93
Van második világháború topic, folytassátok ott, ha jól látom már eléggé eltértetetek a megadott témától.
  • TomDantes
    #93
    Az oroszok a németek miatt hajlottak a magyar revízióra? Aha...mi van?
  • Sippie
    #92
    "Hogy mi már egy normális európában élünk."
    Nézőpont kérdése. A normális európa ma azt takarja, hogy nem fizikailag lőnek halomra, hanem pénzügyileg zsigerelnek ki.
  • TomDantes
    #91
    Az hogy ki bombázta Kassát máig kétséges.
  • TomDantes
    #90
    Olvass végig egy Ungvári könyvet. Például leírja, hogy semmiféle dokumentum nem létezik ami a német követelésekről szólna, ellenben olyan létezik amiből kiderül hogy nem várták el az ország hadba lépését. Egyébként meg, aki azzal kezd egy vitát ,hogy ,,hazaáruló majom" az csak böfög és nem vitatkozik. Tudod van egy szint...
  • Although
    #89
    A revizióra a németek miatt hajlottak, azt hitték elkerülhetik a bosszút a háborút. Egyébként ha végiggondolod a velünk együtt vesztesek között osztották fel Magyarországot....
  • Sippie
    #88
    már bocs, de én nem láttam hogy a kedves író bármivel alátámasztotta volna amit írt. Csak minden kérdéshez böfögött egy véleményt.
  • Although
    #87
    Egy egyszerű példa, bizonyára hallottál a Kassai bombázásról? Arról tudsz hogy Sztálin és Horthy között volt egy levelezés ugye? 1944-ben melyben Horthy végképp megtudja nem az oroszok bombázták Kassát? Szerinted miért bombázták orosz felségjelű gépekkel Kassát a németek?
  • TomDantes
    #86
    A másik oldal annyira törekedett a megsemmisítésünkre, hogy oroszok hajlottak volna a revízióra Magyarországgal szemben. Hát igen, ez tipikus megsemmisítésre való törekvés, egyetértek.
  • TomDantes
    #85
    És mégis mi alapján hazugság? Alá is tudnád támasztani valamivel? Felkérés német részről? Tudtommal se Lengyelország ellen, de még a oroszok ellen sem volt felkérés. Semmi nyoma , semmi bizonyíték rá. Te másképp tudod? Lehetséges, de akkor mutass fel valamit. Az nem úgy nem megy, hogy oda vágom ez hazugság!-és kész. De hát aki annyit tud böfögni, hogy Ungvári nemzetgyűlölő majom, attól nem is várhatok el értelmes érvelést, vagy pláne bizonyítékot.
  • Although
    #84
    Vannak események amiket biztosan tudunk. Magyarország egyedüliként a térségben fenntartott egy brit követséget. Nem üzentünk hadat a szlovákokkal együtt a lengyeleknek. És Horthy nem volt hajlandó egyezmény nélkül a felvidéki területek visszacsatolására sem. Egyes egyedül a román esetet előzte meg Teleki zseniális trükkje mintha meg akarnánk támadni romániát, felvonult a hadsereg mindezzel Hitlert akarták lépésre kényszeríteni. És ez be is következett. Ezek tények. ott van az egyezmény mindkét esetben. Horthy tudta az ország kimerült és tönkrement és nem bírna el még egy háborút. És az emberek sem akarnak. De sajna Németországot egyszelős irányította. Ez egy számunkra felfoghatatlan helyzet mert mi egy békés Európába születtünk bele nem egy puskaporosba. Épp ezért nem is itélkezhetünk hiszen a szövetségesek legalább annyira tehetnek a II. világháborúról mint a németek. Nekünk csak a németek oldalán volt helyünk mivel a másik oldal a megsemmisítésünkre törekedett. Az egésznek csak anyi jó eredménye lett legalábbis 50-100 évre, meglátjuk majd. Hogy mi már egy normális európában élünk. Amiért nagyapáink,dédapáink az életüket adták.
  • Sippie
    #83
