42
 • Cat #42
  Azt ne az MS oldalán keresd, ott nem fogod megtalálni. Erre vannak a helyi szerződött kereskedő partnerek.
 • Meridian
  #41
  pl Konica Minolta lézernyomtató. Nincs hozzá driver linux alá, de persze van a neten hegesztett general driver, ami szinte minden lézernyomtatóhoz jó, de ugyanakkor ezt egy átlaguser soha nem fogja tudni feltenni.

  Az átlagusernak az kell, hogy ha a rendszer automatán nem iksmerte fel, akkor beteszi a telepítőCD-t (mondjuk ezt már linux alatt már nem kell mountolgatni...) és követve a telepítő instrukcióit, nyomkodja az opciókat meg a gombokat és felmegy a driver, ami működik is.

  Persze ez talán a hardvergyártók hibája, hoyg nem készítik el a linuxos drivereket, de azért érthető is, mert nincs egy egységes diztibució sem, emiatt szarnak bele. Ahogyan ma már nem írnak win2K-s drivereket külön, úgy nem fognak vacakolni azzal hogy most SuSe, Debian, Redhat, Mandrake, Ubuntu, vagy akármi disztrókhoz telepítőkket írogassanak, mert ez jelentős anyagi ráfordítást igényelne.
 • Meridian
  #40
  egyébként az MS liszenszelésről jut eszembe, van olyan oldala az MS-nek ahol ez érthetően, világosan és MINDEN le van írva? A múltkor kerestünk valami leírást, pl hogyan is kellene kinéznie egy terminál szerver liszenszelésnek, pl a 2008 R2 Enterprise hány érvényes liszenszt tartalmaz terminálkapcsolat használata esetén? 4-et? 5-öt? Egyet sem? Vagy mi a rák... a MS oldalán lófasz nem volt róla, nyomtam is egy jó nagy NO-t amikor kérdezgetett, hogy az oldal információi segített-e... hát nem, bazd.
 • Meridian
  #39
  és ezeket ki engedte be a cég telephelyére? majd ha hatósági végzéssel jönnek, na akkor talán. Vagy rögtön azzal jönnek?
 • Meridian
  #38
  "- A sörnagykereskedésbe bemegyek, az udvaron kérdezem a raktárost aki éppen átveszi a Guinness új szállítmányát - persze ő is tablet segítségével -, mire engem is úgy igazít el, hogy három-négy ujjmozdulattal rábök a táblájára, és mondja, menjek be az épületbe a pénztároshoz."

  Ez a példa azért nem releváns, mert korábban az illetőknél a céltabletek helyett nem PC volt a farzsebükben, hanem papír. Azaz papíralapon ment a munka, amit benn az irodában PC-n dolgoztak fel. Most nem papíron firkálnak, hanem tableteken, de a könyvelést végül még mindig PC-n végzik el... ugyebár.

  A cikk sem releváns, mert a grafikonon csak azt mutatja, hogy az egész piacon belül mekkora arészesedése, és az hogyan változott (MS esetében csökkent) évről évre. De a garfikon azt már nem képes mutatni, hogy az egész piac mérete évről évre hogyan nőtt... mondjuk ha 20x akkora a piac mint 2000 előtt, akkor valójában nem csökkent a MS mérete/forgalma, hanem nőtt, csak mellette felnövekedett pár hasonló cég is mint az MS.
 • mousee
  #37
  Ez egy backup dolog vész esetére, régi XP-k, régi office-ok, eddig is megvoltak, soha az életbe nem lesznek upgrade-elve. Elég sok dokumentum megfordult azóta az irodában, és elenyésző kisebbségben voltak a problémásak (2 év alatt 2 doksi az ló[email protected], főleg úgy, hogy később kiderült, kérhettük volna ODF-ben is).
  Az átállásnak az volt az értelme, hogy így fele annyi nyűgöm van a rendszerekkel, nem kell amiatt aggódnom hogy valaki letölti a pina.exe-t, és gajra vágja vele a gépet, esetleg egy otthonról hozott pendrive sem okoz galibát (kis cég, nincs szigorú multiszerű policy). Azzal sincs gondom, hogy a gépek idővel lelassulnak (xp hajlamos volt erre), gyorsabban kapcsolnak ki-be, könnyű frissíteni az összes programot egyszerre.
  Amikor felmerült a főnökség témái között, hogy hamarosan lejár az XP támogatás, akkor filóztak rajta, hogy jöhetnek a win7-ek, és office 2010-ek, ekkor dobtam fel a linuxosdi lehetőségét. Először csak egy szervert raktam be, és 2-3 desktopot. Utána pedig szépen sorban jött a többi is, mert pozitív volt a visszajelzés (gyorsabb, jobban néz ki, segítőkész az informatikus srác :P). Najó, azért dobtam rá nekik egy belső jabber szervert is, amivel pidginnel tudnak telephelyek között is beszélgetni, ez is sokat dobott szerintem a dolgon, na meg hogy kaptam pasziánszot meg sudokut :)

