45
 • Irasidus
  #45
  Egyetértek, definíció illetve (tudományos) közmegegyezés kérdése. Erre próbáltam, utalni.
 • Irasidus
  #44
  Ez hatókör és nem határ. ;)
 • Sequoyah
  #43
  Minden lehet, de akkor mi nem éljük meg, hogy odaért a szondánk, sőt akkor az a szonda már működni sem fog, hisz ez kb félúton lesz:)
 • Tsol
  #42
  És az nem lehet a Naprendszer határa ahol még pont a mi Napunk gravitációs hatása érvényesül? Így ott ahol már pl. a Proxima Centaurié, már annak a rendszernek a része.
 • Sequoyah
  #41
  A határ definíció kérdése, szóval lehet éles is:) És lehet millió féle határ-definíció.
 • sanyicks
  #40
  tessék, lehet kiszámolni a határát :)
 • Deus Ex
  #39
  És akkor még nem is jött a Nemezis.
 • Irasidus
  #38
  Teljes rossz, ha a határ valami éles dolognak fogod fel. Mint ahogy a Földi légkörnek sincs igazából éles határa. Ezek csak segédeszközök, nekünk embereknek. Egyébként igen, sok esetben a egy csillag beléphet egy másik csillag "rendszerébe" vagy, az üstökösfelhőjük összeérhet és egymástól "lophatnak" üstökösöket. Ilyeneket, vagyis nem naprendszerben keletkezett üstökösöket már régóta szeretnének kimutatni, és van is rá néhány esélyes jelölt.
 • Sequoyah
  #37
  A nap gravitációja mindenhova elér. De már most is gyakorlatilag hatástalan a Voyagerre. Ez a határ teljesen megfoghatatlan, mivel abszolút egyenletesen csökken.
 • Mekong Delta
  #36
  h*
 • Mekong Delta
  #35
  Nem addig lenne logikus a naprendszer határa, ameddig a nap gravitációja elér? És mi van abban az esetben a 2 csillagrendszer mondjuk 2-3 CsE távolságra helyezkedik el egymástól? Akkor a 2 csillagrendszer határa a távolság fele?
 • Irasidus
  #34
  Egyetértek. Egy kis kiegészítés...

  A Napszél Vs. Csillagszél határa pulzál, így sokszor át fogja lépi ezt a határ. Néha belül van, néha kívül - hogy ezt miért nem tudják odaírni a magyar újságírók nem tudom. Azt meg nem győzőm hangsúlyozni, hogy tényleg határán van valaminek, de az csak újságírói túlzás, hogy a naprendszer határán. A Naprendszer egy kb. 1 -1,5 fényév sugarú gömbig terjed. Nyilván sehol nincs ez a szonda ehhez a határhoz képeset.
 • liberty2
  #33
  Na ja... Ha jönnek az ufók 3 választása lesz az emberiségnek.
  1; Kiirtatja magát
  2; Kiírtja magát
  3; Szétszóródok és mindenki megy a maga útjára, új bolygók felé akár. A lényeg, hogy nem megöljük egymást a különböző gondolkodás miatt, hanem elkerüljük.
 • Lucy in the Sky
  #32
  ...és pont emiatt nagyon időszerű volna már a Nagy Közös Ellenség megjelenése
 • Molnibalage
  #31
  Annyira kár, hogy az ilyen képeket nézve sokan nem jönnek rá, hogy az emberiségnek mint fajnak kéne együtt élnie, nem pedig nemzetekként.

  Amíg csak egyetlen ember máshogy gondolja ezt, addig ez rózsaszín köd. Márpedig az evolúciós ösztönök most is élnek az emberekben...
 • Sequoyah
  #30
  Utána kéne nézni, de szerintem a tudósok pontosan elmondják milyen határt is léptek át és általában az újságíró az aki ebből csak annyit képes felfogni, hogy "elhagytuk a naprendszert...".
  Nem 20szor hagytuk el, csak az újságcikkek képtelenek megkülönböztetni a 20 féle határt.
 • liberty2
  #29
  Én majd akkor hiszem el, hogy elhagyta a naprendszert, ha Jean-Luc Picard visszairányítja felénk...

  Viccet félretéve, a naprendszerünk határa sokmindenben mérhető. Legtávolabbi bolygó, legtávolabbi égitest amire még hat a nap gravitációja, legtávolabbi pont ahol még érezni a napszelet, stb.... Ezeket a határokat lépi át a Voyager 1 és 2. Mindig lesz egy határvonal amit épp átlépnek és amíg lesznek ilyenek, addig lesznek erről cikkek. Szóval ne úgy értsétek ahogyan MuchACHO79 is írta: "Most aztán már tényleg-tényleg! Tutiténylegbiztos!", hanem úgy olvassátok ezeket a híreket, hogy egy újabb réteget hagyott maga mögött.

