Megjelent a LibreOffice 4.0

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Ebbõl elvesz még párszáz pixelt."

Ezzel bakot lõttél. Az Office-ban a szalag eszköztár szinte teljesen testreszabható Mindemellett kikapcsolható, amolyan lebegõ módon használható. És akkor ott van még a gyorselérési eszköztár.

"A másik ellenvetésem, hogy a ribbonra az MS által fontosnak és gyakorinak gondolt parancsok kerültek ki."

Szintén hibás. Az Office 2003-nál még bevallottan így volt, de a 2007-nél már erõsen támaszkodtak a User Experience programra. Tetszettél volna nem kikapcsolni, most te is benne lennél a statisztikában. Az meg nonszensz, hogy egy mindenkinek tetszõ elrendezés jöjjön létre. Mint írtam, szerkeszteni persze lehet, csak szerintem nem érdemes. Sokkal jobb, hogy ha leülsz egy Office 2010 elé, akkor kb. mindenhol ugyanazt a megszokott felületet kapod.

Különben is összességében logikus és jól használható az elrendezés. Ami meg ritkán kell, azt menüben sem találod meg hamarabb. És a akkor utóbbi megoldás esetében nem beszéltünk a képek, ikonok szinte teljes hiányáról, pedig mint tudjuk, egy kép többet ér ezer szónál. Ilyen szempontból a galériák és az élõ-elõnézet köröket ver a menüs megoldásra olyannyira, hogy a plusz helyet sem sajnálnám tõlük.

"? 16:9-es arányúak (de valamelyik nagy gyártó büszkén kijött a 22:9-essel is), azaz függõlegesen alacsonyak."

A tervezés fázisaiban kísérleteztek oldalra helyezett vezérlõelemekkel is, de nem jött be, amint lájuk, másoknak sem (pl. böngészõgyártók). Ezen felül bizonyos elemek, például a már említett "galériák" esetén jobban kihasználható a vízszintes sáv. Plusz a több hely miatt kevesebb fület igényel.

Egyébként meg: . Az összehasonlítás a 2013-as verzióval történt, amit érintésre optimalizáltak, talán ezét is szellõsebb (pazarlóbb) mint mondjuk a 2010-es. A sorok sûrûsége is nyomorítás (=és beállítás kérdése. A helyzet ráadásul változik, ha mondjuk LO-ban bekapcsolod a rajz eszköztárat.

Kötelezõ videó a témában: The Story of the Ribbon.

Tetsuo
Ugyanigy bongeszoknel a fulek, menupontok, sot a cim kigordulve is lehetne oldalt. De nem...
A weboldalak is lehetnenek widescreen-re optomalizaltak. De nem...

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Balumann
Azt elfelejtettem, hogy nálam mondjuk a Windows tálca az baloldalt van, így azért jobban elfér a szalag is felül még lenyitva is. Én biztosan nem tenném oldalra, ha lehetne is állítani, de mondjuk azt tényleg nem értem, hogy miért nem lehet.

Balumann
Azokat, amiket nagyon gyakran használsz, ki tudod tenni a gyorselérési eszköztárra (ami lehet kis sáv, vagy felül a címsorban, tehát még plussz sort sem foglal el), vagy valamilyen gyorsgombra. A szalagot le tudod csukni, hogy csak a fül jelenjen meg (2 kattintás), és ha rákattintasz, majd ott kiválasztasz valamit, visszacsukja. Mivel nincsenek menük, minden ott kell legyen a szalagon, és nem hiszem, hogy sok embernek lenne türelme azt testreszabni, kiválogatni, hogy mi kell neki meg mi nem. Gyorsan el lehet érni mindent róla, és én szerintem ezerszer kényelmesebb, mint a menüzés.
Az elrendezés mellesleg szerintem elég logikus, nem kell olyan sokat keresgélni a ritkábban használt dolgokat sem.

A ribbon bart talán hanyagoljuk, kérem! A minimális józan paraszti észnek is ellentmond. Miért? Milyenek a mai monitorok? 16:9-es arányúak (de valamelyik nagy gyártó büszkén kijött a 22:9-essel is), azaz függõlegesen alacsonyak. Mit csinál a ribbon a hagyományos menühöz képest? Ebbõl elvesz még párszáz pixelt. Gratulálok. Annyit látni a dokumentumból, mintha egy tank kémlelõnyílásán át szemlélném a világot.
A másik ellenvetésem, hogy a ribbonra az MS által fontosnak és gyakorinak gondolt parancsok kerültek ki. Ha ezek közül egy rakást nem használsz, tök fölöslegesen veszi el a helyet, ha pedig valami mást használnál gyakran, akkor folyton szívsz, mire elõásod. Ne akarják már helyettem eldönteni, hogy nekem mi a jó!