  Félreértés ne essék, semmi gond nem lett volna a win7+office2010 kombóval sem, de így megtakarítottam egy adag pénzt, és az összes program legális, nincs gond ha befigyel valami ellenőrzés (eddig se lett volna, így már tuti). Természetesen ezt nem lehet mindenhol megcsinálni, itt az volt a mázli, hogy a belső fejlesztésű szutykok mind böngészőből elérhetők, szóval semmi nem köt a jó öreg ablakos oprendszerhez.
 • Komolytalan
  #36
  Nyilván sokmindent meg lehet csinálni, ha van az embernek affinitásra a szopórollerhez, vagy mondjuk MS cuccokhoz nem ért, ellenben a linuxhoz igen. De:
  "Ha valami doksival gond van, akkor be a megosztott mappába, virtuálgép két kattintás után néhány másodperc alatt ott van"
  Ehhez nem kell véletlenül Windows meg Office licensz? Mert ha igen, akkor mi értelme volt az átállásnak?
 • WoodrowWilson
  #35
  Az Ernst&Young könyvvizsgáló cég, és bizony ha a te cégedet velük auditáltatod, akkor oda kell adnod nekik minden adatot (eleve ez az érdeked mondjuk), különben a körmödre fognak nézni.
 • lapaleves
  #34
  te csak tudod, nálunk meg konkrétan volt már ilyen. mondom, én sem hittem el mikor először megtudtam mi van.

  és szerződés szerint ellenőrizhetik. ha megtagadod, a szart is kiperelhetik belőled. nincs épeszű cégvezető, aki egy ilyet bekockáztat, mert akkor már eleve rosszhiszemű vagy stb.

  mégegyszer, ez fejlett nyugaton így megy. te dolgod ha nem hiszed el.
 • mousee
  #33
  Helyzetfüggő a dolog. Nekem sikerült pár irodát átváltani linuxra (20-50 fős kiscégek), de természetesen van backup plan. Egy konkrét példa: A gépeken XP-k voltak office 2k7-el, most ubuntuk futnak libreoffice-al, thunderbird-el. A backupot úgy oldottam meg, hogy virtualboxba átmigráltam a gép utolsó windowsos állapotát, és csináltam rá egy megosztott mappát. Ha valami doksival gond van, akkor be a megosztott mappába, virtuálgép két kattintás után néhány másodperc alatt ott van (nem kikapcsolással zárjuk, csak save state-el), és lehet csesztetni a doksit. Az elmúlt 2 évben talán egy-kétszer volt rá szükség. Hozzáteszem negyede annyi gond van a rendszerrel mint előtte az XP-s megoldással, eleinte volt lázadozás, de 2 hét után miután mindent elmagyaráztam nekik, már csendben voltak, azóta is szépen megy minden.

  Netbankos példád szerintem már eléggé idejétmúlt, sőt, inkább fordítva működik, IE alatt nem kóser valami, FF alatt pedig hibátlan. A szerveres dolgot is szépen ki lehet építeni, tény, kell egy kis idő amíg összerakod a dolgot, pl következő upgrade-kor gyanús hogy szerveren az ubuntut leváltja a zentyal, mert egyszerűbb, kényelmesebb.
 • Komolytalan
  #32
  Kapsz egy xlsx-et egy partnertől, amiben macro számol ezt-azt, és nézel mint hal a szatyorban. Bank netes oldala nem megy csak IE alatt - old meg linuxon. Ha használnál valami spec programot, az vagy lesz linuxra, vagy nem.