    Azért a történelmet sosem szabad komolyan venni. Ha azt nézzük az egész egy csúsztatás és hazugság, hiszen többnyire csak találgatásokból lett összerakva. Már az első világháború aktív résztvevői sem élnek, a második vh katonáiból sem hiszem hogy már sokan élnének, úgyhogy hiteles forrásból állítani bármit is (lásd az említett Ungváry urat) szinte teljességgel lehetetlen. A legviccesebb amikor két vezető zárt ajtók mögötti beszélgetését írják le, ugyan mégis honnan a frászból tudná bárki is? Ha csak azt nézzük, hogy a holokausztal kapcsolatban hány féle egymással ellentétes elmélet került napvilágra, akkor nehezen hiszem el hogy bárki is pontosan tudná mi történt pl 500 évvel ezelőtt. Azt az időszakot fennmaradt írásokra alapozzák, aminél mi a garancia, hogy nem kitaláció? Volt már rá példa, hogy kisebb államok akiknek nem volt "menő" történelme kitalált magának egyet. Manapság pedig lássuk be, már nem olyan nagy dolog valami kamu bizonyítékot létrehozni (vagy néha még az sem kell, csak felhányjuk az írásunkat az internetre és úgy van), és majd pár "professzor" megállapítja hogy ez bizony hiteles, és így volt 70 évvel ezelőtt.
    Állítom hogy a történelem könyvek a jövőben (vagy talán már manapság is) teljesen mást fognak tartalmazni mint a 10-20 évvel ezelőttiek, azért hogy manipulálják a társadalmat, elérjék hogy szégyelljük magunkat olyanért, amihez személy szerint semmi közünk nincsen.
    Nem tudom mi történt Donnál, mivel nem voltam ott. A valóságot legfeljebb az ismeri aki ott volt akkoriban, katonák és civilek, de semmi garancia hogy az igazat mondanák. Azért egy volt szovjet tagállamban biztos nem fogják agyon dicsérni a tengely hatalmak katonáit, márpedig valamit úgy állítani hogy a másik fél véleményét nem hallgatjuk meg elég nagy ostobaság. De hát manapság nagy divat lett a magyarok ócsárolása, amit viszont rendkívül unalmasnak tartok már, ha még azt is kitalálják hogy nálunk is voltak koncentrációs táborok aminek bizonyítására mutatnak néhány falusi házat az lesz mindennek a teteje.
  • Although
    #82
    Ez meg egyébként vicc. Mi ítélkezünk olyanok felett akik alig 20 év alatt egy európailag is jegyzet erős országot építettek fel ahol a pengő a legerősebb valuták egyike volt. Mi ugyanennyi idő alatt szart se tudunk felmutatni :D
  • Although
    #81
    Ennek jelentős része csúsztatás és hazugság. Németek részéről volt elvárás már Lengyelország ellen volt felkérés de Horthy nemet mondott.Mindegy ilyenbe bele se megyek. Teleki se azért lőtte fejbe magát mert jó kedve volt. Pontosan tudta Horthy-n óriási nyomás van, a jugoszlávoknak hadat kell üzenni Hitler többet nem fog elnézni a kimaradós politikát. Ahogy fogalmazott a ki a vacsorán részt akar venni annak az előkészületekből is ki kell venni a részét. De ott az erdélyi bevonulás felvétele ahol egyértelműen lejön Horthy nem akart háborút senkivel. sőt 1938-ban elmondta Hitlernek amenyiben háborút kezd a szövetségesekkel azt el fogja veszíteni mivel nem rendelkezik tengeri haderővel. A másik oldalon viszont ott van trianon után a németek segítettek talpra állni ezt minden kis iskolás tudja. Persze innen könnyű ítélkezni. Inkább nézetek utána mit keres héber nyelvű koszorú a Horthy kriptában mint egy ilyen nemzetgyűlölő Ungvári majmot olvasatok.
  • Sippie
    #80
    +1
    Másfelől meg kit érdekel, hogy milyen állatok voltak (vagy nem voltak, mert azért lássuk be irkafirkálni bárki tud, de a tényeket csak azok ismerik akik valójában ott voltak) 70 évvel ezelőtt a katonák egy háborúban. Engem jobban foglalkoztat a jelen, és a jövő, a múltban való vájkálással nem fog sem erősödni a forint, sem nőni a GDP vagy fizetésünk, ellenben perelni kárpótlásért vagy manipulálni a külföldi közvéleményt az országgal kapcsolatban arra kiváló.
  • polluxware
    #79
    olvass már vissza..
  • ReszegKoldus
    #78
    Éppenséggel el lehetne intézni egy legyintéssel, csak van egy másik "bizonyos kör", aki ugrik az ilyen gumicsontokra :)
  • TomDantes
    #77
    Olvasnivaló
  • TomDantes
    #76
    Márpedig jobb lenne ha olvasnál Ungváry Krisztiánt. Talán ragadna rád valami.
  • TomDantes
    #75
    Van egy bizonyos kör, és az mindig ugyanazt fújja ha a II. világháborús emberiségellenes cselekedetek kerülnek szóba. Ha a németeket kerülnek szóba, akkor egyből de bgezzeg az orosz, de bezzeg Sztálin, de bezzeg az atombomba, de bezzeg Drezda.