Ja, annyit mindenképp írjunk a LO elõnyére, hogy tiszteletben tartja a helyi helyesírási szabályokat. Például a rövid dátum formátumban kezeli a római számos dátumokat. Az MSO-ból nekem ilyet nem sikerült elõcsikarnom. Cserébe az automatikus szöveg"javító" a dátumban nagy kezdõbetûsre "javítja" a hónapok neveit, emiatt az emberek nagy része már azt hiszi, hogy így helyes.

@SzirmosSzisza: Fejlesztõi szemmel muszáj volt belenéznem. 500 oldalnyi doksi, plusz a kiegészítések. És bár nyílt, és "független" specifikáció, azért még benne van a Word95 xyz bugjának workaroundjához szükséges attributum is.
nem is véletlen. Az m$ direkt úgy csinálja és "dokumentálja" hogy ez senkinek se sikerülhessen. Sõt az open dokumentum formátumok beolvasása is direkt olyan fos az ms oficban. Nehogy átjárhatóság legyen.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

mousee
Nagyon jó dolog a LO. Legalábbis nekem bejön :) Régebben is OO-t preferáltam, amióta pedig van LO, azóta csak azt nyúzom a gépeimen. Kivételt képez a céges lapos, azon 2010 van, de az kellõképpen az õrületbe is tud kergetni :) Sajnos nem tudok kibékülni a ribbon-al, pedig nap mint nap használom, valahogy nekem a "klasszikus" felépítés jobban bejön.

A kompatibilitás is egy érdekes dolog, eddig minden doksit sikerült megnyitnom vele gond nélkül, tény, semmiféle komolyabb, összetettebb dologra nem használom, ami megkavarhatná. Hatalmas pirospont, hogy minden platformon elfut (PPC-s mac-re is kijött, pedig az már tényleg nem mai csirke), és nem utolsó sorban ingyér van :)

Hajrá LibreOffice ^^

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

SzirmosSzisza
docx-et Microsoft Officeon kívül sajnos semmi sem tudja normálisan kezelni :(

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Szerintem az igazi officet semmi sem pótolja
Balumann
Na az azért már barátságosabbnak tûnik.

salsoul
Az OpenOffice 4-ben lesz elivileg új kezelõfelület, amit az IBM adományoz neki (Lotus Symphony). Hogy a LibreOffice-ba be fog-e ez kerülni - jó kérdés.
Balumann
Nameg 52 oldal helyett 57 oldalon jelenik meg. xD

Balumann
Én annyi különbséget vettem észre a 3.6 után, hogy most másképpen csúsznak egymásba az ábrák az egyik tananyag dokumentumban. :D
Például ennek így kellene megjelennie (ez M.Office 2010-el lett a docx-bõl pdf-be konvertálva), és így jelenik meg Libre Officeban.
Úgyhogy ezen még azért van mit javítani.
A kezelõfelületeten is próbálhatnának újítani valamit. Szerintem a M.Office szalagos megoldása ezerszer kényelmesebb és jobban kezelhetõ. :S Megértem, ha nem is akarják ellopni, de legalább valami olyasmit, hogy az eszköztárakat be lehessen csukni meg kinyitni 1-1 kis ikonnal/felirattal, vagy ilyesmi.

Nem is olyan rég találkoztam az OpenOffice-el... de nekem ez sokkal jobban tetszik...
Bár ha Androidra lenne, annak több értelme lenne...

Nietzsche mondja: \"Isten meghalt\" Isten mondja: \"Nietzsche halt meg :)\" \"Kerülgeti mint ateista macska a templom egerét\"

Kornan
Aki kipróbálta annak kíváncsi lennék a véleményére. Fõleg arra, hogy szerinte jobb-e, mint a legújabb OpenOffice.
Na akkor ezt kipróbáljuk hátha legalább már legalább hasonlítanak a doc fájlok az eredetihez benne.

A sör olyan cigi nélkül mint a cigi sör nélkül.