  Ezenkívül azt se felejtsd el, hogy az MS cuccoknál elég erős fokú az integráció - mondjuk nem külön van a mail, meg calendar, meg tököm tudja milyen szerver, hanem egyben, és egy kliens (Outlook) különböző részein látod hogy leveled jött, meg menned kell meetingre. Szóval egyszerűen kényelmes.

  Szerintem akár a Windowst, akár az Office-t akarod megkerülni, teljesen nem fog menni. Mindenképp kell néhány gép amin Win/Office van (Win valószínűleg többre kell, mint Office), hogy tudj kommunikálni a külvilággal.
 • laca103
  #31
  Örülnék, ha valaki tételesen kifejtené, hogy egy Újonnan induló kis iroda 10-20 PC-vel miért ússza meg OLCSÓBBAN az M$ termékeivel, mint mondjuk egy jól összeszervezett linux+libreoffice konstrukcióval?

  A cégek közti kommunikáció szerintem simán mehetne PDF-ben aminek pont az a lényege hogy Minden rendszeren ugyanúgy néz ki... És mondjuk a mai középkorú betanított irodai munkások még Office-XP-n tanulták meg az irodai progik haszálatát, aminek kezelőfelülete a mostani libreofficée-tól eléggé elhanyagolható módon különbözik... Autodidakta módon 2-3 hónap alatt egy kíváncsibb rendszergazda, simán ki tudja magát képezni egy 10-20 gépes linuxos rendszer felépítéséhez, és karbantartásához...

  Arról nem is beszélve hogy Open rendszerek beszerzésénél nem kell szerződésekkel, meg különböző megkötésekkel foglalkozni, legalábbis ilyen kis hálózatoknál...
 • Zombee
  #30
  Az Ernst & Young egy tanácsadó cég, aligha mennek ellenőrizni bárhova is. Ha mégis úgy tesznek, nem kell velük foglalkozni, nem hatóság, és hatósági segítséget sem kérhetnek ilyenhez.
 • ppista
  #29
  Azt én sem szeretném ha nagyon visszaesnének, vagy eltünnének, mert akkor jönne helyettük egy másik retek -valószínűleg amcsi- cég, és minden kezdődne elölről. Viszont ez a brutális részesedésük ami jelenleg van nyugodtan megnegyedelődhetne.
 • socheater
  #28
  A munkahelyemen termelésben excel-t használnak. Minden gyártósoron illetve munkafolyamatnál fölöslegesen, párhuzamosan vezetik ugyanazt a könyvelést. (!!!) A legbonyolultabb függvény ahogy elnéztem a SZUM, illetve lehet itt-ott pár művelet esetleg zárójel. Egy ubuntu+libreoffice bőven elég lenne, nem beszélve arról, hogy adatbázisba is dolgozhatnának táblázatkezelő helyett... Mégis ott figyel a gépeken a Windows + Office... :D Fene se érti ezt...
 • mad mind
  #27
  JA papír helyett tök jó, de a titkárnő, az még mindig pc-n pötyög, a dizájnos grafikonokat se táblán készítik neked. Te fuvarosként persze csak táblákkal találkozol, de az irodában más gépek vannak.
 • gothmog
  #26
  "Radásul míg windowsra mindenhez van driver osx hez meg nem mindíg, se linuxhoz."