  Amúgy szerintem csodálatos szerkezetek. Nagyon örülök, hogy még mindig képes velük kommunikálni a NASA és adják az információkat. Bele se merek gondolni, hogy mi lenne, ha egy mai műholdat lőnénk egy ilyen útra, mennyivel több információt tudna készíteni. Ha pedig egy "Kepler űrteleszkópba" építenénk bele ezeket és úgy küldenénk útjára akkor talán még a határról visszafordítva is le tudná fotózni a bolygónkat. Annyira kár, hogy az ilyen képeket nézve sokan nem jönnek rá, hogy az emberiségnek mint fajnak kéne együtt élnie, nem pedig nemzetekként.
 • Sequoyah
  #28
  Ezért is mondják, hogy ez most egy köztes állapot. De lesz olyan amikor már döntő részben csak az egyik irány fog dominálni, és később amikor már 100%-osan. Megállapodás kérdése, hogy milyen arányt fogadnak el valódi határnak.

  Mondjuk a lényeg, hogy elég ideig legyenek a mozgó határon kívül ahhoz, hogy értelmes megfigyelés végezhessenek.
 • MuchACHO79
  #27
  Na ez az. Ahogy a korareggeli órákban viszonylagosan egyenes vonal a tenger és a szárazföld közötti határ, addig iszonyú tengeri viharok esetén akár 80-100 méter is lehet a hullámok hegye és völgye közötti eltérés miatt. És ezen rágódnak ezek a jól fizetett tudósok. Szőrszálhasogatásban én is jó vagyok, csak valamiért nekem nem fizetnek érte...
  Befolyásolja a határvonalat az aktuális naptevékenység (azaz X idővel azelőtti)
  Kozmikus részecskék forrásának mértéke.
  A pillangó hatás logikáján kiindulva még a szomszéd riska tehenének szellentése is.
 • Sequoyah
  #26
  Itt jön az, hogy hogyan is definiáljuk a szélét. Nameg amíg nem tudják mi van ott, nem is tudják definiálni. A sivatagban sem tudjuk, hogy melyik homokbucka az utolsó:) De egyszer csak ott lesz az a tenger... (még ha nem is ihatunk belőle:D)
 • Sequoyah
  #25
  Jön részecske az összes szomszéd naprendszerből, de attól még egyáltalán nem vagyunk ott, még picit sem.

  Ha a naprendszer határát úgy definiáljuk, hogy ahol megfordul a kívülről befelé jövő és a napból kifelé menő részecskék számának az aránya, akkor tökegyértelműen meghatározható, hogy akkor most bent vagyunk, vagy kint vagyunk. Illetve még egy vékony határon ingázás is van, éppen most, de az elmúlik elég gyorsan.
 • MuchACHO79
  #24
  Akkor egyes tudósok majd azt mondják, hogy tegyünk oda egy hipergigaszuperérzékeny napszéldetektort. Ugye, hogy ugye, hogy ugye, hogy jön még részecske a napból???
 • MuchACHO79
  #23
  Minden évben van két post, hogy na most már aztán tényleg elhagytuk a naprendszer szélét. Most aztán már tényleg-tényleg! Tutiténylegbiztos!
 • Sequoyah
  #22
  Ne zavard őt össze, egyszerűsített modellben inkább buborék, mint 8 bolygó + 1 csillag és semmi más.

  Egyébként meglepően éles az a határ. Évekig "hátszélben" repült a Voyager, aztán most a határon mindenfelé fúj a "szél" (de leginkább oldalra, ahol ütközik a két irány), aztán hamarosan egyértelműen "szembeszélbe" fog lerülni, ahol már a bolygóközi űr szabályai dominálnak.
 • MuchACHO79
  #21
  A naprendszer nem buborék. A buboréknak van belső (és külső) fala. A naprendszernek nincs. Egyszerűen a napból érkező részecskék összeütköznek a mélyűrben haladó részecskékkel és kioltják azokat. 18 milliárd kilóméterre már csupán 1% a régebbi mérésekhez képest. Nem tartom kizártnak, hogy a részecskék száma csak a végtelenben éri el a nullát. Tehát akkor pontosan hol is a határ, ha nincs [naprendszer] áthúzva tábla útközben?
 • Sequoyah
  #20
  A naprendszer nem az utolsó bolygóig tart. És a voyager sem az utolsó bolygóra kíváncsi most.
  A naprendszer olyan, mint egy buborék. Belül vannak a bolygók, de sokminden más láthatatlanabb dolog is. Ezen buborék falán kell most túljutni, mert nem tudni pontosan mi van a buborékon kívül.
 • Sequoyah
  #19
  Úgy, hogy az űr üres:) Szóval "sodródó kütyük" nem nagyon vannak. Innen messziről persze sok a szikla, de óriási a tér is hozzájuk.
 • lammaer
  #18
  Akkor a téma okafogyott.
  A sok tudós a munkaidőben csináljon valami mást, hasznosabbat :)
 • Molnibalage
  #17
  Azt már régesrégen elhagyta...

  http://www.theplanetstoday.com/voyager_flight_path.html
 • lammaer
  #16
  Földi halandóként kérdezném, úgy nem lehetne eldönteni hogy elhagyta-e a naprendszert, hogy egyszerűen megnézzük hogy kijebb ment e mint a plútó pályályának naptól mért maximális távolsága?

