36
  • NEXUS6
    #36


  • Macropus Rufus
    #35
    igen. És szinte biztos, hogy Te vagy Én és még sokan mások le is fogják.
    De azok a gyerekek akik ebbe a világban nőnek majd fel, ők nem fogják. Nekik a testük részét fogja képezni. Már most is komoly függőségük van a mobil eskzözök iránt.
  • Sajátvéleményem
    #34
    Megint egy kicsi almareklám. Nálam a PC azt jelenti, hogy személyi számító gép...
    -Vagyis, hogy egy ember használja, hordja, és nem csak egy terminállal csatlakozom egy hálózathoz ahol a végén, valahol van egy számító gép.
    Nem az op.rendszertől vagy a gyártó kilététől függ a mibenléte. Előbb-utóbb majd a fejünkbe építik az egészet, és majd a sznobok a homlokukra sütik az almát,
    "IHead" néven (lehet, hogy le kellene védetni ezt a nevet?"
  • djw
    #33
    azon nem gondolkodott még el senki, hogy ez is ugyanúgy le lehet majd venni, mint ahogy a telefont el lehet tenni a zsebbe? :) tudom buta ötlet, de mi van ha mégis levehető lesz?
  • joebacsi
    #32
  • MrGer
    #31
    Nem kell ismerkedni... a gyerektervezés elér majd egy olyan fokot, amit pl. a Gattaca c. filmben láthatunk: a házaspár választhat 4 - tökéletes - embrió (2 fiú vagy 2 lány) között, ami genetikailag gyakorlatilag hibamentes. A szex meg marad örömforrás, úgy, mint: pl. Dredd bíró (Stallone a virtuális sisakkal, ugye...), az emberi kapcsolatok meg: pl. Asimov (a Mezítelen nap (?)) c.könyvében: a szobában az asztal végébe a beszélgető partner hologramja látszott (nála pedig ugye az enyém látszik), így beszélgettek, vacsoráztak "közösen".

    Ez a szemüveg -talán - a 2. lépés ezen az úton... az első ugye az "okos" telefonok voltak...
  • A1274815
    #30
    Bocsi, ezt nem tudom kihagyni:

    "Megváltoztatják a gondolkodásunkat az okos szemüvegek?"

    Igen, butább lesz.
  • lordmorden
    #29
    ennek enm elsz jó vége... már így is rengeteg szociális társadalmi probléma van... az emberek antiszociálisak, nem kommuikálnak, kilépnek a valódi éeltből. mi lesz ebből? mindenki csak amga elé fog emredni és kockulni? hogy lehet így ismerkedni? nem elsz az ebereknek valódi személyiségük, semmi valódi érzelmük... inkább korlátozni kellene ezt, emrt ha túlzásba viszik a dolgot nagoyn életképtelenek elsznk és magányosak... mindennek megvannak a határai, ezt túlzásba vinni nagyon rossz ötlet...
  • gothmog
    #28
    És a Black Mirror -sorozat első évadjának harmadik részére?
  • lamer the true
    #27
    Nekem jó lesz ide vele :)
  • jackoneill90
    #26
    Nem tudom emlékeztek-e arra a sliders epizódra amiben minden ember egy szemüveget visel és egy afféle utópikus életet éltek egy virtuális világban.
  • Linkout
    #25
    Szerintem a Borg nem lenne békés még emberi értelmekből sem. Ekkora hatalom árnyékában az elvek nem maradnak meg sokáig. A terjeszkedés, asszimilásás ugyanúgy fő szemponja lenne egy iylen társadalomnak, mint a StarTrek-ben.

    Én nem is tudom mit gondoljak a GLASSról. Persze nagyon scifi és tetszik is, de félek tőle. Egyrészt, mert önként és dalolva fogjuk streamelni egy idő után amit látunk és élvezni is fogjuk, másrészt azért, mert sok idő után annyira az életünk és a társadalmunk részévé válna, hogy elvesztenénk a koordinációs vagy emlékező képességünk javát, hiszen ott az útvonal, ott a vissszajátszható életünk. A kapcsolati háló olyan szinten kibővül, hogy gyakorlatilag midnenki mozgó zöld pötty lesz mindenki számára.

