Képesek vagyunk egy mamut klónozására?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
a legjobb példa erre a maghasadás felfedezése. nem az volt a célja, hogy bombát gyártsanak, ahogy az sem, hogy áramot termeljenek belõle. egyszerûen felfedezték, megértették, majd megcsinálták.
vagy az elektromosság is csak vásári mulatság volt egészen addig, míg rá nem jöttek, mi is az és hogy lehet vele világítani a sötétben.
lehet hogy egy következõ jégkorszakban vagy pl a mars terraformálásakor még nagyon hasznos lesz, hogy most csinálunk egy mamutot és modern technikával tartósítjuk. akkor majd csak elõ kell venni a hûtõbõl.
Természetesen lesznek, sõt biztos vagyok benne, hogy vannak gondok (mind etikai mind egészségügyi), ahogy te is írtad, én mégis pártolom az ez irányú kutatásokat. Tehát legyen kismamut, kádban nõt hús, növesztett szerv/végtag, 100%-ban megfejtett DNS, amibõl retrovírusok kapják ki a szemetet és regenerálják a telomerázt (biológiai óra).
Bízom benne, hogy lesznek olyan emberek is akik képesek helyes döntéseket hozni egy-egy áttörésnél. Természetesen olyanok is lesznek akik öncélúan akarják ezeket majd hasznosítani, pl katonaság.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Azonban abban valóban igazad van, hogy szúrja a szemem, hogy ennek ekkora feneket kerítenek, és ez némi kisebbségi ellenállástól nem igazán fog változni, de "Attól még, hogy így van, nem biztos, hogy jól van"
Nekem nem azzal van a bajom, hogy klónozni akarják a mamutot. Tõlem elférne akármennyi a tajgán. Engem az zavar, hogy egy olyan technológiát fejlesztenek ezzel, aminek a felhasználói kicsit sem fognak törõdni semmiféle erkölccsel, és már megint több embernek ártanak vele, mint akinek használni fog.
Ha törvényi szabályozással rá lehetne bírni bárkit a "fair trade" alapelveinek mindenkori betartására, akkor valóban alaptalan lenne mindenféle aggodalom bármilyen technológiai újítás alkalmazásával kapcsolatban, de mivel ez totális leányálom, így kicsit sem oktalan az aggodalom.
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
Ez igen! Micsoda körmönfont logika! Nagyon tolod öregem!
Egyébként feltámasztani kihalt fajokat nem menõ, inkább õrültség, akárcsak a fajok irtása! Valójában nem is látok erkölcsi különbséget a kettõ között.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
amit csinált az sima szkepticizmus, bár szerencsésebb lett volna mondjuk MDMA-val példálozni (ha már gyógyszerészet/drogok/orvosi kutatások).
számtalan gyógyászattal kapcsolatos dologról állították, már hogy világmegváltó, aztán vagy kiderült, hogy nem arra való mint gondolták (lsd), vagy mai napig használják, de nem lett világmegváltó (kokain, morfium), esetleg az derült ki (össejt kutatás), hogy kell vagy 100 év mire kiforrjon (1960 óta, ez idáig csontvelõ átültetésnél hasznos, ha jól tudom), de ha zavar a gyógyszerészet (gondolom pontosan tudod, hogy gyógyszerész találta fel és nem a hipiknek, meg kémeknek készült az LSD), akkor helyettesítsd be nukleáris energiával, akkumulátorokkal.
egyébként szerintem is go transzhumanizmus, de ettõl még rosszul értelmezted a kommentet
Viszont mamutot, gyapjas-orrszarvút, és más, aránylag nemrég kihalt, vagy éppen kihalófélben lévõ állatfajokat klónozással a legegyszerûbb egyrészt visszahozni az életbe, illetve elszaporítani.
És persze ez mindenképp sajtószenzáció, akármennyire is zavar ez téged, és a hozzád hasonlókat.
A klónozás és az õssejtkutatás viszont gazdasági célokra használatos, illetve orvosi és biológiai kutatásra szolgál.
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
Nem is beszélve arról, hogy például az õssejt-kutatások milyen hasznosnak ígérkeznek a szervpótlások, és az idegrendszeri helyreállító eljárások esetén. Esetleg el fogjuk érni azt, hogy teljes szervezetek klónozása helyett, csak az átültetésekhez szükséges szerveket állítjuk elõ, és így nem lesz szükség a holtakból kinyert szervekre.
A klónozás már sok helyen rutinszerû eljárás, például az állattenyésztésben is. Pár nem túl értékes nõstény állat méhét inkubátornak használva értékesebb fajnemesítésre használható tenyészállatot "gyártanak le".
Itt, ebben az esetben néhány közönséges elefánttehenet felhasználva, egy kriptozoológiai helyreállítást végeznének el.
Na ez az õssejt, meg klónozás, meg szervkereskedelem mûfaj is ilyesmi lehet:)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
pl. 2003-ból: http://www.sg.hu/cikkek/26460/klonozhato_mammutsejteket_talaltak
Pont eléldegélne Szibériában. Elvileg ez nem egy hólakó lény, csak egy olyan elefánt, ami kissé jobban tûri a hideget, mert van bundája. Tehát mondjuk olyan klíma megfelelõ neki, mint egy õznek. Szépen legel az erdõben nyáron, a telet meg kibekkeli egy alapos fogyókúrával. Szóval a mamut nem a havat szereti, csak egy olyan elefánt, aki kibír egy telet koplalva, ha nyáron sokat zabált.
Miért van az a képzete a legtöbb embernek, hogy a mamut egész életében csak hógolyózik a sarkkörön?
Valószínûleg tud szaporodni elefántokkal, így legjobb esetben is max. hozzájárul az elefánt-génkészlet színesítéséhez.
Azért haltak ki az egyes mamutfajok, mert a Pleisztocén végi felmelegedéssel eltûnt az élõhelyük, pontosabban fogalmazva megszûnt az ökológiai "szerepük", és nem "találtak" másikat - ezt persze több folyamattal lehetne leírni. Nem azonnal haltak ki, hanem több ezer év alatt. 3-4000 éve haltak ki az utolsó populációik a Szibéria feletti szigetekrõl, ami azért nem volt olyan régen. (Állítólag az emberi vadászat is rásegített a kihalásukra, talán ezért maradtak fent tovább elszigetelt területeken, talán nem.)
Esetleg érdemes lenne ott keresgélni, feltehetõleg ott sosem olvadt fel a tetem, és nem is olyan régi. Bár biztos másnak is eszébe jutott már... Mondjuk egy 10k éves jégbefagyott tetem is fiatalnak számít DNS-konzerválódás szempontjából, jó állapotban kéne lennie a DNS-nek, ha a tetem végig jégbe volt fagyva.
RF ONLINE Nethyrrea -LVL51 ARMOR RIDER - Novus server BlackTide L2- BDEyes Lvl 87 ISS/73necro EVE Online - Nethyrrean FGC/RAX
De az nem mammut, így szerintem nincs értelme.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Most azért nem megcsinálni valamit mert a természet már kipusztította elég nagy ostobaság, tekintve hogy az ember jelenleg komolyabban pusztít mint a természet valaha. Ha lehetõség van teremteni valamit akkor szerintem az legyen megteremtve! Az emberiség pár tagja már így is istent játszik.. a pusztítás istenét... szerintem kéne valami ellensúly.
Ha csak azért, hogy az állatkertben mutogassák, akkor csinálja meg saját zsebbõl az, akinek ez ennyire tetszik.
Sokkal inkább olyan fajokat kéne "feltámasztani", amik az elmúlt évszázadokban haltak ki, a mi hibánkból.