24
  • nlght
    #24
    a honvédkórházról csak annyit, hogy anyám kb. 7 éve leesett a lépcsőn és 180 fokban eltört a könyöke, az egri kórházban 3 röntgen után sem vették észre, hogy több helyen is eltört, ezért rossz kezelést kapott és rosszul fort össze, mozgatni sem tudta a könyökét, ugye nem nyugodtunk bele, hátha pesten normálisabbak az orvosok, irány a honvéd kórház... a főorvos addig szóba sem állt velünk, amíg nem kapott 50 rongyot(!), ezért az összegért (ami akkor sokat ért, ha megnézed a gyászos inflációt) azt a tanácsot adta, hogy anyám fogjon egy 5 literes kannát, töltse meg vízzel és azt lóbálja egész nap, mert akkor kinyúlnak az inak és a szervezet majd elvégzi a többit, mindezt röntgen és vizsgálatok nélkül mondta 50 ezerért... ezen annyira felháborodtunk, hogy szereztünk a sportkórházban egy protekciót (ismerős ismerősének az ismerőse), amikor elmeséltük a storyt, akkor nem hitték el(!), azt mondták hogy egy teljesen alap rutinműtéttel szét kell szedni a karját és majd jól össze fog forrni, nem tudták elképzelni, hogy a másik 2 kórházban miért nem voltak erre képesek, szóval anyám ott töltött 3 hónapot és 100%-os lett a karja, ugyanannyira tudja terhelni, mint a másik karját...
  • kvp
    #23
    A cikkhez annyit, hogy ha a sebesz kezeben torik el a szike, akkor ha rendeltetesszeruen hasznalta, akkor a szike gyartojat perli a korhaz. Ha meg nem, akkor az orvos a hibas, mert eltorte.

    A magyar egeszsegugy egesz jol mukodik ahhoz kepest, hogy csodben van mar 20+ eve. Az atlagos orvosokkal semmi gond, a nagyobb baj az, hogy a nagy terheles miatt nincs eleg ido egy-egy betegre, ami miatt no a hibak szama. Ezek foleg eszre nem vett tevedesek vagy idohiany es/vagy penzhiany miatt kihagyott ellenorzesek. Tipikusan ilyenbe szoktak belehalni utanna a betegek.

    Komoly bajt en igazabol eddig csak a honvednel lattam. Onnan ugyanis elkuldik a keruletileg odatartozo betegeket, meg a surgossegrol is, ha nem katona, tuzolto vagy rendor (igazovanyt kernek a hordagyon levo betegtol is). Az ismeroseim/rokonaim kozzul haltak mar meg amiatt, mert tovabbkuldtek oket. Nekem szerencsem volt, a mentosok mar sejtettek, hogy gond lesz, ezert megvartak, igy nem egy kesobb erkezo betegszallitoval hanem a mentovel vittek tovabb eszakpestrol a delpesti ugyeletes korhazba, igy vegul megusztam. (az ottani ugyeletes sebesz szerint szerencsem volt) Egyebkent szvsz a honveddel tortent meg az is, amikor par eve elutottek valakit a bejarat elott es nem segitettek neki, mert nem az o dolguk, viszont amire a mento kiert a vilag vegerol, addigra meghalt. Remelhetoleg itthon nem ez a jellemzo. Hasonloan elutasito stilust eddig csak angol korhazaknal lattam, ott meg a baleseti surgossegi ellatasnal is varolista van.

    ps: Sebeszrobot: A cikkben szereplo meg egesz jo, egy konkurens gyarto megoldasa kozelebb jar a 10%-os hibaaranyhoz, bar ott jellemzoen nem halnak meg a betegek, csak az orvosnak kell befejeznie a mutetet, amit idealis esetben a beteg eszre sem vesz.
  • Marfy
    #22
    Nem csak az egészségügy.
  • fszrtkvltzttni
    #21
    A kérdés, hogy miért tört el.
  • stukov
    #20
    Az nem műhiba, ha egy eszköz eltörik és ezért meg kell nagyobbítani a behatolást.
    Ezért nem lehet perelni.

