23
  • errorista
    #23
    ,,igen, de az etikai, morális alapon működött, mondhatni társadalmi nyomásra. az adott kultúrában úgy nevelték az embereket, hogy ha szükséges, akkor a harcban fel kell áldozni magukat illetve ha olyan követnek el,"

    a morál és a kultúra betegség, kész.
  • archelf
    #22
    az öngyilkosok betegek, a homokosok meg égészségesek... beteg ez az egész világ.
  • Tetsuo
    #21
    Így van.

    Azt is megemlíthetjuk, hogy általában abból lesz pszichiáter (és pszichológus is), akinél valami alapból nincs rendben és gyakran magát vizsgálgatja. ;)
  • Agaba72
    #20
    +1

    Szerintem itt arról van szó, hogy adva egy probléma, miszerint egy alapvetően pusztító civilizáció egyre élhetetlenebb világot teremt maga körül, amit egyre többen képtelenek "elviselni". (érdekes, hogy ez az anyagi jólétet csúcsra járató nyugat statisztikája) Ahelyett, hogy szembe néznének a problémával, kitalálnak mindenféle magyarázatot csakhogy ne keljen vele érdemben foglalkozni és nem mellesleg egy újabb jó üzlet az erre majd kifejlesztett gyógyszer is.
  • fehérfelhő
    #19
    Aztán mitől fél ez a tudoány? Talán a fizetésképtelenségtől?
  • tnm #18
    ahogy sajnos a cikkíró sem tudta. ennek az egész cikknek semmi köze a pszichológusokhoz. az más kérdés, hogy tartalmát tekintve - szerintem - leszűkítették az öngyilkossági hajlammal rendelkezőkre (kihagyva az önfeláldozókat, stb.), majd megállapították, hogy az öngyilkossági hajlam egy betegség. (Plusz bedobáltak sok-sok adatot, meg, hogy "más az agyuk", de ez még azért messze van egy bizonyítástól, vagy akárcsak egy hipotézis alapos levezetésétől.)

    Off:
    nem csak a természettudományok számítanak tudománynak (legalábbis magyarban és latinban nem, az angol "science" már más tészta); a pszichológia egyébként pont egy olyan nem természettudomány, amely nagyon igyekszik természettudományos lenni, így megköveteli a mérhetőséget és az ismételhetőséget a kísérleteiben (lásd fizika). Az eredmények alapján pedig hipotéziseket állít (lásd fizika). A részletes ok-okozati következtetésekkel (hogyanokkal, miértekkel) persze sok esetben nem foglalkozik (ezeket meghagyja a neurológiának, a fiziológiának, stb.), de attól még ez a black box szemlélet, amely nem foglalkozik azzal, hogy axonok és szinopszisok szintjén, hogyan áll össze az elme (=lélek), teljesen bevett például a mechanikában, ahol axiómának fogadjuk el azt a viselkedését a tárgyaknak/testeknek, amit a kvantumfizika kutat. De sok esetben az orvoslás is így zajlik: kezelik a tünetek alapján a beteget és ha meggyógyul sose fog senki utánajárni, hogy pontosan milyen baktérium/vírus fertőzte meg.
  • osztmivan
    #17
    Mennyi okoskodó lény jár ide.
    Arról persze fogalmuk sincs, mi a különbség a -lógia és a -átria között.
  • kidwao
    #16
    ProgServ nagyon tetszik a meglátásod a pszichológiát illetően. Ne nevezzük tudománynak mert nem az. És gusztustalan az iparág ami kiépült köré.
  • wraithLord
    #15
    A #9-esre akart menni, de végül is mindegy...
  • wraithLord
    #14
    "A gyógyítás is a kuruzslásból lépett elő, de a gyógyítás és orvoslás, már majdnem egzakt tudománynak tekinthető.
    Azért csak majdnem, mert igazából nem ismerik, hogy (...)"

    A tudomány az egzakt alapok és az egzakt megismerési (kutatási) módszerek miatt tudomány, nem attól, hogy mindenre tudja a választ. Arra "csak" törekszik.
  • Fbn Lx
    #13
    egyetértek, hogy "féltudomány", és hogy nagyon szar módszerekkel dolgoznak, és hogy rossz irányba mennek.
    alapvetően az elme gyógyszeres kezelése egy elhibázott szemlélet, meggyógyítani még soha nem sikerült vele senkit, pusztán időleges tüneti kezelést nyújt azáltal, hogy befolyásolja az agy természetes működését ideig-óráig. hosszútávon pedig negatív irányban változtatja meg azt. Mindenkinek javaslom, akinek megfordulna a fejében, hogy valamilyen lelki bajára (depresszió vagy tudomisén) gyógyszert fog szedni, hogy ezt kegyetlenül verje ki a fejéből, vagy szembesüljön a gondolattal, hogy többszörös eséllyel válik belőle néhány hónap/év leforgása alatt öngyilkos.
    a pszichiátriát pedig szóra méltatni sem érdemes, a csőlátó, barbár módszereikkel együtt.
  • Ferrer
    #12
    Ha a pszichológiai kísérletek, kutatások megismételhetők, és ugyanarra az eredményre jutunk, akkor tudomány. Márpedig ez így van.
    Te meg kérdezd meg egy fizikustól, hogy hogy jött létre a világegyetem? Nem tud rá válaszolni? Ezek a büdös fizikusok kuruzslók mind
  • Szefmester
    #11
    Én sem hiszek a lélek létezésében, de a gondolati menete az embereknek letérhet a normális útról, oda pedig kell egy olyan ember segítsége aki többé-kevésbé ismeri az emberi "lelket" és gondolkodást. Mert lehet ami neked beteges, az másnak teljesen normális, és meglehet hogy a többségnek beteges az ami párnak normális. De mi van ha a többség számára normális az ami neked beteges? Akkor meglehet te vagy a beteg és a többség a normális, de ezt te magad SOHA nem fogod észrevenni mert normálisnak hiszed magad és a többieket tartod betegnek. Ez a helyzet pedig nem fog megváltozni amíg egy szaki helyre nem billenti a fejed.