    Vegyesek az érzelmeim ezzel kapcsolatban, attól tartok, hogy elveszíti az emberi egyén az individualitását...
  • liberty2
    #24
    Még egy 100 év és mi leszünk a Borg! Csak békésebb kivitelben :)
  • Macropus Rufus
    #23
    hát nem is tudom... Ez azért elégéggé meredek látvány lenne (ha ilyen lenne)

  • kvp
    #22
    Jobb felhasznalasnak tunik, ha minden emberre akire ranez a felhasznalo rakeres az arckep alapjan es megjeleniti az elerheto adatokat. Pl. ismerosoknel a kozossegi oldalakon megosztott informacioit, uzletfeleknel az uzleti adatokat, az utcan setalo noknel a meztelen kepeit es egy leirast, hogy mivel lehet felszedni. Ez utobbira egyebkent mar van mobilos alkalmazas, valamiert nem a masik ketto keszult el hamarabb.

    Ugyanennek rendorsegi megfeleloje a szemelyigazolvany adatbazis alapjan az illeto szemelyes adatainak kikeresese. Autok eseten a rendszam alapjan az auto adatainak lekerese. Ennek meg ertelme is lenne.

    A koncentracio hiannyal kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy en jatszottam olyan mmoprgfps-el, ami ilyen augmented reality rendszert hasznalt a jatek gui-janak megjelenitesere (beleertve az in game email-t is). Mindezt egy fps nezetu es kezelesu jatekban, perzisztens vilaggal. A kedvencem a nav-ray rendszer volt, egyfajta indoor gps, ami attetszo vonalakat rajzolt a kijelolt cel fele vezeto uton. (de arra is figyelmeztetett, hogy hol kell felszallni a metrora, gyakorlatilag ajtotol ajtoig vitt) Ehhez kepest amikor mar emlekezett az ember a varos elrendezesere, akkor mar jellemzoen nem hasznalta folyamatosan, csak 1-1 ismeretlen lakas vagy iroda megkeresesehez. Egyebkent igen, a kijelzo azt is mutatta, hogy az ember latomezejeben levo szemelyek mennyire ellensegesek es azon belul milyen szintuek, tovabba oldalt latszottak a fegyverek es a loszerek szintjelzoi is, mivel megis csak fps alapu mmoprg-rol volt szo. A jatekban egyebkent a normal emberi karaktereken amikor aktiv volt, akkor latszott a hud-os napszemuveg.

    A gyakorlati tapasztalat az, hogy az ember teljesen jol tudja hasznalni es nem zavaro, mert pl. egy lovoldozes kozepen nem nezi meg az ember az email-jeit, mert lelovik, de vezetes kozben sem volt okos elengedni a kormanyt es text modba kapcsolni a chat-eleshez. Viszont amikor bevasarlas kozben egy boltban elo tudja venni az ember a jegyzeteit (ingame) es ezek a jegyzetek ha kell masolhatoak is (ingame pendrive-ra) vagy elkuldhetoek email-ben, akkor ez egesz kenyelmes tud lenni.

    A fenti jatek 11 evvel ezelott keszult es grafikailag mar elvaultnak tekintheto, de jatekstilus szempontjabol a mai napig erdekes. Arrol nem beszelve, hogy nagyon keves jatekban hagyjak a jatekosokra egy perisztens vilag iranyitasat. (ahol a jatekosoknak lakasaik, cegeik, gyaraik lehetnek, kereskedhetnek, epithetnek, stb.) Az emlitett jatek nagy hatranya volt, hogy tul eroszakosra sikerult es a legtobb embernek tul nehezre. (egy alap ingame mernoki feladathoz egy elsoeves villamosmernok tudasa kellett hogy a jatekos egyaltalan megertse a feladatot)