    Ha a magyarokról van szó, ugyanez, de bezzeg az oroszok...stb. Igen. Ez mind igaz. Senki se tagadja azt ami az orosz oldalról történt.

    Ami a baj, hogy azzal nem foglalkozunk amit a magyarok csináltak.
    Ezt nem lehet elintézni egy legyintéssel.

    No meg a kettős mérce, az oroszok azok mind kollektívan vadállatok, de a magyarok...óh, ha mi lőttünk agyon ártatlanokat, az nem úgy van ám, akkor az csak elszigetelt dolog, ott nem lehet minden magyart hibáztatni...ami igaz is, mert nincs kollektív bűnösség, akár orosz, akar magyar akár német, akár hotentotta.

    De ezt bizonyos emberek sosem fogják fel, és magyarság elleni támadásnak hiszik, ha kimondjuk az igazságot.
  • Zero 7th
    #74
    Tök jó lehet, ha így meg tudod álmodni ismeretlen emberek céljait. Én is szeretnék ilyen szupererőt, mi kell hozzá? Megharaptassam magam egy radioaktív agitprop ügynökkel?
  • bubis asvanyviz
    #73
    A film témája érdekes (még ha a szemtanúk által közölt eseményeket erős kritikával is kell kezelni), a gond vele az időzítés. Azt természetesen senki - akit érdekel a téma - nem gondolta, hogy a 2. magyar hadsereg makulátlan lett volna, mint minden hadseregben itt is sokféle ember szolgált - persze ez a filmben is említésre került. Azokat akik szerint fontos volt a filmet újból elérhetővé tenni, és címlapra tűzni nem az az a cél motiválta, hogy pontos képet fessenek az eseményekről, bár ez már nem a film hibája.
    Mindenesetre a film fontos forrásanyag a 2. magyar hadsereg történetét tekintve.
    "Ha pedig éltek, elképzelhető, hogy a lakosság bosszút áll a fegyvertelenül menekülőn.

    Igen, elképzelhető. És az is, hogy nem állt bosszút, mert a -20 fokban kisebb gondjuk is nagyobb volt. Aki ölni akart, elment partizánnak."

    -Te itt szándékosan érted félre azt amit írt?- számos visszaemlékezés tanúskodik arról, hogy a helyi civilek miképp segítették a magyar katonákat a januári harcok idején, amely mindenesetre furcsa ha a kegyetlenkedés általánosan jellemző lett volna a magyar hadsereg legénységére. Már csak ebből is látszik, hogy a dolog nem fehér és fekete és nem lehet egyoldalúan megítélni a magyar katonák civilekkel szemben tanúsított magatartását.
  • joebacsi
    #72
    Kíváncsi vagyok, hogy a Drága Elza! majd milyen képet fest le. Amúgy az ilyen szomorkodós feldolgozások után lehetne egy film "A végső visszaszámlálás" mintájára, amiben visszadobnánk a srácoknak pár flak 88-ast, és miután meghámozták velük az összes teknőst, lassan felülkerekednek :)
  • polluxware
    #71
    nézzed csak a duna tévét.. jajjjjj

    jujajajajjajajaaaaaj

    jajjjjj

    anyáááám....
  • polluxware
    #70
    júúúúj de setét vagy:))))

    anyááááám

    azt a motoros funkciót ,hogy nem áll le...:)))))
  • tkari77
    #69
    a magyar hadseregben is voltak bűnözők, cigányok, valószínűleg a megszállt területen az ilyen sztojka meg péntek lászló félék még cifrább dolgokat is tettek, viszont ha kitudódott az ilyeneket kivégezték.
    a film meg unalmas szar.
    inkább nézzétek a Krónikát a Duna TV-n szerda esténként.
  • ManoNegra
    #68
    Rendben. Bár ha a mennyiség nem számít, akkor mit számít egyes esetekben a hat, hét, tizenkét millió áldozat? Hiszen egy megölése is "ugyanakkora" bűn a nemzetre nézve... Egyébként még mindig ott van az a kérdés, hogy mennyire lehet egyes állításokat bizonyítani? Nem olyat amit a magyar orvos alátámaszt, hanem ilyen 140 embert eltüntető esetre.
  • Fürtös
    #67
    Kis olvasnivaló a témában,de előre szólok nem éppen a Magyar hadsereg dicsőségéről szól:
    Itthagy-lak