  • teddybear
    #19
    Attól függ. Ha azért tört ki, mert elhanyagoltam a karbantartást, akkor az én hibám. Ha a gyárban tervezték, vagy gyártották hibásan, akkor az övék, és nekik kell kártérítést fizetni a sérülteknek.
  • Omega
    #18
    Visszatérve a cikkhez. Ez egy viszonylag új technológia, az elején mindennel vannak problémák, ami új, majd néhány év múlva lesz elég tapasztalat és javul a helyzet. Ez igenis ebből kövbetkezik, nem abból, hogy a beavatkozásnak természetszerű a kockázata meg nem a gép volt hibás hanem a kezelő. (ettől még nincs teljesen kizárva az utóbbi lehetőség sem) Az a hiba is a technológiából ered, hogyha kevés az üzemeltetési tapsztalat és emiatt nem megfelelő a gép használata.
  • Molnibalage
    #17
    Hát igen. Magán otropéd orvoshoz, magánfogászhoz és magán bőrgyógyászhoz, de kisműtétet is csinltak már rajtam ilyen ellátás keretében. Bár tudnám, hogy akkor mire fizetek egy rakás TB-t. Kellene egy olyan biztosítási forma, ami kiterjed a sürgősségi / életmentő eljárásra, de valahol elképesztő, hogy tízezreket fizetek ki azért, mert normális ellátást akarok, mert az 5 perces orovs-beteg kapcsolat sajnos nem teszi lehetővé sokszor a megoldást....
  • drfaust
    #16
    A nővérem 25 évet dolgozót le az egyik megyei kórház belgyógyászatán. A 25 éves munkáért kapott egy oklevelet amit a kórházban nyomattak ki. Szerette a munkáját. Az évek alatt kialakult a gyógyszerekcémája, sokszor voltak rajta kék-zöld foltok mert némelyik beteg megverte, mindezt alig 100000 forintért három műszakban. Most Németbe dolgozik 600000 forintos alapbérért egy magán klinikán. Summa summarum, egy nagy sz.r a magyar egészségügy.

  • Sippie
    #15
    mondasz valamit, de ha normálisan használod a kocsid, és egyszer csak kitörik a kereke, nem biztos hogy a te hibád volt.
  • Narxis
    #14
    Jól van tata. Megmondtad a frankót most már beveheted a gyógyszered. :)
  • NEXUS6
    #13
    Mert megérdemlem!:D
  • NEXUS6
    #12
    Két komolyabb esetet tudok, amiből nem lett per, pedig lehetett volna. Ismerőseim édesapja került be más, könyebb betegséggel a kórházba, mindkét esetben elkaptak valami kórházi fertőzést. Az egyik esetben az illető megúszta, a másikban nem. Az egyik esetben ismerős kirúgattta az osztályos főorvost, mert nem tartotta be a protokolt, frissen műtott beteg mellé simán befektette a veszélyes baktérium tőrzses másik beteget. A másik esetben elég volt a családtag elvesztése miatt, magyar szokás szerint nem akart gondolom évekig vájkálni a doologban, ezért nem perelt.

    Ettől függetlenül elismerésem az egészségügyi dolgozóknak, annak aki megérdemli, de azért ott is emberek dolgoznak. Pl. az olyan nőgyógyász főorvos elhívatottságát azért megkérdőjelezném, aki folyamatosan tömi a zsebébe a pénzt, olyan kocsija, háza van, amiről álmodni sem tudok, év 2X megy marhamessze külföldre szabira (a szakmai utak mellett persze), és a szülésnél persze ott sincs, ha nincs komplikáció.
  • bvalek
    #11
    Több egészségügyi dolgozó van a rokonságomban, szóval ezek másodkézböl származó információk, de jó lenne tisztán látni:

    Hálapénzt az fogad el, akinek adnak. Aki olyan féreg hogy a markát tartja, az általában egy kis erélyes kiállástól visszariad (idös remegö nénikböl élnek, akikben még benne vannak a régi reflexek, de már belölük sem sokáig). Meg ma már a kórházak is szigorúan veszik, úgyhogy nem mernek balhézni. Egyébként meg a fiatal orvosok nagy része már elvböl sem fogad el hálapénzt, egyre többen vannak akiknek ez becsületbeli ügy. Mondom, ez az ismerösi kör tapasztalata, nem tudom hogy az ország más kórházaiban mi van.