    A fenti szimulalt kornyezet alapjan egyebkent jellemzoen mukodokepes a szemuveg es hasznalhato, csak az embereket kell hozzaszoktatni, hogy vezetes kozben ne irjanak email-t, mert felkenodnek az elso fara vagy szembejovo tankra...

    ps: pelda:
  • Darth Sith
    #21
    tuti az elsők között lesz egy olyan applikáció, amely primitív módon tudja detektálni, ha egy ember áll előtted, kb mint a fényképező arc felismerő funkciója, és nem négyzettel veszi körbe az arcot, hanem durva vonalakkal az emberi alakot majd vmi random generátor kidob hozzá harci képességi értékeket :DD
  • tutituti
    #20
  • Sippie
    #19
    LOL, ezen felröhögtem :D :D
  • mousee
    #18
  • Whysper
    #17
    *szemembe
  • Whysper
    #16
    Ha egy ilyet felveszek soha nem fogom levenni. Remélem egy idő után a szemebe is építhetek egy iylet vagyis a fejembe ami a szememen át veszi az adást!
  • NEXUS6
    #15
    Genetikai szempontból persze tágabb értelemben ma is mindenki mindenkinek a rokona.
    Pl a mitokontriális dns vizsgálatával kiderült, hogy a ma élő minden ember gyakorlatilag egy 200 000 éve élt "ősanya" leszármazottja, mert hogy kipusztultak, a más akkor élő anyák leszármazási vonalai.
    Az, hogy időben viszonylag ilyen közeli ez a közös ős, azt bizonyítja, hogy az emberi populáció bizonyos időszakban, vagy időszakokban, akár a kihalás határáig is lecsökkenhetett, ami viszont felveti a vérfertőzés kérdését, lehetőségét.

    Ez persze nem egy jó dolog a genetikai sokszínűség szempontjából, de mint jelenségnek így nem csak királyi családoknál volt hatása az emberiség történelmét tekintve.

    Az emberek viselkedési mintái genetikai szempontból viszont olyanok, hogy max pár száz fős közösségekben éltek. Majd ha a népesség efölé emelkedett akkor ebből létrejött egy másik párszázfős közösség, és így mondjuk úgy lépcsőzetesen, nem exponenciálisan, határok nélkül tudnak az emberi közösségek növekedni.

    A különböző ilyen kis kultúrális szempontból is egységnek tekinthető közösségeknél a legtöbb helyen megjelenik a vérfertőzés tilalma, amit a más közösségekből történő párválasztás kultúrális rendszerének kialakításával, beházasodás, nőrablás, meg egyéb módszerek bevezetésével oldanak meg.

    Amit felvetettem az nem azt jelenti, hogy én azt gondolom, hogy a max pár 10 000 fős közösségek lennének a jók, hanem azt, hogy a modern elég diffúz és szervezetlen társadalmakban az új technológiáknak hála, esetleg ki lehet alakítani olyan közösségeket, hálózatokat, ami nem ellentétes az ember genetikailag meghatározott viselkedésmintáival. És emellett biztosítja valamilyen formában azt, hogy a milliós, vagy 10-100 milliós emberi tömegekből is létrejöhessen valami fajta olyan közösség, amit amúgy a sima verbális kommunikáció, a gyakorlatilag törzsi nagyságú társadalmakra berögzült genetikai és kultúrális identitás tudatunk nem tenne lehetővé.
  • zola2000
    #14
    Nem kell olyan messzire menni, csak annyi fog változni, hogyha ma valami értesítés jön, akkor a telefon rezeg, és az ember előveszi, később a szemüveget kell meg pöccinteni ehhez.
  • Cat #13
    "Szociálpszichológiai, humánetológiai könyveket olvasva az jön ki, hogy egy valós emberi közösség nagysága max pár száz fő, ami pl. egybevág azzal, hogy az embereknek hány ismerősük van a közösségi portálokon. Ehhez képest már egy kisváros is pár 10 000 fős nagyságú, ami egy ókori nagyvárosnak, metropolisznak felel meg."

