40
  • Nagydög
    #40
    "Az, hogy képtelen vagy normálisan gondolkozni, a te hibád. Kellemes elképzelésnek tűnik, hogy sohasem halunk meg, de ez úgy hülyeség, ahogy kitalálták."

    Mar miert lenne hulyeseg? A biologia nem valami varazslat. Az oregedes egy biologiai folyamat, es mar most is eleg sok biologiai folyamatunkba be tudunk avatkozni. Nem az a kerdes, hogy megallithato-e az oregedes, hanem az, hogy milyenek lesznek a tarsadalmi hatasai.
  • Molnibalage
    #39
    Ezt a csókát anno hogy istenítette a Galaktika magazin. Pedig elég nagy blődséget mond. Az várható élettartam egy statiszikai szám. Azért lett nagy - ahogy már sokan írták - mert a csecsemőhalandóság kicsi lett és egyre többen élték meg az öregkort. A öregkor is kicsit kitolódott, de már a modern orovstudomány előtt is életek marha sokáig emberek.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_last_survivors_of_historical_events

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_last_surviving_veterans_of_military_insurgencies_and_wars

    Ettől független az, hogy mekkora az ember max. élettartam az alig nőtt valamit. Tehát statiksztikailag magas lett a várható élettartam, de ez nem úgy folytatógik, hogy akkor még 200 év alatt 80-ról 400 év lesz a várható élettartam pl. Japánban...
  • sanyicks
    #38
    nem biztos, viszont az biztos hogy jobb milliókat elkérni a hajbeültetésért, vagy a placebokencékért ;)
  • Archenemy
    #37
    "Az a baj veled, hogy van egy koncepciód, és ehhez faragod a tényeket."

    Nem. Van egy tény. A tény az, hogy kb. 100-150 évvel ezelőttig a csecsemőhalálozás mai szemmel elképesztően nagy volt. Ez nagyon lerontotta a várható átlagéletkort.

    Ma gyakorlatilag nincs csecsemőhalálozás, tehát a várható átlagéletkor magasabb.

    De ez nem azt jelenti, hogy egy ember a középkorban harmincévesen már öregnek számított, míg ma mondjuk csak hetvenévesen számít öregnek. Pedig ezt sugallja az eredeti állítás.


    "Azt mondod, hogy az az ősember, aki megélte a 15. évét, megélte az 50. szülinapját is"

    Természetesen ilyen hallatlan butaságot sosem mondanék. Mi lenne, ha egy kicsit kizökkennél a gondolataidból, és megnéznéd, hogy mi volt a cikkben az eredeti sugallás, és ezzel szemben mit állítok én?

    A cikkben azt sugallja az ember, hogy mivel az átlagéletkor nő, az elérhető maximális életkor is nő.

    Ez nem igaz, mert az átlagéletkor úgy is tud nőni, hogy az elérhető maximális életkor nem nő, pl. azáltal, hogy ma már nem sokan halnak meg nagyon fiatalon.

    Ezért sokkal tanulságosabb egy olyan statisztika amiben nincsenek benne a csecsemőhalálok, ha az emberek várható maximális életkoráról beszélünk. És ezért demagóg az átlagéletkorral példálózni ilyen esetben.

    Ne haragudj, de ha ezt nem érted meg, akkor elég butácska vagy, és felesleges folytatni ezt a beszélgetést.

    Még egy példa, hátha úgy menni fog.

    Van most ugye Kína. Kínában egykepolitika van, és bizonyos okok (örökösödés, család neve, stb) miatt mindenki fiút akar. A lányokat elvetetik, a fiúkat megtartják. Így egyre több a férfi Kínában.

    Így hát kimondhatjuk, hogy a kínaiaknak átlagban egyre több heréjük van. átlagosan 1 here helyett mostanra átlagosan kb. 1.05 here jut egy emberre.

    Sugallás: tehát egy átlagos kínai valamivel több herével rendelkezik, mint egy átlagos európai.

    Valóság: egy kínai és egy európai pontosan ugyanannyi herével rendelkezik: nőként nullával, férfiként kettővel.

    Remélem te is látod, hogy az átlagból következő sugallás hamis. Azonban erre nem lehetne rájönni, ha nem bontanónk fel a statisztikát nőkre és férfiakra.

    Ez az, amit te hamisításnak, hazugságnak titulálsz.