    Az egészségügy tipikusan egy olyan szakterület, ahova az emberek elhivatottságból szoktak menni, kevés olyan megbizható ember van ma Magyarországon mint az orvosok, mentösök, ápolók, szóval tessék megbecsülni öket. Ha kicsit rossz kedvük van, fáradtak, és ezért nem olyan udvariasak mint egy porszívóügynök, az talán azért lehet, mert mire te sorrakerülsz, addigra aznap már egy tucat ember életét megmentették, és "kicsit" elfáradtak már. Arról nem beszélve, hogy ök is emberek, családdal, gondokkal, amikkel nem tudnak haladni mert rengeteget ügyelnek, amit ki sem fizetnek nekik rendesen.

    Ami pedig a mühibapereket illeti, olyan ostobaságok miatt szokták szivatni a kórházakat hogy ihaj... persze a bíróság rendre visszadobja ezeket a kereseteket, mert nem hülyék, de közben meg a szerencsétlen sebészeket meg mütö-ápolókat bíróságra rángatják. A legszebb az, amikor bevisznek egy összefagyott alkoholmérgezéses hajléktalant és valami történik vele. Na akkor a családja akinek 30 évig nem hiányzott hirtelen megjelenik, és a lelkiismeretfurdalástól vezérelve rögtön perelnek is. Azokat, akik elötte tucatszor megmentették az életét annak, akit ök addig le se szartak.

    Magyarországon világszinvonalú az egészségügy, a körülmények ellenére. Nézzétek meg az élveszületési statisztikákat, a rákos betegek túlélési arányait, annak ellenére hogy a magyar lakosság szarik a saját egészségére, az orvosok sokkal többet mentenek meg mint nálunk gazdagabb, jobban felszerelt országokban. A számok magukért beszélnek.

    Szóval hanyagoljuk ezeket az ostoba összeesküvéselméleteket az orvosokról, mert hányingerem van tölük... aki meg itt a száját jártatja, ha majd baja lesz, ö is vinnyogva fogja hívni az ügyeletet, és akkor majd az a "bunkó orvos" fogja megmenteni az ö életét is, pedig meg sem érdemli...
  • teddybear
    #10
    Különben nem értem ezt a címet. Nem a robotsebészt kéne perelni, hanem azt a csókát, aki irányította. Autóbalesetnél sem a kocsit perlik, hanem azt, aki vezette.
  • teddybear
    #9
    Majd vesznek Telkibe egyet, vagy az "elit" kórházába... csakhogy annak a túlnyomó többség nem fogja hasznát látni...
  • Molnibalage
    #8
    Egy.
    Kettő.
    Három.

    Vannak témába vágó dolgok bennük. A jelentett esetek száma igen alacsony az alkalmazáhos képest. Zacher Gábor nyilatkozta azt, hogy saját praxisban 1000 esetből 2-3 tévedés simán van. Ehhez képest a milliós nagyságrend és tízes nagyságrendű hiba a simán benne van a pakliban. Egyesk sajnos képtelenek megérteni, hogy kockázatmentes beavatkozás nincs, ahogy meghibásodás mentes gép sem...
  • Darth Sith
    #7
    amíg nálunk ragtapaszra meg kézre sincs pénz, addig ne is álmodozzunk ilyesmiről..
  • Tinman #6
    Éljen Nexus6! Kaptál +-t :-)
  • NEXUS6
    #5
    Magyarországon kell szerintem is alkalmazni, itthon nem divat a műhibaper. De nem azért mert nálunk olyan jó az egészségügy, hanem mert a dógozónak nincs pénze ügyvédre (sem).
    ;(
  • NEXUS6
    #4
    De a kezelője viszont elfogad!
    ;)
  • culas25hc
    #3
    Ez kib.szottul úgy néz ki, mintha valami Alien filmből szedték volna. Kicsit ijesztő :D:D

    Főleg így sterilen becsomagolva olyan, mintha még új lenne, és nem akarják kibontani, hátha visszaküldik mégis :D:D:D
  • pasi29uk
    #2
    Ne legyél rossz májú :)
  • flashpointer
    #1
    Nálunk is bevezethetnék, legalább ez nem fogad el kenőpénzt hogy ne szar munkát végezzen