  Sorolnád az eszközöket, amik nem mennek linuxszal? Csak hogy érzékeljük, mekkora a probléma.
 • csimmasz
  #25
  Szerintem simán megkerülhető már ma is az MS, bár tény kompromisszumokkal.
  Amikor megcsináltam az irodát az volt a célom hogy mindent open megoldással oldjak meg, sajnos sok tekintetben az ingyenes megoldások messze elmaradnak az Ms termékektől, mondjuk másban meg sokkal jobbak.
  Szóval végül jobbnak, olcsóbbnak láttam a hagyományos Windows, Office Adobe. programokat mint a linux, Libre office, stb-t.
  Elvileg a google szolgáltatásait is lehetne használni de nekem nem tetszettek.
  Ami tényleges alternativa azaz Apple de az meg árban nem egy kategoria
  Radásul míg windowsra mindenhez van driver osx hez meg nem mindíg, se linuxhoz.
 • coolbboy83
  #24
  A legtöbb cégnél a Microsoft már kerülhető..... nem kell sem windows - sem office vagy outlook...
 • lapaleves
  #23
  akkor védjétek a paraszt céget, ha már túlesett a cégetek ms-féle licencellenőrzésen. amikor is kiküldi az ernst & young nyalibandát, és azok x évre visszamenőleg bekérik az összes számlát, összes dobozt (a dobozt, bazz), a távol eső helyekről fotókat a gépek matricáiról, friss és tételes személyzeti listákat...

  jah, valamint az ms saját hálózatfelmérő programját is le kell futtatnod minden telephelyeden. mindezeknek az eredménye alapján extrapolálják az esetlegesen hiányzó adatokat, és minden bizonnyal rengeteg eltérést találnak egy teljesen jogkövető nyugati cégnél is, nyugati országban.

  és mindezt teljesen legálisan teszik a görények, egy olyan üzleti partnerrel aki ezer körüli licenszet vett és fizetett ki nekik officera, calra, serverre, exchangere. szóval nem kéne annyira éltetni őket, megrohadhatnak ahol vannak. én se hittem el mi van, míg nem láttam az a3 nyomatot a tételes eltérésjelentéssel.
 • Narxis
  #22
  Jah végülis mondhatjuk, hogy onnan... Android alól és nem írtam hanem diktáltam(Swype beta).

  Dehogy elégedett legyél ezt most Win 7-ről írom. De egyáltalán nem arra gondoltam, hogy szűnjön meg a Windows, elég ha 60-70% alá megy desktopon a piaci részesedése.
 • llax
  #21
  Arra lennék kíváncsi, hogy a PC használók aránya hogyan változik?
  Az eladások csökkenése csak egy dolog.

  Nem csak a táblák és okostelefonok terjedésében látom az eladások csökkenésének okát. Az én véleményem (részben szubjektív - részben tapasztalat):

  1.: Teljesítmény (és igénye:)
  Az elmúlt néhány évben forgalomba került PC-k teljesítménye messze megelőzte az átlagos igényeket. Az átlag alkalmazások gépigénye közel nem nőtt olyan ütemben, nem jelentek meg olyan széles körben terjedő újdonságok, amik mondjuk egy 5-6 éves Core alapú procin ne mennének elfogadható sebességgel. Igazából csak a hardcore felhasználók kényszerülnek a gép cserélgetésére. Irodákban akár még régebbi gépek is szinte kompromisszumok nélkül használhatók egyszerűbb feladatokra, klasszikus irodai alkalmazásoknál még úgy sem nőtt a gépigény, mint egyszerű multimédiás felhasználásnál.
  2.: Telítettség:
  Elértünk egy telítődéshez közeli állapotot. Ahol van fizetőképes kereslet a PC-re, ott már vettek gépet, emiatt új belépő alig van, új gépet leginkább csak a régi lecserélése miatt vesznek az emberek és cégek, de a fentebbiek miatt egyre lassulóbb ütemben. Ahol kevésbé - vagy egyáltalán nem - jut gépre, de igény van rá, már ott is sok helyen van, nagyon durva mennyiségű használt gép van a piacon, jár kézről kézre, "segélyszállítmányként" Európából Afrikába stb... Ha még a prognosztizált, lassuló ütemben is adnak el új gépeket, azok üzemképes elődei nem feltétlenül végzik kukában, a használt - és még használható - PC-k lassan mindenhová eljutnak, ahol csak áram van.
 • [HUN]FaTaL
  #20
  A Mac is PC.
 • [HUN]FaTaL
  #19
  " Hoz ki a gyorsposta valamit, a szállító odadugja az orrom alá a tabletet, azon kell aláírnom elektromos tollal az átvételt."
  Eddig helyette PC-je volt mi? Ja nem, a papírt és a tollat cserélték tabletre.