    Ennél személetesebb példát nem tudok hozni. Ha ezt sem érted, akkor nem tudok mit tenni, remélem hogy csak büszkeségből nem fogadod el amit írok, és nem azért, mert tényleg ennyire butus vagy.
  • tar86
    #36
    Persze, a hajhullást sem tudták még megoldani!
  • HZsoli
    #35
    Bocsánat Archenemy, egy sorral fentebb akartam írni a kommentet, a #19-re. Elnézésed előre is köszönöm.
  • HZsoli
    #34
    A bevezető szövegeddel nincs probléma..., de mikor rólunk beszélsz így, az egy kicsit sz...r érzés: sebaj, eddig is elvoltunk a családi pótlékból: jópár száz éve kocsmázunk a szülőföldünkön, remélem ezután is sikerül életben tartani az "italboltot"

    "vagy hogy ne menjek messze azoknak a románoknak akik Európa szerte kéregetnek vagy megközelebb; annak a magyar kisebbségnek akik csak azért szaporodtak idáig, hogy a családi pótlékot a kocsmában elverjék."
  • ReTeK
    #33
    Ingyen sör az már megvan, csak mindenki pénzért adja tovább :-D

    Örök élet ja persze, a folyamatosan mutálódó kórokozók ellen elő kell majd fizetni a rendszeres vírus-írtásra valamelyik nagy gyógyszer multinál.

    Kapszula formában lenyelhető Real-Time-DNS-Mutációs-Védelem csak fél millió dollár lesz évente aki nem fizet annak nincs tovább az örök élet :-D
  • lamer the true
    #32
    Nagy általánosságban nem sokban különbözünk a primitív létformáktól, mint baktériumok, vírusok, sejtek stb.

    Szeretünk(nénk) jókat zabálni, mindegy ki, vagy mi fizeti meg ennek az árát (állatok, növények, (kínaiak, fény (^^),stb. )

    Szertjük (nénk), ha sok kis másolatunk van körülöttünk ezért szeretünk szaporodni is, még úgy is, hogy ezzel adott esetben tönkretesszük hosszú távon a környezetünket és így magunkkal illetve utódainkkal jól kitolunk. Mert ugye, eddig csak arrébb toltuk a bicikliket és kész, de sajna ez már nem megy egy ideje.

    Na és persze milyen frankó lenne, ha örökké is élhetnénk, és folyamatosan csak zabálnánk, meg szaporodnánk. Aztán persze miután itt a földön mindent felzabáltunk a naprendszerünket, majd a galaxisunkat is felzabálhatnánk, hisz van ott bőven kaja. Ezért aztán az űrutazásról is álmodozunk.

    No és mi ezzel a baj?

    Semmi.

    Az élet ilyen.
  • teddybear
    #31
    Az, hogy képtelen vagy normálisan gondolkozni, a te hibád. Kellemes elképzelésnek tűnik, hogy sohasem halunk meg, de ez úgy hülyeség, ahogy kitalálták.

    "Amúgy van jó néhány olyan állat, amelyik több száz évig is képes élni, szóval nem lehetetlenség, de hogy ezt elérjük mindenféle trükkökkel, kezelésekkel, az teljesen esélytelen a következő 20 évben. Örülhetünk, ha a rák okát és kezelését megtalálják 20 éven belül. Egyelőre még alapvető dolgokat sem látunk át a biológiai folyamatokban."

    Az, hogy néhány faj tovább él, mint sok másik, nem jelenti azt, hogy halhatatlanok lehetnek a faj tagjai. Pl. az elefánt olyan 80-100 évig élhet max, mert ekkorra elkopik az utolsó zápfoga is, és nem tudja megrágni a kajáját, és lassan éhenhal.
  • teddybear
    #30
    A csalást ismerem fel messziről.
  • teddybear
    #29
    Az a baj veled, hogy van egy koncepciód, és ehhez faragod a tényeket. Ez a statisztika-hamisítás lényege.

    Azt mondod, hogy az az ősember, aki megélte a 15. évét, megélte az 50. szülinapját is. Ami nonszensz, mert akár a következő napon megehette a barlangi medve, vagy elvihette egy olyan betegség, ami most csak futó kellemetlenségnek számít.
    Ha megnézzük a mostani statisztikákat, minden korosztálynak van vesztesége, de ez nem olyan, hogy mondjuk 20 éves koruktól egy sincs, csak mondjuk 40 éves kor után üti meg a guta őket.

    Vegyünk egy iskolai tanosztályt. Már az iskola előtt meghalhat egy-két gyerek, akik be sem kerülnek ezért az iskolába. A tanulás időszaka alatt is meghalhat egy-kettő, betegségben, balesetben. Pl. belefullad nyaralás alatt a Balatonba.

