93
Van második világháború topic, folytassátok ott, ha jól látom már eléggé eltértetetek a megadott témától.
  • ManoNegra
    Elnézik, igen. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy éltek vele. Ha pedig éltek, elképzelhető, hogy a lakosság bosszút áll a fegyvertelenül menekülőn. Történtek ilyenek?
  • Garfield
    Szóval ilyesmi a magyar hadseregben csak akkor létezhetett, ha azt a legfelsőbb szinten parancsba adták.

Aha.
  • polluxware
  • Garfield
    Mellébeszélés, terelés, többek közt azért is, mert a "buzdítják, vagy büntetik" van egy harmadik, passzív lehetőség is: "elnézik".
  • ReszegKoldus
    Megnéztem, nem volt valami izgalmas.
  • polluxware
    "már megint csak azt mondom... nem nézted végig (erre is van utalás)"

tényleg van erre is... (segítek, olasz,német, magyar katonákról gyűjtött anyagok)

és ha még ez sem elég hihető.. saját tisztek archív jelentési (persze tudom hamisítványok

ami pedig a "megerőszakolt nő" hozzászólásodat illeti

->>> a 14~15éves lányt akit (és most szó szerint idézek a filmből) "3 baka is megbaszta" azt példul a magyar orvos jelentéséből idézték...

szóóóval..

egyiket se tagadja senki

gondlom ezeket a dolgokat ,valmiféle anyag gyűjtés előzte meg... tehát nem MTV jellegű riport-ról van szó amolyan koca cenzúrázós figurákkal;)

nézd végig.... tudod egy csomó érved bukik, és a végkövetkeztetés messze nem oly szélsőséges mint véled

ahogy mondottam... nagyfaterom is ott volt... gondolod hogy az ő köpködése miatt linkeltem????

nézd végig...

• polluxware
    persze hogy nem..

igazad van

• polluxware
    olyat jót mosolygok néha azon, hogy az árgyélus királyfi tanításai milyen szinten megragadtak a nép fejében.

valami zavar? -> tagadd le -> ész érveket nem tudsz felhozni? -> hozz be egy másik témát ->

(-> anyázás, egyebek)

• ManoNegra
    Nem azt mondom hogy nem történt meg, csak 140 ember eliminálása nem egyszerű erőszakoskodás, vagy fosztogatás. Miért tették, hol a bizonyíték? Biztos a magyarok voltak?
  • polluxware
    persze hogy hazudnak:)

ruszkik:)
  • polluxware
    "de nem ez volt az általános mentalitás, és a tisztek részéről üldözendő volt. " ki mondja itt azt hogy ez általánosan elismert dolog volt

ki állítja ezt??
  • polluxware
    már megint csak azt mondom... nem nézted végig (erre is van utalás)
  • polluxware
    és????????????

az utobbi annulálja az előzőt????

komolyan...

dedós vagdalkozás a részedről

vagy legyél már magyarosan tökös és mond azt, hogy meg se történt

szááánalmas:)
  • ManoNegra
    Az egy dolog, ha egy háztól elviszik a tyúkot, az meg egy másik, ha lefektetnek huszonöt férfit, és végigverik mindenüket puskatussal. Ez utóbbit hogyan magyarázod azzal hogy hideg volt? Vagy hogy elhajtottak 140 embert, akikről azóta sem tudni semmit. És ezt el kell hinnem, mert ott a kamerába mondták? Hetven év távlatából?
  • Narxis
    Azt hajlandó vagyok elfogadni, hogy a magyar vezérkar nem adta utasításba, hogy erőszakoskodjanak mindenáron, de, hogy ott a harctéren mi volt az általános mentalitás és, hogy mit üldöztek a tisztek arra nincs fekete vagy fehér válasz.
  • Narxis
    Aha, nem volt engedélyezve. Akkor már meg is nyugodtam, minden rendben volt. Szerintem bővítsd ki a történelem tudásod arra vonatkozólag, hogy milyen körülmények voltak ott abban az időben, azon a helyen.

"Amikor pedig a túlélésért küzdesz, nem jut eszedbe erőszakoskodni."

Ez a naivitás még gyermekkorban megbocsátható, felnőtt korban már zavaró.

Erőszakoskodás háborúban mindig van mert ott olyankor csak a felettesednek felelsz, egyéb civilizációs rendek ilyenkor felbomlanak. Persze különbséget kell tenni intézményesített erőszak és egyszerű erőszak között. Utóbbi mindig van, előbbi talán az amire gondolsz, hogy ugyan parancsba adták, a meleg kandalló mellől, hogy ne erőszakoskodjanak, de ez ott a harctéren, a k*rva hidegben úgy hogy akadozott az ellátás igen csak nehezen kivitelezhető.
  • ManoNegra
    Ha lenne valami bizonyíték arra vonatkozólag, hogy Horthy, vagy Jány Gusztáv parancsba adta a polgári lakossággal szembeni erőszakoskodást, arról tudnánk. Sztálin, Ilja Ehrenburg részéről viszont tudunk erről.

