10
  • nextman
    #10
    Nyilvan kevesbbe faj nekik most, ha bukjak a PC OS szerepet, mikor amugyis az egesz PC szegmens szukul. Es ezzel is keresnek valamit.
  • asgh
    #9
    Az MS monopóliumát sokáig a windows mellett az office biztosította. Pl. a 90-es évek végén az apple-t úgy tudták rávenni a részvény eladásra, hogy befenyegették őket, hogy nem frissítik tovább a MacOS-es office vonalat, ami akkoriban a MacOS platform végét jelentette volna.
    Azóta viszont megjelentek office alternatívák és mégha nagyvállalati szinten továbbra sem tudták megszorongatni az MS Office-t, otthoni, átlagfelhasználói szinten nagyon is.
    Az MS számára tehát az a kérdés, hogy hagyja-e, hogy a PC platform visszaszorulásával a többi, amúgy sikeres szoftvere is folyamatosan piacot veszítsen, vagy legalább néhány területen felhagy a monopoltörekvéseivel és alkalmazkodik az új piaci folyamatokhoz.
  • sola
    #8
    Ezzel az MS keményen rácáfolna az "1%-os részesedés" elméletre mivel épeszű cég nem fejleszt egy 1%-os op.rendszerre.

    Egyrészt adódna a kérdés, hogy akkor eddig ki hazudott, másrészt nyugodtan el lehetne hinni, hogy legalább MacOS X-nyi részesedése van a desktop Linuxnak, azaz a 8-10%-ot verdesi globálisan már most.

    Amúgy az Office-t sok Linux-os megvenné a jobb dokumentum-formátum kompatibilitás miatt (még akkor is ha amúgy tisztán Linux-ot használnak) mert ez egy csomó céges szituációban elengedhetetlen. Lehet, hogy még én is befizetnék valamilyen verzióra és nyugdíjba küldeném a VirtualBox-os XP/Office2000 párosomat.

    Az Office oldalon ezzel a Microsoft pénzt keresne az nem kérdés, de a Windows hegemóniáról ezzel le is mondhatna, mert ezzel átszakadna a gát és más gyártók is aktívan elkezdenének portolni. Ha pedig kijön a Photoshop + egy-két népszerűbb alkalmazás is Linux-ra, akkor masszív migráció indulhat meg.

    Mondjuk szerintem mostanra belátták a Microsoft-nál, hogy néhány éven belül mindenképpen borul a Windows hegemónia (Steam Linux-on, Android dominancia a mobil szegmensben, MacOS X részesedés növekszik a PC szegmensben...stb) ezért inkább elébe mennek a dolognak.
  • esemve
    #7
    Jön megint a linux éve!:D
  • SupraMKIII
    #6
    ... vagyis jobb felszálni a vonatra, mint elé állni...
  • SupraMKIII
    #5
    Avagy a fagyi visszanyal. :-)

    Az MS ezzel azért részben elismerte azt, amit - rajta kívül - mindenki sejtett: nem tudja bedarálni a teljes mobil piacot, androiddal és ios-el és linuxokkal együtt :-)
  • gothmog
    #4
    Vagy megcsinálják, de a killer feature-k (haha) egy része hiányozni fog belőle.
  • Balumann
    #3
    Nem hiszem, hogy a Microsoftnak problémát okozna megoldani linuxra is megcsinálni és kiadni az office-t. Itt nyilván az a kérdés, hogy megéri-e nekik kiadni, vagy sem.
    Ha kiadják, azzal egy elég erős hátrányt pótolnak linux alatt, Windows-t agyonütik. Ráadásul ez láncreakciót is beindíthat, még többen fognak linuxra is fejleszteni.
    Én szerintem nem fogják egyelőre megcsinálni.
  • kvp
    #2
    Az office eseten a grafikus felulet jelenthet gondot. Macos-x alatt objective c-s gui van, mig linuxon foleg c/c++ nyelven van sokfele widget rendszer. Persze mehet az egesz nativ x-en is ami portolhatobb, de az megtobb fejlesztest igenyel, viszont legalabb android-on sem lenne vele gond. Az igazi kerdes, hogy milyen technologiat/library-t hasznalva oldjak meg ezt a kerdest. A microsoft-ot ismerve egyebkent irnak egy sajatot vagy atportoljak a windows rt-s valtozatot, ami a win32-rol valtaskor hasonlo problemakkal allt szemben.
  • Zombee
    #1
    Miért lett volna megoldhatatlan Linuxra Office-t fejleszteni? Apple gépekre régóta van, az is UNIX, tehát alapjaiban a platform eleve nem ismeretlen. És lefogadom, hogy házon belül eddig is létezett működő linuxos változat, kötve hiszem, hogy sosem próbálták ki. Lehet, hogy pont az Android-verzió épül rá.
    Másfelől nem megoldhatatlan Linuxra irodai programcsomagot fejleszteni.