vagy kimondatlanúl igenis a Párduc a II vh. legjobb tankja.
Ha pedig a háború nem ezzel az eredménny- vagy legalbbis később - zárul, és a németeknek lett volna még idejük, anyagi és nyersanyag forrásuk szerintem ismét felűl kerekedtek volna a szövetséges+orosz tankokon. Persze itt már sok a ha, meg a lehet.
A T-34-eket a Pz III, IV-k Tiger I-k és a Párducokkal összevetve inkább csak a mennyiség mintsem a minőség az amiben jobbak voltak.
Akik nem tudnak ölni, mindíg áldozatúl esnek azoknak, akik tudnak!
Egyébként meg igen, hiába "russian bias", meg hasonlók, akkor is a Német tankok, azok a Német tankok. Lehet Őket Nerfelni, meg el@@vott Br-ekbe sorolni én szívesebben játszom velük, mint az orosszal. (De talán még a másik két nemzetnél is.
Német 8.0 jó (leo, panther II, Maus, Arado vagy Ho229 felállással), néha unalmas is, viszont a 6.7 német (ami a kedvenc BR-em a mai napig) az valami gyalázat.
Ez az érdekes, bármit megadott, olyanokat ütöttem át, hogy már én szégyelltem magam. Jagdtigert meglövöm szemből, az alsó lemezénél, és berobban a hátsó üzemanyagtartálya? LOL. M103-at meglövöm oldalról a torony hátsó részét (ahol csak a commander van), erre berobban alul a lőszere? WTF
Szóval én ebben a videóban, nem láttam semmi olyat, amit más tankkal még nem tapasztaltam volna meg úgy hogy én irányítom.
Nyilván segített neki is az RNG...is, de ahogy láttuk azért képes volt a JagTiger oldaláról pattanni. A MAUS meg nem igazán hatódott meg Tőle.
Persze, attól még valamennyire az oroszok felé lejt a pálya, de nem olya szinten, mint ahogy egy-két ember ezt előadja...(nem csak itt a fórumon). Nem személyeskedésnek szántam, csak vélemény!!!
\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"
Azért megkérdezném, hogy ha a játékosoknak lenne lehetősége a menüben kikapcsolni, hogy milyen nemzet ellen nem akarnak menni, akkor a szovjetek kik ellen játszanának?😊 Mert nem sok ellenfél maradna.
Ma egy csatát mentem csak, pantherrel egymás után ötször sikerült pattannom egy t34/85 tornyáról elölről úgy 900 méterről. Majd a 6. 7. lövéssel sikerült végeznem vele, szerencsém volt, mert rendületlenül a lánctalpam lőtte. Bár meg kell hagyni, ez még ennél a játéknál is ritkán előforduló szélsőséges eset lehetett. Na de mégis. Bekaphatják. Ja, és utána rögtön pattantam egyet egy su oldaláról. Lehet ennyi egyest dobni egymás után?
Utoljára szerkesztette: Stefan99, 2016.03.07. 01:31:05
Én már komolyan nem hiszem el ezt az embert.
労働者の握りこぶし、鉄の拳。どこにニーズがある打つ