    De tudod mit? Meg tudod fogni a szofvert? Én a programozókat kuruzslóknak tartom... csak dobálóznak mindenféle szavakkal és okosabbnak és pótolhatatlannak állítják be magukat. Meg tudom fogni a monitort, a vinyót, a dvd-t, de a programot nem, így az nem is létezik. Ez tuti... Racionális ember vagyok és nem a programozók szavát nem lehet komolyan venni. Azt mondják "optimalizálunk" holott csak pizzát zabálnak meg kólát szürcsölnek miközben nézik az onlájn pornót. A becsapott vásárló pedig csak stresszel otthon hogy az előző verziójú "nem létező valami" sokkal gyorsabb volt.

    ;)
  • gombabácsi
    #10
    azért az túlzás hogy a pszichológia nem tudomány

    én féltudománynak szoktam nevezni :)
  • ProgServ
    #9
    A gyógyítás is a kuruzslásból lépett elő, de a gyógyítás és orvoslás, már majdnem egzakt tudománynak tekinthető.
    Azért csak majdnem, mert igazából nem ismerik, hogy mitől öregedünk, mi az az élet..miért nem lehet egy halott szövetet újraéleszteni, ha klónoznak egy állatot, akkor az mikor fog meghalni, azaz az adott őssejt épp melyik osztódási ciklusában volt, mi is az a rák, miért alakul ki, hogy fordítható vissza..stb.

    De az orvostudomány legalább jó úton halad, mindenesetre a sebészekre sokszor hentesként tekintek, de ez más téma.

    Jut eszembe...az ókorban mikor valakinek fájt a feje, meglékelték a fejét. :D
    Ha nem is olyan messzire, 200 évre megyünk vissza, ha az embernek baja volt, megcsapolták a vérét, és az aktuális orvos még vitt egy denevért is, amit elengedett...ez azért történt, mert így a beteg azt hitte, hogy a rossz kiszállt belőle. :D

    Na ma ha egy üszkös lábat találnak az orvosok, levágják. Ha a szív megbetegszik, kicserélik egy gépre, ami korlátozott ideig műödik csak.
    200 év múlva sírva nevetünk azon, hogy manapság miket művelünk, de az irány, legalább jó.
  • ProgServ
    #8
    Amígy egy dologra, nincs racionális magyaráztunk, addig az adott dolgot ne fejtegessük.
    Útálom a teológusokat é a bölcsészeket is, ha már itt tartunk.

    Mi a gondom ezekkel az emberekkel? Az ideológiájuk.
    Aztmondja, kedves pszichológus emberünk, hogy a lélek betegsége.
    Aha. Nos... mi az a lélek?
    Mikor beteg a lélek?
    Mivel lehet meggyógyítani?
    Ha az adott ember kinyírja magát akkor mégse sikerült a metódus.
    Hagyjuk ezeket a dolgokat, a kuruzslókat meg meg kéne tanítani valami használható mesterségre.
    Bár igaz, ha jól csinálják, egy ipart lehet rájuk építeni.
    Ettől fügetlenül kuruzslás.
  • ProgServ
    #7
    Mivel egzakt dolgokkal foglalkozok, pl.: mikroelektronika, szoftverfejlesztés, így úgy gondolom, igen.
  • Szefmester
    #6
    A tiedet talán komolyan vehetjük? ;)
    nem bocs
  • ProgServ
    #5
    A pszichológia, nem egy egzakt "tudomány". És amíg így állunk, én úgy értékelem, hogy a pszichológusok is a kuruzslók világába tartoznak, ergó, egy szavuk sem vehető komolyan.
    Bocs.
  • pauly
    #4
  • FL Zoli
    #3
    Nem az öngyilkosok betegek, hanem ez a k...a kib...tt világ.
  • Darth Sith
    #2
    igen, de az etikai, morális alapon működött, mondhatni társadalmi nyomásra. az adott kultúrában úgy nevelték az embereket, hogy ha szükséges, akkor a harcban fel kell áldozni magukat illetve ha olyan követnek el, amely társadalmi megvetést, szégyent von maga után, akkor értéktelenné válik az életük és végeznek magukkal. NEm azért mert gondolnak egyet valamelyik nap és felkötik magukat, hanem mert születésüktől fogva, egyfajta "agymosásként" (tudom durva szó, de jobb nem jut eszembe) beléjük nevelték ezt. NEm azért teszik meg, mert nagyon öngyilkosok akarnak lenni, hanem mert kreálva van egy olyan ideológia amely ezt várja el tőlük bizonyos esetekben.
    A cikkben pedig arról van szó, hogy emberek hasonló társadalmi elvárások nélkül, önszántukból döntenek úgy, hogy végeznek magukkal. A kettő nagyon más jelenség szerintem.
  • teddybear
    #1
    Az európai(amerikai) kultúra nem támogatta az öngyilkosságot. Viszont a távol-keleti igen, elég ha megemlítem a kamikaze-hadviselést, illetve a szamurájok becsületkódexét.