  "És még az se biztos ezeknél a cégeknél, hogy van valami központi szerverük IT-szakemberekkel, lehet hogy egy felhőszolgáltatást vesznek csak igénybe."
  Aztán ha nincs net, akkor nem adnak el semmit.
 • Komolytalan
  #18
  Nem azt írtam, hogy nem lehet munkaeszközként használni a tabletet, hanem azt, hogy az üzleti szféra nem tud arról, hogy a PC meghalna. Amit te felhoztál példát hasonló tabletes alkalmazást már én is írtam, de lássuk be: ezek egy tollat meg egy A/4 lapot váltottak ki, nem egy PC-t. Esetleg ipari PDA-t, amelynek lehet valódi konkurense, mert ugyebár egy ilyen PDA 200eFt környékén kezdődik, és speciális esetben ezt ki lehet váltani egy 30eFt-s tablettel.

  "És még az se biztos ezeknél a cégeknél, hogy van valami központi szerverük IT-szakemberekkel, lehet hogy egy felhőszolgáltatást vesznek csak igénybe."
  Ja, meg a felhőből jött az a szoftver is, ami a tableten fut - nyilván. Meg a felhő az olyan, hogy megmondod neki, hogy "sörnagyker, érted bírbigkommersz", és onnan kezdve megvan a szerver oldal is, 2 nyelven.
 • drfaust
  #17
  Majd megcsinálják a kvantum vagy organikus számítógépet és mehet a kukába az egész, jelenleg használt szoftver és hardver.
 • Tinman #16
  Jah, ezt is Linux alól írtad ugye?
 • Mike
  #15
  már most is meg lehet kerülni
 • Mike
  #14
  no igen, wraithlordnak igaza van
  max bukja a magánfelhasználók egy részét
  akiknek meg ott az xbox
 • Mike
  #13
  Azért ne kell leírni ennyire gyorsan az MS-t. Ha nem csinál semmit, akkor is még milliárdokat termel évekig
 • grobs
  #12
  A Mac-ek általában hiányoznak a PC-s statisztikákból. Ergo pl. Mac-en is dolgozhatnak. Igazából senki nem tudja min fognak dolgozni. Jelen állás szerint windows x86 lesz, de 25 éve az üzleti szféra terminálokat és workstation-ket alkalmazott. 20 éve körberöhögték aki x86-ot szervernek akart használni, és 15 éve is csak bohóckodásnak tartották nagyvállalati környezetben.
  Az informatika gyorsan változik. 5 év múlva lehet, hogy a web szerverek két számjegyű százaléka már ARM-os lesz, Az irodában meg dokkoló lesz a telefonodnak, ha nem vitted magaddal akkor a monitort bekapcsolva a beépített ARM SoC-on egy Android indul el, és a login után felhőből eléd pakolja azt amivel dolgozni szeretnél. Billentyűzet mindegyik mobil platformon működik gond nélkül, Androidon az egér, gamepad is.
  Most csak azt látni, hogy a mobil platformok jönnek fel, és a teljesítményük most már elfogadható a középkategóriában is.
 • Csaba161
  #11
  Én már rendszeresen találkozom az üzleti szférában tablettel:

  - Hoz ki a gyorsposta valamit, a szállító odadugja az orrom alá a tabletet, azon kell aláírnom elektromos tollal az átvételt.

  - A sörnagykereskedésbe bemegyek, az udvaron kérdezem a raktárost aki éppen átveszi a Guinness új szállítmányát - persze ő is tablet segítségével -, mire engem is úgy igazít el, hogy három-négy ujjmozdulattal rábök a táblájára, és mondja, menjek be az épületbe a pénztároshoz. Az már vár, nála is táblagép, pár pillant múlva mondja, mehetünk a számláért, amelyet a bejárat közelében lévő központi nyomtató máris nyomtat, aláírjuk és fizethetek, és a pénztáros mondja, hogy a raktárban máris átvehetem. Mire kimegyek raktáros már elő is kereste és vihettem, ennyi... (Jó, persze én csak egy Guinness-poharat rendeltem az interneten keresztül.)

