18
  • heist
    #18
    Meg aztán ha beszarik az egész, akkor jönnek a szakik potom egy misiért megcisnálni, igaz....
  • heist
    #17
    Biztos nagyon bonyolult lehet. Kb. 50 sornyi kódból állhat ez a nagy intelligens rendszer. (Ezt kapcsold ki, azt kapcsold be...)
  • Petko
    #16
    Én is intelligens házakat tervezek évek óta, de sajnos kezdek kiábrándulni az egészből (főként az egész magyar építőiparból). Az intelligens házaknak mérnöki szemmel nagyon sok értelme lenne, mert okos szabályozással borzasztó sok energiát meg lehet spórolni és itt kezdődhetne el az igazi környezet és energiatudatos társadalom. Egy nagy középületnél néhány eszközzel töredékre lehet csökkenteni a világítás, fűtés, hűtés, szellőztetés, és még az elektromos betáp méretét is.
    De a pragmatikus elvadult kapitál világban a mese nem a műszaki és társadalmi optimumról szól, hanem a lóvéról. Ennek eredményeként a kütyük sokszorosába kerülnek az előállítási költségnek, ugyanis mint minden iparágban itt is úgy kartelleznek a cégek ahogy nem szégyen. Egy olyan elosztóba szerelhető kapcsolóaktor, amiben egy kis filléres mikrokontroller van amit kínában előállítanak 150ft-ért plussz a teljes készülék 2000-3000ft, itt európai cégek által felcímkézve hirtelen 50-100e ft ot fog kóstálni.
    Ebből persze az következik, hogy folyamatosan szélhámos maffiózóknak kell parasztvakításhoz luxusvillákat tervezni, ahol az ájpáddál tud tapicskolni hogy a roló fel le menjen, miközben az épület meg végig üvegből van és 20x annyi energiát pazarol mint egy 100 éves parasztház.
    Ahol ennek valóban létjogosultsága és értelme lenne, azaz a nagy középületek, ott nem valósul meg és a közbeszerzéseknél még jó sokat lopnak is vele. Undorító az egész.
  • Vaszilij Artyom
    #15
    Régen az autóra is azt mondták, hogy sosem lesz olcsó, meg a hajózásra is, meg a repülésre is, meg egyáltalán az utazásra is, és mégis..
  • MsUser
    #14
    Intelligens házak építésében részt vettem én is, és a teljes kiterjedt Magyarországi iparág, cégek sokasága. Komoly nemzetközi elismerése van a Magyar szakembereknek világszerte!
    Évtizedes múlttal, csak nem annyira publikus minek lenne az, pláne nem a közép osztálynak, úgysem potenciális vevők. A cikk csak egy keveredett információhalmaz, annak is téves!
  • MsUser
    #13
    Vaszilij Artyom olcsó sosem lesz mivel központi rendszer irányítja saját egyedi "nagyon egyedi" hálózattal, csillagpontos rendszerű, digitális jelkódolás még a villanykapcsolóban is hogy a vezérlés kellően hatékonyan és átfogóan tudja kezelni az egész rendszert!
    Ellenkező esetben csak félig vagy semennyire sem intelligens a ház csak fejlett rendszerű, vagy energia takarékos, passzív meg ilyen fantasy nevű lehet.
  • MsUser
    #12
    A cikk író erősen alul informált, a hír amit átírt nem egészen valós és aktuális!
    Magyarországon is vannak intelligens házak szép számban! Nem az átlag embereknek épülnek :( pontosan a fen-tarthatóságukra nem lenne elég a jövedelmük.
    Ez is mint minden luxus a gazdagabb réteg kiváltsága, nekik megfelel a teljesen automata és önellátó green intelligens ház, ki tudják fizetni a mérnököket akik szinten-tartják "karbantartják" online a ház összetett vezérlésének működését.
  • Vaszilij Artyom
    #11
    Ha nem kell majd megbukik, de nem fog megbukni ha olcsó lesz, mivel már ez létezik minimum 10 éve csak éppen kurva drága.
  • kecskeszeme
    #10
    Közben újabb gyöngyszem érkezett: "egyel több".

    Egyem a drága lelkedet... Lasan csak elfelleitünk magyarrul.
  • kecskeszeme
    #9
    A cikkből: "un.", "egymássa";
    Hozzászólásokból: "nállunk".

    Gyerekek, ne legyünk már ennyire surmók és igénytelenek!
    Szégyelljétek magatokat!
  • kvp
    #8
    "Na ez az EU-s modell, biztos hogy ez kell nekünk?"

    Mar van sajat, eleg regota:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Épületgépészet

    Egyebkent igen, a kovetkezo eu-s iranyelv a villanyegok utan a viz es energia takarekos csapokra fog vonatkozni, fuggetlenul attol hogy az adott regioban van-e eleg viz vagy sincs. (az energiatakarekos vizcsap pedig az ami standby-ban nem fogyaszt egy adott wattnal tobbet, ez egyes eu-s helyeken mar komoly problema)
  • AgentKis
    #7
    Hurrááá!!!

