38
  • Babil
    #38
    Nem az az érdekes, hogy volt-e iható víz a Marson, hanem hogy ivott-e valami belőle! :)
  • wappista
    #37
    A Marssal kapcsolatban nem olvastam ekkora méretű ütközésről,a Földdel kapcsolatba,viszont igen !
    Akkor miért is nem "huss" el a légkör ?
    Mert már akkor volt mágneses tere a Földnek a vastartalma miatt,ami megtartotta a gázokat és az ütközéssel járó 23°fokos tengelyferdülést is akkorra származtatják ,míg a Mars ,mint a Hold,elenyésző vastartalommal rendelkeznek a keletkezésük következtében !
  • Moha Mahnian
    #36
    Ja igen. Ezen már én is gondolkodtam: mindkét sarkpontra egy-egy hatalmas elektromágnes (szupravezető tekercsekkel), amikhez az energiát az űrbe telepített napelemek gyűjtik az energiát.
    A napelemek miatt a bolygóra jutó energia extra hőmérsékletet jelent, ami egy előny, ráadásul a sarkokon, ami a globális felmelegedésnek is jót tesz. (A Marson erre bizony szükség van!)
    De vannak problémák is: van egy technikai (az energia lejuttatása a bolygóra jelenleg nem megoldott, bár kísérleteznek vele), anyagi (alsó hangon is 1 milliárd tonna nagyságrendű mennyiségről van szó!), és környezeti (az északi félteke, a víz felolvadása után, esélyesen tengerré alakul, mi lesz az itteni épülettel?).
  • neszeneked20
    #35
    érdekes
  • ugh
    #34
    Minden viz ihato.
    Egy darabig...
  • Vol Jin
    #33
    A gravitációs mező és a mágneses mező nem ugyanaz.
  • sz4bolcs
    #32
    Vártam a cím kiegészítését: (de az Opportunity megitta) :D
  • culas25hc
    #31
    Köszi a linket, bár sok újat nem mutat a film, de tényleg nagyon jó. Valaminek mindenképpen történnie kell, mert a jelenlegi világ messze nem fenntartható :D

  • Mekong Delta
    #30
    ajánlom megtekintésre: https://www.youtube.com/watch?v=lJ_5OyF6uOM
  • noland
    #29
    hol vannak az ufókák? persze, hogy tud, mutatni kell az ufókáknak a presztizst, hogy mi emberek is tudunk ha akarunk :)
  • culas25hc
    #28
    Én azon csodálkozom, hogy még mindig működik a szerencsétlen Mars járó :D:D Ha a Földön is így mennének a dolgok, hogy a 90 napra tervezett termékek 10 évig működnének, akkor gyakorlatilag nem létezne elektronikai hulladék. Persze nem azt mondom, hogy gazdaságilag is megérné ilyen minőségű dolgokat gyártani, csak azért megjegyzendő, hogy tud az ember, ha akar.
  • Mekong Delta
    #27
    hahahaha! arra is emlékszem, hogy aláírásokat gyűjtöttem az osztályban hogy kik támogatják az elméletem..XD
  • halgatyó
    #26
    Ebben teljesen igazad van, ha az osztály előtt akarod bemutatni egy kémiaórán 10 perc alatt.
    Azt, hogy egyes folyamatok a talajban és a légkörben hogyan zajlanak le évmilliárdok alatt, nos az néha nem hasonlít túlságosan a lombikhoz.
    A reakcióegyenltedben is látszik, hogy a vízmolekula felszabadul a végén. Vagyis ha egy nagy lombikba beleteszed a CaO -t meg a CO2-t, melléteszel 100 darab vízmolekulát (ez szinte kimutathatatlanul kicsiny mennyiség), abszolút jól lezárod és vársz 2 milliárd évet... nem tudom, hogy mennyi CaCO3 -at találnánk ott utána, szerintem senki sem tudja biztosan.
    Csak azt akartam érzékeltetni, hogy a víz jelenléte és a víz mennyisége nem teljesen ugyanaz.
  • Zombee
    #25
    12 évesen szerintem nem rossz elmélet, még ha tévedett is :)
  • Mekong Delta
    #24
    Kb amire képesek leszünk növelni a Mars gravitációját, addigra simán eljutunk egy másik élhető bolygóra..
  • ostoros
    #23
    Egyébként az is hozzájárul hosszútávon a nitrogén eltűnéséhez, hogy a nitrogén ha egy neutronnal találkozik, akkor szén atomra és hidrogénre eshet szét. A Marson a hidrogén elszökik, a szén pedig reakcióba lép a víz bontásából képződő oxigénnel és szén-dioxidot képez. A vízből származó hidrogén szintén megszökik.