  • ReszegKoldus
    #66
    "Ez a film "csak" arról szól, hogy a magyar honvédek nem voltak mindig olyan kisangyalok, amilyennek a mítoszok be szeretnék állítani őket."

    Oké, bár nem világos, hogy ennek a "ténynek" most itt zavarni kéne bárkit, vagy lelkiismeret furdalást kéne érezni olyasmiért, amit el se követtünk (már ha feltételezhetem, hogy a topikba nem ír olyan, aki akkor és ott volt és csinált olyat, ami elhangzott a filmben) vagy mi.
  • Garfield
    #65
    és Orosz földön sem úgy mint a vörös horda.

    És kit érdekel a szovjet horda? Miért nem az a mérce, hogy a második világháborúban bevetett ghurkák hogy viszonyultak a megszállt lakossághoz? Mert lehet, hogy ilyen kontrasztban olyan sátániak lennénk, mint hozzánk képest a szovjetek. Itt rohadtul nem méricskélésről van szó, hanem egyszerűen magyar katonák tetteiről. Értem én, hogy a relativizálási szándékot, hogy az szovjetek tettei mellé téve majd eltörpülnek a magyarok incidensei, de... nem. Ez nem mennyiségi / méretbeli kérdés.
  • Garfield
    #64
    Bocsánat, igazad van, a hergelést a tisztekre értetted, én értettem féle.

    "Még egyszer, nem azt mondom hogy a magyar katonák nem követtek el ilyet, de nem ez volt az általános mentalitás"

    És ki állította azt, hogy ez volt az általános mentalitás. Ez a film "csak" arról szól, hogy a magyar honvédek nem voltak mindig olyan kisangyalok, amilyennek a mítoszok be szeretnék állítani őket.

    Na ez például magyarázat lehet a "civilek" elleni kegyetlenkedésre

    Nők megerőszakolása mint a partizánok elleni harc? Nekem nem tűnik túl hatékonynak...
  • ManoNegra
    #63
    A honvédő megszálló, az meg olyan mint a "békeharc".
  • ManoNegra
    #62
    nagy nemzeti legendárium egyik tabutémája, mármint a szeplőtelen megszálló magyar honvéd ideája

    Hát igen, ez egy jó meglátás. Két küldetésünk volt ilyen távol a hazától, az egyik Jeruzsálemben... Ott például nem úgy viselkedtünk mint az átlag keresztes horda, és Orosz földön sem úgy mint a vörös horda.

    Most mondhatnám, hogy menj panaszkodni a moderátorokhoz, hogy tegyenek ki valami (mondjuk offolás miatt) de nem fogod megtenni, másrészt minek? Ez a topik addig él, amíg írva vagyon bele. Szerinted meddig? Öt nap? Ezt félted ennyire?
  • Garfield
    #61
    Tehát itt csak a mi hadseregünk által elkövetett cselekményekről lehet beszélni, ami közvetlen azután jött, nem?

    Miért, szerinted miről szól ez a topik? Egy filmről, mely a magyar hadsereg katonáinak egyes esetekben bizony megkérdőjelezhetően tisztességes, a megszállt területek lakosaihoz való viszonyulásáról szól. Nem úgy általában a második világháborúról, sem úgy általánosságban a megszálló katonák megszállt területek lakosságához való viszonyáról pro vagy kontra. Megszálló magyar katonák a megszállt Szovjetunióban. Pont. És azért, mert ez a nagy nemzeti legendárium egyik tabutémája, mármint a szeplőtelen megszálló magyar honvéd ideája - a doni katasztrófa kapcsán lásd Ungváry cikkét.