    Ezzel az a probléma, hogy Izland a maga 300ezres népességével olyan mértékben kicsinek számít, hogy gyakorlatilag mindenki mindenkinek a rokona valamilyen szinten.
    Mobilapp akadályozza meg a vérfertőzést

    Na most képzeld el, ha csak tízezer fős "metropolisz" lenne. (Régen egyébként, mivel Izlandon nincsenek allandó vezetéknevek papírra vetett órias-családfakból tájékozódtak.)
  • Szefmester
    #12
    Ha ez elterjed akkor megjelennek az utcán is a trollok. Elég csak egy tömegbe elkiabálnod magad hogy "ok glass take a picture and send to my family" :D Mindezt egy buliban, vagy sztriptízbárban téve még érdekesebb lehet az élet a használóknak. :D
  • NEXUS6
    #11
    Ezzel tökre egyet értek.
    Evolúciós szempontból az ember már jelenleg is mondhatni kilóg abból a társadalomból, amit teremtett.
    Szociálpszichológiai, humánetológiai könyveket olvasva az jön ki, hogy egy valós emberi közösség nagysága max pár száz fő, ami pl. egybevág azzal, hogy az embereknek hány ismerősük van a közösségi portálokon. Ehhez képest már egy kisváros is pár 10 000 fős nagyságú, ami egy ókori nagyvárosnak, metropolisznak felel meg.

    A milliós nagságú városok pedig gyakorlatilag csak adminisztratív szempontból számítanak egy egységnek, emberi közösség szempontjából semmiképpen.
    A mindenhol jelenlevő tömeg valójában lehetőséget ad arra, hogy az aki el akar rejtőzködni el is tudjon, ezáltal alapvetően szolgálja pl. a bűnözést, vagy mindazokat a csoportokat, akik az embereken akarnak élősködni. Ma a tömeg, egyéni szempontból kisarkítva gyakorlatilag emberi hulladék (olyan emberek akikhez nincs közünk, általában csak gátolnak a mindennapi tevékenységünkbane) számít az alapnak, azt próbálják elhitetni velünk, hogy annak részei vagyunk. De valójában annak senki nem része, mert a "tömeg" is csak egy adminisztratív szempontból egységesen kezelt emberállomány.

    Minden ilyen technikai eszköz egyfajta lehetőség, hogy az evolúciós korlátot, ezt a néhány száz emberes határt átlépjük, vagy éppen hogy megszilárdítsuk. Olyan mint az autó, ami lehetőség arra, hogy idegen tájakra utazz, ott új emberekkel ismerkedj meg, akik aztán már hozzád tartoznak. Vagy éppen egy csúcsforgalomban tökéletesen elszigetelve még annyi kapcsolatod se legyen az emberekkel, mint amit egy tömegben történő közlekedés kikényszerítene. És persze elkényelmesedsz, nem gyalogolsz, kevesebbet mozogsz, ami közvetlen egészségügyi hatás is.