    Ahogy öregednek először ritkán, majd egyre gyakrabban hal meg közülük egy-egy. Az okok különbözőek, de a túlélők egyre fogynak. Pláne, ha közbejön egy háború, ekkor akár az egész osztály kihalhat.
    A nyugdíjas kor már csak kb. a férfiak fele, a nők kétharmada éli meg. De a veszteség továbbra is nő, aztán lassan mind meghal.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #28
    Sajnálom, hogy ebből az emberből egy ekkora nulla lett! Csak nyomatja a baromságait.
    Amúgy van jó néhány olyan állat, amelyik több száz évig is képes élni, szóval nem lehetetlenség, de hogy ezt elérjük mindenféle trükkökkel, kezelésekkel, az teljesen esélytelen a következő 20 évben. Örülhetünk, ha a rák okát és kezelését megtalálják 20 éven belül. Egyelőre még alapvető dolgokat sem látunk át a biológiai folyamatokban.
  • gombabácsi
    #27
    fel kell készülnöd rosszabbra is :)
  • matrix222
    #26
    Ebben a meneten az emberiseg nagyon elfog durvulni, erzelmileg. Azonban ami hamarosan bekovetkezik, de mar letezik az az, hogy a modosabbak genetikai beavatkozassal, ugy kinezetelre mint kepessegre, gyerekeket gyartanak mesterseges beavatkozassal.
  • paraszgyerek
    #25
    Úgy tűnik Kurzweil is tagja a kétfarkú kutya pártnak, dolgozik az örökéleten... de az ingyen sörrel mi van? :-D
  • wibescu
    #24
    Látom jártas vagy a statisztikában.
  • Archenemy
    #23
    Te tudod, hogy mit jelentenek azok a szavak, hogy hazugság, meg hamisítás? Egy sakktábla átlagosan szürke (ugyanannyi fekete és fehér mező van rajta), de ha valaki azt sugallja, hogy a sakktábla minden mezője szürke, azért csak elmondhatom, hogy nem így van, nem?

    Az, hogy rá akarok világítani egy sugalmazás hamisságára ("egyre tovább tudnak élni az emberek, hiszen egyre nagyobb az átlagéletkor"), és ennek érdekében egy statisztikából kiveszem a csecsemőhalálokat, az nem hamisítás, nem is hazugság, éppen hogy annak az érdekében teszem, hogy látszódjon, hogy egy ókori, ha megérte a felnőttkort, pünk ugyanannyi ideig tudott élni, mint egy mai ember, tehát az emelkedés az átlagban főleg nem attól van, mert ma tovább élnek az öregek, hanem attól, hogy nem hal meg szinte senki csecsemőkorában.

    Erre rávilágítani szerinted hamisítás, meg hazugság. Hihetetlen.

    De te csak higgyed továbbra is, hogy a legtöbb embernek egy heréje van, hiszen az az átlag, és ennek a statisztikának minden további felbontása hazugság.
  • gombabácsi
    #22
    hát ennek nézz utána, ugyanis tényleg nagyon úgy néz ki hogy a biológiai élet képes az örök életre
  • ostoros
    #21
    Nem hazugság, ha közlöd a módosítás tényét és metodikáját. Akkor az ha azt eltagadod.
  • teddybear
    #20
    "?? A hamisítás nem azt jelenti, hogy előszűrés van, hanem hogy direkt nem igaz adatokat mondok. A világon átlagosan mindenkinek egy heréje van, és ehhez képest szerinted hamisítás, ha én kiemelem, hogy igazából itt a férfiak húzzák fel az átlagot? Ez is egy előszűrés az adatokban..."

    Márpedig, ha az adatokból kihagyod azokat, amik ellentmondanak a koncepciódnak, meghamisítod az adatbázist. Ha azt mondod, hogy elhagyod a 15 év alatt elhalálozott egyéneket, akkor valami egészen más lesz a statisztikai átlag, mintha mindenkit beszámolsz, azaz a koncepciós szűréssel magát az adatbázist hamisítod meg.

    Ha megfelelően előválogatod az adataidat, bármit be tudsz bizonyítani, de attól az még hazugság marad...
  • shamanist
    #19
    De jó lesz, ha majd mindenkinek elérhető lesz!
    Pl. egymást elevenen elégető afrikai, nem világos bőrű embereknek vagy hogy ne menjek messze azoknak a románoknak akik Európa szerte kéregetnek vagy megközelebb; annak a magyar kisebbségnek akik csak azért szaporodtak idáig, hogy a családi pótlékot a kocsmában elverjék.
    (na speckó, ők lehet hogy megszívják) :-D
  • Archenemy
    #18
    "Statisztikával bármit be tudsz bizonyítani, ha megfelelő előszűrést végzel. Kár, hogy ez tulajdonképp statisztika-hamisítás."