  Az az ucsó bolygó, ha attól kijjebb van akkor elhagyta azt kész :)
 • Molnibalage
  #15
  "Kósza bolygó" nemigen van a Naprendszerben, még a bolygók gravitációja is csak igen közelről gyűri le a Napét. Ezen felül éppenhogy a bolygók gravitációját felhasználva a hintamenőverrel érték el azt, hogy gyorsabban haladjanak sőt, az egyik szonda még az ekliptika síkjából is ezzel lépett ki.

  Az világűr neve meg nem véletlen űr. Ha véletlenszerűem kiválasztasz egy pontot, akkor asszem 1/10^-25 táján van az esélye, hogy ott nem a nagy büdös semmi van.
 • xido
  #14
  Nagyon amatőr dolgot kérdezek,de hogy tud megúszni egy ilyen "sodródó kütyü" ekkora utat,hogy nem koccan neki semmi,vagy nem húzza magához valami kósza bolygó és csapódik bele,meg ezernyi ilyesmi?
 • NEXUS6
  #13


 • F1End
  #12

  "So far Voyager 1 has left the Solar System by passing through the termination shock three times, the heliopause twice, and once each through the heliosheath, heliosphere, heliodrome, auroral discontinuity, Heaviside layer, trans-Neptunian panic zone, magnetogap, US Census Bureau Solar System statistical boundary, Kuiper gauntlet, Oort void, and crystal sphere holding the fixed stars."
  Forrás: xkcd.com
 • farrvince
  #11
  Kedves duke, siralmas, hogy még ma is vannak ilyen emberek mind te!
  Akik szerint vicc a holdra szállás és vicc az egész! Amihez nem értesz nem kéne beleszólj!

  A holdra szállás közben történő rádiózást hallgatta több száz amatőr rádiós is, mivel a NASA szabad csatornát biztosított erre! Ők is megerősítették, hogy a jel irány szempontjából nem a földről, hanem az űrből érkezik! Ismerek is ilyen rádióst személyesen aki végig hallgatta a lészálas közben folyó beszélgetést!
  Másrészt a leszállást az orosz, az európai, a japán, stb űrkutatási hivatalok is követték, ők is megerősítették, hogy valóság volt!
  Ezen kívül a japán űrszondák, amik a hold körül keringenek, képi bizonyítékot is adtak a holdkompok talpainak a holdon maradt létezéséről!
  Ezen kívül ott van meg a lézeres vizsgálat, amit majdnem minden űrkutatási hivatal kipróbált (a holdon hagyott a NASA egy prizmát, aminek tudják a pontos koordinátáit és egyszerűen meglövik a földről egy lézerrel és a visszatérési időből kiszámolják, hogy mennyire messze ment el! Megerősítette több külön álló űrkutatási hivatal is, hogy van egy prizma ott (amit persze oda kelet vinni!)
  Számtalan bizonyíték van arra, hogy nem vicc csak!

  Még tudok mondani neked egy utolsót! Amatőr csillagászként van egy távcsövem és max nagyításon ha szerencsém van néha tudom látni az ott maradt holdkomp talpain tükröződő napsugarakat! Eddig 2-szer láttam!

  Kedves duke, olvass utánna a dolgoknak, nézd meg ezt a filmet (http://hungarian.imdb.com/title/tt0425571/ és ezt http://hungarian.imdb.com/title/tt0425571/)
  Remélem észhez térsz!
 • T0nk
  #10
  Tudna.
 • Blacktom
  #9
  Tudna valaki jó anyagot linkelni ezekről a naprendszer körüli zónákról, ködökről, övekről, elektromágnesességről? (2. kép) Napszélről már sokat hallottam, de ez új.
 • Mekong Delta
  #8
  Amég William Shatner él, nincs mitől tartanunk!
 • Mekong Delta
  #7
  jajjne.. nem lehetne mellőzni ezeket a zsidó-ufó-szabdkőműves összeesküvéselmélet baromságokat?
 • Irasidus
  #6
  Igen a gravitáció hatása elméletben végtelen, csak ugye nem mindegy mekkora ez a hatás. A Nap nem sok vizet zavar a galaxis közepén, még egy porszemre sincs hatással, viszont ott ahol a Voyagerek járnak simán pályán tart egy kisebb testet is.