    A titánon pedig, ahol a hidrogén nem szökik meg, ott reagál a képződő szénnel, és így szénhidrogének képződnek, ami a Titán szén-hidrogén tavait eredményezi.
  • ostoros
    #22
    Ez egyébként előre vetíti azt is, hogy ha valaha is tényleg komolyan elkezdenek foglalkozni az utódaink a Mars terraformálásával, akkor elengedhetetlen lesz egy mágneses mező létrehozása, ami nem kis munka lesz.
  • ostoros
    #21
    A Vénusz kissé más tészta, mivel ott az erős vulkáni tevékenység miatt pótlódnak a gázok, de itt is elsősorban a szén-dioxid maradt meg, mint a Marson, a könnyebb gázok már megszöktek. Ha a Vénuszon újra beindul a vulkánosság, akkor megint megnő majd a könnyebb gázok aránya, amíg aztán megint lecsökken majd.
  • ostoros
    #20
    A Titán légköre sem azért nem szökik el, mert olyan hideg van, hanem mert annyival gyengébb ott a napszél. A napszél a fő felelős ahogy Vol Jin is írta.
  • ostoros
    #19
    A Marsról nem az alacsony gravitáció miatt szökik a légkör, és még csak nem is a Titánhoz képest magasabb hőmérséklete miatt. Azért szökik, mert nincs mágneses mezője, így a magas-légkörben fokozottabb az atmoszféra vesztesége. Ha lenne mágneses mező, akkor a töltött részecskék szépen visszatérnének a bolygóra.

    Egyébként a Mars légkörének összetétele szerintem részint magyarázható azzal, hogy a könnyebb gázok, mint a nitrogén nagyobb arányban szöknek, mint a szén-dioxid.

    További érdekesség, hogy a Mars légkörében található nitrogén és oxigén egymáshoz viszonyított aránya hasonlít a mi légkörünkhöz. Ha az évmilliárdok alatt nem szökött volna el a nagy része, ma a Földéhez hasonlóval rendelkezne.
  • Vol Jin
    #18
    "nem biztos, lásd a Titán."

    -180 fokon nem igazán ficánkolnak azok a gázmolekulák., és a napszél is gyengébb. Ha nem lenne olyan hideg és közelebb lenne a Naphoz neki se lenne légköre.

    "Ez sem biztos, lásd vénusz, merkúr, vagy a jupiter kivételével a külső gázóriások."

    A Vénusznak nagy a gravitációja. Majdnem akkora, mint a Földé. A hidrogén viszont huss ott is eltűnt, a mágneses emző hiánya miatt.

    A Merkúr meg olyan kurva közel van a Naphoz, és a gravitációja harmada a földinek, hogy esélye sincs a légkör megtartására. Magas hőmérséklet, erős napszél, kis gravitáció. Az is lehetséges, hogy egy kicsinek sikerült óriás gázbolygó maradványa, aminek az összes gázát letolta a napszél, amikor a Nap beindult.

    Szóval mire is akartál kilyukadni?
  • sanyicks
    #17
    "A Mars túl kicsi. A gravitáció a fele-harmada a földinek, így ott minden könnyebb. Még a levegő is. Ezért a légkör nem marad ott, hanem huss elillan."
    nem biztos, lásd a Titán.

    "Mivel kicsi a bolygó, a magja is kihűlt, így áramlás sincs benne, hiszen megszilárdult, így mágneses tere sincs"