Még egyszer, nem azt mondom hogy a magyar katonák nem követtek el ilyet, de nem ez volt az általános mentalitás, és a tisztek részéről üldözendő volt.
  • Zero 7th
    Azért kényelmes lehet az az álomvilág, amiben élsz...
  • ManoNegra
    Ez nem igaz! Nálunk NEM volt engedélyezett ez a fajta viselkedés, a szovjeteknél Sztálin ajánlásával kívánatos volt!! Amikor pedig a túlélésért küzdesz, nem jut eszedbe erőszakoskodni.
  • Narxis
    Kit érdekelnek a szovjetek? Annyira tipikus, hogy bizonyos dolgok alól úgy akarunk felmentést, hogy másokat rángatunk elő, hogy de ők is CSINÁLTÁK!!!!!

Az én személyes véleményem, hogy háborúban nincs ártatlan katona akármelyik nemzethez is tartozik. Amikor a túlélésért kell küzdeni ott már az ösztönök diktálnak.
  • ManoNegra
    Polcz Alaine: Asszony a fronton

... Mindnyájunkat megfertőztek. Mikor és ki annnyi közül ? ... Egy másik éjszaka egész csapat ütött rajtunk, akkor is a földre fektettek, sötét és hideg volt, lőttek. A következő képem maradt meg benem: guggolva körbevesz nyolc-tíz orosz katona, hol egyik fekszik rám, hol a másik. Megszabták az időt, hogy egynek mennyi jut. Néztek egy karórát ... Mérték az időt Sürgették egymást. Kérdezte az egyik: "dobre robota?" Nem mozdultam. Azt hittem, ebbe belehalok. Pesze nem hal bele az ember. Kivéve, ha eltörik a gerincét, de akkor sem azonnal.
    Hogy mennyi idő telhetett el és hányan voltak, nem tudom. Hajnal felé értettem meg a gerinctörést. A következőt csinálják: az ember két lábát a válla fölé hajtják, és térdelésből feküsznek bele. Ha valaki ezt túl erösen teszi, elroppan a nő gerince. Nem mert akarják, hanem a fékevesztett eröszak miatt. A csigába tekert nőt a gerince egy pontján lökik előre-hátra, s észre sem veszik, hogyha megroppan. Én is azt hittem, hogy megölnek ... A gerincem megsérült, ... de nem törött el.
    Többször tünődtünk Minával, hogy hány perc, hány katona volt ez az éjszaka. Vele is ugyanezt csinálták egy másik szobában. És miért mindig a padlón? (111)
    Még az elején történt. Minának hosszú haja volt. egy katona a kezére csavarta és úgy húzta. Mina ordított ... ment és vitték. (113)
    ... A kútban megtaláltak mindent, amit a trágyadombba rejtettek el, azt is, a földben is. Botokkal turkáltak, ahol puha volt a föld, ott ástak, és megtalálták, amit elrejtettünk. (114-115)
    A matracért is le kellett feküdni. A tiszt beleegyezett, ha lefekszem, vihetem a matracot (amit mi hagytunk ott.) Amikor pakolni készültem, hogy menjek a matraccal, leküldte a tisztiszolgáját is, az is rám feküdt. ... (A matrac azért volt sürgös, mert Mamika - az anyós - köhögött, szörtyögött. ...) (120) ... A bábkákat és a mamkákat szerették az oroszok ... még enni is adtak nekik. Hogy néha megesett, elvittek közülük is egyet-egyet a fiatalokkal, hát Istenem, sötétben minden tehén fekete. (122)
    Egyszer bejött a pincébe egy orosz katona, aludtam. Álmomból ébresztett föl, fölém hajolt, felrázott ... könyörögtem a többieknek, itt van a komendatúra a közelben .. küldjenek át egy gyermeket, az oroszok nem bántják a gyermekeket ... Nyolcvan ember hallgatta tétlenül a könyörgésemet ... Féltek, hallgattak és türték, hogy elöttük és a gyermekek elött megerőszakoljanak.
    ...
  • polluxware
    még mindig nem nézted végig.. de azért kommentelsz;)

jóóó tudom, ez a dolgod..:)))
  • polluxware
    öreg.. keress vidijót

nyiss topikot..

ne csak a szád járjon
  • ManoNegra
    A Te reagálásod is jellemző. Várom a dokumentumfilmeket a szovjet horda rémtetteiről is, de azok csak nem akarnak jönni.
  • Narxis
    Miért adsz a szájukba olyat amit nem is mondtak? Annyira jellemző ez a túlzott reagálás.
  • ManoNegra
    Ejnye-bejnye, másodszándékú politizálás? :DD
  • ManoNegra
    Az meghatározó ebben a kérdésben, hogy a feljebbvalók hogy viszonyulnak az ilyen esetekhez. Buzdítják, vagy büntetik. Persze ezen felül még maga az egyén is fontos, hogy a buzdítás ellenére nem követ el ilyen aljasságokat, de ha direkt hergelik a katonákat, akkor sokkal nagyobb az esély rá.
  • polluxware
    nekem ez a lényeg:

„Doni tükör” című filmjét, amiben a háború „másik arcát” kívánta bemutatni, nem volt hajlandó leadni a magyar állami televízió."