    ?? A hamisítás nem azt jelenti, hogy előszűrés van, hanem hogy direkt nem igaz adatokat mondok. A világon átlagosan mindenkinek egy heréje van, és ehhez képest szerinted hamisítás, ha én kiemelem, hogy igazából itt a férfiak húzzák fel az átlagot? Ez is egy előszűrés az adatokban...

    Amit a muksó állít, az az, hogy a történelem folyamán drasztikusan nőtt az emberek átlagéletkora. Ezzel azt sugallja, hogy régen hamarabb meghaltak az emberek, mint ma.

    Az átlagot tekintve ez igaz. Azonban ez nem azért volt, mert akkor harminc éves kor öregnek számított, hanem azért, mert az átlagot nagyon lehúzta a csecsemőhalandóság, járványok, háborúk, éhínségek.

    Tehát amit sugallani akar, hogy "egyre tovább élük", az azért van, mert ezeket a dolgokat kiküszöböltük, nem pedig azért, mert valahogy mágikusan egy mai nyolcvanéves jobb állapotban van, mint egy ó- vagy középkori nyolcvanéves.

    Pont hogy ennek a hatásnak a kiküszöbölése miatt beszédesebb sokkal az a statisztika, amelyik kiszűri a csecsemőhalálokat.
  • ostoros
    #17
    Mivel a tapasztalatok átadásának képessége, még nem túl régi, ezért az evolúció csak ilyen fél megoldással tudott előállni. Még.

    Egyébként napjainkban a gyermekvállalás kitolódásával az idősebbek szaporodás felé is végre hatni kezd a szelekció. Érdekes lenne tudni mi lesz 500 év múlva.
  • halgatyó
    #16
    Ez egy szép álom, de nem hiszem, hogy egyhamar megvalósulna.
    És ha lenne is a FIATALSÁG (nem a beszarós-ágybanjajgatásos életkor!) meghosszabbítására alkalmas módszer, az számunkra nem lesz elérhető, csak a RENDSZER BARÁTAI (és nagyon-nagyon odaadó kiszolgálói) számára.

    Sajnos, inkább az várható, hogy ennek a szennydögokádék neoliberális hitelpénzuralmi maffiarendszernek a vezérei felszerelkezve az örök élet és a gondolatolvasás képességével, bizony örök és korlátlan hatalomra tehetnek szert az emberiség fölött.

    Hát, ha így nézem, akkor nem tudom mi a rosszabb: megöregedni és megdögleni vagy ezeknek a hatalma alatt vegetálni (és mindenféle egykori táborokba járni hasoncsúszás-túrákra...)
  • ostoros
    #15
    Az öregeknek is meg volt a haszna. Átadták a tapasztalataikat. Az idősebb emberek nem véletlenül beszélnek annyit a fiatalabb éveikről. Ez evolúciósan így alakult ki. Ezért is élhetnek tovább a nagyobb beszédkészségű nők, mint a férfiak (megfelelő körülmények között persze)

    Szerintem pont a beszéd kialakulása miatt kezdtünk el hosszabb ideig élni, mint a szaporodó képes kor.
  • Tetsuo
    #14
    A sok baromság helyett inkább csinálna mégegy szintit ez az aberrált techno-fetisiszta. ;)
  • teddybear
    #13
    Statisztikával bármit be tudsz bizonyítani, ha megfelelő előszűrést végzel. Kár, hogy ez tulajdonképp statisztika-hamisítás.

    Az ősembereknek csak egy része élte meg a szaporodóképes kort, ahogy a mostani természeti népeknél sem sok az 50 év feletti ember.