    Ez sem biztos, lásd vénusz, merkúr, vagy a jupiter kivételével a külső gázóriások.
  • xyl
    #16
    Szerintem: A Marsba valamikor becsapódott valami hozzá képest óriási test. Az hozta létre a Hellas Planitiát, a kb. átellenes oldalon pedig kitörtek a vulkánok, az Olympus Mons, meg a Tharsis Montes. Sőt, az egész bolygó megrepedt, ez a Valles Marineris. Mindeközben a vulkánokból kijött egy csomó CO2, meg hamu, meg ilyenek, amitől az egész bolygó kezdett felmelegedni. (üvegházhatás) A fagyott jég felolvadt, a nagyobb nyomáson a víz folyt, stb. Aztán az északi és a déli sarkvidéken elkezdett a CO2 kifagyni a légkörből, és az egész vastag légkörnek annyi lett. Ott van annak jelentős része most is, csak szárazjég formájában.
  • Vol Jin
    #15
    Ja, csak az az elmélet másra lenne magyarázat, nem arra, hogy eltűnt a légköre.
  • WhiteStar
    #14
    ez nem csak a te elméleted, sokan filóznak még ezen a vonalon rajtad kívül is.
    van olyan verzio is ami szerint a "holdjai" is innen erednek.
  • Vol Jin
    #13
    Elemi kémia az általános iskolában. Egymás mellé rakod a kalciumoxidot, meg a széndioxidot, és egymás mellett lesznek. Ahhoz, hogy kalcium-karbonát legyen belőle, víz is kell hozzá.

    CaO + H2O = Ca(OH)2

    Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O

    Úgyhogy, ha valahol kalcium-karbonátot találnak, akkor azt víz csinálta.
  • Vol Jin
    #12
    Téves volt az elméleted. A Mars túl kicsi. A gravitáció a fele-harmada a földinek, így ott minden könnyebb. Még a levegő is. Ezért a légkör nem marad ott, hanem huss elillan. Ennek oka, hogy a kisebb gravitáció miatt kisebb a szökési sebesség is. A légkör meg nem más, mint ide-oda repkedő, és egymással ütköző gázmolekulák, amik a nagy tumultusban egy gauss görbe mentén veszik fel a sebességet. Túl sok olyan részecske van, ami gyorsabb a szökési sebességnél, és ha az iránya az ég felé mutat, akkor elhagyja a bolygót. Mivel kicsi a bolygó, a magja is kihűlt, így áramlás sincs benne, hiszen megszilárdult, így mágneses tere sincs. Tehát, ha egy gázmolekula mégsem tudna elszökni, csak jó magasra felrepülni, mielőtt visszaesne elfújja a napszél, amit nem tart távol a Mars nem létező mágneses mezeje. Ha a légkör elillan, akkor a folyékony víz is elpárolog, és az is lassan a légkör sorsára jut. Utazik egyet a zűrbe.
  • Mekong Delta
    #11
    Hú, kb 12 évesen volt egy elméletem, miszerint a Mars és a Jupiter között volt még 2 bolygó amik összeütköztek - ebből lett a kisbolygóöv, illetve a sűrű meteorbecsapódások elpusztították a mars felszínét+az esetleges élővilágát..
  • hkoDAVID
    #10
    Engem az érdekelne hogy a ***** történt ezzel a bolygóval. Totál úgy néz ki mintha egyik pillanatról a másikra elköltözött volna onnan egy nagyon is gazdag élővilág, ami nem kellett, azt otthagyták (kisarkítva).
  • Whysper
    #9
    Ka..e!! Éppen ittam a Colam és leköptem mindent a a commented miatt a röhögéstől 8)
  • Mekong Delta
    #8
    Jöjjön mán az a hír amiben arról lesz szó, hogy nagy mennyiségű kálium-karbonátot találtak, ami kizárólak a ló ürülékében alakulhat ki..
  • Vol Jin
    #7
    Találtak egy nem lebomló ásványvizes PET palackot.
  • Zombee
    #6
    Már megint földi életet keresnek a Marson...
  • KopaszIsten
    #5
    Az hagyján, hogy víz van/volt, de ahogy elnézem a képet, még macskaköves járda is van. :D
  • Ferrer
    #4
    Hogyhogy csak volt? Most is van víz a Marson, csak a talaj alá kellene fúrni egy kicsit.
  • fszrtkvltzttni
    #3
    Attól, hogy semleges, még nem iható. Illetve a mélytengeri kürtők (ami az egyik potenciális életforrása hely) körül lévő hidrogénszulfidban gazdag víz sem semleges. Ráadásul a biokémia (meg úgy általában a szerveskémia) szereti a savas környezetet, mert egy csomó folyamathoz hidrogénionra van szükség. Persze nem tömény kénsavra, de a semleges környezet jó az életnek kijelentés egy kicsit azért sántikál.
  • fszrtkvltzttni
    #2
    lócitrom
  • gombabácsi
    #1
    iható, kicsit citrom ízesítésű víz volt a marson
    :)