    Megjelenhetnek végre majd az OKJ-s "lakásokosító", "lakásokosító minősítő", "lakásokosítás minősítő", "lakásokosító ellenőr", "lakásokosítás ellenőr" és tanfolyamok, valamint ezek mérnökeinek képzése! Az oktatóit már szerintem éppen kiképezik!

    Lesznek regionális lakásokosítás minősítési hivatalok (RLMH) meg országonként egy (FRLMH) főhivatal, meg valami uniós szintű is. Az ezekben dolgozókat meg adóból tartják fenn és az egyel több "hatóság" iszonyú bürokráciáját is.

    Aki meg az átlagbérből él az szeretné erre a hülyeségre a bevétele 5-10%-át nég elkölteni (felét adóban a felét majd a költségekre), mert a villany már úgyis mocsokolcsó...

    2022-től ingatlan tulajdonosváltás esetén kötelező lesz a lakásokossági tanúsítvány kiváltása (legalább 100.000-é)

    Na ez az EU-s modell, biztos hogy ez kell nekünk?

  • mad mind
    #6
    De ha az embereknek nincs szüksége rá, nem fog elterjedni. Lásd 3d tv.
  • kvp
    #5
    Igen. A 90-es evek elejen Bill Gates hazaban mar volt ilyen es akkoriban jottek ki az elso kereskedelmi rendszerek is. Par eve epult az elso demo haz pest mellett. Mondjuk amire nallunk elterjed az meg jopar ev. Jatszani en is jatszom ilyennel, csak nem hasznalom a hetkoznapokban. Sajat haznal lenne ertelme, de amiota fagyas miatt bennragadtam a siemens demo kamionjaban kb. 15 eve, azota azt mondom mindig minden alapveto dolog mukodjon elektronika nelkul is. (vilagitas, futes, mikrosuto, mosogep, stb.) Mellette lehet kiserletezni a vezerlessel, csak legyen kezi felulbiralasi lehetoseg.
  • Cefet
    #4
    Van ebben ráció. Okos mérnök bácsik, lelkes amatőrök foglalkozhatnának vele. Vannak már egészen kicsike és nem túl drága számítógépek, amik alig fogyasztanak (jellemzően 10W alatt). Ezeket kiegészítve a megfelelő kapcsoló, érzékelő áramkörökkel, alapvető dolgokat lehetne automatizálni. Pl a redőnyt le lehet engedni, ha besötétedik, feljebb lehet tekerni a fűtést, ha haza jön valaki. Nagyobb fogyasztókat, mint a mosógép, vagy szivattyú, akkor üzemeltetni, amikor olcsóbb az áram, vagy maximális teljesítménnyel üzemel a napelem, napkollektor.
  • Vaszilij Artyom
    #3
    "Egy atlag lakasban jelenleg egyszeruen nincs szukseg"

    "átlag" "jelenleg"


    Valahol el kell kezdeni nem ?
  • kvp
    #2
    Egy atlag lakasban jelenleg egyszeruen nincs szukseg pl. a vilagitas tavvezerelhetove tetelere. A hagyomanyos villanykapcsolo egy sokkal egyszerubb es olcsobb megoldas. Arrol nem beszelve, hogy kikapcsolt allapotban biztos nem fogyaszt semmit, mig egy digitalis vezerles eleg jelentos aramfogyasztassal rendelkezik, csak ahhoz, hogy a halozat mukodokepes maradjon. A tv-k es szamitogepek osszekapcsolasara pedig jelenleg is rengeteg megoldas letezik, de attol meg nem lesz a redony, az ablak, a vilagitas meg a kenyerpirito automatizalva.

    Szerintem a haztartasi automatizalast igazabol a robotok elterjedese hozhatja csak meg, tehat amikor mar nem kell kezzel megtolteni a mosogepet, hanem egy robot osszeszedi a szennyest, berakja, kimossa, kiteregeti es szaradas utan elrakja. Ha ezek a robotok elterjednek, akkor lesz ertelme intelligens mosogepet meg villanykapcsolot venni, hogy a gepek is kepesek legyenek vezerelni a kornyezetuket. Persze lehet, hogy erdemesebb inkabb csak a robotot kepesse tenni a hagyomanyos kapcsolok hasznalatara.

    ps: Egyebkent jellemzoen ott terjednek ezek az automatizalasi rendszerek, ahol az ablakot es a vilagitast eddig sem a tulaj mukodtette, hanem az inas. Tehat jellemzoen a szemelyzetet valtjak ki automatizalassal, aminek van is ertelme.
  • willcox
    #1
    Időről időre - évek óta - mindig megjelennek ilyen cikkek, de valahogy nem veszik észre magukat, hogy az emberek nem igénylik az "okos otthonokat". Okosnak (már amelyik) ott vannak maguk az emberek, azt meg egyetlen "okos" rendszer sem tudja kitalálni, hogy az embernek az adott pillanatban mi az igényük.
    Az egyes berendezések/gépek eddig is a szükséges mértékben automatizálhatóak voltak, teljesen felesleges ezeket összekötni, és valami _fizetős_ felhős szolgáltatásba beintegrálni. Ezek a cikkecskék ugye azoknak a nyerészkedőknek a megbízásából készülnek, akiknek eddig nem sok babér termett. Rossz lóra tettek.