    Ha pl lehetőséget teremt ez a rendszer, ez a szemüveg arra, hogy a tömegből a kiterjesztett valóságon keresztül megjelölje azokat, akik valamilyen szempontból hozzád tartozhatnak, akkor egy lehetőség arra, hogy a tömeg átalakuljon. Gyak olyan, mintha az ember telepatikus képességekre tenne szert. Aztán ezekkel az emberekkel kapcsolatba léphetsz, segítséget kérhetsz tőlük, segíthetsz, kommunikálhatsz velük, mert nem kell a tömegben minden egyes embert végig kérdezgetned, hogy ő kicsoda.
  • liberty2
    #10
    Na ja ... és ha meglátsz akkor ordibálni fogsz, hogy: It's over nine thousaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaand!
  • Molnibalage
    #9
    Dettó. Soha nem neteztem még az okostelefonommal... Tabletem nincs, jelen állás szerint nem is lesz. Nem igénylem az állandó online jelenlétet. A lakásban maradva néha függőség jeleit mutatom, de ha felállok a géptől és mást csinálok semmiféle igényem és késztetésem nincs, hogy mindeféle szarság ugorjon fel nekem szemüvegen meg online legyek... Akinek meg mindenről emlékeztető kell az csiszolja picit az memóriáját. Még jegyzetfüzetem sem volt soha...
  • KG21
    #8
    harci kapacitást is lehet majd mérni vele?
  • Pluskast
    #7
    Jó cikk és van is benne igazság. Valószínűleg én már kezdek öreg lenni ezekhez de engem sem a facebook sem az okos telefonok nem tudnak megmozgatni. A videót megnézve ez egy baromi jó találmány, nagyon innovatívnak tűnik, de tényleg hordozhat magában veszélyeket. Pontosan olyanokat amiket a cikkben említett Nicholas Carr fogalmazott meg. Butul a társadalmunk és vele az emberiség is a technikai újításoknak köszönhetően.
  • endrev
    #6
    KOCSIS Ferenc, de ciki az elírás.. Bocsánat! :)
  • endrev
    #5
    Ez már tíz éve is le volt írva egy magyar író (Kicsis Ferenc) Esszencia-expedíció című könyvében. Csak ott már agyimplantátum volt ez (a százezer évnyi jövőben játszódott a történet). :D
  • liberty2
    #4
    Én örülök neki, hogy lesz egy ilyen technika ami segít nekünk abban, hogy előrébb lépjünk az evolúcióban. Csakhogy mostantól magunk befolyásoljuk a fejlődésünk azzal, hogy milyen eszközöket alkotunk és nem feltétlen a természet. Ezzel képesek leszünk a tudásunk úgy megosztani másokkal, hogy az az internet segítségével egyből kiválasztódik, hogy releváns, hasznos-e vagy sem. Ha nem akkor elvész, ha pedig igen akkor megmarad és mindenki számára hozzáférhetővé válik.

    Az meg, hogy megtanuljuk rendesen használni a technikát az inkább etikett kérdése. Ha ezt rendesen megtanítja a szülő a gyerekének nem lesz gond ebből.
  • Tinman #3
    Shut up and take my money!
  • Gerhard
    #2
    Erről az elemzésről ez a videó ugrott be :

    https://www.youtube.com/watch?v=8UjcqCx1Bvg

    Amúgy jogos az aggodalom, elég ha most felnövő generáció telefont molymoló tagjaira gondolunk. De azért ne legyünk ennyire pesszimisták. Valószinűleg itt is ki fog alakulni etikett a szemüveg hasznlatával kapcsolatban. Az már más kérdés, hogy meg fogja-e tanulni az ember, és ha igen, akkor használni fogja-e.

    Az, hogy olvasunk, vagy videózunk, vagy akármit teszünk szemüvegünkkel, miközben a másik felet kéne hallgatnunk, enyhén szólva bunkóság nem?

    A másik kérdés, hogy miért kerüli el a fiatal a körülötte lévő kapcsolatokat? Miért nyomkodja helyette a telefont? Mert személyes mondanivalója lenne? Vagy mert nincs elég önbizalma a másikkal való kapcsolatfelvételre? Ne feledjük, hogy a tinédzserkorszakba lépnek azok a fiatalok, akik folyamatosan telefonoznak. Akkor van kialakulóban a felnőttkorban is értelmezett intim szféra.

    Ha az utóbbi kérdésre kapunk a választ, akkor nem hiszem, hogy a telefonokat kéne okolni az elzárkózásért. Akkor ez olyan, mint amikor a fényképezőgépre mondták, hogy kiszívja a lelkedet.

    Egyszóval nevelni kell a gyermeket, és akkor a problémák nagy része fel sem vetül .
  • vakondh
    #1
    Jó cikk!