    Ha annyira, de annyira szeretnél beszélni a szovjet hordáról, akkor nyiss egy ilyen topikot. De érdekes módon eddig sem te, sem más nem érzett késztetést erre. Vajon miért pont most, pont ebben a topikban szeretnél beszélni a megszálló szovjetekről, és miért nem érzed fontosságát egy dedikált topikban megvitatni a kérdést?
  • ManoNegra
    #60
    [i]Narrátor:
    – A helyi lakosság hamar megértette, hogy a magyar hadsereg élelmiszerellátása hiányos, ebből következően a parasztgazdaságokra hárul az ellátásukkal járó teher jelentős része. Egy magyar szemtanú naplójában emígy számol be: „Bármennyire tiltva volt a háború következtében amúgy is elszegényedet lakosság fosztogatása, ezt nem lehetett elkerülni, hiszen nem volt ennivalójuk a katonáknak. Azt hiszem, kevés baromfi maradt életben azokban a falvakban, amelyeken átvonultunk.” A védtelen emberek legyilkolását azonban semmi sem igazolhatja.
  • ReszegKoldus
    #59
    Következő topik arról fog szólni, hogy törökök panaszkodnak, mert a gonosz szadista magyarok az egri várnál az őseik nyakába borították a forró levest.
  • ManoNegra
    #58
    miszerint ha el is követtek ilyen gyalázatos tettet, arról az áldozatok tehetnek, mert valószínűleg direkt hergelték a katonákat.

    Hol állítottam ilyet?

    Erre te azzal jössz, hogy de ilyesmi elképzelhetetlen,

    #37: "Még egyszer, nem azt mondom hogy a magyar katonák nem követtek el ilyet, de nem ez volt az általános mentalitás, és a tisztek részéről üldözendő volt."

    Aki ölni akart, elment partizánnak.

    Na ez például magyarázat lehet a "civilek" elleni kegyetlenkedésre, mert a civil un. irreguláris erők tagjaival azért nem ugyan az a felállás, mint a békés polgárral...
  • Garfield
    #57
    Te egy olyan logikai láncot próbálsz összeerőltetni, amelynek léte egyáltalán nem magától értetődő.

    Itt van egy videó, ami arról szól, hogy bizony a magyar csapatok sem azokból a szentéletű katonákból állt. Erre te azzal jössz, hogy de ilyesmi elképzelhetetlen, mert egyrészt ilyen parancsot nem kaptak a vezérkartól, másrészt minimum az kell hozzá, hogy a tisztikar buzdítsa ilyesmire a katonákat. Persze elcsattan egy kissé hányingert keltő sanda célozgatás is, miszerint ha el is követtek ilyen gyalázatos tettet, arról az áldozatok tehetnek, mert valószínűleg direkt hergelték a katonákat.

    Ismétlem, a videó az attrocitásokról szól. Erre te azzal jössz, hogy "nem jelenti azt, hogy éltek vele". WTF??? Szerinted miről szól a topik, meg a film?

    Ha pedig éltek, elképzelhető, hogy a lakosság bosszút áll a fegyvertelenül menekülőn.

    Igen, elképzelhető. És az is, hogy nem állt bosszút, mert a -20 fokban kisebb gondjuk is nagyobb volt. Aki ölni akart, elment partizánnak.
  • ManoNegra
    #56
    Tehát itt csak a mi hadseregünk által elkövetett cselekményekről lehet beszélni, ami közvetlen azután jött, nem?

    Az #55 hozzászólásodat nem egészen értem. Azoknak mi köze a mi katonai konfliktusunkhoz? Ez tudtommal egy összefüggő dolog, a doni bevonulás nem egy elszigetelt eset, hanem összefüggések, cselekmények láncolata.
  • Garfield
    #55
    Erről a hozzáállásról érdekes módon az jut az eszembe, amikor egy bizonyos téma kapcsán hirtelen mindenkiből kitör az elementáris érdeklődés a vörös khmerek népirtása, az örmény genocídium, vagy épp a ruandai népirtás iránt. Itt most hirtelen a szovjet csapatok tettei lettek hirtelen érdekesek, pedig a topik témája látszólag elég egyértelmű. Vajon mi lehet ennek az oka?...
  • Garfield
    #54
    Azért érzed, hogy ez most akkora szándékos terelés volt a részedről, hogy a fal adja a másikat.

    A szovjet megszállók rémtetteit kismillió helyen kitárgyalták már, melyeket senki sem vitat. Ez a topik viszont direktben egy sokkal kevésbé emlegetett - letagadott? - témáról szól, a megszálló magyar hadsereg civil lakossággal szembeni atrocitásairól szóló filmről.