  És még az se biztos ezeknél a cégeknél, hogy van valami központi szerverük IT-szakemberekkel, lehet hogy egy felhőszolgáltatást vesznek csak igénybe.
 • OGMontana
  #10
  Ha úgy tetszik az ms most olyan mint Nagy-Britannia a 20ik század elején. Hatalmas, de már kezdenek erőre kapni a kihívói. Mint minden nagy cégnek egyszer vissza kell esnie a második helyre, vagy a középmezőnybe. Ezzel mi a baj? Nem kell félni lesz helyette más megoldás, kicsit élénkül a verseny is.
  Másrészt a PC-t már 2000-es évek óta temetik, de komolyan üzleti szférában mit fognak helyette használni? Tableten, okostelefonon elég nehéz a táblázatkezelés, a programozás stb, stb. Ki lehet próbálni mennyire szenvedés okostelefonon programot írni(C4droid), bár aki mazochista az biztosan élvezni fogja.
 • KopaszIsten
  #9
  Hát elég sok baromság/(téves) feltételezés van ebben a cikkben, és úgy általában az ehhez hasonló találgatásokban/jósolgatásokban...
 • Komolytalan
  #8
  Az a baj, az üzleti szférában erről a "PC meghalt, holnap lesz a temetés" hírről senki se hallott. Az lehet, hogy Nokia telefon helyett Androidot/iOs-t használnak, az is lehet, hogy egy 2-3 éves i5-öst nem cserélnek le, mert még mindig tök jó, de megnézném én azt, hogy az Android eladások mondjuk mennyiben csökkentik az Office eladásokat. Otthonra úgyse vett eddig se senki se, mert itthon warezolt, külföldön meg ingyenes megoldást tolt, cégek meg ezután is megveszik, ahogy eddig megvették. A gépekkel járó oprendszerek területén lehet csökkenés, az tény.
 • grobs
  #7
  Senki nem temeti a PC-t. Az Microsoft befolyása az IT világra, és az x86-os rendszerek súlya csökken. Erről szól a cikk. Legrosszabb esetként is 270 millió x86-os gép eladását jósolják 5 év múlva (addig pedig még több megy el). Ez 5 év alatt több mint 1 milliárd gép ... marha messze van a "temetik" szinttől.
  Korábban a Microsoft eltemethetett, hátráltathatott technológiákat (IE6). A befolyása az IT világra mára jelentősen csökkent, de még mindig hatalmas. A cikk elsősorban arról szól, hogy ha a Microsoft nem lép ki ebből a spirálból, akkor vezető szereplőből beszállítóvá válhat, akit meg lehet kerülni ha úgy tetszik.
 • skinnyman
  #6
  "Ez már önmagában is jelzi, hogy a riválisok után kullognak, legalábbis ami az új ötletek, új projektek elindítását illeti,"

  Most oszinten: mikor nem ezt csinalta az M$? Gyakorlatilag soha nem volt olyan termekuk aminek az otletet nem masokrol koppintottak volna.
 • cylonflatus
  #5
  De sokszor mondták ezt, majd 10 éve temetik az asztali pc-t...
 • halgatyó
  #4
  Már megint egy önbeteljesítő jóslatnak szánt fosreklám! A t0k0m már nagyon tele van az ilyenekkel.
  Most a divatszarokban nyomulók épp a nép (egyébként teljesen érthető!) ellenszenvét próbálják kihasználni a Microsofttal szemben.

  Eddig se voltam oda a DIVATBÓL vásárolgatott hülyegyerek-telefonokért (amit "okostelfonnak" szeretnének nevezni a gyártók) meg a hasonló divatszarokért!
  De most már egyre jobban utálom is ezeket, ahogyan egyre nyomulósabban TUKMÁLJÁK rá az emberekre
 • Narxis
  #3
  Jó lenne.