    Ráadásul egy korlátozott erőforrásokkal(élelem) bíró közösségnek komoly terhet jelent a véglegesen eltartásra szoruló tagok jelenléte. Mivel egy öreg egyre kevésbé képes hasznos tagja lenni egy vadászó/halászó/gyűjtögető közösségnek, előbb-utóbb valamilyen módon kirostálódnak. Esetleg megölik őket.
  • teddybear
    #12
    A bankárok rendszerint a vagyonok igazi tulajdonosainak szolgái csak....
  • teddybear
    #11
    Szerintem a pasi hülyeséget beszél. Minden biológiai szervezetnek korlátozott az élettartama, mert a regenerálódása korlátozott. Ahogy öregszik valaki, úgy szaporodnak a szervezetében a hibák(meszesednek az erei, káros anyagok rakódnak le a sejtjeiben, szaporodnak az osztódás után hibás, életképtelen sejtek, stb.) De még ha nem is lenne így, a véletlen baleseteket, illetve a szándékos pusztítást sem lehet kihagyni az életellenes tényezők sorából.
    Nem véletlen, hogy halhatatlan lény sohasem létezett, és nagyon valószínű, hogy nem is lesz soha.
  • globint
    #10
    Na, pont jókor jön a Széles Gábor ingyen-energiája. Örök élet --> sokasodó emberiség --> egyre több kajaigény --> az ingyen energiával még a bányákban is teremelhetünk paradicsomot, meg krumplit. Így már könnyű lesz a 45milliárd embert etetni!
  • prybaby
    #9
    Nem is olyan regen az volt, hogy jon a 2012-s vilagvege most meg hirtelen halhatatlanok leszunk?
  • Dodo55
    #8
    Van azért még hely a földön is bőven, csak megfelelő építészeti megoldások kellenek. Az erőforrások nagy része is termelhető nagyobb kapacitással (beleértve az élelmet, ivóvizet, elektromos áramot).

    Átgondolt, nagy hatásfokú megoldásokkal kitolhatók a jelenlegi korlátok, a legfontosabb ehhez a technikai/műszaki fejlesztéseken túl az egyensúly megtartása. Összefoglalva észnél kell lenni és akkor mindenki boldog lehet. Persze mondom ezt úgy, hogy már most annyi probléma van mint az állat, de hiszem hogy ez is csak azért van, mert nem kaptunk még észbe miután így felgyorsult a fejlődés. Talán majd ez a halhatatlanság dolog elgondolkoztat végre mindenkit annyira, hogy átértékelje a dolgokat, mert pont az a gáz most általánosságban a gondolkodással, hogy nem hosszú távon tesszük azt, nem mérlegeljük eléggé a hosszú távú következményeket. Ez majd viszont már elég nyomós okot adhat rá :)
  • fszrtkvltzttni
    #7
    Nem csak csecsemő, hanem gyerekkori halálozás is ki van véve abból a 50-55 évből, mert a 15 évesekre vonatkozik.
  • zolis
    #6
    Ha én lennék a világ-összeesküvéses cégbirodalom feje, akkor már régen megbíztam volna a legjobb orvososat a Földön hogy készítsenek nekem halandóság elleni szert, szóval lehet hogy az igazi fejesek már tudnak valamit amit mi nem. Elvégre az uralkodók már kísérleteznek jó néhány ezer éve ezzel, és a technológia meg az orvostudomány ma már csodákra képes. Kapacitás van bőven, az emberi test rejtélyei viszont végesek, szóval ha valaki ráállít egy igazán profi gárdát a problémára, záros határidőn belül meg lehet (lehetett) az eredmény, csak nem verik nagydobra, mert akkor jön a túlnépesedés.
  • Archenemy
    #5
    "Ezer évvel ezelőtt a várható élettartam még csupán 20 év volt,"

    ez a magas csecsemőhalandóság miatt volt, nem azért, mert mindenki meghalt húszévesen

    manapság a csecsemőhalandóság szinte elhanyagolható tényező az átlagéletkorban, tehát még egy ilyen "tartalék" nincs, mint ami a csecsemőhalálok visszaszorításában volt

    ha a csecsemőhalálokat kivesszük, akkor már az ősember is 50-55 éves koráig élt átlagban, és ez az átlag, nem a maximum!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy#Life_expectancy_variation_over_time


    szóval lehet, hogy a jövő embere tovább fog élni, de attól még ez a példa nettó demagógia
  • gombabácsi
    #4
    úú akkor már csak az üröt kell meghodiccsani, hogy el is férjünk

    ja nem, mert addigra olyan okosak is leszünk hogy jól meg lesz tervezve a szaporodás meg minden

    úúú de jó lesz!
  • csimmasz
    #3
    Osztozom a fazon álmaiban.
    Szeretném ha az én életemben, megoldanák az örökéletet.
    DE!
    Sajna ebből mi egyszerű halandók ugyis kimaradnánk mivel olyan összegeket kérnének nem csak a kezelésért hanem magáért a státuszért, mert minnél több halhatatlan van annál kevesebb erőforrás, élelem, utódnemzési jog vagy más mamég nem is kalkulált dolog marad a többinek.
    Lehet tényleg valami hasonló lenne mint a "lopott idő" címü filmben.
  • bdzsana
    #2
    A címet kérem javítsák. Hamarosan halhatatlanok lehetnek a bankárok.
  • The Seer
    #1
    Nettó faszság.