2013 január 21 van ma
  • polluxware
    na jóó most... ilyen is van:)
  • Garfield
    Vélemények a Doni tükörről

"Én nem hiszem, hogy a mi katonáink, tisztjeink mondjuk a maguk területén vagy Németországban ilyen erőszakot követtek volna el. Nem történhetett meg."
    - tipikus, szerencsétlen, agymosott orosz ember.

Közben a hozzászólások nagyrésze arról szól, hogy hogy a mi katonáink, tisztjeink a Szovjetunió területén ilyen erőszakot követhettek el; nem történhetett meg".

Akkor most ki is az agymosott?
  • polluxware
    azért okkal írtad pont ezt

remélem azért nem az jön le neked ebből a topityból ,hogy már megint valaki az összes ott harcolt embert szólja le...

gondlom még mindig nem nézted végig, mert a lényeg ott van elrejtve benne

:)
  • ManoNegra
    Ha ez szerinted zsidózás... Pont a tények azok amik érdekelnek, nem a fantázia.
  • polluxware
    jaj

csak ide kerültek a zsidók is..

gratula

mondjuk, tények ellen lehet küzdeni;) leesett a 20fillér hogy most te vagy az "ügyeletes elvtárs";)
  • ManoNegra
    Sajnos nem kerültek fel a youtube-ra, de nemrég ment a TV-ben Sára Sándor Krónika "sorozata" Az is érdekes, csak pár részlet:

Ha valaki tudja honnan lehet letölteni az egészet, az megoszthatná.

• ManoNegra
    Az indexes Ungváry írásból:

Emellett a magyar honvédség intézményesen ugyanúgy kivette a részét bizonyos háborús bűncselekményekből, mint a német. Ahol magyarok voltak a megszálló alakulatok, ott ők gyűjtötték össze a helyi zsidóságot, ők biztosították legyilkolásukhoz a karhatalmat. Sajnos a magyar királyi honvédség semmivel sem volt humánusabb, mint egy átlag Wehmacht-egység. Minderről a magyar közvélemény sajnos szinte semmit sem tud.

Sajnos a közvélemény semmit sem tud, de ha valaki mégis tudna valami bővebbet erről, az ajánlhatna valami forrást. De ne azt, hogy vegyem meg Ungváry könyvét ha lehet...
  • polluxware
    nem azért linkeltem, hogy azt az érzetet keltsem -> ez kifejezetten magyar dolog

,hogy te mit tudsz vagy vélsz...;) egyébként megint csak azt mondom, nézd végig

az igazi mondanivaló talán az a rész amikor a német és magyar csapatok viszonyára tér ki

nézd... tisztasor ,hogy te ehhez hogyan viszonyulsz:)
    örülök neki hogy csináltak ilyen filmet is, mert most értettem meg dolgokat a múltból, utalásokat amiket mondtak nagyfaterról

egyébként a nagyfaterom, onnan jött haza annó.. (hadi fogságból szökött haza, vagy dezertált.. ezt már nem fejtegetném, mert nem tudom) arról sem tudok ,hogy érintett volt e ezekben a dolgokban amik a filmben szó volt, csak azt tudom hogy amíg élt, egy szót sem akart beszélni ilyen témában

max annyi ,hogy még a krumplihéjat is elrágcsálta az öreg, mert elvei ellen való volt hogy kidobja

• ManoNegra
    Megnézem. Eddig inkább csak ebbe olvastam bele, de több ponton is kénytelen vagyok értetlenkedni. Egyrészt azt állítják, hogy

"A fennmaradt archív dokumentumok nem támasztják alá, hogy a magyarok kegyetlenebbül viselkedtek volna, mint a németek. Azt hiszem, hogy gazemberek minden népben vannak, és elsősorban a tiszti állomány részéről fordultak elő kegyetlenkedések a békés lakossággal szemben."

Készséggel elhiszem, hogy a magyarok között is volt olyan, aki kegyetlenkedett, de véleményem (és ismereteim) szerint ezek pont nem a tisztek közül kerül(het)tek ki. Ugye nálunk nem volt olyan ideológus, aki a fronton harcoló katonákat a legyőzöttek minél brutálisabb megalázására/kínzására buzdított volna különböző propagandaanyagokban. Másrészt egy 2006-ban forgatott interjúsorozatot mennyire lehet hiteles forrásként kezelni?

Vélemények a Doni tükörről.
  • polluxware
    egyem a szíved.. próbáld már egyszer az életben befeszülés nélkül tekinteni a dolgokat...

ez IS történt

és ne csak beletekergess a vidióba....
  • polluxware
    akkor most erre reagálnék...

nem ez volt a lényeg

,és ha !VÉGIGNÉZNÉD! kiderülne belőle ,hogy nem csak ez a része van az éremnek kihangsúllyozva

• polluxware
    köszönöm a kiegészítést;)

((habár ez volt a cél))